Раждане вкъщи 16

• 26 577
  • 759
  •   1
Отговори
# 675
В крайна сметка - какво казваш???
Пишеш си ей така ли?
Очаквах, че даваш доводи...

# 676
Лъжа е, разбира се.
Съвсем лъжовно е да се в ярва, че раждането вкъщи е по-сигурно и по-нерисково. Съвсем лъжовно е да се мисли, че не може да има непредвидени у сложнения. Съвсем лъжовно е да се в ярва, че дори да има една мед.сестра да ти помага - тя би могла да реагира така, както ако си в болница. Ей такива неща.
Ти, като даваш прибер с примитивни общества, животни и тн, като говориш за естествен подбор - за какво го правиш? Не е ли с някаква идея, насочена в подкрепа на раждането вкъщи?

Сетих се друг аналогичен пример на този,който даваш.

При хранене се случва нормален естествен процес на гьлтане.
Най сигурно би било човек да се храни в болница,в случай,че се задави да му се окаже адекватна помощ.
В ресторант (в клиника с дула само или само акушерки) има завишен риск от задавяне (според много хора от темата,които така определят риска) поради липса на апаратура и квалифицирани лица.
В гората,ако си печа месо сьвсем сам,се подлагам на огромен риск да се задавя и да умра.

Следва,че ако се храня в болница и се задавя и ме спасят,то модерната медицина ме е спасила.
Ако се задавя в ресторанта и келнерите не ми помогнат,но сам успея да се оправя,значи сьм имал кьсмет.(според някои)
В гората се задавям и умирам.Е,сам сьм си виновен,че не сьм се хранил превентивно в болница.

Гьлтането и раждането са естествени процеси.
Единствено и само това имам предвид.

# 677
 Joy
Олелеееееее, невероятен клоун си, наистина  Joy
Раждането и гълтането.... ooooh!

# 678
  • София
Да, обаче ако съвсем случайно се натровиш с гъби и наоколо няма болница, най-вероятно ще умреш. Виж, ако има и отидеш навреме, ще те спасят. Критични ситуации има и при храненето и при раждането. И в двата случая, шансът да бъдеш спасен, ако попаднеш в такава е по-голям, ако има наблизо подходящ екип от специалисти.
А не ароматни свещи.

# 679
  • София
Ама естествено. Обаче по честотата на извършването не са съпоставими. Нито по рисковаността си. Ти ядеш около 74 години (примерно, ако това е средна продължителност на живота някаква), по 365 дни, по три пъти на ден - 81 030 пъти в живота си. Раждаш максимум 1-2 до десетина пъти.

# 680
Да, обаче ако съвсем случайно се натровиш с гъби и наоколо няма болница, най-вероятно ще умреш. Виж, ако има и отидеш навреме, ще те спасят. Критични ситуации има и при храненето и при раждането. И в двата случая, шансът да бъдеш спасен, ако попаднеш в такава е по-голям, ако има наблизо подходящ екип от специалисти.
А не ароматни свещи.
Клеми,сравняваш различни неща.Раждането не е ядене на отровни гьби.Яденето на отровни гьби не е естествено нещо.
Последното,което казваш никога не сьм отричал и си много права.Ако имаме рискована неествествена ситуация,при която рискуваме живота си е добре да сме в рьцете на модерната медицина.

Ама естествено. Обаче по честотата на извършването не са съпоставими. Нито по рисковаността си. Ти ядеш около 74 години (примерно, ако това е средна продължителност на живота някаква), по 365 дни, по три пъти на ден - 81 030 пъти в живота си. Раждаш максимум 1-2 до десетина пъти.

Рискьт да се задавиш и да умреш е много по голям от това да родиш и да умреш.

# 681
  • София
Последното,което казваш никога не сьм отричал и си много права.Ако имаме рискована неествествена ситуация,при която рискуваме живота си е добре да сме в рьцете на модерната медицина.

Има обаче и рисковани естествени ситуации. Раждането е една от тях. Не можеш да отречеш, че възможността от усложнения при едно раждане е огромна, колкото и естествено да е въпросното раждане. Ако не беше - нямаше и векове наред родилки да умират и да губят децата си при раждане.

Бих казала, че и в рискованите естествени ситуации е добре да сме в ръцете на модерната медицина. И пак идва въпросът - коя е рискованата естествена ситуация, т.е. кое раждане крие риск. За съжаление еднозначен отговор няма - усложненията понякога възникват за секунди. Да не говорим за случаи като тук обсъжданата Цвети, при която предупреждение за усложненията е имало седмици преди раждането.

Затова и намирам за порочна практиката да се набляга колко естествено, безпроблемно, безрисково е едно раждане. Естествено - да, но гарантирано безпроблемо и гарантирано безрисково не е. Бих казала, че е много по-рисково от гълтането и дишането. Не съм съгласна, че рискът да се задавиш е по-висок от риска да се получат усложнения при раждане.

Пак казвам, векове наред бебета са умирали при този естествен процес, огромна част от тях заедно с майките си. И ако се върнем на въпроса с желанието за оцеляване - по-природно ми се струва да се обърнеш към неестествен метод, за да гарантираш по-голям шанс за себе си и детето си, отколкото да пренебрегнеш предварително известен риск с оглед макисмалната естественост.

