Раждане вкъщи 16

• 26 914
  • 759
  •   1
Отговори
# 255
Rookie, пишеш в темата от доста време, но явно не я четеш... Дадоха се няколко примера и то не в селски болници, при които се правят манипулации, дори без да се предупреди родилката... Дали ще ти позволят да откажеш манипулация или не, за сега е въпрос на късмет... Освен това дори в прехвалените софийски болници се правят ненужни процедури, които се смятат за нормално - мисля, че и клипче бях пускала по-рано точно по въпроса за естественото раждане в болница... Случва се да ти правят (или на бебето) дори процедури, които си отказал...

Да не повярваш не съм обидена на света, дори на лекарите не съм обидена, по-скоро съм им бясна, защото имам ярки спомени от първото си раждане, а разбрах какво е трябвало да бъде чак след като се зачетох в интернет - сега съм просто бясна...

За отказваните интервенции и заплащане на КП на новородените имам примери от последните дни дори, така че не ми обяснявай как всичко си отказваш и нищо не плащаш...

# 256
За отказваните интервенции и заплащане на КП на новородените имам примери от последните дни дори, така че не ми обяснявай как всичко си отказваш и нищо не плащаш...

О, аз обяснявам как наистина лично аз отказвам и не са ме карали да плащам  Wink Не казвам, че така става винаги и навсякъде с всекиго.  Пък и, както си се познавам, едва ли щяха да ме убедят или да ме накарат да си платя в такъв случай.

Да си бесен е даже още по-лошо, отколкото да си обиден на света.  Замърсява ти аурата още повече и привлича още повече отрицателни обстоятелства.

Права си, че се правят манипулации без предупреждение или понякога или дори често не се зачитат желанията на пациентите.  Именно затова има нужда от промени в системата и от промени в поведението на самите пациенти.  И решението не е да се ражда неасистирано у дома в знак на протест  Wink

ПС

Пуснах в Гугъл какво става при отказ на здравноосигурен пациент от манипулация, и не щеш ли, какво ми излезе.  Я кажи какви са отговорите по въпросите в твое мнение 606 тук, че ми е интересно, а нямам време да проследя цялата тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=557747.600

Мисля, че ще е полезно на всички, не само покрай ваксините.  

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 17:01 от Rookie

# 257

За всичко не, но определено за прекъсване на някои традиции след насилственото изселване на хората от селата и заселване в градовете (след одържавяване на земите им). Има значение държавната уредба, колкото и да се омаловажава.

На американците, японците и италианците кой им е прекъснал традициите в домашното раждане, та не щат да го практикуват?

# 258
Звездичка - ако не се лъжа - е сред активистките на Родилница, т.е. прави доста повече от теб за популяризирането на неасистираното раждане в България.
Объркала си се, аз съм просто от почитателите на Родилница и Естествено, ако пък се интересуваш защо ми допадат, ами просто не виждам други освен тях да правят някакви опити да променят нещо в положителна насока. Защото виждаме разните му там комисии какво правят, просто отчитат дейност.

# 259
Пуснах в Гугъл какво става при отказ на здравноосигурен пациент от манипулация, и не щеш ли, какво ми излезе.  Я кажи какви са отговорите по въпросите в твое мнение 606 тук, че ми е интересно, а нямам време да проследя цялата тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=557747.600

Не ми отговориха... Но въпросът беше зададен пак от друга майка и подробно беше отговорено, че НЗОК не заплаща незавършена пътека и болниците имат право да си искат парите за извършените процедури... Ето, виж го малко по-надолу - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=557747.msg17798274#msg17798274

Относно отчитането на КП № 279 – тя се смята за завършена, ако е направен скрининг за фенилкетонурия, вродена надбъбречна хиперплазия и хипотиреоза на всяко дете и са извършени поне три терапевтични процедури, в които са включени задължителните имунизации до 48-ия час от раждането, съгласно Имунизационния календар на Република България.
В противен случай НЗОК не заплаща на лечебното заведение, т.е. то има основание да изисква заплащане за предоставените от него грижи и направени разходи.

Погледни и тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=581574.msg18664911;topicseen#msg18664911

При несъгласие от страна на родителя на детето да бъдат направени ваксини, следва, че условията за завършена клинична пътека не могат да бъдат изпълнени. Последното е основание РЗОК да откаже да заплати на лечебното заведение стойността на клиничната пътека. От своя страна, лечебното заведение е положило грижи за новороденото дете и за дейността си е извършило някакви разходи.

Освен това, имам писмо от НЗОК до един РЗОК и една варненска болница, в което пише, че НЗОК не изплаща незавършени клинични пътеки... Няколко познати вече си плащат пътеките, но както вече казах не на цената, на която НЗОК ги плащат - 141 лв., а на по-висока цена, защото такъв бил ценоразписът в болницата... Мисля е пределно ясно за какво става въпрос...

# 260
Мда, мерси за подробния отговор.  Ако е така, кофти.  Едно от многото неща, които трябва да се променят.  Така или иначе дори това положение не оправдава рисковете да се ражда без медицинска помощ.   И при него можеш да отказваш и окситоцин и упойки и пр. без проблеми. Особено ако си се разбрал културно с лекарите.  Да не изкривяваме картината излишно.

# 261
Звездичка - ако не се лъжа - е сред активистките на Родилница, т.е. прави доста повече от теб за популяризирането на неасистираното раждане в България.
Объркала си се, аз съм просто от почитателите на Родилница и Естествено, ако пък се интересуваш защо ми допадат, ами просто не виждам други освен тях да правят някакви опити да променят нещо в положителна насока. Защото виждаме разните му там комисии какво правят, просто отчитат дейност.

Мисля, че срещнах твои реплики из форумните записки от Родилница около случая на Цвети - нали се сещаш - "само ти развалят рахата тия доктори" и т.н. Ако така си представяш промените в положителна посока - е, аз не бих се гордяла с това.

# 262
Който има  интерес към дейността на Родилница и Естествено знае за какви промени става дума!
А за другото ти казах, нещо взе да бъркаш кой, кой е! Simple Smile

# 263
Интересна тема за раждане вкъщи.
Тук освен за раждане в болница май за друго не се пише. Защо не е кръстена "ПРОТИВ раждане вкъщи" или "ЗАЩО да не раждаме вкъщи" или пък "ЗА раждане в болница" или администраторите просто също са против домашното раждане и затова нищо не предприемат - много непрофесионално...

Последна редакция: пн, 27 юни 2011, 14:19 от samos

# 264
samos, успех
само свали розовите очила, за да не стане и с теб беля като с Цвети, която се предовери, че се "ражда без риск" и послуша съвета им да "не си развали рахата"

не е зле да погледнеш средата на тема 6
там е истината, за съжаление

а модераторите - чест им прави, че оставиха темата, за да лъснат някои истини
жалко само, че родилничките се изпокриха като мишки след трагедията

# 265
samos, успех
само свали розовите очила, за да не стане и с теб беля като с Цвети, която се предовери, че се "ражда без риск" и послуша съвета им да "не си развали рахата"

не е зле да погледнеш средата на тема 6
там е истината, за съжаление

а модераторите - чест им прави, че оставиха темата, за да лъснат някои истини
жалко само, че родилничките се изпокриха като мишки след трагедията

Е, само си хабиш добронамерените предупреждения до Самос - ако беше видяла мнението й преди редакцията, щеше да разбереш, че "информация за раждане вкъщи" не означава пълна и обективна инфо, а само хвалебствия  Wink  И всъщност колко е възмутена от това в какво са превърнати "хубавите" теми.

# 266
Rookie, прочетох го
ама не ми се слиза на нивото и

според мен даже този потребител е фантом от родилничките
ама ми е през ...

статия по темата
http://livenews.bg/Vse-poveche-balgarki-iskat-da-rajdat-u-doma-13018

# 267
„В БГ трябва да се узакони домашното раждане не защото в Европа е узаконено, а защото в БГ има крещяща нужда от това“.

Thinking

Мислех си, че в България има крещяща нужда от подобряване на условията на болничната и спешната помощ - техника, нагласи и пр., но явно не съм в час.

Между другото, явно за запалените привърженички на домашното раждане едно раждане в болница никога не може да е достатъчно добро - затова съм убедена, че подобряването на болничните условия за раждане не им е основна цел, въпреки че така се опитват да парадират.

# 268
...
Между другото, явно за запалените привърженички на домашното раждане едно раждане в болница никога не може да е достатъчно добро - затова съм убедена, че подобряването на болничните условия за раждане не им е основна цел, въпреки че така се опитват да парадират. ...

това е ясно
така си е
засега това им е причината
после друга ще си измислят
само и само да е на тяхното
въпреки жертвите

жалка картинка

# 269

Освен това, имам писмо от НЗОК до един РЗОК и една варненска болница, в което пише, че НЗОК не изплаща незавършени клинични пътеки... Няколко познати вече си плащат пътеките, но както вече казах не на цената, на която НЗОК ги плащат - 141 лв., а на по-висока цена, защото такъв бил ценоразписът в болницата... Мисля е пределно ясно за какво става въпрос...
Стелт, ако се тръшнеш и кажеш "Няма пък да плащам" какво става?

Общи условия

Активация на акаунт