Раждане вкъщи 16

• 26 900
  • 759
  •   1
Отговори
# 270

Освен това, имам писмо от НЗОК до един РЗОК и една варненска болница, в което пише, че НЗОК не изплаща незавършени клинични пътеки... Няколко познати вече си плащат пътеките, но както вече казах не на цената, на която НЗОК ги плащат - 141 лв., а на по-висока цена, защото такъв бил ценоразписът в болницата... Мисля е пределно ясно за какво става въпрос...
Стелт, ако се тръшнеш и кажеш "Няма пък да плащам" какво става?

Приятелка сподели, че не са искали да й дадат епикризата, докато не плати... Може да не ти дадат бебето, знам ли ги... А един познат, който лекуваха от несъществуваща туберкулоза, изпоотровиха го с лекарства, докато разбраха, че всъщност нищо му няма и му поискаха да си плати лечението, въобще нищо не им плати и не му дадоха епикриза (за което познай колко му дремеше)...

# 271
„В БГ трябва да се узакони домашното раждане не защото в Европа е узаконено, а защото в БГ има крещяща нужда от това“.

Thinking

Мислех си, че в България има крещяща нужда от подобряване на условията на болничната и спешната помощ - техника, нагласи и пр., но явно не съм в час.

Между другото, явно за запалените привърженички на домашното раждане едно раждане в болница никога не може да е достатъчно добро - затова съм убедена, че подобряването на болничните условия за раждане не им е основна цел, въпреки че така се опитват да парадират.

За какво "узаконяване" се говори?
        Става въпрос за Регламентиране...
        А Регламентирането навсякъде в Белият/циливизован/ свят, винаги е свързано с подобряване на условията в болничната помощ  Peace

/явно, България не е част от светът, но иначе се бием в гърдите, че ни се нарушават човешките права, не е зле да се научим в какво точно се състоят - човешките ни права/.

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 19:14 от inna-bubulina

# 272

Освен това, имам писмо от НЗОК до един РЗОК и една варненска болница, в което пише, че НЗОК не изплаща незавършени клинични пътеки... Няколко познати вече си плащат пътеките, но както вече казах не на цената, на която НЗОК ги плащат - 141 лв., а на по-висока цена, защото такъв бил ценоразписът в болницата... Мисля е пределно ясно за какво става въпрос...
Стелт, ако се тръшнеш и кажеш "Няма пък да плащам" какво става?

Приятелка сподели, че не са искали да й дадат епикризата, докато не плати... Може да не ти дадат бебето, знам ли ги... А един познат, който лекуваха от несъществуваща туберкулоза, изпоотровиха го с лекарства, докато разбраха, че всъщност нищо му няма и му поискаха да си плати лечението, въобще нищо не им плати и не му дадоха епикриза (за което познай колко му дремеше)...

Бебето няма как да не ти го дадат. /Такива допускания направо ме карат да се чудя аз на коя планета живея/.  А и винаги може да се извикат медии при наистина скандални случаи, или поне да кажеш на съответните лекари, че ще го направиш.  Ще се учудите какви чудеса може да направи твърдата и информирана позиция на един пациент, който си отстоява правата, независимо от бюрокрацията.  /Случаят с ваксините не го коментирам/.

# 273

А Регламентирането навсякъде в Белият/циливизован/ свят, винаги е свързано с подобряване на условията в болничната помощ  Peace

/явно, България не е част от светът, но иначе се бием в гърдите, че ни се нарушават човешките права, не е зле да се научим в какво точно се състоят - човешките ни права/.

Всъщност вероятно съвсем логично се говори именно за узаконяване.  Те искат узаконяване - общ текст, записан в закон.  Нещо в духа "Жената има право да избира къде да ражда - в болница или у дома."  Те не искат регламент - поне на първо време.  Защото първо, ако има ясно разписан регламент, те трябва да го спазват - да обявяват намерение да раждат у дома, да се определя дали отговарят на условия да раждат у дома, което се установява от медицински лица, при трудност в хода на раждане да се прехвърлят в болницата, да подписват изрични декларации относно отговорността.  И второ, защото, веднъж ако се разпише общ законов текст /не зная как точно си го представят това да стане/, тогава ще могат да си раждат у дома неасистирано, както им скимне, без да са обвързани с отговорност.  Също така, ако не могат да намерят съгласни медицински лица да им асистират, може да си мислят, че биха имали силен казус, че законът им е дал изрично това право, а държавата, видите ли, не се е постарала да изпълни задълженията си и да я съдят.  Нещо ми се върти в главата случаят с подобно дело в Унгария.

