(Био) зеленчукова градина 10

• 103 014
  • 756
  •   1
Отговори
# 120
Любознателна,Ана,това си е чиста бактериоза-дори до средните два корена се виждат окапалите цветове и завръзи.До някъде болестта е забавена,защото растенията ти са по едно и сравнително на широко.По долните листа ясно се виждат воднистите петна на бактерията.Горните няма да пожълтеят сега-първо ще окапят долните,после цвета и така -нагоре.Бактерията се прилепя от долната страна на листта.Преди години,когато отглеждахме промишлено пипер,загубихме огромна част от първите завръзи,защото не намерихме агроном,който да ни диагностицира.В отчаянието си наскубахме една кофа с растения и тръгнахме напосоки да търсим диагноза и лек.А в град Обнова като обиколихме всички кооперации ни препратиха при един възрастен агроном.Той погледна едно растение,повика на съпругата си да му донесе лупата,показа ни воднистите петна от долната страна на листата и се произнесе-бактериален пригор.Препоръча ни препарати и спасихме положението.Но цената беше твърде висока.
По домата имаш начална фаза на алтернария.

# 121
  • Варна-София
Вчера направих пръскането със сода и изчистих поразените долни листа. Дадох ги на червейчетата за "манджа". Сутринта проверих, градинката изглежда ОК. Довечера ще пръскам за въшки със зехтин и сапун, а за утре съм запланувала пръскане с мляко на краставиците и тиквичките.
Понеже споменавате за бактерийни болести по пипера, въпреки, че не съм гледала точно пипер (само малко камби), знам, че има общи болести с доматите, които са ми основна култура. Една от тях е бактерийното струпясване, друга е бактерийното изсъхване. Аз за бактериози пробвах (11/6) пръскане с водороден прекис (3% кислородна вода от аптеката - 70 стотинки шишенцето). Пръскането беше превантивно и само отчетох, че не съм поразила растенията с експеримента. Пръскат се листата само от горна страна и не се пръскат върховете. Това само като подсказка, ако някой иска да експериментира.
За справка: http://www.ghorganics.com/page15.html
Мананди, прати малко дъжд насам. Ако не можеш, дръж ни в течение какво става с градинката ти, това, макар и виртуално е толкова освежаващо.

Последна редакция: ср, 22 юни 2011, 15:07 от amica1

# 122
leidi_l, ако е луфа, дано стане и даде семе, че от години я търся. Даже веднъж намерих и купих семена, но от 10 семки нищо не поникна.
А ако някой друг има семена от луфа много ще се радван на няколко семки!

# 123
dididi, ако някой ми покаже семките, ще мога да преценя дали е луфа - аз в нета не намерих, а и сега нямам време да търся. Но бъди сигурна, че ще ти дам семе, ако излезе нещо от цялата работа Simple Smile

# 124
  • густо майна Филибето
vili__66, благодаря ти много! Hug  bouquet

dididi , ще ти пратя, пиши ми на лични Simple Smile Семената са с големина почти като тиквови, но са черни и гладки.

# 125
Хинапчето ми имаще едни топченца по двете клонки, като пъпки - топки без дръжки. Снощи видях три цъфнали. Жълти като цвета на дрян, по-мънички, с по 5 жълти листенца.
Предполагам, че е късно да цъфти, връзва, че и узрее, но е интересно.

# 126
  • Русе
vili__66, ако дадеш съвет и за моя патладжан ще съм ти много благодарна. От това което четох става въпрос за вертицилийно увяхване.
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19400722
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19400817
Мисля, че спазих много от нещата за здрав и обеззаразен разсад, за сеитбообръщението. Е някъде греша.

# 127
Възможно ли е от прекалено високата температура да спре растежа на разсада ми за краставици ( полива се непрекъснато).

Нали се оплаках, че не е валяло от 4 месеца  Mr. Green е в момента вали ( май дойде сезона на ураганите). И да се оплача от птичките - нападнаха и зелените домати. Май ще купувам мрежа

# 128
  • България
Вълк,хинапът цъфти по това време.Има много интересни малки цветчета и ухае много приятно!

# 129
Е, то избиха двете най-долни пъпчици над облагороденото и пуснаха клонки. Горното го отрязах.
Най-долната пъпка пусна едно клонче, по-горната три, двете ги откърших. Засаден е в ягодите, трябва да легна на земята да ги подуша. В лехата с ягоди - сега в тая жега там мирише само на сладко от ягоди и нищо друго. Много му се радвам, защото го мислех за умряло. листата му са много свежозелени и лъскави. Ако това лято видя плодчета, това ще е върха на сладоледа. Mr. Green

# 130
И ние ще чакаме дъжд, щяло да превали в почивните дни според синоптиците.
Това са доматите ми Рила, още няма да зреят, но пък са много. На 4 китки прочетох 28 оформени доматчета: http://s45.radikal.ru/i108/1106/13/27461a9a5f04.jpg
А това жълтичкото някой знае ли как се казва? http://s03.radikal.ru/i176/1106/b3/8aa91cb8ea95.jpg

Последна редакция: ср, 22 юни 2011, 17:40 от Ana.Ivanova

# 131
  • Вече на светло в София

А това жълтичкото някой знае ли как се казва? http://s03.radikal.ru/i176/1106/b3/8aa91cb8ea95.jpg
Йонотера Скоро си го купих и прилежно си записах името.

# 132
Теди-артишокът ,който видях разсаден в Ботаническата градина е висок една педя.С широко междустръково пространство-поне 40-50 см.Много вкусен,полезен и леко тръпчив зеленчук е.
А ти аспержите от семена ли пробва?Тук рано пролет продават клубени,които много дълбоко ,под наклон засаждат в земята...

Веселче, аспержите си ги купих като разсад в кофичка преди мнооого години от "женски пазар" в СФ. Там където ги сложих не бяха на подходящо място и то в чужда градина, защото още си нямах къде да ги сложа - вече си прибрах част от коренището - да има и другите да му се радват  - като  декоративен храст  Joy ... . За артишокът - с нетърпение го чакам - преди миналата година тъкмо се беше хванал и майка решила , че е бурен   Mr. Green и  Mr. Green го "почистила" ... тази година много малко неща са дали "фира"  

Dididi, аз си отгледах пауловния от семенца , ама понеже съм заплес голям напоследък - забравих ги на прозореца на работното си място .....и от толкова много .... оцеля само едно  Cry

Последна редакция: ср, 22 юни 2011, 19:46 от Тedy

# 133

Йонотера Скоро си го купих и прилежно си записах името.

Днес пред съседния блок видях такова цвете бяло.
Любознателна, ще ти дам адрес. Благодаря много!

# 134
manandi,според мен става въпрос за фузарийно увяхване.Слагам цитат,че не ми се обяснява-Фузарийно увяхване – болестта е широко разпространена в оранжерии и при полски условия.
Признаци – болестта заразява растенията във всички фази от развитието. Част от семената загиват още при покълване. По младите растения се наблюдава сечене или много слаб растеж. Котиледонните листенца увяхват и загиват. Старите листа първо увяхват през обедните часове, а по-късно – през цялото денонощие. По периферията им се наблюдават пригори. Проводящите съдове на корена и стъблото покафеняват и при влажно време в основата на стъблото  се наблюдава светлорозова плесен.
Борба – засаждане на незаразен разсад. Обеззаразяване на почвата с Базамид Г – 50-70 кг/дка – карантинен срок 45-50 дни.
Спасението е скубане на болните.Между другото аз снощи махнах един такъв стрък-стеблото до почвата е като просмукано-кафяво и спукано.Когато се прояви болестта е тотално късно за реакция.Трябва да се обеззаразяват семената и евентуално почвата преди сеитба.
Да, изглежда като да е това. Аз вече махнах 3 растения...но с тия темпове на заразяване може нищо да не остане. До колкото разбирам освен този Базамид Г за общо обезаразяване, нищо друго няма.
Мананди, прати малко дъжд насам.
amica1, да пратя не малко, а много дъжд  Simple Smile. Тук вали от 2 дена и е паднало към 150-200 литра на квадрат. Не можем да доплуваме до градинките си. Дано утре се отвори прозорец, че да видя как са нещата там.

Общи условия

Активация на акаунт