Раждане вкъщи 16

• 26 936
  • 759
  •   1
Отговори
# 225

И преди забелязах, че разсъждаваш много кофти...  Laughing  Анкетата най-вероятно е била "Бихте ли родили вкъщи", а не "ЩЕ родите ли вкъщи"...

А аз забелязах, че фактите са ти "досадни" и обичаш да си ги измисляш. В случая - как са били зададени въпросите.

Фактът е, че желанието (възможността никой не ти я отнема така или иначе) да родиш у дома зависи (или поне би трябвало да зависи) от състоянието ти и съветите на лекарите. Другото е патология.

# 226

И преди забелязах, че разсъждаваш много кофти...  Laughing  Анкетата най-вероятно е била "Бихте ли родили вкъщи", а не "ЩЕ родите ли вкъщи"...

А аз забелязах, че фактите са ти "досадни" и обичаш да си ги измисляш. В случая - как са били зададени въпросите.

Фактът е, че желанието (възможността никой не ти я отнема така или иначе) да родиш у дома зависи (или поне би трябвало да зависи) от състоянието ти и съветите на лекарите. Другото е патология.

Би ли публикувала анкетата тук, за да видим как са зададени въпросите, след като смяташ че си измислям?
Какви "съвети" може да ми даде АГ-то, ако съм бременна в 6 г.с. и до тогава (а то е твърде рано, за да се каже) нямам никакви проблеми? Дали може да ме посъветва, че "ставам" за раждане вкъщи и до колко е сериозен подобен съвет?

# 227
Стелт има доста да си изяснява собствената позиция.  Веднъж твърди, че не била против намеси за животоспасяване, друг път твърди, че човек има избор само между две алтернативи:
... в момента изборът е такъв - неасистирано в спокойна и сигурна обстановка (което някак не разбираш, че не означава цвета на плочките и на пердетата) или асистирано в често не особено подходяща за раждане обстановка...

Т.е. явно за нея алтернативата е само една, имайки предвид, че в болниците условия за раждане често няма.  Остава идиличното неасистирано.  Обаче пак не разбрах - как това се съчетава с практическо осигуряване на намеси за спасяване на живот /например ако няма условия линейка да стигне достатъчно бързо в епицентъра на идилията или никой от участниците не реагира достатъчно адекватно да потърси медицинска помощ навреме/ и ко праим, ако въпреки "спокойната и сигурна обстановка"  развръзката е трагична, като при Цвети.

Ако се чуди някой защо питам отново - ами защото тук явно се наложи конвенцията да питаме по три пъти едно и също конкретно нещо , белким получим отговор.  Wink  

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 21:14 от Rookie

# 228
Стелт има доста да си изяснява собствената позиция.  Веднъж твърди, че не била против намеси за животоспасяване, друг път твърди, че човек има избор само между две алтернативи:
... в момента изборът е такъв - неасистирано в спокойна и сигурна обстановка (което някак не разбираш, че не означава цвета на плочките и на пердетата) или асистирано в често не особено подходяща за раждане обстановка...

Т.е. явно за нея алтернативата е само една, имайки предвид, че в болниците условия за раждане често няма.  Остава идиличното неасистирано.  Обаче пак не разбрах - как това се съчетава с практическо осигуряване на намеси за спасяване на живот /например ако няма условия линейка да стигне достатъчно бързо в епицентъра на идилията/ и ко праим, ако въпреки "спокойната и сигурна обстановка"  развръзката е трагична, като при Цвети.

Ако се чуди някой защо питам отново - ами защото тук явно се наложи конвенцията да питаме по три пъти едно и също конкретно нещо , белким получим отговор.  Wink  

Отговор дадох, остава да си го прочетеш и явно разбереш... Не смятам да се самоцитирам, за да ти обяснявам за пореден път.... Ако държиш да разбереш какво съм написала, върни се да прочетеш и опитай да го осмислиш... Да не излезе като въпросът на jp, "Ама що толкова държиш да раждаш вагинално", дето се оказа, че всички са разбрали отговора, освен нея...  Laughing

# 229
Ми нали съм си написала, че съм просто устроена и противоречията ме объркват.  Така и не мога да разбера отговора ти.  Ако имаше ясен такъв, сигурна съм, че нямаше да пропуснеш да се самоцитираш и да ни покажеш колко не можем да схванем очевидното.   Wink   /Например можеш да посочиш номера на съответния си пост - даже няма нужда с цитати/.

