(Био) зеленчукова градина 10

  • 103 139
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 17 224
Беряха като достигне зрялост, по спомени пипера беше зелен - значи сега е било. Обожавам го прясно (+ моркови и ряпа) става чудесна салата. А и чудесна крем супа става от него. Аз онзи ден го сях - поне докато ме няма да не се полива напразно. Което ми напомни да си взема от мама книжката за соколечението - нали знаете с тези сокове в чист вид не трябва да се прекалява

# 586
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Преди 3 години гледах успоредно Патисон, Изобилна и от тъмнозелените тиквички. Най-едри като растения и най-нискодобивни ми бяха точно патисонките. При вас как се получава?

# 587
  • Мнения: 3 352
Даааа друг е живота на село......... Ние окончателно решихме да се преместим да живеем на село.  Трябва още малко ремонт и...... Grinning
Като е тръгнала темата за консервиране да попитам колко време стерилизирате зелен боб. Все ми се струва, че два часа е пре пре презастраховане. Mr. Green
Анемония няма да съжаляваш. Разкошно е, ние вече почти направихме година откакто сме на село. Променихме си и адресната регистрация. Като ще е гарга да е рошава  Mr. Green
Пътуването понякога е проблем, но не е нещо което да ни откаже. Другото неудобство е пазаруването - ако забравиш нещо или ще караш без него или се връщаш до града. Laughing
Доматите вече започват да розовеят, краставички берем в изобилие - през ден правя буркани.
А тиквите са пощурели - от 5 корена що тиква набрахме и още ще има. #Crazy
Моят съпруг като чуе, че менюто е с тиквички и вече му иде сигурно да ме  #2gunfire
Ама аз упорита - кюфтенца от тиквички, мусака / тя поне е с кайма/, пържени.Сега за разнообразие ще го прехвърля на зелен боб  hahaha
Пълня и в буркани - на компотен буркан слагам с.л сол, морковче нарязано на дребно, копър и вода - варим 20 минути. Надявам се да няма бомбаж. Зимата на супа и мусака.
Дайте моля ви идеи за консервиране на патладжан. Очертава се доста богата реколта и от него.
От миналата година имам още кьополу, ще направя и малко гювеч, но не го долюбват много,особено ако е без мръвка  Whistling
Затова събирам идеи за консервиране на патладжан. Thinking

Последна редакция: вт, 19 юли 2011, 16:09 от cecunka76

# 588
  • Мнения: 4 587
Има разлика между зелен пипер и зелен пипер. Трябва да се изчака малко, да се поизбистри, за да се бере. Зеленият пипер нагарча и има вкус и мирис на трева.
Ако не сте сигурни, че е дошло време да се бере, берете само тия, които имат малко, леко зачервено по тях.

# 589
  • Мнения: 86
Вълк, Laughingтова е за червеното цвекло-беряло се когато пипера бил зелен  Joy.Тя стана-дядо,кога си роден-ами по жътва  Laughing
cecunka,маринован с печени червени пиперки-става и за салата и за гарнитура,а децата го хапват на сандвичи.Нарязваш го на колелца,посоляваш,отцеждаш.Правиш марината на вкус-вода,олио оцет,сол,захар.Кипваш я и пускаш патладжана вътре,като си промени цвета отцеждаш и вадиш,засипваш с чесън и зелении.Като прекараш всичкия заливаш с  останалата марината.Отделно печеш пиперки,обелваш ги и при патладжана.Оставяш ги на хладно 24 часа.Опитваш на вкус и ако нещо трябва добавяш,прибавяш бензоат-грам на килограм,объркваш и редиш в буркани/гледай да остава място отгоре,че понякога кипи./Моя благоверен почва да си отваря от него още на другия ден  Laughing

Последна редакция: вт, 19 юли 2011, 16:18 от vili__66

# 590
  • Мнения: 84
Патладжана печен,белен , посолен и в бурканчета -стерилизирам само за капачка десетина минути и на зима с майонеза и чесън. Наскоро открих че мога да правя нещо подобно и с тквичките . Рецептата намерих в линковете които постна Вили -Пюре от тиквички. Незнам иначе какво щях да правя толкова тиквички и днес донесох две чанти .Откуснахме и първите домати,краставици две кофи,още зелен боб,три кофички кайсии и....това всичкото трябва да се консервира ,пък аз седя на компа  newsm47 Пускам ви малко снимки и ставам . Минивана едва събра продукцията която набрахме
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo-2.603482.24303492
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo-2.603482.24303533
картофите извадихме
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo-2.603482.24303728
малко истинска салатка с каисиева ракийка мммммм
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo-2.603482.24303509
а морковките са толкова сладки
http://bariksto.snimka.bg/daily/selo-2.603482.24303521

Сега като гледам снимките се сещам че трябва и сладка царевица да консервирам  ooooh! а утре сум на работа - ставам !