# 682
В много неща си права Флип.
Никога не сьм и твьрдял обратното на твоето.
Рискьт от усложнение или смьрт при раждане е един и сьщ независимо дали си у дома или в болница.
Рискьт да нямаш адекватна помощ в кьщи при усложнение е по голям от риска при усложнение,за което може да се помогне с модерна медицина,ако си в болница.
Това са обаче две различни неща.
Векове наред са умирали майки и бебета и за тях знаем от историята,че причината не е липсата на модерна медицина,а порочните практики на бабите и поповете.

И преди писах.Ако практиката в БГ и по света се промени,така,че на бременната да се гледа с респект,на раждането не като на болест и пероснальт уважава желанията (в рамките на вьзможното и естественото при едно раждане) на родилките,не мисля,че някой изобщо ще иска да ражда у дома. Peace

# 683
Векове наред са умирали майки и бебета и за тях знаем от историята,че причината не е липсата на модерна медицина,а порочните практики на бабите и поповете.

Въобще не знаем такова нещо - пак си измисляш. И сега в Африка умират хиляди родилки поради липса на каквато и да е акушерска помощ.

А поповете какво общо имат?

# 684
  • София
В много неща си права Флип.
Никога не сьм и твьрдял обратното на твоето.
Рискьт от усложнение или смьрт при раждане е един и сьщ независимо дали си у дома или в болница.
Рискьт да нямаш адекватна помощ в кьщи при усложнение е по голям от риска при усложнение,за което може да се помогне с модерна медицина,ако си в болница.
Това са обаче две различни неща.

И преди писах.Ако практиката в БГ и по света се промени,така,че на бременната да се гледа с респект,на раждането не като на болест и пероснальт уважава желанията (в рамките на вьзможното и естественото при едно раждане) на родилките,не мисля,че някой изобщо ще иска да ражда у дома. Peace

Да, това казвам и аз - нещата може да се объркат в еднаква степен и вкъщи, и в болница, но в болница, но в болницата е по-голям шансът да не се стигне до фатален изход.

За порочни практики на баби и попове не знам... Преди да стане масово болничното раждане, се предполага, че хората са действали на база натрупани години на знания и опит.  Не мисля, че може векове наред да се е прилагало нещо вредно и опасно и никой да не се е светнал за вредата. По-скоро на хората просто са им липсвали знанията, които днес ни дава науката. И точно заради това е тъпо да се напада и отрича същата тази наука (голяма част от жените тук, които плюят по медицината, всъщност излагат чисто медицински съображения - за мен това е парадокс, та нали без тази медицина нямаше да имат и 1/3 от знанията си за раждането, усложненията, мерките?)

Напълно си прав за последния абзац  Peace

# 685
Само преди 100 години се е предполагало,че децата са се сьдьржали в миниатюрна форма в сперматозоидите и са се загнездвали "някьде" в жената.
Прочетете нещо ще знаете и вие. Peace

# 686
  • Варна

A! Нека си спрем на това изречение и си спомним защо пишем в Раждане вгъщи 16, а не в Раждане вкъщи 7 - защото бе поет (не само от една майка, а от група адепти) излишен риск, защото жена с вече рискова бременност е предприела неасистирано раждане у дома, и е била насърчавана да не отиде в болница, да не се довери на преценката на лекарите. От същите тези жени, които смятат да организират обучението на дули в България.

# 687
  • София
Само преди 100 години се е предполагало,че децата са се сьдьржали в миниатюрна форма в сперматозоидите и са се загнездвали "някьде" в жената.
Прочетете нещо ще знаете и вие. Peace

Grinning Е, същото казвам и аз - липсвали са знания. Но пък може би (казвам може би, защото нямам идея какви са били родилните практики на разните баби) според оскъдните си знания хората са правели най-доброто, на което са способни. Някак не ми се струва реално нещо да е доказано вредно и опасно, да има разумна алтернатива и хората да не променят практиките си. Освен може би някакви религиозни съображения, суеверия, нещо такова.

Ментова - пак зачекваш онази неудобната тема, дето провокира само демагогия, обиди или гробно мълчание. Различно отношение по този въпрос няма да видиш, на адептите хич не им изнася да влязат в диалог по въпроса за излишния риск, защо е бил поет и можело ли е да не се стига до трагедията. Не е случайно, че предводителката на адептите удобно забрави да влиза в любимата си тема последните няколко месеца. 

# 688
Кристианчо, хич не съм на твоето мнение!Примерите са ти абсурдни и неоснователни!

# 689

A! Нека си спрем на това изречение и си спомним защо пишем в Раждане вгъщи 16, а не в Раждане вкъщи 7 - защото бе поет (не само от една майка, а от група адепти) излишен риск, защото жена с вече рискова бременност е предприела неасистирано раждане у дома, и е била насърчавана да не отиде в болница, да не се довери на преценката на лекарите. От същите тези жени, които смятат да организират обучението на дули в България.

Нямам представа какьв е бил случаят на тази Цвети.
За какво и от кого е предупредена,че раждането ще бьде с усложнения?
И днес правим най доброто,на което сме способни и вьпреки това не можем да предотвратим някои неразбираеми неща за нас,колкото и да ни се иска.
Предполагам,че нивото на здравната система в БГ принуждава някои жени да се оставят на рискьт на липса на адекватна помощ.Не бива тях да сьдим,а да направим нещо системата да се промени.

Общи условия

Активация на акаунт