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 21:28 от Rookie

# 230
Да не излезе като въпросът на jp, "Ама що толкова държиш да раждаш вагинално", дето се оказа, че всички са разбрали отговора, освен нея...  Laughing

Първо, питах те защо искаш, а не защо държиш. Първият път ми каза, че било лична работа, вторият - че всъщност не държиш.

Което не отговаря на въпроса ми - защо искаш. Или и ти не знаеш, или причините те карат да се чувстваш неудобно и затова не ги споделяш с нас.

И всъщност е нагло да твърдиш, че си го обяснила - защото определено не си.

За анкетата - не твърдя, че знам как са зададени въпросите. Проблем с четенето ли имаш? Това, което твърдя е, че ти също не знаеш и правищ изводи на базата на спекулации как са били формулирани въпросите.

# 231
За тези, които смятат себе си за прости и имат нужда да им се повтаря (потретва)...

Проблема при човешкото асистиране е, че в масовия вариант (поне в БГ) минава границите на асистиране и се превръща в груба намеса... И нямам предвид намеса при спасяване на живот, а ненужни намеси, които възпрепятстват нормалното раждане...

Ключовото тук е "ненужни намеси, които възпрепятстват нормалното раждане"... Ето това твърдя - не съм против, когато се налага спасяване на живот, а когато не се налага такова, но раждането се затруднява, заради порочни лекарски практики... И за не знам кой път казвам, че идеалният вариант, при който майката да е подсигурена с лекар, който да се намеси, когато се налага спасяване на живот и същевременно да ражда в обстановка, в която е нормално да се ражда, в България все още не съществува... Асистираното домашно раждане няма да се случи скоро, така че не виждам него защо го обсъждаме като вариант.... Т.е. вариантите, както вече казах сто пъти са два - или лекар, с който вървят освен положителните, така и негативните манипулации, или у дома, където негативите не съществуват, но и лекарската намеса е невъзможна, ако все пак се наложи... Надявам се този път да е ясно и на най-простите...

# 232
jp, отговорите на въпросите защо искам/държа да родя вагинално и защо искам/държа да родя вкъщи ги давам в почти всеки мой пост в тази тема, откакто съм се записала (преди нашествието), та до последния си пост... Ако не можеш да разбереш какво пиша, нали не смяташ, че проблемът е мой?

По въпроса с анкетата - прекалено глупаво е да се смята, че въпросът би могъл да бъде "ЩЕ родите ли вкъщи", защото предполагам (забележи също предполагам), че анкетата не е правена за ясновидци/врачки, а за най-обикновени бременни...

П.С. "Процентът на жените, които имат желание да родят в домашни условия, е 4,3 на сто."

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/06/25/bylgarkata-oshte-niama- … -vkyshti.122319,5

# 233
jp, отговорите на въпросите защо искам/държа да родя вагинално и защо искам/държа да родя вкъщи ги давам в почти всеки мой пост в тази тема, откакто съм се записала (преди нашествието), та до последния си пост... Ако не можеш да разбереш какво пиша, нали не смяташ, че проблемът е мой?

Напротив - смятам, че е твой. Ако не можеш да отговориш ясно в няколко изречения на толкова прост въпрос, определено имаш проблем с отговора или с комуникацията, или и с двете.

Та - имаш ли отговор? Вярно е, че позагубих интерес към твоите драми, но просто за протокола - да изясним най-накрая отговорила ли си или не.

За анкетата - аз не предполагам какви са въпросите. Тъй като не знам какви са били, не разсъждавам какви биха могли да са били. Просто казвам, че желанието да родиш вкъщи би трябвало да е съобразено с особеностите на бременността ти. Ти по друг начин ли мислиш?

# 234
 Crazy   Има ли значение какво мисля и по колко пъти съм го писала, като явно няколко човека тук никога няма да схванете...  Stop

Отивам да се напия с Крис...  Laughing

# 235
Мхм, поредният "отговор" - не забравяй и него да отбележиш по-късно сред обясненията ти, които не сме разбрали.

# 236
На мен тези 4,3% не ми звучат никак малко при положение, че досега домашното раждане почти не е популяризирано .

Е, недей да скромничиш - правите, каквото можете... Дори с цената на някое и друго мъртво бебе.