# 591
  • Мнения: 0
Червено цвекло в найлонови торбички/завързани/ и на хладно/на пода в мазата или в канала в гаража върху пясък-може и без него.Но е още рано за прибиране за зимния период-може да омекне-затова тази година го сях през май.Края на септември,октомври ще бъде готово.

# 592
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Вчера ходих да се възхищавам на пипера на комшията и откърших най-едрата чушка без да искам, докато и се възхищавах. Подари ми я, пък мене ме е срам  Embarassed.

Доматите Рила се разболяха. Върховете им загниват е едро, белезникаво петно, последвано от зачервяване на поразеното плодче. Да скубя ли?

Първият гювеч за сезона! От днес започва летоброенето! Grinning

# 593
  • Мнения: 4 587
Аз отбрулих един голям зелен домат, мой,  с мотиката и вдигнах кръвно. За мен горна 120 е високо, нормално ми е 95/60. При 120 ще ми се пръсне лявата част на черепа.

# 594
  • Мнения: 17 224
Вълк, добре, че не си у нас. Като видиш какво ми правят птиците насажденията.... Отрупани доматите с плод и нито един не мога да скъсам. На 2 метра от мен и не мога да опазя плодовете.

Днес ще бланширам бамя. Съседът с ранчото ми е донесъл почти чувал - а гледам да опразня фризера заради ураганния сезон

# 595
  • Мнения: 1 349
Ana.Ivanova, cecunka76, благодаря за подкрепата. Hug
Днес не съм градинарствала, а извадихме малко медец и докато съпругът ми приготви пушалката понаснимах това онова. Mr. Green
пражките корнишони http://media.snimka.bg/9027/024309299-big.jpg?r=0
доматки всякакви        http://media.snimka.bg/9027/024309302-big.jpg?r=0
                                     http://media.snimka.bg/9027/024309310-big.jpg?r=0
                                     http://media.snimka.bg/9027/024309315-big.jpg?r=0
                                     http://media.snimka.bg/9027/024309395-big.jpg?r=0
пиперът е вързал много, но е малък още
                                     http://media.snimka.bg/9027/024309319-big.jpg?r=0
пъпка на патладжан   http://media.snimka.bg/9027/024309329-big.jpg?r=0
воден лук                     http://media.snimka.bg/9027/024309353-big.jpg?r=0
праз                              http://media.snimka.bg/9027/024309367-big.jpg?r=0
джунглата при боба    http://media.snimka.bg/9027/024309375-big.jpg?r=0
бамя                              http://media.snimka.bg/9027/024309379-big.jpg?r=0

Последна редакция: ср, 20 юли 2011, 00:40 от анемония

# 596
  • Мнения: 26
Дъждовете при мен спряха миналата Събота. От Неделя до сега е голяма жега - 32-33 всеки ден. Още от 6 сутринта не се живее. Това много смущава тичането ми в парка.
Не бях пръскал скоро доматите. За 1 седмица така се маносаха... Премахнах към 30-40% от долните листа и ги напръсках обилно. Много късно. Ще изгубя голяма част от плода.
Краставиците и тиквичките ми се събудиха и започнаха да плододават. То явто от многото дъждове не можеха да се опрашат.

Абе къде се загуби Веселчето? Да не би  да я отнесе някое торнадо или пясъчна буря.

# 597
  • Мнения: 1 252
GMamma, тия тиквички се ядат, обсъждахме ги, но им забравих името. Като се сетя, ще изровя рецепти.
Пасифони! Забравя ли се?  ooooh!

# 598
  • Мнения: 1 295
Патисони им е правилното име.

# 599
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Бариксто, все едно бях при теб, страхотен зеленчук, страхотни моркови и много вкусни. М-м-м. Снощи пак четох за моркови в контейнери. Абе трябва да ги излъжа тези мушмороци да стават и при мен.
Мананди, аз пък изведнъж си дадох сметка, че от около 2 седмици не се е налагало да пръскам. Хубаво е като има такива паузи. За всеки случай вчера купих мляко да напръскам краставиците и тиквовите. Уж разредено до 20%, обаче събрах всички котки на тарафа. Пък нали не мога да им откажа и вече няма нито мляко, нито кренвирши.
Куркума, опитай да диагностицираш доматите, ако се окаже картофена мана - биолечението е вече ясно, нали докладвах съвестно, че даже и със снимки.
Титина, щракни някоя снимка с птиците. При тебе е голям екшън.
Вълк, ако не си пуснал зеления домат в супата (от свекърва ми научих, че и зелен избистрен домат се готви) остави го настрани (може и на светло, може и на тъмно, може и в хладилника) той ще си узрее и пак в салатата.

Последна редакция: ср, 20 юли 2011, 09:41 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт