Раждане вкъщи 16

• 26 935
  • 759
  •   1
Отговори
# 240
Аргументите на родителите "за" раждането вкъщи  започват от "спокойствието на домашната обстановка" и стигат до  "избягване на нежеланите рутинни практики в болниците". В писмата си до Атанасова някои от майките заявяват, че  предпочитат да родят вкъщи, за да не се разделят с другите си  деца и така да не им причиняват стрес.

източник dnes.bg
        по второто /..."някои майки заявяват, че предпочитат да родят в къщи, за да не се разделят с другите деца и ТАКА ДА НЕ ИМ ПРИЧИНЯВАТ СТРЕС" - просто нямам думи, от Психологическа гледна точка . Вие, наистина, знаете ли, какво се причинява на едно дете - да вижда, как майка му изпитва родилни болки /или...забравих...Тя не изпитва такива/  ooooh!

Това е един от въпросите, които ми създава най-голямо безпокойство - присъствието на други деца на самото раждане.  Срещах твърдения колко е благотворно, как помагало за намаляване на ревността, как сплотявало семейството.  Интуитивно обаче не съм съгласна.  Оказва се, че не само аз съм така.  Попрерових разни материали и става ясно, че в нито един сериозен такъв няма еднозначна препоръка деца да присъстват на раждането.  Напротив, има ясни предупреждения, че преживяването може да бъде травматично за децата и въпреки че е право на родителите, те не бива с лека ръка да се спират на такова решение.  

Експертите нямат единно мнение, липсват достатъчно изследвания, за да може да се оцени обективно ефектът върху детската психика.  Има много различни препоръки относно минималната възраст /на едно място тя е 3 г., на друго - 6, на трето се твърди, че няма значение възрастта/.  На едно място съветват родителите да подготвят децата за предстоящото събитие, гледайки филми за раждания заедно /?!/, на друго - само да разгледат обикновена книжка с прости илюстрации по темата.  Посочват куп условия за такова решение - подготовка, индивидуални особености на самото дете /нещо, което трудно може да се установи дори и от специалисти, а родителите, и в частност майките, може да са убедени, че познават детето си, но всъщност психологическите му реакции да са съвсем непредвидими/.  Посочва се, че ако раждането е твърде дълго и мъчително, това несъмнено може да повлияе негативно на детето, видът на кръв също, кризисна ситуация да не говорим.  Има значение дали детето е момченце или момиченце и т.н.

По отношение на "ползата," че присъствието помагало за сплотяването и намалявало ревността.  Много ми е интересно как е установено.  Ако едно дете присъства на раждането на следващото и ревността е малка, как може с достатъчна сигурност да се каже, че именно присъствието на раждането е причината, а не да речем адекватното поведение на родителите преди и след раждането.  Защото е факт, че много често дали голямото дете ще ревнува и как ще проявява тази ревност зависи от това как родителите му се държат с него преди и след появата на новото дете.  Съвременната детска психология дава чудесни насоки за това, ние със съпруга ми самите се възползвахме от тях и се радвахме на много спокоен и безпроблемен прием на малкото от страна на голямото.  Друга променлива при приема и ревността е разликата между децата - доказано е, че определени разлики са оптимални, докато при други вероятността от по-изявена реакция на ревност е повишена.

В момента се опитвам да разбера какъв е антропологичният контекст на присъствието на деца на раждане на братя и сестри.  Ако намеря нещо, ще споделя.  Лично моето логично предположение би било, че по-големите братя и сестри ги занимават други членове на групата, докато майка им ражда без тяхното присъствие.

Ето част от материалите, които разгледах /удебеленият шрифт мой/:

The results of this research show that family support seems to be a larger factor impacting siblings than actually witnessing birth itself. In addition, a tendency for very young children and boys in particular to be distressed by hearing and seeing their mother in pain was noted. In response to this, certain precautions are recommended in order to prepare children for the reality of childbirth and ensure a positive experience for everyone involved.

http://www.jstage.jst.go.jp/article/jjam/22/2/22_233/_article

Малко по-старо, но интересно изследване и препоръка /текстът в квадратните скоби и удебеленият шрифт са мои/:

Children reported more anxiety about the experience [of attending hospital birth of a sibling] than was recognized by their parents. The findings of this study do not support the unreserved endorsement of sibling attendance presented in some earlier reports.

