Раждане вкъщи 16

• 26 938
  • 759
  •   1
Отговори
# 210
Е, нали видяхме какво стана с тези близнаци, които се родиха неасистирано, макар и непланирано, в тоя "див див /северо/запад."  Няма как да излезе, че едно неасистирано раждане у дома е по-безопасно, отколкото раждане в коя и да е /провинциална/ болница с медицински лица.  Няма как да го повярвам.  Пак ти казвам - тома може да е твое лично субективно възприятие, но дотам.  То не е подкрепено с факти и не отразява реалността.  А и пак ли трябва да повторим, че Цвети е родила неасистирано в дома си, който се намира на минути от една от най-големите столични родилни болници, в които, по твоята собствена логика, условията за раждане и избор не могат да се сравняват с провинциалните?!

И понеже в свое мнение №197 на предишната страница приемаш намеси за спасяване на живот, да те питам, не че очаквам отговор, както и досега.  Как точно си представяш нещата, ако при едно неасистирано домашно раждане се стигне до нуждата от такива намеси, когато времето за адекватна реакция и оказване на животоспасяваща помощ нерядко се свежда до минути?

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 13:57 от Rookie

# 211
След няколко "обвинения", че възрастни хора не правят разлика между асистирано и неасистирано раждане, виждам че всъщност ти не правиш такава разлика... Прочети ме добре преди два поста и виж какво съм написала - в момента изборът е такъв - неасистирано в спокойна и сигурна обстановка (което някак не разбираш, че не означава цвета на плочките и на пердетата) или асистирано в често не особено подходяща за раждане обстановка... Асистираното раждане у дома или в родилни къщи, или където и да било другаде не виждам защо да го обсъждам, след като в момента не стои като вариант пред нито една родилка, която ражда/ще ражда скоро в България... Иначе перфектният вариант, както вече казах е ясен, но скоро няма да е реалност в България... С хората (жените) в този див див (северо) запад общувам всекидневно и зная как и защо разсъждават... Тук например думата секцио, означава задължително ресекцио и гледат много учудено, ако кажеш, че искаш вагинално раждане... Следват много въпроси и дълги обяснения ама как така и защо, след което уверения от тяхна страна, че никой (разбирай лекар) няма да се навие да раждам така... Също гледат много странно, ако кажеш, че не искаш обезболяващи, окситоцин (често не знаят какво е това), не искаш да раждаш по гръб, не искаш някакви други намеси или твърдиш, че може да се роди и без родилката да се разкъса отдолу... Водила съм безумни спорове на тема възможно ли е да родиш без да имаш разкъсвания или ако имаш съвсем незначителни как така може да не се шият... Разбира се не всички хора в този край са такива, но мнозинството са, така че не ме учудва желанието на повечето да раждат в болница, в условията които им се предлагат... И на повечето не им и хрумва, че може да се ражда и по друг начин...

# 212
  • София
Стелт, кой лекар не знае какво е окситоцин? А иска да ти го слага...Нещо се обърка. Wink

# 213
Българката още няма нагласа да бъде разрешено  раждането вкъщи, заяви за БТА председателят на парламентарната  комисия по здравеопазване Десислава Атанасова. [интересно как българката може да има интерес към нещо, което е нерегламентирано и осъждано в България]

Това са показали резултатите от анкета, изпратена преди месец  до 10 болници и различни видове лечебни заведения, в които има  акушеро-гинекологични отделения.

Допитването е направено, след като в началото на май 32-годишна жена от София  роди бебето си вкъщи, но малко след раждането то почина. Досега са обработени данните от пет лечебни  заведения. Резултатите показват, че около 95 на сто от  бременните не искат да раждат вкъщи. Процентът на жените, които  имат желание да родят в домашни условия, е 4,3 на сто.

В големите градове жените, очакващи дете, са  по-положително настроени към раждането вкъщи. В по-малките  населени места бременните предпочитат да родят в болнични  условия.

Атанасова уточни, че след  като бъдат обработени анкетите от всички болници, депутатите в здравната комисия и представители от Министерството на  здравеопазването отново ще обсъдят въпроса какви мерки да се  предприемат.

На фона на резултатите от анкетите стоят и  позициите на семействата, които искат детето им да се появи на  бял свят не в лечебно заведение, а в домашни условия.  "Болничните заведения са места за болни хора и не желая първия досег на детето ми със света да бъде на такова  място", пише жена от София в писмото си до председателя на  здравната комисия в парламента. Подобни писма Атанасова е  получила от още десет семейства. В тях те настояват в България  да се узакони асистираното домашно раждане.

„ Дори и една бременност да протича напълно нормално не може да се знае дали при раждането няма да настъпят  усложнения, заявява Атанасова.

Аргументите на родителите "за" раждането вкъщи  започват от "спокойствието на домашната обстановка" и стигат до  "избягване на нежеланите рутинни практики в болниците". В писмата си до Атанасова някои от майките заявяват, че  предпочитат да родят вкъщи, за да не се разделят с другите си  деца и така да не им причиняват стрес.

източник dnes.bg

Последна редакция: сб, 25 юни 2011, 21:27 от Людмил

# 214

Е, мно´о ясно, та кой очаква друго? Повечето анкетирани не са си го и представяли, освен това 100% те много модернистично и интелигентно биха се иzраzили и смятат, че това си е все пак "връщане към пещерите", а приемащите го zадължително са ненормални  Rolling Eyes

С едно съм съгласна, нагласа няма, това е нормално, няма и как да има такава към нещо напълно непривично и непоzнато. И полуzаконно, в добавка. Нагласата ще дойде бавно и постепено. както си му е реда, така са хората, много време им е нужно, zа да приемат нещо...

