(Био) зеленчукова градина 10

  • 103 143
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Куркума. Кориандър се слагало и в ракията. Laughing
И аз слагам зеленчуците отделно всеки във фризера ,ама той бързо се напълва.Мисля да правя и в буркани.
Тиквичките пак ги правих снощи по бързата рецепта , но този път ги залях с гореща вода.
Правих онази вълшебна салата от тънко нарязани сурови  по дребни тиквички с лимонов сок ,чесън филиран финно , копър и олио-като преседи една нощ в хладилника става ... #2gunfire
АХ ,лято ...Като ви чета  ми става хубаво , макар че имам малко време за писане .
Направих и  конфитюр от малини-сега започнаха да зреят на балкана, а в края на август -къпини.
Някой знае ли с какво се торят сега ягодите ,които през септември плододават втори път.Орязях им листата ,напръсках ги и ги полях обилно.Сега трябва да ги наторя,но с какво ?

# 571
  • Мнения: 86
По правило ягодите се торят обилно само преди сеитбата-слагаш тор за четири години,МХ.Но нищо не ти причи да им сложиш малко кокоши шербет и сега.Рискът е да се развият прекалено вегитативно на листа.
Куркума,до къде стигна идеята за градинарско поселище?Нали си избирахме диво село-там спокойно ще можем и като Йети да се разхождаме.
Дайте идеи за консервиране и съхранение на червено цвекло-няма начин да го овардя до есента-вече е като женски ямрук.
МХ,довечера ще пробвам вълшебната салата  Hug.Преди време правих нещо подобно,но смесено с тънки ленти червено цвекло и моркови.Ядохме я,но май трябва привикване с острия вкус  newsm78

# 572
  • Мнения: 1 349
Даааа друг е живота на село......... Ние окончателно решихме да се преместим да живеем на село.  Трябва още малко ремонт и...... Grinning
Като е тръгнала темата за консервиране да попитам колко време стерилизирате зелен боб. Все ми се струва, че два часа е пре пре презастраховане. Mr. Green

# 573
  • Мнения: 86
анемония,аз миналата година хвърлих боб стерилизиран повече от 2 часа  Sick.Тази година-само във фризера.

# 574
  • Мнения: 1 349
Вили, за жалост, в къщи не харесват замразени плодове и зеленчуци. Нямали вкус. Колко по-лесно щеше да ми е........... Sad

# 575
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вчера една тиквичка ме излъга. Обикалях да търся някоя, за да допълня буркан. Намерих една малка, но прилична и чак като я резнах видях, че на върха й има неразтворил се цвят. Аз съм скъсала плодник, обаче толкова голям, че направо ме обърка. Тиквичката е насред компостния куп, за който ви разказвах, че го правих като Lasagna Вed. Там се мъдрят още 2-3 тиквички, 1 краставица и няколко лободи. И нали е рохкаво, всичко расте, всичко се опитва да надскочи другите. Пълна каша. Най-голямата лобода падна от вятъра и вместо да изглежда като едно малко дърво, прилича на серия дръвчета. По зазряващите семена се ровят врабчета и ми е толкова хубаво, че скоро няма да приведа кашата в някакъв ред.

Експериментът с Lasagna Вed ми хареса. Още повече, че целият кухненски отпадък от есента, зимата и пролетта, плюс много офис хартия, влезе вътре. Вече си набелязах място за следващата "кошара". Има една особена тръпка в това да създаваш почва. Много хора изобщо няма да разберат това, защото си я имат готова.

Последна редакция: вт, 19 юли 2011, 13:49 от amica1

# 576
  • Русе
  • Мнения: 25
vili__66, червеното цвекло го консервирам в туршиите. В буркани и в каче или бидон но смесено с другите зеленчуци.
  Стана ли време да се режат ягодите?

# 577
  • Мнения: 86
Анн,дори вече е маалко късно-изрязват се веднага след като приключи брането.Ако имаш възможност да поливаш режи смело-ще наваксат.

# 578
  • Мнения: 30
Анемония-мисля, че сте взели правилното решение! Преди десетина години купихме вилата, започнахме да стягаме и неусетно се преселихме там. Тя е на 3 км. от града. В апартамента не помня от кога не съм стъпвала, и честно казано, изобщо не ми липсва.
Анн, моля, постни снимка на пипера, искам да видя двуредовите ленти, да сравня с фитарииното отглеждане. Размишлявах по този въпрос още пролетта, сях и по двата начина, но не мога още да сравнявам. Убедена съм, че твоят начин е по-ефективен.

# 579
  • Мнения: 5
Здравейте! За първи път и аз се опитвам да градинарствам. Имам въпрос относно една тиква  Simple Smile купих семена от Кауфланд и взе че порасна, само дето незнам ядлива ли е и кога е готова. От горната страна (към дръжката) е къдрава и диаметъра е по голям от долната, която е обла.  Немога да кача снимка сега, но ще пробвам по късно от домашното PC

# 580
  • Русе
  • Мнения: 25
Ани ще снимам през почивните дни. Само да ти кажа, че моите двуредови лехи с пипер станаха триредови някои. Видяха ми се доста големи пътеките които съм оставила, пък и разсада беше в по-вече и садих допълнително. Развалих малко вадите за поливане, но пак става. Следващата година ще садя по-вече царевица, не само по края а и между редовете. Много горещо е при нас и на пипера не му понася. Където е засенчен е по-добре.На пряко слънце имам прегорели чушки. Ами то утре го дават да стане до 40градуса, и къде ще е - Русе.
 Опитахме и водния лук от семена. Хубав е.

# 581
  • Мнения: 17 230
Вили, преди години родителите ми гледаха цвекло за търговия (мислш че бяха първите с този продукт на пазара в ъв Варна). Та как го съхраняваха. В кашони от банани, завито в найлон. И така в мазата на хладно. Имаха стока до май месец и то в перфектно състояние - все едно сега е изкарано.

 GMamma , посочената от теб тиквичка се яде. Аз я правя или пълнена и пека или пържа нарязана на ивици

# 582
  • Мнения: 4 587
GMamma, тия тиквички се ядат, обсъждахме ги, но им забравих името. Като се сетя, ще изровя рецепти.

# 583
  • Мнения: 86
Аз по тази причина сея на фитарии-да си пази сянка.На нивата сеехме на четириредови дълги лехи-най-южната слънчасваше.
Дано се докопам до апарат в неделя да покажа снимки  Laughing
Титина,благодаря,но есента ли го беряха или сега?Аз го искам за прясна консумация,не в трушии  newsm78 или поне не всичкото.

# 584
  • София-Младост
  • Мнения: 24 067
Здравейте! За първи път и аз се опитвам да градинарствам. Имам въпрос относно една тиква  Simple Smile купих семена от Кауфланд и взе че порасна, само дето незнам ядлива ли е и кога е готова. От горната страна (към дръжката) е къдрава и диаметъра е по голям от долната, която е обла.  Немога да кача снимка сега, но ще пробвам по късно от домашното PC
Тиквички Патисон, яде се... и аз имам една в хладилника, но май няма да и дойде ред Simple Smile
http://semenatinastas.com/product.php?id=57

Общи условия

Активация на акаунт