http://www.jaacap.com/article/S0890-8567%2809%2965664-1/abstract

http://old.eduguide.org/Parents-Library/Should-Children-Attend-B … Sibling-1170.aspx

Keep in mind that childbirth is an incredibly powerful experience and that no matter how well you prepare your child, or how old or mature he is, it could still be traumatic for him.

http://www.babycenter.com/0_preparing-your-child-to-attend-a-sib … ings-birth_176.bc

The truth is the experts don’t agree either.

http://www.motherandchildhealth.com/Children/bartell/attendbirth.html

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 12:05 от Rookie

# 241
...
И аз съм на мнение, че такъв тип популизъм (с измиване на ръцете) беше напълно излишен. ...

същото важи и за вашия популизъм, полазил доста издания с мненията на Мег и Росица как "раждате без риск"

и когато стана белята, си "измиха ръцете" с Цвети, насъсквайки я да съди държавата, вместо истинските виновни за смъртта на детето и

# 242
За всичко не, но определено за прекъсване на някои традиции след насилственото изселване на хората от селата и заселване в градовете (след одържавяване на земите им). Има значение държавната уредба, колкото и да се омаловажава.

На какво се дължи изземването на функциите на акушерките от АГ и прекалената намеса в един естествен процес като раждането, как мислиш?

Ще повторя кометара на jp:

Цитат
В държавите, които цитирам, процентът на домашните раждания е съвсем малък. Примерно в САЩ е около половин процент. Нищо, че не са имали социализъм. В Англия е 2% (и това е май най-високото след Холандия) и т.н. Холандия са изключение в общата картина. Както са изключение с регулациите си за леките наркотици.

Така че не виждам как намести социализмът в схемата.

В тази връзка, сигурна съм, че в социалистически държави като Монголия, процентът на домашните раждания винаги е бил сравнително висок  Wink  Да не говорим за държави от Третия свят, които с десетилетия са симпатизирали на соц. ориентацията  Wink.

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 10:43 от Rookie

# 243
Стелт, благодаря за разяснението.  Да ти задам още един въпрос.  Имаме следната постановка - бъдеща майка се чуди дали да ражда у дома.  Идва при теб за мнение и съвет.  Ти й казваш тези две алтернативи /разбира се, пропускаш третата, разумна, реална и компромисна алтернатива - да се избере здравно заведение и лекари, които да са наясно и да приемат до голяма степен желанията на майката и възможността да се отказват процедури/.  Момичето те изслушва и пита ти кое би я посъветвала да избере от двете.  Ти какво би направила?

Мерси за постановката, но аз съвети за раждане НЕ давам и НИКОГА не съм давала... Ако някъде си прочела обратното, моля цитирай ме къде... До колко е реална третата разумна алтернатива, аз самата не виждам такава за себе си, т.е. това, което според теб би трябвало да предложа на другите, все още го търся и не го откривам за собственото си раждане...

Ти даваш ли съвети за раждане? След това носиш ли отговорност, ако нещо се случи с бебето и/или майката, послушала твоят съвет?

# 244
Мерси за постановката, но аз съвети за раждане НЕ давам и НИКОГА не съм давала... Ако някъде си прочела обратното, моля цитирай ме къде... До колко е реална третата разумна алтернатива, аз самата не виждам такава за себе си, т.е. това, което според теб би трябвало да предложа на другите, все още го търся и не го откривам за собственото си раждане...

Ти даваш ли съвети за раждане? След това носиш ли отговорност, ако нещо се случи с бебето и/или майката, послушала твоят съвет?

Да съм казала някъде, че си давала?  Благодаря ти за отговора.

Ми честно да си кажа давам съвети за раждане, особено на близки, които ми искат мнението.  Понеже съм раждала веднъж с и веднъж без упойка, мога да дам съвет да се опита без упойка.  Също така давам съвет да се избере предварително лекар и да се обсъдят с него всички въпроси, които вълнуват жената, защото това може да има много предимства, но пък има и много примери за добри раждания и без предварителен избор.   Дори съм препоръчвала лекари, при които да раждат, ако са ме питали за такива.  Аз самата съм направила избора си по съвети и препоръки, + свои лични преценки след срещи на живо и подробно разпитване.  Винаги правя уговорката, че аз съм била доволна от тях като цяло или заради определени неща, но гаранции човек не може да дава.  И съветът ми винаги е бил майките да раждат в болница.      