# 215
..... В тях те настояват в България  да се узакони асистираното домашно раждане.

Аргументите на родителите "за" раждането вкъщи  започват от "спокойствието на домашната обстановка" и стигат до  "избягване на нежеланите рутинни практики в болниците". В писмата си до Атанасова някои от майките заявяват, че  предпочитат да родят вкъщи, за да не се разделят с другите си  деца и така да не им причиняват стрес.

източник dnes.bg

Значи, ще ме извиняваш, но ...
          първо, какво да се узаконява /да не би да е забранено, да си родиш в къщи, ако се случи../
Между "узаконяване" и "регламентиране" има планина разлика...та, какво точно искат майките  Crazy

по второто /..."някои майки заявяват, че предпочитат да родят в къщи, за да не се разделят с другите деца и ТАКА ДА НЕ ИМ ПРИЧИНЯВАТ СТРЕС" - просто нямам думи, от Психологическа гледна точка . Вие, наистина, знаете ли, какво се причинява на едно дете - да вижда, как майка му изпитва родилни болки /или...забравих...Тя не изпитва такива/  ooooh!

# 216

Права си, друго трудно може да се очаква.  Имайки предвид какви бяха събитията, провокирали анкетата.

# 217
  • най-шареното място
когато раждах преди достатъчно много години за да бъде тази тема табу, се учих да дишам от книжка издадена тук. И там беше описана UK процедурата - заявяваш, осигуряват ти акушерка, следене, готовност за хоспитализация.
Как да стане това тук масово, като да же няма линейки достаъчно. Или обучение на шофьорите им как се минава на червено....

# 218
Стелт, кой лекар не знае какво е окситоцин? А иска да ти го слага...Нещо се обърка. Wink

Явно не си разбрала, но не ставаше въпрос за лекар, а за жените, с които подчертах, че общувам в този край на България... Обсъждането се завъртя около високия процент желаещи да раждат в болница...

# 219
"Ако резултатите от тази анкета бяха в противоположна прогресия - т.е. всички жени заявяват желание да раждат вкъщи и съвсем малък е процентът на тези, които искат болнично раждане, това щеше да бъде началото на общественото обсъждане за законодателни промени, коментира Атанасова."
Аз се чудя защо изобщо са се хабили да я правят тази анкета при това положение, с такива смешни заключения единствено става ясно, че само са симулирали дейност, на всеки горе-долу запознат с темата предварително му беше ясно, че няма как повечето от жените да заявят желание за раждане в къщи. Поне да бяха казали, че процента им се вижда малък щеше да звучи малко по-реалистично.
На мен тези 4,3% не ми звучат никак малко при положение, че досега домашното раждане почти не е популяризирано .

# 220
Звеzдичка!, абсолютно си права, смятам  Peace

Пълна глупост е това, чак не ми се вярва как се вадят "zаключения"...
Дали са очаквали друго, теzи, дето са я правили? Не вярвам, а ако е така, трябва да са доста плиткоумни.. Не, просто така се имитира zаетост у нас, правиш беzсмислици, та да си кажат хората "еййй, ама само колко дейно и умно от тяхна страна.."   Wink
Нищо ново под слънцето.

# 221
На мен тези 4,3% не ми звучат никак малко при положение, че досега домашното раждане почти не е популяризирано .

Е, недей да скромничиш - правите, каквото можете... Дори с цената на някое и друго мъртво бебе.

4,3% е огромен процент. Като изключим Холандия, в страните с регламентирано домашно раждане, процентът на домашните раждания се движи между 0,1% и 2-3%.

Така че аз смятам, че много от тези 4,3% са отговорили положително просто като подкрепа за каузата - а не че наистина ще го направят или че няма да имат медицински противопоказания за домашно раждане.

# 222
.....че няма да имат медицински противопоказания за домашно раждане.

Анкетата за желаещи да родят вкъщи ли е или за имащи медицински противопоказания...  Crazy   

# 223

Анкетата за желаещи да родят вкъщи ли е или за имащи медицински противопоказания...  Crazy   

Ами предполагам, че желанието зависи и от състоянието на бременността? Т.е. като не си бременна и не си раждала може и да искаш - като забременееш и се появи проблем (или просто се притесниш, че може да се появи), решаваш, че не е добра идея. Не звучи ли логично? Или на всяка цена у дома е по-добре?

# 224

Ами предполагам, че желанието зависи и от състоянието на бременността? Т.е. като не си бременна и не си раждала може и да искаш - като забременееш и се появи проблем (или просто се притесниш, че може да се появи), решаваш, че не е добра идея. Не звучи ли логично? Или на всяка цена у дома е по-добре?

И преди забелязах, че разсъждаваш много кофти...  Laughing  Анкетата най-вероятно е била "Бихте ли родили вкъщи", а не "ЩЕ родите ли вкъщи"... Колкото и безпроблемна бременност да имаш, когато тръгне раждането може нещо да не е наред, може да преносиш с много, може да родиш преждевременно или може въобще да не тръгне раждане и да се наложи да те срежат (като мен)... Нали не мислиш, че въпросът трябва да бъде задаван на родилната маса по време на напъните, за да е най-реално колко от отговорилите положително са могли да родят у дома си? Въпросът е за нагласата и желанието, а какво ще се случи реално се разбира в последствие...

Общи условия

Активация на акаунт