Раждане вкъщи 16

• 26 859
  • 759
  •   1
Отговори
# 390
Аз не мога да сравнявам професионализма на нашите и други доктори, обаче е факт, който е подкрепен с колкото искаш доказателства, че използват остарели практики и нямат навика приемат родилката като човек, който има право на мнение.
За преносването, аз имах предвид преносване при VBAC, но и при предишно нормално раждане, ще бъде по-скоро изключение, ако някой се съгласи да чака две седмици след термин.

Практики като клизмата ли имаш предвид? Ок, остаряла е - но едва ли е най-големият проблем.

Остаряла практика? Да не би през последните 30 години хората така да са се променили, че като се напънат силно, да не направят беля?

Не забравяйте, че модернизацията не винаги е прогрес. В САЩ имат огромно движение, парадоксално водено от бели мъже-лекари, които на базата на философски изводи и очаквания за женската роля дават предписания как трябва да протича раждането.

След това правят натоварени изследвания, постигат някакви "научни" резултати, но в края на краищата противоречат на здравия разум.

Нека да питам: кое е по-стресово- да прекараш няколко часа в болница, за да имаш възможност за намеса при нужда или да си релаксираш у дома и после изведнъж да се засилиш по спешност в "касапницата".

Колкото до рутината: ето един малък факт. Активното водене на плацентарния период на раждането намалява кръвоизливите с 80 на сто. Милия поглед на неактивна акушерка, докато майка и бебе се бондват не прави нищо, ако се появи проблем.  Освен това в Канада и САЩ акушерките си носят окситоцин, за да "дирижират" раждането в последната фаза. Защото в този случай превенцията е по-добре от активно лекуване, когато кървенето вече започне.

Голяма работа, че рутинно са ти сложили на практика безвредно лекарство (омразния синтетичен окситоцин). Ама нали сме уникални принцеси и богини...

# 391
  • София
Аз не мога да сравнявам професионализма на нашите и други доктори, обаче е факт, който е подкрепен с колкото искаш доказателства, че използват остарели практики и нямат навика приемат родилката като човек, който има право на мнение.
За преносването, аз имах предвид преносване при VBAC, но и при предишно нормално раждане, ще бъде по-скоро изключение, ако някой се съгласи да чака две седмици след термин.

Практики като клизмата ли имаш предвид? Ок, остаряла е - но едва ли е най-големият проблем.

Остаряла практика? Да не би през последните 30 години хората така да са се променили, че като се напънат силно, да не направят беля?

A клизмата дали гарантира това, че няма да стане беля? Нещо повече, когато след клизма стане "беля", то тя е доста по-забележима и неприятна. Познай защо.

СЗО, Грижа по време на нормално раждане:
"Enemas are still widely used because they supposedly stimulate uterine contractions and
because an empty bowel allows the head to descend. They are also believed to reduce
contamination and thereby infection of mother and child. However, they are uncomfortable and
carry a certain risk of damage to the bowel. Even though some women ask for an enema, many
women find them an embarrassment. Two randomized controlled trials (Romney and Gordon
1981, Drayton and Rees 1984) found that, with use of an enema, the rate of faecal soiling is
unaffected during the first stage of labour, but reduced during delivery. Without an enema
soiling is mainly slight, and easier to remove than soiling after an enema. No effects on the
duration of labour or on neonatal infection or perineal wound infection were detected.
"
...
The last two procedures, enemas and pubic shaving,
have long been considered unnecessary and should not be done except at the woman's request"

Колкото до рутината: ето един малък факт. Активното водене на плацентарния период на раждането намалява кръвоизливите с 80 на сто. Милия поглед на неактивна акушерка, докато майка и бебе се бондват не прави нищо, ако се появи проблем.  Освен това в Канада и САЩ акушерките си носят окситоцин, за да "дирижират" раждането в последната фаза. Защото в този случай превенцията е по-добре от активно лекуване, когато кървенето вече започне.