Подчертах ти последния въпрос - мисля, че е съвсем разумен, ама не би следвало към мен да го отправяш.  Чат ли си?

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 13:19 от Rookie

# 245
Подчертах ти последния въпрос - мисля, че е съвсем разумен, ама не би следвало към мен да го отправяш.  Чат ли си?

Защо? Ако препоръчаш болница и лекар и той сгреши, с което навреди на бебето или майката, няма ли да се чувстваш виновна? Аз да си кажа, от всички АГ-та, които познавам не мога с лека ръка да препоръчам никого, по простата причина, че за всички знам грешки, които костват живота на бебета... Нали се сещаш, града е малък, повечето ми познати са бременеели и раждали в него и обичат да споделят... Освен това лекарските грешки тук, особено починали бебета и родилки, се разбират много бързо...

# 246
Защо? Ако препоръчаш болница и лекар и той сгреши, с което навреди на бебето или майката, няма ли да се чувстваш виновна? Аз да си кажа, от всички АГ-та, които познавам не мога с лека ръка да препоръчам никого, по простата причина, че за всички знам грешки, които костват живота на бебета... Нали се сещаш, града е малък, повечето ми познати са бременеели и раждали в него и обичат да споделят... Освен това лекарските грешки тук, особено починали бебета и родилки, се разбират много бързо...

Реално си съвсем права.  Да, бих се чувствала кофти, ако стане някакъв фал при лекар, който съм препоръчала. Въпреки че винаги си правя този дисклеймър за липсата на гаранции, когато споделям с други.  Ако обаче някой близък ме е попитал за информация, и аз съм я въздържала, и после стане фал, също ще ми е гадно, че не съм споделила по съвест, ако са ме питали.  

Но е нормално, ако имам елементарна чувствителност, загриженост и съвест, да ми е гадно, ако съм участвала по някакъв начин с даване на информация, дори и без реално да съм взела решението вместо съответния човек.

Следователно е нормално хора, които най-безогледно са давали категорични съвети да се ражда неасистирано у дома, без да предупреждават за рисковете, дори и при ясни фактори, които в други държави биха били противопоказания за домашно раждане, да се чувстват зле.  Но явно при твоите хора случаят не е такъв.

Надявам се схващаш фината разлика между това да препоръчаш даден лекар и после жената или бебето да пипнат вътреболнична инфекция, и това да препоръчаш неасистирано домашно раждане и бебето да се окаже мъртво, а майката с инфекции и травма за цял живот от това?

И понеже наистина ми писна от тоя сърцераздирателен "аргумент" как бебетата гинат като мухи по провинциалните болници, не е ли по-разумно да се дават съвети, щом е толкоз зле по провинцията, родителите да заделят някой лев /и не, не приемам безпаричието като удобно извинение, ако човек наистина е загрижен за здравето на бебето си/ и отговорно да си организират раждането в голям град?!

# 247
....ако човек наистина е загрижен за здравето на бебето си/ и отговорно да си организират раждането в голям град?!

Искаш да кажеш, че в големите градове не умират бебета и родилки в болниците ли? И извинявай, но дали приемаш безпаричието или не, на хората без пари им е все тая - нали се сещаш, че ситият на гладният не вярва... А да отделиш 3000 лв. за да родиш както би трябвало да се ражда във всяка една болница, смяташ ли че е нормално и че е по джоба на всеки? По-рано споделих, че да отдели човек цялата си брутна годишна заплата, за да роди естествено и по възможност в по-сигурни ръце е меко казано ненормално (поне според мен)....

# 248
  • София
Далече по-смислено е да дадеш една годишна заплата за раждане, което ще ти се случи 1-2-3 пъти в живота, отколкото 5 годишни заплати за кола, която е купчина ламарина. Или за обзавеждане. Или 1000лв за плазма, вместо за раждане пак.
Но хора всякакви, права си.  Peace

# 249
Стелт, това са все оправдания. Види се, дори и от  елементарна икономика не разбираш.  И че реално не си правила проучвания за разходите и си говориш наизуст.  Отделно това, дето Клеми отбелязва.

И пак ще ти повторя, щото по натура съм търпелива - шансът едно бебе да умре при неасистирано раждане е много по-голям, отколкото в болница.

# 250
.....  Отделно това, дето Клеми отбелязва.

Shocked Не zа сефте в тая тема гледам така, ама и zа последен няма да е.

