(Био) зеленчукова градина 10

  • 103 151
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 622
vili__66, не жълтеят повече, надявам се всичко да е наред, много чушки бера, всеки ден.
Мъжът ми много ги обича, но сега не зная как да съхраня такова количество. Миналата година пуках и с марината и чесън държах в хладилника. Тази няма толкова много място, мазе нямам и ме е страх да не се вкиснат, дали мога да ги сваря, за да ги консервирам? Някой правил ли го е? Ако им сложа аспирин без да ги варя ще издържат ли 28 градуса (максимум толкова позволяваме да е у дома)?

# 496
  • Мнения: 30
Чушките са доста капризни за консервиране. Имам изпитани рецепти, Люб. Правя мариновани с аспирин, и печени-пак с аспирин и лъжица сол, но точните рецепти са в тефтера у дома.
Тази година си приготвям продукти за суха супа. Разните му там Е-та, консерванти, стабилизатори, оцветители хич не ми се нравят. За сега имам: коприва, магданоз, копър и моркови, всичко изсушено и стрито, без последното, което е стъргано. В тази връзка се сещам, че някое от момичетата гледаше боб за сушене. Бързо да си признае коя е как го суши?

# 497
  • Мнения: 4 587
Ръгнах у фризера моркови на парченца. За пръв път, по съвета на съседка.
Да ви кажа за пръскачките, пантите на вратите, и гумичките на крановете - мажете със свинска мас, супер е. Имам половин буркан на доста години в хладилника за технологични нужди. снощи като си смазах гумичката на пръскачката, която нагнетява въздух по една тръба, и като омацах всички уплътнения, стана трепач. И тъкмо опръсках зелето с една отрова, май започваше с "н", течна, мина едно бабе с бастун. такива пренесени от село ги хваща съклета между панелите и ходят по края на града да гледат нивите, растения, билки, та вика - ами да беше опушил зелето с един найлонов чорап с пепел от дърва, после нищо не го яде. Та се сетих така тъст ми, с един чорап, завързан на прът, чукаше по винкелите на асмите след дъжд, да ги пуши с разтворима сяра против нещо си.
Та ако си напълня малко пепел в паралелепипедна туба и на отвора й да завържа палче от чорапогащник, като я стискам и отпускам, ще мога да пуша с дървесна пепел. само че предварително трябва мисля, да го напръскам с вода и течен сапун, да се прилепи пепелта.
Аз имам много туби такива, от други две може да срежа дръжките, и да ги залепя на стените на тая, ще стане като мех на ковач.
Ей, това ми е професионално увреждане, бивши конструктори няма.

# 498
  • Мнения: 86
Вълк,  bouquet.Аз преди дни праших зелето с едно старо сито за брашно.Понаръсих добре и около него-нали пепелта спирала голите охлюви.Снощи гледам дупчици по листата-значи на някого и пепелта не му пречи на апетита Laughing
Имам проблем с морковите-станаха огромни и е абсурд да дочакат зимата.Има по-дълги от 30 см и са дебееели.Давайте идея какво да ги правя.Трябваше да са за прясно и по-късно за царска и зазимяване.Във фризера колко да сложа-няколко пакетчета,а другите ще станат като цвекла.
Миналата година питах-сега пак-търся рецепта за трушия в каче при млечно-кисела ферментация.Преди години правеха такава в консервните заводи-огромни каци,после прехвърляха в пластмасови бидони и по заводските столове.Аз самата съм правила преди 16 години,когато бях бременна със сина ми.Цяло лято се слага от всичко,включая круши,ябълки,динчета и пъпешчета,тиквички чушки и чушчета,моркови ,доматчета,целина,чесън,балучки,зелеви...сигурно забравям нещо.Страхотна е-цяла зима ядеш дъхава,хрупкава трушийка без консерванти.Но загубих рецептата...а колко капачки и аспирин се спестяват...

# 499
  • Мнения: 30
Вили, и моите моркови трудно ще дочакат есента, за това снощи сложих едно редче нантски, на мястото на ранните зелки. Не знам кога ще станат, но да има. А един голям гол плужек така се беше разположил върху формичките с китайско зеле, дето го сях семка по семка, че чак лошо ми стана!

# 500
  • Мнения: 4 587
Ами и аз се чудя какво да правя морковите. Разреждам, Вълчето гризе по един на ден, Вълчицата ми отказва през ден, слагам по един по-малък в манджата. Разредените стават още по-големи. понеже са сети на гърбове, от сушата се е образувала дълга пукнатина и се вижда доста надолу. Спасява ги само дебелия мулч между гърбовете.

Интересувам се за рецепта за краставици гергана - солени, кисели или мариновани - без значение, за трилитров буркан. Семейната ни рецепта за мариновани краставички е чудесна, но идеята да клеча до огън, електрически или газов котлон ми е противна в тая жега. Като допълнителна екстра би било в рецептата да няма аспирин. Вече късам по осем десет краставици, но ако набера и по-малки, спокойно ще има за един трилитров буркан и ще им сколасаме за седмица.