Факт? Би ли цитирала, моля. Аз пък ще цитирам заключението на ревю на Кохрейн по темата (от 2010), което сочи, че нещата далеч не са толкова прости;) (да припомня - ревютата на Кохрейн са златен стандарт в evidence-based медицината):

Цитат
Main results

We included five studies (6486 women), all undertaken in hospitals in high-income countries. Four compared active versus expectant management, and one compared active versus a mixture of managements. Analysis used random-effects because of clinical heterogeneity. Active management reduced the average risk of maternal primary haemorrhage (more than 1000 ml) (risk ratio (RR) 0.34, 95% confidence interval (CI) 0.14 to 0.87, three studies, 4636 women) and of maternal haemoglobin less than 9 g/dl following birth (RR 0.50, 95% CI 0.30 to 0.83, two studies, 1572 women) for women irrespective of their risk of bleeding. We identified no difference in Apgar scores less than seven at five minutes. Active management showed significant increases in maternal diastolic blood pressure, after-pains, use of analgesia and more women returning to hospital with bleeding. There was also a decrease in the baby's birthweight with active management, reflecting the lower blood volume from interference with placental transfusion. There were similar findings for women at low risk of bleeding except there was no significant difference identified for severe haemorrhage. Hypertension and interference with placental transfusion might be avoided by using modifications to the active management package, e.g. omitting ergot and deferring cord clamping, but we have no direct evidence of this here.

Authors' conclusions

Active management of third stage reduced the risk of haemorrhage greater than 1000 ml in an unselected population, but adverse effects are identified. Women should be given information on the benefits and harms to support informed choice. Given the concerns about early cord clamping and the potential adverse effects of some uterotonics, it is critical now to look at the individual components of third stage management. Data are also required from low-income countries.

# 392
Голяма работа, че рутинно са ти сложили на практика безвредно лекарство (омразния синтетичен окситоцин). Ама нали сме уникални принцеси и богини...
Това безвредно лекарство едва не ме уби.
Като човек преживял и окситоциново и неокситоциново раждане, за пореден път казвам, че преживяването на едното няма нищо общо с другото. 

# 393
Цитат
with use of an enema, the rate of faecal soiling is
unaffected during the first stage of labour, but reduced during delivery.

QED. Като се напъваш, стават инциденти и това изречение ясно казва това, което и здравият разум очаква: с клизма има по-малък шанс заедно с напъването за бебето да излезе и още нещо.

Колкото до активния мениджмънт, проблемите идват от използването на метергин, който не знам защо е една от опциите на натуралните домашни мами. Може би защото е шанс да им спаси живота, нали, ако така безопасното раждане тръгне да става опасно.

"For all women, irrespective of risk of bleeding, active management of third stage reduced severe bleeding and anaemia in mothers."

Мисля, че това изречение също е пределно ясно.

Всяко раждане е окситоциново. Само че при някои раждания оранизмът сам си произвежда окситоцин.

Не може да се коментира дали лекарството е дало реакция, след като цяло раждане е протекло с окситоцин.

Аз лично бях спокойна, че имам още цяла система, която да си тече след раждането и да предизвиква контракции. Освен това в системата има вода и захар, нещо, което е чудесна добавка към изтощителния процес на раждане. Предпочитам система, отколкото да карам 12 часа жадна. Е, при домашно раждане може да си пиеш, нали, и бира, ако искаш.

Пак казвам- и в ревюто може да се направи извод, че окситоцин за плацентата в болницата е по-добре от метергин вкъщи.

Метергинът е голяма гадост, макар основната съставка да е дар от майката природа, the bitch.

# 394
Предпочитам система, отколкото да карам 12 часа жадна. Е, при домашно раждане може да си пиеш, нали, и бира, ако искаш.

Какъв е проблемът да пиеш вода при болнично раждане? Освен, че не ти позволяват, но въпросът ми е Защо не ти позволяват (в БГ)?

# 395
  • София
Цитат

QED. Като се напъваш, стават инциденти и това изречение ясно казва това, което и здравият разум очаква: с клизма има по-малък шанс заедно с напъването за бебето да излезе и още нещо.
Хайде, плс, не изваждай изречения от контекста. Клизмата НЕ гарантира неизпускане и когато това стане, а се случва често, втечнените изпражнения от клизмата са ... неуправляеми. Препоръките и заключенията защо ги пропусна?

Цитат

Колкото до активния мениджмънт, проблемите идват от използването на метергин, който не знам защо е една от опциите на натуралните домашни мами. Може би защото е шанс да им спаси живота, нали, ако така безопасното раждане тръгне да става опасно.

Моляяяя? Give me a break. Натуралните донашни мами имат опция мeтегин??? #Crazy Laughing
Метергиновата профилактика е част от стандартното водене на раждането у БГ (което пак говори за това, колко сме напред, но нейсе), не е изборът на домашнораждащите (хаха).

И пак вадиш изречения от контекста. Защото тези изречения ти харесват или?