Това, "дето Клеми отбеляzва" е пълна простотия в случая. Какво имам предвид. Не може да се смята zа нормално, че жена която иска да роди беz никакви иzгъzици и екстри, беz упойки, абе беz нищо, по въzможност трябвало да даде куп пари. Иzобщо да се съиzмерява с такива неща като коли и плаzми, никой не е имал предвид това, че да се парвят такива глупви сравнения, ако ще и zаради любимата ви подигравка да е. Ако иска екстри (раждане в къщи, с иzбрана акушерка) нека да си плаща, то това и искат хората, ма нейсе...

Но да иска просто да роди човешки в болница и вие да каzвате, че било нормално да си плаща zа което  Stop Stop Stop

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 14:28 от Сова

# 251
  • София
Раждането в болниците е безплатно. Но ако искаш да родиш в определена болница, при определен екип и по 'план за раждане', който сам си написал - това вече не е безплатно.
И да, много по-смислено е да дадеш пари, за да осъществиш това. Отколкото за каквото и да било друго. Повтарям - каквото и да било друго.
Защото котката може да си ражда всяка година по едно котило, ама на мен всяко дете ми е ценно, за сега са две. Та не мисля да го карам на случаен и естествен подбор за най-ценното ми.
Други хора така искат, естествено. Като смъртта.
Всеки си има глава на раменете, ползвайте си вашите. По предназначение.

# 252
Не бе, Сове.  Не е задължително да плаща толкоз.  Но, теоретично, ако това е цената да родиш точно както искаш и не искаш да правиш компромиси със собствените си твърди убеждения и мании - така да е.   Дето се вика, ако няма друг избор, по-добре е да платиш тия пари, пък и ако си толкоз природооринетиран, ще си ги избиеш с кърмене и икономии от АМ и с бойкот на бебешка козметика, като мен  Wink  Пък ако и ЕБХ приложиш - халал му вера, памперси йок.

Нали това обяснявам, може да се роди естествено, със зачитане на желанията на родилката, с държане на бебето при майката за много по-малко.  Що не вземете да разгледате ценоразписите на държавните болници, а скачате като уапани?  Разбира се, 3 хил. може да дойде сметката в частна болница, но лично аз не визирам такава опция.

# 253
Аз ли нещо не съм наред или в тази тема яко се подиграват...   Tired   Клеми, миличка душичка сладка, ако ти имаш излишни пари и се чудиш за какви изгъзици да си ги похарчиш, има хора които не могат да вържат единия край (не двата)... В наше село хората все още се записват в магазина (някои може би знаят какво означава това) и ходят да си плащат вересиите на заплата... Направо срам ме хваща, че отивам, пазарувам и си плащам всичко закупено (все още съм така, но до кога ли)... Така, че мили мои пиленца, не правете сметка на чужди пари, да си имаме уважението...

Разбирам да си плащам в родилното, че искам някакви екстри, да кажеш, а вие ми обяснявате, че трябвало да си плащам, за това че нищо не искам - хем пестя от работата на персонала, хем да си плащам, казвате... То и с клиничната пътека на бебето така се получава - ако откажеш манипулации, които са задължителни по КП (нищо, че като пациент имаш право да откажеш всичко, което прецениш), плащаш си пътеката по ценоразпис на болницата, демек може да не ти излезе 141 лв., колкото е цялата КП, а около 300 лв. и повече, щото персонала така преценил... Е, аман от простотия и безобразие в тази държава...

# 254
Стелт, пак ще ти кажем.  За раждане не е нужно да си плащаш.  Най-много за транспорт, за да родиш в друг град.  Изборът на екип е екстра, за която плащаш, ако я избереш, но не е задължителна.  Всяка манипулация можеш да откажеш - не съм чула някой насила да е сложил упойка на родилка или пък да е искал пари, за да не слага.

Но когато човек е толкова огорчен в душата си и отказва да си отвори очите за реалността, защото е обиден на света около него, никой не може да му помогне.  

ПС
Само за пример, като лежах в "Патологична бременност" отказах точно 2 манипулации и 1 преглед /стандартни при прием, а не наложителни заради състоянието/ и никой нищо не ме е карал да плащам заради отказа ми.

Последна редакция: нд, 26 юни 2011, 16:19 от Rookie

Общи условия

Активация на акаунт