(Био) зеленчукова градина 10

  • 103 164
  • 756
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 4 587
Нова, това червейче в граха ми е познтато. Не знам как се казва, пеперудката е бяла като молец, мааалко по-голяма. Минира плода на цвета, когато бъдещата грашулка е 7-10 мм дълга.
Може да се намалят силно загубите, като се сее колкото се може по-рано грах, ран сорт. Тая година и пролетта беше студена, и нито едно прогризано грахче не видях. Прогризаните грахчета се чистят лесно, те изплуват във вода и ги събираш с една метална цедилка. Разбъркваш останалите грахчета, може да има някое затиснато под здравите, пак събираш, и това е.
Тая година лукът и чесънът ми са перфектни. Не трябва да се пренебрегва стотици гошна селскостопанска култура. Лукът на терасата никога не е изсъхвал и узрявал така добре, както разстлан на земята под шарена сянка. Чисти се от външните люспи много лесно, направо шумоли. Две щайги излезе с изрязани опашки и бради, в градината има още за една плитка, него ще си го изплета за селски дзен и фъншуй. Балучки има малко, колгото да си сготвя пет - шест пъти пиле попска яхния.
Сготвените зърна бакла са много вкусни, приличат на Смилянски боб, но зърната са светлозелени, а чорбата - кафяво-зелена.

# 481
  • София
  • Мнения: 1 224
С Манжелка имаме приказка по време на отпуската (някъде август) да се видим на кафе, та ще е хубаво и ти да си с нас.

Много бих се радвала да се видим, но август /засега/ ми се очертава доста натоварен  Heart Eyes


Сготвените зърна бакла са много вкусни, приличат на Смилянски боб, но зърната са светлозелени, а чорбата - кафяво-зелена.
 

Обожавам бакла. За жалост, тази година не съм я срещала на мижавия ни пазар. Готвя я като зеления фасул - от най-едрите шушулки вадя "бобчетата", а крехките оставям. Запържвам леко лук, моркови и червен пипер, после добавям баклата и слагам 1-2 чаши вода /според/зависи колко е крехка/. Посолявам, като поври 20-тина минутки, добавям едър картоф, нарязан на средни кубчета. Оставям да къкри около час, докато изври по-голямата част от водата. Прибавям настъргани домати и накълцан чесън /да поври 5 минутки с тях/ и на финала мноооогоооо магданоз.
Важно е да има поне 1/5 изчистени зърна. После може да се яде подлучена с чесън и оцет и/или кисело мляко.
Баклата само така я ям - при паниране ми нагарча, а и в супа не ми харесва...

Иначе от зеления фасул, правя страхотна градинарска чорба - същото като по-горе, но без запръжка и съответното количество вода. На финала подправям с чубрица, застройвам с яйце и тогава добавям магданоз. Много върви  с кисело мляко.

# 482
  • Варна-София
  • Мнения: 428
amica, докато цъфтят доматите могат ли да се пръскат със содения разтвор, няма ли да причини нещо на цвета?
Тепърва връзват моите домати, предстои ни море след десетина дни, много искам да оцелеят.

Дотук съм пръскала със соден разтвор 2 или 3 пъти против алтернария на доматите. Ако се повреждаше цвета вече щях да съм го разбрала. Според мен: НЕ НЕ СЕ ПОВРЕЖДА.

# 483
  • Мнения: 7
Да се разпиша и аз,че напоследък само ви чета HugНямам много за разказване Embarassedвсъщност имам,но по-скоро да споделя нови притеснения и да питам:
1.Дюлата е болна-част от листата са с големи тъмно червени петна отгоре и отдолу,на някои има някакви твърди образувания/подутини/...
2.Крушата има по някои листа черни мазни петна,точно по върха на листата/като триъгълници/
Рано напролет са пръскани с бордолезов р-р,наскоро пръскахме и с Би 58!Ще гледам днес да направя снимки и ще ги покажа.
Доматите/тези които ми останаха след изскубването на болните/не се развиват идеално,но все пак ще родят по-малко.Разсадих късни безколови,отново разсада е здрав,свежи са засега,дано поне от тях да имам реколта.
Снощи плевих в бостана-и там има много нажълтели и изсъхнали листа,оскубах ги.Да пръскам ли с нещо newsm78Иначе се виждат плодчета,повечето колкото топче за пинг-понг,че и по-големки.Дано не се развие и там нещо и да ги умори #Cussing out
Кога вадите картофите?Моите са засети на 03,04,вече прецъфтяват/не бяха рътени/.Разрових за ядене 2-3 гнезда,има и доста едри,но има и много малки.
Радвам се на градините ви,приятели  bouquet

# 484
  • Мнения: 86
Картофите вадим като им прегорят стеблата.Щом твоите са още зелени,значи клубените още растат.Не бързай.Прегарянето в бостана ти е вероятно мана,но все пак трябва снимка.

