(Био) зеленчукова градина 10

  • 103 150
  • 756
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 157
Вълк, не посмях да ти я предложа - става страхотно всичко, приготвено с нея, но си съдържа вредните консерванти. Вредни, вредни, утре и аз ще си купя, че ми се прияде. На втория ден зеленчуците стават за ядене.

# 511
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Аз направих излишните тиквички като ги затворих в буркани от компот с по една лъжица сол , половин захар , съцветие копър, няколко зърна чер пипер, оцет/ябълков/ до резката на буркана, два аспирина и студена вода .Стават като краставичките .Не се варят и са трайни.Защо да не използваме аспирин-добър е за консервиране ,за ставите и за сърцето,само стомаха дразни.
Вълчо.Консервантите от този род /на д-р Йоткер /са много вредни и пълни с химия.

# 512
  • Мнения: 157
Аз направих излишните тиквички като ги затворих в буркани от компот с по една лъжица сол , половин захар , съцветие копър, няколко зърна чер пипер, оцет/ябълков/ до резката на буркана, два аспирина и студена вода .Стават като краставичките .Не се варят и са трайни.
MX, колко трайни? Записвам си рецептата и утре ще я правя, че имам много тиквички.

# 513
  • DE
  • Мнения: 971
Здравейте
Като стане на въпрос за хапване и ушите ми се наострят hahaha
Да ви предложа една изпитана рецепта
http://pep-4o.blogspot.com/2011/06/blog-post_14.html

От съЩата дама по надолу, подправка в буркан, без варене
http://pep-4o.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%BD … D0%B8%D0%BD%D0%B0

Тук има една рецепта за кисели тиквички
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg16060791#msg16060791

Тук малко по надолу за компоти без варене
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,647.msg104254.html#msg104254

Тук си говорят за зимнина
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=511434.0

Тук разтягат локуми и разменят рецепти "от-до". Ако ви се чете
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=410408.240

Ей тези камби- чушки препоръчвам. Редовно ги правя, дори и лятото като ни се прияде неЩо кисело !
Страхотни са, само им слагам и лъжица сол, повече чесън и не ги варя дълго, че да са хрупкави
Могат да се хапват веднага след като изтинат.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433474.0

Тук при нас един фермер ми беше казал, ябълки и моркови да съхранявам заринати в пясък. На сухо, хладно и тъмно.

# 514
  • Варна-София
  • Мнения: 428
БИЯ ТРЕВОГА!!!
Като стане въпрос за зимнина аз също използвам невнимателно думата "аспирин". Всъщност истинският германски аспирин разваля консервите, защото съдържал за пълнител нишесте. Така че от аптеката си вземете "ацетизал" или както сега му е новото наименование, нека аптекарките препоръчат, те си знаят, като кажете, че е за консерви.

# 515
  • Мнения: 26
"Проблемът не е в това, че във вашата градина са се размножили твърде много охлюви, а в това, че не сте се оборудвали и достатъчен брой патици" Бил Молисън

Е, явно аз имам прекалено много птици и жаби щото фермерството ми с охлювите никак не върви  Simple Smile.

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 08:50 от manandy

# 516
  • Мнения: 1 295
Маце, а колко време вариш тези камби? Искам да си направим за зимнина такива.

# 517
  • Русе
  • Мнения: 25
tzarina, и аз се интересувам от тези камби, и доколкото разбрах се мариноват 15 мин. и после бурканите не се заваряват. Дори ще пробвам рецептата и за люти чушлета.

# 518
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 622
matze , много ти благодаря за линковете!   bouquetДнес затворих два буркана люти чушки по рецептата за камбите, засега са си наред, не са бомбаш.Имам подозрения, че на милото ще му дойдат сладки, но не посмях като за първи път да променям рецептата, следващия път ще е по наш вкус. Схванах технологията - горещи готови продукти, гореща течност, горещи буркани и капачки. Затворих така и един компот от касис, че и без това повече плод нямам.(това от рецептата за компот без варене - само за меки плодове) Страшно е удобно!

amica1 , много ценна информация! Благодаря и на теб!  bouquet

# 519
  • DE
  • Мнения: 971
tzarina , не ги варя дълго. Не съм засичала колко точно, но бъркам по- често камбите и пробвам с вилица за мекота, че и опитвам даже как са. Значи около 7 минути някъде.

