Раждане вкъщи 16

• 26 630
  • 759
  •   1
Отговори
# 660
  • Boston, MA
Смъртта при раждане също е нормална.

Айде без упражнения по език и стил.

# 661
  • София
Нормалното е субективно вьзприятие.
Дали една жена ще роди в гората или в болница не може да бьде сравнявано така както ти го сравняваш.
Раждането само по себе си е нещо естествено и нормално.Условията сьщо.Просто са различни.Не са ненормални. Peace

Съгласна съм. А още по-съгласна щях да съм, ако тези възгледи за нормалност се изповядваха от агитаторките преди 6 май тази година. Защото основният аргумент срещу раждането в болница е именно неговата "ненормалност", на фона на нормалното, естествено и красиво раждане вкъщи.

Само в тази статия колко пъти ще преброиш какво е нормално?

http://www.rodilnitza.com/blog/postpartum/normalno-povedenie-pri-novorodenoto/

"Първо, човешкото бебе би трябвало да се роди вагинално. Да, знам, че това не се случва винаги, но ние ще говорим само за идеалния, нормален вариант."
"Говорим за нормални бебета. Кърменето е нормално."
"И нищо друго създадено да го замести не е нормално."
"И така нормалните бебета са кърмени, стоят на гърдата, искат да бъдат носени и спят по-добре, когато са с родителите си"

И още, и още. Не казвам, че статията не е вярна - казвам, че толерантността нещо ми се губи. Както се губеше преди смъртта на малкото момиченце. Защото ако именно списващите подобни статии си бяха правили труда да обяснят как "нормалното е субективно", вместо да правят тънки намеци колко са "ненормални" бебетата, заченати инвитро, родени в болница, хранени с АМ... Можеше и да оживее това бебе.

# 662
Флип,нямам представа какво пишат и агитират родилница.Аз пиша в тази тема и не свьрзвам двете неща,просто представих моите вьзгледи.Нямам нищо общо с тази "родилница".
В днешно време все повече,нека ги наречем,природонесьобразни неща,ги приемаме за нормални и естествени.Точно това е и причината за много проблеми в днешното общество.
Нека не се учудваме на последствията.

# 663
  • София
Флип,нямам представа какво пишат и агитират родилница.Аз пиша в тази тема и не свьрзвам двете неща,просто представих моите вьзгледи.Нямам нищо общо с тази "родилница".
В днешно време все повече,нека ги наречем,природонесьобразни неща,ги приемаме за нормални и естествени.Точно това е и причината за много проблеми в днешното общество.
Нека не се учудваме на последствията.

Не казвам, че ти имаш общо, просто разсъждавам над думите ти. 

За останалото, както вече писах - въпрос на разум във всяка ситуация. Има ситуации, в които природосъобразното решение може да те убие. Например смъртността при природосъобразните африкански раждания е доста по-висока от тази в развитите общества. А че въпросните общества пък страдат от редица други проблеми поради неприродосъобразния си живот, това е факт. Но както писах и по-горе - човек, изправен пред две алтернативи (например - медицинска намеса или оставяне на природата)  би трябвало да вземе решението си разумно и предвид конкретните обстоятелства, а не заради упорито вкопчване в "принципа" и "каузата". Понякога удачно е едно, друг път - друго.

Ето ако Цвети беше посъветвана да прецени медицинския риск за бебето си, за който риск е била предупредена, вместо да й се набива в главата светата неоспорима истина за природосъобразното, нормалното, естественото... Можеше и да не се води спор тук. Няма неоспорими истини. Има ситуация, разум, избор.

# 664
Флип,
Не зная какво точно е било раждането на тази Цвети,нито знам за каква опасност е била предупредена.Не говоря конкретно за някого в темата тук.
Може и в болница да не можеха да спасят бебето й.Никой не знае.
Има и обратното.Много животи можеше да са спасени,ако не се беше намесила погрешно цивилизацията.

Мисля,че тази дискусия няма да има никога край.Пьрво защото различни поколения пишат в нея и второ, защото всеки човек е различен.

Раждането само по себе си е нормален,естествен процес,закодиран в гените на женския индивид.Когато е сьздаван не е имало цивилизация и медицина.С такива неща природата не се е сьобразила при сьздаването.
Не е сьздала секциото и затова секциото не е естественият,природосьобразен начин за раждане.
Секциото и изкуственото мляко са сьздадени от човека.
Какви са били подбудите в началото и как са се развили те сега в 21 век е болна тема за друг форум.

На никой не му се иска и не му харесва "замисленият" естествен подбор на природата да се случи на него и в това е причината да се противопоставяме по всякакьв начин на него.Вьпреки това,Природата е по силна и го доказва всяка секунда.Огледай се. Peace
Мисля,че ме разбираш,това са простички неща и не знам защо вече толкова страници се дьвчат.

# 665
С такива неща природата не се е сьобразила при сьздаването.
Не е сьздала секциото и затова секциото не е естественият,природосьобразен начин за раждане.

Ей, ама като почнете с това "природата е създала това или онова".

Нищо не е създавала. Просто някои сме оцелели - засега. Това не ни прави перфектни, нито вечни.

Повече "съвършено създадени" биологични видове са измрели, отколкото са оцелели - един ден и ние ще се наредим до тях. Така си тече животът. Нека не се взимаме толкова насериозно.

# 666
  • София

Ей, ама като почнете с това "природата е създала това или онова".

Нищо не е създавала. Просто някои сме оцелели - засега. Това не ни прави перфектни, нито вечни.

Точно така е. Природата не влага умисъл в нищо. Който оцелее - оцелее. Ако оцелее, защото е роден секцио например  - нищо неприродно няма в това.

И обратно - да умреш природосъобразно, отричайки възможностите за помощ, защото не искаш да се намесваш в имагинерната "воля" на майката земя - всъщност е крайно неприродно и неестествено поведение за живо същество. Природно е да искаш да живееш и да се стремиш към това с всички средства, които човешкият разум е създал. Включително медицинска намеса, ако се налага.

Природата не е създала и земеделието, нито инструментите, нито къщите, в които живеем (дори и най-отявлените екозащитници). Човекът има дарба да създава неприродни, за да оцелява. Дали ще ги използва с разум, е друг въпрос, но няма нищо общо с "природното и неприродното".

# 667
  • София
Все едно природно или не, по-добре е да имаш живо и здраво дете, вместо мъртво.
Мисля аз.
За това, да живее неприродното секцио, антибиотиците и животоспасяващите операции.

# 668
Да, ама в Европа ( и то източна), от двама родители пръкваме най-много две деца. Т.е. в най-идеалния случай имаме 1:1.
А в Африка раждат по 10...При тях и 4 да останат пак са с по-положителен прираст от нас.
Кристиян, като завършиш социология пак се включи в темата.  Peace
Не,няма да завьршвам социология.Не ми трябва такова нещо.
Чудно ми е защо се получава така.В цивилизования свят с модерна медицина и ниска смьртност при раждане,толкова слабо желание за раждане
Обясни ми,ако можеш. Peace

Със сигурност причината не е в условията за раждане в болниците  Joy
Факторите са повече икономически и социални. Никак дори не са обвързани с медицината.

И не знам кой увърта!!! Даваш за пример някакво примитивно общество, живеещо като животните. Ба, няма начин да се съглася, че е по-нормално от това да родя в болница. Сори. И не съм единствена, което е добре.

Не те карам да се сьгласяваш с нищо.
Само те моля да погледнеш дефиницията за нормалност.
http://en.wikipedia.org/wiki/Normality_(behavior)

Някои индйиски и други народи празнуват и се веселят при смьртта на роднините си.
Други плачат,правят гробове и тн.
Нормалното е субективно вьзприятие.
Дали една жена ще роди в гората или в болница не може да бьде сравнявано така както ти го сравняваш.
Раждането само по себе си е нещо естествено и нормално.Условията сьщо.Просто са различни.Не са ненормални. Peace

Оо, моля те, не ми се игре на думи!
Ненормално и още как - е да се ражда в мръсотия, в мизерия, без да се ползва съвременната наука и достижения! Ненормалени са ми всички гадости, на които се нагледах в нета за раждане вкъщи. За мен. Който иска - може да роди - където си иска. Мен не ме касае. Но да наречеш естествен подбор смъртността при ражданията и да си мислиш - че независимо в б олница или вкъщи - резултатът  би бил еднакъв - е меко казано несериозно!

# 669
Значи казвате природата не е сьздала нищо и не влага умисьл в нищо. Thinking
И ние не сьществуваме и храната ни не сьществува,и черният ни дроб не метаболизира,и мозькьт няма функция,просто се надяваме да оцелеем ей така на вятьра защото някой му се иска природата да не е вложила умисьл в сьздаването ни.
Вие чувате ли се какви ги пишете???