# 485
  • Мнения: 4 587
misisbg, обърни внимание на връхчетата на младите клончета /филизи/. Има ли прегорели, почернели, и извити като бастунче?

# 486
  • Мнения: 26
При мен е потоп. Дъжд дъжд и пак дъжд. Не знам колко вече е паднало. По новините показват полета и градини като басейни. Отделно колко домове има наводнени и колко свлачища са се активизирали. За 1 седмица цените на зеленчуците и плодовете са скочили до 70%. А за капак на всичко другата седмица обещават и тайфун. Sad
Черитата ми се опитват да зреят, но от толкова много вода много от тях се пукат и нагниват.
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2011.594898.24232558
Другите домати и хабер си нямат да зреят.
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2011.594898.24232560
Растенията имаха много цвят, но вероятно от дъждовете не се опрашиха и плода е сравнително малко. А както върви голяма част от това което вързаха ще отиде на боклука.
За Август също предвиждат жега и поройни дъждове.

Веселче, как е времето при теб? Има ли дъжд. Как е почвата?
Аз мулчирам навсякъде с трева и за момента удържам ерозията. Но сме в началото на лятото и е все още рано да се дава оценка. Надявам се да опазя повърхностния слой от отмиване. Градинките на комшиите са вече като плажове, пясъка и чакъла излезе отгоре. А гато изсъхне после ще е като бетон. Thinking

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 10:07 от manandy

# 487
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 622
Ето ми я албицията, пролетта ще режа най-долните клони, че виснаха и започнаха да пречат. Не ми мръзне албицията, но като е студена зимата мръзнат върховете на клоните, оатделно, че се разлиства последна от всички дървета, много късно, миналата година не ми цъфтя и реших, че е заради студената зима. Топлолюбиви растения са общо взето. Лагерстремията обаче на север не зная ще оцелее ли, при мен едната мръзне наполовина и не цъфти, другата е по на завет и няма грешка.Сега е напъпила да цъфти. Медоносно растение е будлеята, тя цъфти много и цяло лято, ухае из цялата градина.

Ще се присрамя да питам. Миналата година по някаква причина ми изгни копъра. Тази година порасна, но мястото не е плодородно и е нисичък, освен това е нацъфтял и почти не остана какво да му се бере за таратор. А аз тепърва ще правя таратори. Какво да му бера сега на този копър и изобщо как се процедира с него?

# 488
  • Мнения: 4 587
Ох, Люб, градината ти е фантастична.
Съцветията на копъра, дори и вързали семе, са чудни за мариновани краставички, по половин или по-малко съцветия на буркан 800 ml. За таратор не стават. За таратор трябват накълцани листенца. Не знам, ако пасираш съцветие за таратор навярно ще стане. Другия вариант е да изрежеш с ножица съцветията на част от растенията, да ги стимулираш да си пуснат свежи разклонения с листенца.

# 489
  • София
  • Мнения: 247
Лагестермията при мене умря още на 0 градуса.Будлеята оживява,но мръзне до снега и отраства отново и цъфти късно.(Пернишко)

# 490
  • Мнения: 7
Вили,Вълчо,ето направих няколко снимки с проблемите,които виждам при мен:
1.Дюлятаhttp://www.prikachi.com/images/378/3567378p.jpg-на листото освен петната има и едно жълто твърдо образувание/вижда се в горната част/
2.Крушатаhttp://www.prikachi.com/images/379/3567379h.jpg-имаше и по-големи петна,но премахнах листата,това е ново
3.Червеникави петънца по динитеhttp://www.prikachi.com/images/380/3567380T.jpg
4.По тиквите и пъпешите има ето такива листаhttp://www.prikachi.com/images/381/3567381s.jpg
На дръвчетата новите клонки не са извити,но някои нови листенца са сгърчени Sick
Това са семена,които изникнаха от нещо дето сях и забравих,сега цъфти,мирише на мента,прилича на мащерка EmbarassedМожете ли да го определитеhttp://www.prikachi.com/images/382/3567382H.jpg
Искам отново да споделя,радвам се че ви има HugМного неща научих и продължавам да уча...

# 491
  • Мнения: 4 587
Не мога да кажа какво е, притеснявах се да не е огнен пригор, защото и двете дървета са семкови.
Трябва да се свържеш с агроном, и да му занесеш няколко листа. Ако бе в Разград, щях да те заведа. Тук в един магазин има едно момиче агроном, много печено.

# 492
  • София
  • Мнения: 1 224

Приказна е  Heart Eyes

Ще се присрамя да питам. Миналата година по някаква причина ми изгни копъра. Тази година порасна, но мястото не е плодородно и е нисичък, освен това е нацъфтял и почти не остана какво да му се бере за таратор. А аз тепърва ще правя таратори. Какво да му бера сега на този копър и изобщо как се процедира с него?

Нямам опит за да отговоря по същество, но за таратор кълцам  и стъбла от копър, на много ситно - даже става по-ароматен. Но обичам всичко "зелено" да е свежо и да хрупа. Винаги слагам и  магданоз, ако няма копър - само магданоз! Пробвай, може да ти хареса.