Ljuboznatelna , марината изглежда малко но е достатъчна. Намалявам леко и захарта.
Трябва много да се внимава да няма никакви семки.
Ние ги изяждаме оЩе на другия ден като правя с по кило камби.
Оф, сега ми се приядоха Blush
Търсих една рецепта за краставички. Като онези купешките дето ги продаваха" наливно" които стават за няколко дни, но не мога да я намеря къде съм я сбутала. Ще търся пак...

manandy, имам аз покрай мен всякакъв добитък. НиЩо не помага.
От три дни правя сафари за голи охлюви. Тук е доста влажно и много се разЩъкаха.
Ходя непрекъснато с една ножица въоръжена.

amica1 , права си за аспирина, този на Баиер въобЩе не може да се ползва с цел консервиране. Но аз и без това никога не слагам, предпочитам варене или замръзяване.

Днес набрах една кошница с копър.
Слагам го в найлонова торбичка, посипвам обилно със сол и съхранявам в хладилника най- долу.
Така си запаzва аромата и свежеста. Така правя и с магданоза

Последна редакция: пт, 15 юли 2011, 20:44 от matze

# 520
  • Мнения: 17 231
Да похваля мрежите ( нали покрих заради птици и гризачи). Е помагат, ама защо не ги сложих по-рано се чудя.

Копър и магданоз консервирам по следния начин- нарязвам и оставям на кърпа за един ден да му се махне водата. Слагам след това в буркан и във фризера. Не му се слепват лисчетата и си ги ръся като от солница

# 521
  • Мнения: 30
А така! Консервираме с пълна сила! Маце, запазих си рецептите  bouquet Ние консервирахме краставички, десетина буркана пак, и направих тиквички ала МХ. Мерси!
Успешни почивни дни!

# 522
  • Мнения: 157
Помните ли това дръвче?
Вили, този зелен камък направи плодовете особено червени, все едно са узрели.
Жълтеенето спря и макар, че все още има листенца с дупки, новите листа са здрави.
днес
http://media.snimka.bg/9000/024255664.jpg?r=0

преди няколко дни
http://media.snimka.bg/8955/024165456.jpg?r=0

# 523
  • Мнения: 4 587
Писна ми от краставици. Не е валяло от един месец. Скоро ще откъсна първия узрял домат.
И от тиквички ми писна, вече ги късам бебета, на 20 см. А тая, която съм останил за семе, може да събере три пилета в себе си.
Всяка вечер правя по два-три курса с по две кофи вода. Тая вечер за пръв път поливах и царевицата. Листата й започнаха да се завиват. Царевичките имат свила на мамулчетата, има и царевици с по две. Кайсиите почнаха да зреят. Има, не е като без хич.
Голяма жега. Нагласил съм бойлера на подходяща температура и общият кран на банята така, че който влезе, само вдига лоста нагоре и влиза под душа. Банята не сколасва да изсъхне.

# 524
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Здравейте, мили зарзаватчии!

Толкова е радвам да съм пак сред Вас и толкова неща имам да ви споделя. От Добруджа, от златната Добруджа, а също  от невзрачната ми градина, която толкова обичам!

Няма да се включвам към дискусиите от изминалата седмица, просто се обърках да ви чета. Темата ни е като градината - трябва постоянство и внимание в детайла.  Grinning

На каква красота се нагледах. Боже! Добруджа, жътва, слънчогледите, кайсиите, бостаните, градините.
И вкусих и приказните дарове на земята. С бира, с разбиране, така да се каже.
Не на последно място - видях и по-дребна царевица от моята.

И нека похваля комшията - докато ме нямало, видял, че растенията изгарят в сушата, и поливал.
Едно голямо благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт