(Био) зеленчукова градина 10

• 103 008
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна-София
Добро утро на всички.
Тук е суша- земята е като цимент. Не си спомням друга година да съм поливала дърветата през юни, обратно, юни е бил винаги дъждовен.
Пускам снимка на моя напоителен кръг. Идеята е заимствана преди години от една руска книга. Така водата със сигурност се разпределя на по-широк периметър. Освен това дозирам доста точно. 100 литра за 20 минути (преди това правя проба с 10 литрова кофа за 2 минути).
http://www.prikachi.com/images.php?images/305/3484305Q.jpg
Но с поливане и без поливане първа реколта смокини ще ядем.
http://www.prikachi.com/images.php?images/316/3484316W.jpg

С чувалчетата овча тор, които купихме дойде ново за тарафа растение. Кой ще подскаже как се казва?
http://www.prikachi.com/images.php?images/317/3484317v.jpg

А това е домът на едно нахално сляпо куче, което само знаме не си е развяло на входа.
http://www.prikachi.com/images.php?images/319/3484319v.jpg
Ако питате защо съм оставила тревата, направо отговарям, че тя придава по-добра структура на почвата, при поливане не се образуват локви и съответно не се образува кора.
Ако още малко се вгледате ще видите и узрял грах (вероятно Скинадо) и цъфнал копър - въобще берекет.

Последна редакция: чт, 23 юни 2011, 09:07 от amica1

# 136
Амика,на това по нашия край му викаме див пипер-вгледай се-има много прилики с питомния Laughing
Замисляли сте се как си приличат питомни и диви растения?Сякаш се имитират.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/10/16/letni-bilki-vodno … ryvoizlivi.417056

Последна редакция: чт, 23 юни 2011, 09:38 от vili__66

# 137
Да, вярно е. Застане си плевелчето до пипера, и си расте, хем е полято, хем е наторено. Докато се усетя, то вече надвишило по ръст пипера. И с царевицата е така-има един плевел, който успешно я имитира, не знам как се казва, но е същия като нея.
Амика, замери ме с някоя смокиня! Mr. Green

# 138
По нашия му викаме пиперище - вирее покрай реките и в ниското - мочурливо и блатисто. Няма плодчета, овцете го харесват през зимата. Косили сме и сушили за фураж.
Имитиращият царевица плевел е балур.
Аз бях засадил един бурен с един корен домат, и бях им забил кол и вързал, усетих се чак при колтученето

# 139
amica1 , много ми е любопитно за този напоителен кръг?
Да кажа за цистерната и защо се интересувам...
Имаме кладенец, но не е с много голям капацитет. Бързо се пълни, но и бързо свършва. А градината е с лек наклон. Затова имаме идея да поставим в горния й край една цистерна и чрез маркучи да направим нещо като капково напояване. Или поне да поливаме от водата в цистерната, която ще се е затоплила, а не директно от герана както е в момента. А цистерната ще се пълни от кладенеца като пускаме от помпата през определен интервал през деня.
Сега често се налага да поливаме и през деня, което не е много добре, но няма как!

Това водно пипериче беше някаква билка. Виждала съм пакет билки в къщи с това име. Растението не ми е познато.

# 140
  • Варна-София
Аз също през думата пиперище и снимките на Гугъл стигнах до водно пипериче. Наистина е билка и за доста работи се използва, но повишава кръвното налягане и то скорострелно.

А за напоителния кръг философията е нулева. Намираш дебел маркуч, който благоверният пробива с вила (мъжът ми нагря вилата в огъня, за да пробие). От някой мъжки магазин за джаджи се купува тройник и така се захранва с маркуч, свързан към чешмата. Това е.

# 141
Ние имаме около 3,5 километра пробити маркучи от капковото на ягодите-само им търсим място тук и там.Мога да раздавам  Mr. Green,но са доста обемисти за куриер.