# 501
  • Мнения: 86
На баща ми една стринка правеше такива краставици в делви.Събора на селото е на 2 август-деликатеса бяха краставичките-още помня аромата им.Но колкото пъти съм опитвала да направя все се вкисват.Има някакъв чалъм.
Рових из нета-синтезирано-можела да протече ферментация дори без сол.Съотношението сол-вода се очертава като 1/13.Нареждат се зеленчуците в съда,долива се вода.После се излива,мери,затопля и добавя солта.Стипчиви плодове като диви трънки,диви круши,райска ябълка добавени в трушията предпазвали от скашкване.мисля,че хряна,клонките дюля,вишна имат същото въздействие.От опит имам спомен,че твърдите плодове поемат по-бързо от солта и ферментацията протича по-буйно.За това чушките се заливат отделно и едва след като станат хрупкави се смесват с другите.
Млечно киселата бактерия спада към пробиотиците и е много полезна за стомаха.Стига да не се прекалява със солта.
Хайде,разпитвайте баби и комшийки,да допълним и изчистим рецептата  Mr. Green-хем ще е икономично,хем полезно,хем с по-малко труд.И ще можем вече да редим моркови и малки тиквички и краставички.

# 502
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Тези дни в жегата само за сокове мисля.
За морковите
Много е хубав сокът от моркови. Имам една древна сокоизстисквачка "Малина" - желязна работа (мисля, че беше от "Елпром"-Варна, чиято сграда я срутиха за 1 ден).
Моркови съм слагала и в кетчуп и в лютеница, но нямам под ръка рецепти.

За джанките
Призовавам малко към балканска гордост. Нали Балканите са родина на джанката. Би трябвало ние да имаме най-много рецепти за този плод, а нещо не намирам разнообразие в приложението. Хайде да си обменим добрия опит. Аз започвам с моя джанков сок без захар.
http://www.prikachi.com/images.php?images/785/3568785h.jpg
Най-важен е видът на джанката (на снимката е отгоре на капачката) - тъмночервена и водна. Джанката на масата, макар че прилича на другата е с плътно месо и съответно не става.
Рецептата е проста: измитите плодове се слагат в тенджера, заливам ги с вода (за пестене на време използвам вряла от електрическата кана). Завират и се изключват. Сега най-важното! СТОЯТ ПОНЕ 12 ЧАСА. Така сокът се обогатява на плодова захар. Наливам само сока в буркани (процедурата е на няколко етапа, защото напуканите плодове продължават да пускат). После заварявам само за капачката, но се случва и да комбинирам с компоти от пресни джанки, тогава варя 15 минути.
По-мързелива рецепта от тази - здраве му кажи. Рецептата се получи случайно и няма дете или възрастен да не е харесал сока.Останалият плод го претривам и е много нежно пюренце за прясна консумация с малко мед, а може и да се използва за друго.

Вълк, ти ме вдъхнови за пушенето с пепел. От известно време и аз си мисля по темата. Може ли да сложиш и някоя снимка, че да ми се доизяснят някои тънкости.

Последна редакция: чт, 14 юли 2011, 16:58 от amica1

# 503
  • Мнения: 1 295
Джанков сок правих и аз миналата седмица, но със захар. Играх си доста, но махнах всички костилки, кожички и сока стана фин и много вкусен. Само дето се видях в приключение с консервирането му Sick Втори път така няма да се прецакам.
Наложи се да варя соковете в един котел със сухи пръчки Twisted Evil Това си е егати галимацията, никога не съм го правила и направо ми беше адски неприятно.

# 504
  • Мнения: 4 587

Ами ето, една такава туба например, по-добре с по-широко гърло. Пълниш я с шепи или с фуния със суха дървесна пепел. Ако ползваш фуния, може да се наложи да почукваш по фунията. Пълниш максимум до 2/3 от обема. Слагаш отгоре един кат от чорапогащник и завиваш със здрава връв или телчица. Като отидеш при зелето обръщаш с гърлото надолу, с лявата ръка държиш за дръжката, а с дясната - стискаш и отпускаш. при стисването предполагам ще пуши надолу и в страни пепел. Ако си левичарка, ръцете ще са обратно. Това е само идея, трябва да се провери.

# 505
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 622
На мен ми се вкисва всичко, което направя преди ноември, затова не смея. Варианта е да добавя натриев бензоат, което не искам да правя. Миналата година ми вкисна и дунавската туршия, залята с горещата марината и обърната.  Sad Ще чакам изпитаните ви рецепти. Simple Smile

# 506
  • Мнения: 1 295
Ама за туршии не е ли рано newsm78?
Баба сякаш чак към края на септември подхващаше пуканите чушки. През септември и останалите туршии.

# 507
  • Мнения: 17 231
Навремето дядо ( а после и баща ми) пушеха лозето и зеленчуците с една духалка с мях. Тук пуша с едно с помпа на края. Довечера ще го снимам

А как ми се ядат солени пиперки пълнени с прясно зеле и чубрица - стават за седмица

# 508
  • Мнения: 3 355
Когато имам повече моркови ги правя на подправка за супа, нарязани във фризера, а миналата година правих моркови в трилитров буркан - но не помня точно по коя от многото свалени от нета рецепти EmbarassedЩе се поровя, помня, че марината се кипва - заливат се наредените моркови, слагах целина, малко черен пипер, а след това 10 дни се обръща. Съхранявах ги  в мазето - аспирин не слагам.Имах до март от тях - дребоса ги ръфаше като за световно. Laughing
Ще потърся точната рецепта и ще я постна тук.
А ето днес се рових за рецепти за кисели краставички и попаднах на този сайт, копнах си доста рецепти. Може и на вас да ви хареса нещо Hug
http://recepti.gotvach.bg/recepti_turshii

# 509
  • Мнения: 4 587
Взех една подправка на д-р Йоткер за сладко-кисели туршии. Едно пакетче за 6 - 7 буркана. Утре сигурно ще набера една кофа краставици и една тиквички. Не се варят бурканите, вари се марината.
http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-7xqgjg.bg.html
http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-855be4.bg.html?TTKey=gesamt

Общи условия

Активация на акаунт