Ако ти се случи да родиш по пьт в болницата при всякаква ситуация,да не се окаже,че раждаш ненормално по собствените си критерии?

Цитат
Но да наречеш естествен подбор смъртността при ражданията и да си мислиш - че независимо в б олница или вкъщи - резултатът  би бил еднакъв - е меко казано несериозно

Можеш ли да ме цитираш кьде сьм го казал това защото това е льжа!

# 670
Лъжа е, разбира се.
Съвсем лъжовно е да се в ярва, че раждането вкъщи е по-сигурно и по-нерисково. Съвсем лъжовно е да се мисли, че не може да има непредвидени у сложнения. Съвсем лъжовно е да се в ярва, че дори да има една мед.сестра да ти помага - тя би могла да реагира така, както ако си в болница. Ей такива неща.
Ти, като даваш прибер с примитивни общества, животни и тн, като говориш за естествен подбор - за какво го правиш? Не е ли с някаква идея, насочена в подкрепа на раждането вкъщи?

# 671
  • София
Тезата на поддръжниците на раждането вкъщи е, чето е по-безопасно от това в болница, Вили.  Wink

# 672
Тезата на поддръжниците на раждането вкъщи е, чето е по-безопасно от това в болница, Вили.  Wink

Усетих. Не случайно написах предния пост. И в тая насока бяха примерите за индианците. Смешна работа просто.

# 673
  • София
Значи казвате природата не е сьздала нищо и не влага умисьл в нищо. Thinking
И ние не сьществуваме и храната ни не сьществува,и черният ни дроб не метаболизира,и мозькьт няма функция,просто се надяваме да оцелеем ей така на вятьра защото някой му се иска природата да не е вложила умисьл в сьздаването ни.

Това за умисъла е твърде философски въпрос, аз нямам смелостта да изкажа твърдо мнение.

Не знам кой и с какъв умисъл ни е създал, имаме ли мисия или всичко е биохимична случайност, която дава успешни и не толкова успешни комбинации.

Но няма и значение това в конкретния разговор. С умисъл или не, човекът има дарбата да измисля разни "неприродни" методи за улесняване на живота си, вкл. секцио, инвитро, лекарства и т.н. И аз лично съм напълно съгласна, че човекът често насочва тази дарба  срещу полезното и допустимото за себе си и за останалите живинки, с които си дели планетата. Но не във всички случаи. Много от измислените  методи помагат, спасяват, дават шанс. И няма нищо лошо в това.

За линейката - аз казах вече, природно е да искаш да оцелееш и да оцелее поколението ти. Дали ще родиш вкъщи, в линейка, в болницата - целта е да родиш живо и здраво дете. Това е природата на човека и на всички други живи същества. Да лишиш поколението си от шанс за живот, защото имаш някакви слепи убеждения - това не е природно.

# 674
Лъжа е, разбира се.
Съвсем лъжовно е да се в ярва, че раждането вкъщи е по-сигурно и по-нерисково. Съвсем лъжовно е да се мисли, че не може да има непредвидени у сложнения. Съвсем лъжовно е да се в ярва, че дори да има една мед.сестра да ти помага - тя би могла да реагира така, както ако си в болница. Ей такива неща.
Ти, като даваш прибер с примитивни общества, животни и тн, като говориш за естествен подбор - за какво го правиш? Не е ли с някаква идея, насочена в подкрепа на раждането вкъщи?

Льжа е,че изобщо някога сьм го казвал.Не,не го правя с никаква идея насочена в подкрепа на каквото и да било раждане.
Постьт на Флип ми хареса.
В края му хубаво е написано колко силна и смислена е природата.

Цитат
Дали ще родиш вкъщи, в линейка, в болницата - целта е да родиш живо и здраво дете. Това е природата на човека и на всички други живи същества

Това е целта,това е сьздаването,това е смисьльт.
В модерния свят сьщо има селектиране.Не бих обвинил само природата за чудовищните си "планове",които не разбираме.
Лозунгите на модерната медицина "Ако бяхте дошли да ви лекуваме,сега нямаше да сте мьртви" ги знам и знам на какво се базират.
Не им се доверявайте така леко,за да не пострадате Peace

Общи условия

Активация на акаунт