# 142
И ние имамме кладенец на който му свършва водата някъде наполовината на градината ,моят мъж и той мисли за капково,това с цистерната е добра идея още повече наистина е по добре да се полива с по-топла вода.Само че ,къде да я сложим тая цистерна  newsm78 ?
Вчера ходихме набързо на село колкото да полеем че,и тука е голяма жега .Изненадаха ме краставиците ,последно бяхме там миналия петък и най-голямата беше Гергана около 10см ,вчера като отидохме набрахме една чанта  newsm44. За първа година отглеждам зеленчуци и много се радвам на всичко получило се ,няма по вкусни краставички от моите  Grinning
Доматите ....незнам няма нови заболели растения а старите огледах подробно,не са им тъмни жилките на листата,викнах една баба за консултация и тя каза да ги наръсим с прясно мляко (някой знае ли какво действие има ) Наръсихме ,не вярвам да навреди.
Зеления боб се е отрупал,тънки и дълги шушулчици....не ми се връщаше в града. Извадихме и една кофа картофи с прилична големина като се има предвид че едва са прецъфтели.
Някой знае ли,мога ли да садя домати след картофи че ,само там ми се освобождава място а ми дадоха разсад и както казва мъжа ми "Нямам насита на домати " Laughing

# 143
Здравейте!
Хем да се запиша в темата,хем да похваля на Вили съпруга.
Вили, уреда е супер,справя се много лесно и без осебени усилия от моя страна..
Почти всичко излиза с корените,единствено един плевел с доста широка и дълбоки корени му се опъва.
Снощи уж щях само да пробвам, а от мерак поизчистих почти цялата градина.  Hug

# 144
В Айтоските лозя има вятърни помпи, които денонощно вадят вода в цистерни. Намаляли са напоследък, много лозя пустеят, но все още има. В нета не намирам инфо за такива помпи фабрично производстгво, а е евтино.

# 145
Добро утро!
Изпращам ви половината от дъжда ,който падна последните 36 часа в Прерията. Hug
Спестявам ви Торнадото с вятъра.Няма да ви оцелеят плодовете и зеленчуците.
С моя приятел Хосе Мигел(профисионален градинар) отново засадихме обърнатите с корените нагоре краставици).Той замаза пукнатините по стръковете с някаква"паста",дето не и казва името,стегна с памучни парцалчета,зарови дълбоко растенията и ми каза"Ще стане ,Сеньора!" Sunglasses
Разглеждах много интересни инженерни решения за напояване.Руски разбира се. Laughing
В списание от типа"Направи си сам".С помпа водата се качва във варел,контейнер,повдигнат на скеле.Създава необходимия  воден напор.Имаше схема с вода откъм капчук,с поплавък и разлклонени бразди,грижливо оформени като канали .Много хитро и мераклийско.
От американските идеи ме хвана ...."дъждовната градина".Изизсква предварителна подготовка на терена като отделни наклонени в невилацията петна-градини със схема на подредбата на растенията.Много високо КПД на използване на ВСЯКА водна капка..
И за добро утро,мили газди-красива японска форма на ..краставици.
Ах,краставица с формата на сърце или..звезди... Heart Eyes
Романтици са японците.
http://www.myinterestingfiles.com/2008/12/heart-shaped-cucumbers.html

# 146
  • Варна-София
Половин час се опитвах да измисля някаква форма да я пригодя, но или съм слънчасала или ... то не е така просто. Хитра работа, и с шарнирче отстрани да се отваря. Може да съм майстор, ама "струмент" нямам. (шегувам се за майстора, с краставичките съм на "Вие").

# 147
От снощи си мисля за едни папки,фолдери за документи.
Лесно ще срежа и подгъна като..сърце.... Laughing
Но за звезди-недоумявам...
Амика,какви са тези оси,които ядат бръмбарите по фасула?
Вече знам ,че от него са бродериите.. Rolling Eyes

# 148
Навън е ад под небето. В 9 ч.  скубах грах и го ситних на мулч, в 15 ч. е вече изъхнал.

# 149
  • Варна-София
За осите трябва да се свика консилиум от по-печени от мен. Хайде градинари!!! Давайте акъл!!!

Общи условия

Активация на акаунт