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 19:42 от Rookie

# 274
TE винаги са имали право да раждат вкъщи и не само Simple Smile. Акушерка или доктор няма как планирано да асистира. 

# 275
TE винаги са имали право да раждат вкъщи. Акушерка или доктор няма как планирано да асистира.

Е да де. Нали това говорим - домашното неасистирано раждане не е забранено от закона.  Но когато упорито не се прави разлика между позволено/незабранено от една страна и нерегламентирано от друга, би трябвало да има причина.  Една възможна такава е човек да е толкова глупав и необразован, че да не може да съзре тази разлика.  Ама пък това не отговаря на профила на избралите да раждат у дома, както знаем.  Ако някой има друго допускане, нека сподели.

# 276
TE винаги са имали право да раждат вкъщи и не само Simple Smile. Акушерка или доктор няма как планирано да асистира.  

...както и в "този случай", нямат право да съдят държавата...

Искат ли регламентиране, или Не?
       Някой може ли да отговори?

/защото Регламентиране, не означава само Права, означава и...Задължения/

# 277
TE винаги са имали право да раждат вкъщи. Акушерка или доктор няма как планирано да асистира.

Е да де. Нали това говорим - домашното неасистирано раждане не е забранено от закона.  Но когато упорито не се прави разлика между позволено/незабранено от една страна и нерегламентирано от друга, би трябвало да има причина.  Една възможна такава е човек да е толкова глупав и необразован, че да не може да съзре тази разлика.  Ама пък това не отговаря на профила на избралите да раждат у дома, както знаем.  Ако някой има друго допускане, нека сподели.
Не се заяждам, просто ми е любопитно, какво те кара да пишеш в тази тема?

inna-bubulina, за асистирано или за неасистирано домашно раждане питаш?

# 278
Не се заяждам, просто ми е любопитно, какво те кара да пишеш в тази тема?

Точно днес пак се питах същото  Simple Smile  Може би вече наистина всичко беше казано и човек колкото и да се вълнува от някои аспекти на майчинството, трябва все пак в един момент да затвори за себе си темата.  Светът няма да се оправи с безкрайно писане, но съм сигурна, че все ще се намира някой да пописва.  Защото е редно.  

# 279

inna-bubulina, за асистирано или за неасистирано домашно раждане питаш?

Регламентирането на домашното раждане навсякъде по света /дори и в страни, като Канада, в които е регламентирано планирано неасистирано домашно раждане, включващо  присъствието например  само на бащата/ е обвързано със Задължението, да е осигурена навременна болнична намеса, при спешност /близост на болница, наличие на линейка, която за 10-15 минути да може да отведе родилката до най-близката болница, както и предварителна подготовка и пр и пр/.

Никъде по света, няма Право без Сигурност.
      Това, да се иска узаконяване, на нещо, което не е забранено, си е чиста проба, празни приказки.

Затова и попитах, искаме ли Регламентиране в България на асистирано домашното раждане /и всичко, което се включва като права и задължения в това/ или не?

Лично за мене планираното асистирано домашно раждане е най-добрият вариант за майка, която желае да роди в къщи. Носи по-голяма сигурност и по-голямо спокойствие за майката и бебенцето.
      И докато не разберем, че без сигурно болнично обслужване, което да подсигури всяка спешно възникнала ситуация при едно домашно раждане, ТО/домашното/ вече не е право, просто се превръща в чиста Авантюра.

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 23:01 от inna-bubulina

# 280

Всъщност вероятно съвсем логично се говори именно за узаконяване.  Те искат узаконяване - общ текст, записан в закон.  Нещо в духа "Жената има право да избира къде да ражда - в болница или у дома."  Те не искат регламент - поне на първо време.  Защото първо, ако има ясно разписан регламент, те трябва да го спазват - да обявяват намерение да раждат у дома, да се определя дали отговарят на условия да раждат у дома, което се установява от медицински лица, при трудност в хода на раждане да се прехвърлят в болницата, да подписват изрични декларации относно отговорността.  И второ, защото, веднъж ако се разпише общ законов текст /не зная как точно си го представят това да стане/, тогава ще могат да си раждат у дома неасистирано, както им скимне, без да са обвързани с отговорност.  

След толкова много изписани страници.. Whistling  така ли не разбрахте, че става въпрос за регламентиране на асистираното раждане, т.е. акушерки и лекари да имат право да израждат в дома на родилката, което право засега нямат, освен по спешност. Неасистираното раждане няма нужда от регламент, то не е противозаконно. Simple Smile

# 281
Защо да не оставим за малко споровете и да не направим нещо друго.  Да обсъдим съвсем безпристрастно и практически как можем да имаме асистирано дом. раждане.

Приемаме, че асистираното домашно раждане има много предимства и е добре да е реален избор.  Приемаме, че държавата е напълно съгласна с това и решава веднага да го регламентира.  Няма да се спирам на всички необходими условия то да се случва на практика и точно както трябва.  Да вземем само едно от тези условия - гарантираното извозване от екип на спешна медицинска помощ до специализирана болница, в случай на необходимост.  Доколкото зная това време трябва да е до 20 минути - ако греша, ме поправете. 

Как според вас ще се случи това на практика у нас сега?  Как да се промени инфраструктурата като цяло и спешната помощ в частност?  С какви средства, по какъв начин, в какви срокове?

Лично аз наистина бих искала това да стане, защото ще е от полза не само на жени, които биха избрали този вид раждане, а и за много повече хора.  Ако наистина искаме това да се случи и настояваме съвсем официално, значи е нормално да имаме и някакви идеи за осъществяването му.     Но лично аз такива нямам, не виждам реално как да стане.  Вие?

# 282
Като за начало би могло да се допуска домашно раждане навсякъде където има възможност  за тези 20 минути, все от някъде трябва да се започне, така или иначе за момента няма практика за такова раждане и нещата трябва да стават постепенно. По-добре да започнат да се правят някакви стъпки, отколкото още 10г. само да седим и да обясняваме, как нямало инфраструктура, нямало подготвени специалисти и т.н.

# 283
Като за начало би могло да се допуска домашно раждане навсякъде където има възможност  за тези 20 минути, все от някъде трябва да се започне, така или иначе за момента няма практика за такова раждане и нещата трябва да стават постепенно. По-добре да започнат да се правят някакви стъпки, отколкото още 10г. само да седим и да обясняваме, как нямало инфраструктура, нямало подготвени специалисти и т.н.

Наистина трябва да се започне все от някъде, но не се започва от покрива /т.е. тук-таме, където има възможност/, а се започва от основата /т.е. изгражда се инфраструктура, подготвят се специалисти и т.н.т. за да има навсякъде/. Много в "нищото" ще виси един такъв Регламент приет от една държава /все пак след като бъде приет трябва да може да важи за всички, които пожелаят асистирано домашно раждане, не само за някои - нали става въпрос за Държавен регламент/.

# 284
На първо място се премахват рутинните излишни процедури в болницата. Ваксинирането започва от втория месец (както е в останалите ЕС държави), така няма да се налага болничният престой да е 3 нощувки минимум за здрави бебета и майки без усложнения. Така спестяваме немалко пари, които отиват за обучение, нова техника и т.н. За съжаление при сегашната здравна система няма как да станат тези оптимизации.
При необходимост може да се ползват коли, които са на съответната болница. Не е нужно винаги да е бърза помощ.
Ако питате мен, 20 те минути трябва да са стандарт за всяко спешно повикване независимо в кое затънтено село живееш.

Общи условия

Активация на акаунт