Колкото до синтетичния окситоцин, явно приложението му не безопасно, щом включването му автоматично изисква мониторинг на контракциите и тоновете на бебето. Прочети сама защо Wink

По отношение на системката, която ти "спестявала" жаждата - помниш ли собствената си тема за  "заключените гърди"(поправи ме, ако бъркам) - е, много вероятно тя, в комбинация с окситоцина, да е допринесла за "заключването".

# 396
Освен това в Канада и САЩ акушерките си носят окситоцин, за да "дирижират" раждането в последната фаза. Защото в този случай превенцията е по-добре от активно лекуване, когато кървенето вече започне.

Това просто не е вярно, но току-виж някой, подведен от високопарния ти тон, ти повярва.
Да, носят си окситоцин, но в никакъв случай за да "дирижират" раждането в последната фаза, а за в случай на нужда. А според статистиките на родилната къща, в която се следя при акушерки, такава нужда се поражда изключително рядко, познай защо - защото, ако самото раждане не е било дирижирано, стимулирано, предизвиквано и т.н. матката си е с нормален тонус и се справя перфектно със задачата, която и е присъща.

А великата ти мисъл,че всяко раждане е окситоциново и може би по тази твоя логика няма разлика между естествен и синтетичен окситоцин просто ме уби. Наистина ме оставя без думи Sick

Чудесно е,че си била спокойна и щастлива със забучената в тялото ти игла и система, но какво общо има това с правото на друга жена да не е толкова доволна от този факт и да иска да има право на избор как да протече нормалното й, естествено раждане като цяло?

# 397
И имам въпрос - законът пази решенията на майката, ясно, но как стои въпросът за бездействието на бащата? В правен аспект, не в оценъчен. Питам само, защото ме интересува какво казва законът. Ако е дискутирано, моля да ме извините, темите са огромни.

Ей, богу, наминавам на диагонал и виждам тоз въпрос.  От сума време ме мъчи и го задавах поне два пъти...

# 398
никога не бих родила вкъщи, а на окситоцина съм ужасно благодарна - имах ужасно бързи и лесни раждания и ако отново мога да избирам - ще родя в същата болница и по същия начин.
Всеки сам си избира и преценява рисковете.

# 399
Силно ме съмнява системата с окситоцин с полуразпад няколко минути, както и 6 часа без пиене на вода да са предизвикали цели две седмици по-късно някакви проблеми при препълване на гърдите. Много добре знаем как една чаша вода и правилното настроение стартират безпроблемно кърмене дори за негативни личности като мен.

Както и че дори едно ядосване в първите месеци може да "заключи" гърдите. Освен това процесът има и механична страна, която Хедра толкова добре обяснява с примера за задръстванията по софийските улици.

"При планираното домашно раждане кръвоизливът може да бъде предотвратен с питоцин и метергин, които трябва да бъдат съхранявани в хладилни условия."- оттук:

http://www.rodilnitza.com/blog/birth/opasnosti-na-planiranot-bolnichno-rajdane/

Колко му е да си купиш метергин от аптеката. И окситоцин можеш да си намериш.

Сега ми е интересно кое е за предпочитане: веднага след раждането да си получиш окситоцин, бързо да се махне плацентата и бързо да намалее кървенето или да чакаш един час с разни бондинги и да стоиш на тръни дали няма да изкървиш.

Много бях доволна да се отърва от плацентата две минути след бебето. Направиха ми една изключително недостойна и патриархална манипулация- погалване по корема, за да се предизвика контракция. Освен това ме беше гъдел. Да не говорим, че акушерката дори си позволи съвсем леко да дръпне пъпната връв. Разбира се, стоях си с игла в ръката.

Нека Ментова да обясни какво се прави при спешен случай, когато родилката няма "игла в ръката", падне й кръвното- как се стига тогава до вените? Щото аз малко от шашкане бях получила лек колапс на вените и младите акушерки видяха известен зор с поставянето на абокат. Представям си ако ми беше паднало силно кръвното.

Разликата е, че изкуственият окситоцин не преминава в мозъка. Иначе върши същите неща: предизвиква контракции, предизвиква рефлекс за потичане на мляко. Само не може да те накара да се влюбиш.

Споменаха се родилни къщи. Там ходят перфектните случаи. Само че някои жени не сме перфектни.

Колкото до изследването: не вадя нищо от контекста, просто разбирам контекста по друг начин. Никой не е луд да препоръча във всички случаи плацентата да се чака по един час, защото проблемите ще се увеличат забележимо.

# 400
  • Варна
Не знам, Мамачита, но ще попитам (майка ми е лекар, не аз). Аз съм от "по-тъмнозелените" и не вярвам, че абокатът пречи на силата на мисълта/подсъзнанието/вселенския ми баланс. Вероятно не произведох достъчно естествен окситоцин (въпреки, че не лежах, а си правех каквото си искам, държейки ръката на мама), защото преносвах (10 дни) и плацентата ми се оказа презряла. От друга страна, ясно ми е, че много вече си казаха: "Не се е получило, защото си допуснала абокат, болница, мяркането на бяла престилка, с което сама си се блокирала, допускайки, че нещо може да се обърка в този така естествен процес".  Wink Би могло и да е така, знае ли човек, но все пак: момичета, преносването е естествен начин да ви се напомни, че и в най-естествените процеси си има съвсем естествени бъгове, които успешно могат да се овладеят с естественото развитие на човешките познания - синтезирането на окситоцин, например, вливан чрез абокат. И цезаровото раждане се е появило съвсем естествено, много преди появата на бялата престилка като работно облекло. Обръщайте внимание на естествените знаци, които организмът ви дава - преносване, промяна в плацентата, по особеното и прилежание, отоци, високо кръвно, болки, промяна в сърдечния ритъм - вашия или на плода и т.н.
Втория път родих по същия начин, при същите условия, но за 2 часа и без никаква намеса, освен издърпването на плацентата. Ама раждането започна 3 дни преди термин.

# 401
Тъй като хипотетично бих и занапред раждала в болница, моля занапред да ми се дадат точки за това, че разбирам рисковете и съзнателно избирам да допускам намеса без спорове.

Защото е много по-лесно, бързо и безопасно, отколкото да се търсят методи да си произведа естествен окситоцин. Като няма- няма. Това не ме прави втора категория жена.

Напротив, прави ме напълно нормална жена, на която природата е отредила един определено опасен и бъгав процес на производство на потомство. Следенето няма как да го направи повече или по-малко бъгав.

Освен това смятам, че е мъдро не да бягаме от малките опасности и дискомфорт, а да се научим все пак да не ни изкарват от релси.

Хайде поне да не плашим жените с бели престилки, абокати и миризма на дезинфектант. Дребни кахъри.

# 402
Споменаха се родилни къщи. Там ходят перфектните случаи. Само че някои жени не сме перфектни.

Поредното клише, което не е вярно, но благодаря все пак! Simple Smile
Да, следят се нормално протичащи бременностти, но "нормалността" има много вариации, както е известно. Уточни ти какво разбираш под перфектен случай?

Дали метергин или окситоцин може да се намери в аптеката или не и как се съхраняват не знам, но не ми и трябва, защото, ако имам асистирано домашно раждане това си е задача на акушерката.

И продължавам да не разбирам защо вашите толкова прекрасни болнични раждания да трябва да са задължителни или трябва да се възприемат от други жени по същият начин? Позволете ми да знам за какво "погалване" по корема става въпрос и да не съм щастлива от дърпането на плацентата, иглите във вените и т.н.
Нали за това говорим - да има право на избор. За всеки каквото му идва от вътре! Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 17:01 от kambanka 2304

# 403
Абе гледам напоследък, една преz друга сттии zа "Св. Лаzар" тука. Днеска пак има една, видели сте я предполагам, на zаглавната страница е.. То си е реклама, ясно е. Явно страхотно много са се напънали напоследък да иzляzат от имиджа "режем на пораzия" и да добият въzможно най-естествен такъв. Май бърzо се усещат накъде духа вятъра  Rolling Eyes
В което иzобщо няма лошо обаче, ако старанията им не са само zа "пред хората" , ами са наистина... Даже ме радва такова нещо.
Ще се сетят.

# 404

В което иzобщо няма лошо обаче, ако старанията им не са само zа "пред хората" , ами са наистина...

Какво значи за "пред хората"?

Виждат, че има търсене и предлагат услуга. Абсолютно пазарен механизъм. За това говорехме с Бу - че това е най-ефективният начин да се променят болниците и лекарите - да се променят изискванията и търсенето на определен тип отношение.

В крайна сметка, примерно родилните къщи на запад не са създадени, защото някой е развявал плакати и е крещял пред болницата - а защото е имало много жени, които са търсели и са били готови да плащат и ползват тази услуга с този персонал.

Общи условия

Активация на акаунт