Противно на всякаква готварска логика, никога не правя предварително дресинг за зеленчукови салати,  нито слагам първо сол и оцет. Непосредствено преди поднасянето, добавям олио/рядко зехтин/ и разбърквам леко. После  сол и оцет/лимонов сок. Мазнината "запечатва" продуктите за  по-дълго време и ако се храните бавно или пиете аперативче със салатка - то за час имате свежа салата след овкусяването. А овкусена "по учебник", ще е повяхнала, плуваща в сокове и гадна /лично за мен/.

Много спорим с майка ми по темата, която е работила години като готвач. Да намачкам зеле или марула/салата със сол предварително - за мен е светотаство. Тя и кромид мачка, да не лютял, а че мирише на изгнил после  хич не я впечатлява. "Плашат", че много сол и киселина поемали зеленчуците, ако се сложи първо олиото - не ме бърка! Сол ядем в минимални количества, а обикновено подкиселявам с лимон /колкото повече-толкова по-добре  Mr. Green/ Донякъде съм съгласна за салатите с картофи, но ако се варят цели с достатъчно сол - не виждам проблем. Присъщо е, че те имат тази особеност, когато се варят/пържат без сол - после все не стига.

Дано не звуча  менторски - споделям само  Hug

ПП. Днес съм много щастлива, понеже одеве видях, че единият корен домати ми е "биволско сърце", а мислех, че имам само "Идеал" и "Розов гигант". Няколкото корена,  които оставих без да култуча имат най-много цвят и плод /с нормални размери/. Поокърших ги с тъга, понеже плътно се бяха сляли и образуваха страхотен гъсталак. Колтуците нахвърлях между лехите.

Краставиците ми са доста с калинки и то без да видимо да има въшки  newsm78

Тиквичките /дето ги преместих късно/, вързаха плод, един стига до 10-12 см. и изтумби се към дръжката и  май залиня. Малките уж вървят добре - ще ги видя до седмица как ще са.

Случайно видях, че имам една зелена пиперка - почти квадратна, около 5 см. Някак съм я пропуснала, понеже всичко е на пъпки още.


# 493
  • Мнения: 555
4.По тиквите и пъпешите има ето такива листаhttp://www.prikachi.com/images/381/3567381s.jpg
На дръвчетата новите клонки не са извити,но някои нови листенца са сгърчени Sick
Това са семена,които изникнаха от нещо дето сях и забравих,сега цъфти,мирише на мента,прилича на мащерка EmbarassedМожете ли да го определитеhttp://www.prikachi.com/images/382/3567382H.jpg
Искам отново да споделя,радвам се че ви има HugМного неща научих и продължавам да уча...

misisbg, възможно е листата на тиквите просто да са ти поостаряли или пък от сушата да пожълтеят, а за семето - това е мента - берем я по поляните тук (но точният вид не се сещам) много прилича на мащерка. От нея се приготвя сироп и в чай е страхотна (типичният ментов аромат) Simple Smile 
Сега видях - Вили ти е отговорила Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 13:24 от Тedy

# 494
  • Мнения: 86
Любознателна,аз обирам копъра когато е в силата си-в началото на юни.Измивам го и го прибирам във фризера-имам пресен целогодишно.
Би ли споделила какво стана с пипера ти?Оправи ли се?
Излюпиха ми се пиленца-снощи съм ги наблюдавала половин час.Не знаех,че квачката им говори-променя звука и интонацията,когато ги кани да ядат.На злоядите изважда парченца,пуска ги пред тях,почуква с клюн и ги подканя докато не почнат да ядат.После повтори процедурата с водата-отиде при поилката,започна да бърбори,да потапя клюна си,да ги подбутва.Така обгрижи всичките 11.После нагласи гнездо в сламата,започна да ги вика и ги приюти под себе си.Невероятно е.След това се замислих-в претовареното ни ежедневие как не ни остава време да видим толкова естествени,прости  и вълшебни неща.Съжалих,че децата ми не бяха там,замислих се за всички онези,които не са виждали как покълва и пониква семенце.Сетих се за наблюдението на Вълка над кацащите пчели,сетих се как самата аз съм участвала в "ловенето"на пчелен рой-колко търпение,познание и сръчност трябват.Сещам се как нямам време да се порадвам на цъфналите ми цветя-докато ги видя напъпили и те взели че преминали.
Това ми е мъката-време и спокойствие искам  Mr. Green
misisbg,пъпешите и тиквите ти имат мана,за дините не съм сигурна-не се вижда ясно.За семковите и аз като Вълка си мислех за пригор,но това определено не е .Сякаш нещо дошло с дъжда се е събрало на края на листата и ги е поразило. newsm78.Прилича на химична увреждане.
Сега се порових из книгите-и при дините е мана.

Общи условия

Активация на акаунт