4,3% е огромен процент. Като изключим Холандия, в страните с регламентирано домашно раждане, процентът на домашните раждания се движи между 0,1% и 2-3%.

Така че аз смятам, че много от тези 4,3% са отговорили положително просто като подкрепа за каузата - а не че наистина ще го направят или че няма да имат медицински противопоказания за домашно раждане.

Едва ли Звездичка прави нещо повече от мен или който и да е в тази тема - да подкрепя желанието на някои жени да избират къде и как да родят. Обвиненията се четат и без много умствени напъни. Грозна работа, но пък дава много светлина кои хора как разсъждават.

И аз съм на мнение, че такъв тип популизъм (с измиване на ръцете) беше напълно излишен. У нас няма традиция да се ражда у дома - беше прекъснат за около 60 г. За разлика от държавите които се цитират, в които домашното раждане не е секвало напълно. Не са имали "развит социализъм" с произтичащите от него абсурди като "безплатно здравеопазване"... 

Даже ми се вижда, че много жени са информирани за възможността да се роди с не по-голям риск извън болница. Не съм очаквала да се приеме радушно нещо съвсем непознато.

# 237
Едва ли Звездичка прави нещо повече от мен или който и да е в тази тема - да подкрепя желанието на някои жени да избират къде и как да родят. Обвиненията се четат и без много умствени напъни. Грозна работа, но пък дава много светлина кои хора как разсъждават.

И аз съм на мнение, че такъв тип популизъм (с измиване на ръцете) беше напълно излишен. У нас няма традиция да се ражда у дома - беше прекъснат за около 60 г. За разлика от държавите които се цитират, в които домашното раждане не е секвало напълно.

Звездичка - ако не се лъжа - е сред активистките на Родилница, т.е. прави доста повече от теб за популяризирането на неасистираното раждане в България.

В държавите, които цитирам, процентът на домашните раждания е съвсем малък. Примерно в САЩ е около половин процент. Нищо, че не са имали социализъм. В Англия е 2% (и това е май най-високото след Холандия) и т.н. Холандия са изключение в общата картина. Както са изключение с регулациите си за леките наркотици.

Така че не виждам как намести социализмът в схемата.

# 238

Социализмът винаги ни е виновен за всичко.  В почти всяка полемична тема все някой се сеща къде е коренът на всички наши проблеми.  Помня, в един друг форум, в темата за фолка пак социализмът се оказа ключето от бараката за някои.  Стереотипно мислене, без желание да се анализира по-обстойно.

Домашното раждане в БГ преди 60 г. едва ли е нещо, за което можем да сме особено носталгични.  Естествено  е да се намалее с развитието на здравната мрежа.  Е, сега, заради обезлюдяването и икономически причини, има условия за регрес към това положение.  Което пак не е положително.

Преди време, като ровех материали за домашните раждания в Европа, попаднах неколкократно на факта, е вече и в Холандия намалява процентът им.  Имиграция, други социални процеси ги дават като причина.  Заведенията с лицензирана дрога ги затварят - на местните хора им е писнало.  Тия работи ги споменавам само за да се види динамиката.

Стелт, благодаря за разяснението.  Да ти задам още един въпрос.  Имаме следната постановка - бъдеща майка се чуди дали да ражда у дома.  Идва при теб за мнение и съвет.  Ти й казваш тези две алтернативи /разбира се, пропускаш третата, разумна, реална и компромисна алтернатива - да се избере здравно заведение и лекари, които да са наясно и да приемат до голяма степен желанията на майката и възможността да се отказват процедури/.  Момичето те изслушва и пита ти кое би я посъветвала да избере от двете.  Ти какво би направила?

# 239

Социализмът винаги ни е виновен за всичко. 

За всичко не, но определено за прекъсване на някои традиции след насилственото изселване на хората от селата и заселване в градовете (след одържавяване на земите им). Има значение държавната уредба, колкото и да се омаловажава.

На какво се дължи изземването на функциите на акушерките от АГ и прекалената намеса в един естествен процес като раждането, как мислиш?

Общи условия

Активация на акаунт