(Био) зеленчукова градина 10

• 103 145
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
  • Русе
Заготовката за гювеч само бланширам и замръзявам - бързо и лесно.  Mr. Green
  За моите възможности звучи добре, ама доматите как.  newsm78

# 556
  • Пазете Гор
Дори бих препоръчал, ако се замразява, да не се правят смеси, ами от всеки зеленчук да се предвиди за гювеч - тоест няколко малки пликчета. Напролет - от грах, като дойде времето - от патладжан, червена капия и тъй нататък. Зимъс само се вадят пликчетата и се пускат при картофките, добавят се консервирани домати - белени или смлени.

Всеки зеленчук си има врем, когато е най-вкусен. Най-хубавият гювеч се приготвя в началото на септвмври - всичко е узряло, силно, има всякакви капии, консервни домати, планини патладжан.

# 557
Доматите съм ги консервирала в бурканчета - домати, моркови, чушка=пиперка, целина, магданоз, сол. Затварям и завярявам за 10 мин. После по бурканче на ястие.

Щях и тях да ги  замразя, но няма да сме тук когато е сезона на ураганите и ако спре тока, ще ми отиде по дяволите труда

# 558
Куркума вари по-дълго заради бобовите в бурканите.

# 559
  • Пазете Гор
И заради безопасността, Вълк.

Простете, че наводнявам темата, пиша през пост... Идете в градините си сега, има щурци!
Хубаво е да е тихо, когато поливаме. Клекнете до вадичките. Чува се как водата тихо, много тихо клокочи, ромоли. Жадната земя я пие. Полъхва едва доловимо хлад, и леко се усеща аромата на тор, на почва.

Наблюдавах преди години в Северозапада как се напоява гравитачно един масив с пипер. Не е лека работа, и  е далеч от романтиката, но все пак...Дядото обръщаше с мотиката посоката на водата, ту в тази главна вада, ту в друга. С едно забиване на мотичката обръщаше по половин количка пръст. Беше бос. Тотално ненужен за основната дейност, зад него газех и аз, също бос. Меката пръст се разстилаше по ходилата ми, между пръстите, без да ме каля. А водата от микроязовира леко затоплена, но свежа.

# 560
  • Русе
Куркума, слагах и по една шепа магданоз в пликчетата, но само листата. Не зная защо, но никога не съм ползвала корените. Тази седмица ще замразя и цели сурови чушки за пълнене през зимата.

# 561
Здравейте
Включвам се и аз. Намерих темата заради проблем с миризливкити или вонещиците. Попрочетох, но освен анализ на това кои са те и какво причиняват на доматите не видях нещо което да ми помогне на доматките.
Моля помогнете със съвети и опит как да ги намаля тези насекоми или какво да засадя, кои насекоми да привлека за да ги излапат?

Аз не ползвам химия. Опитвам се само с натурални неща да гледам градината. Муналата година имахме страшни розови домати, а тази нямам хубав разсад и миризливките ни нападнаха. Лоша работа - май и аз съм имала късмета на начинаещия.
ПП Опитах с 1 л вода с 4-5 капки лавандулово етерично масло - доста ги намали, но още има бая.
Хелп!  Praynig
Хищници:
водно конче
паяк
богомолка
мравки(Weaver ant)

Препарати за пръскане:
Сапунени разтвори:
1. Една супена лъжица препарат за миене на чинии на 4 литра вода.
2. 2 и 1/2 супена лъжици течен сапун на 4  литра вода.
3. Една супена лъжица препарат за миене на чинии се смесва добре с 1 чаша растителна мазнина. На 4 литра вода се слагат 5-8 супени лъжици от сместа.

Механични методи:
Засаждане на цъвтящи растения с основната култура - лавандула, мента, мащерка, хризантема, тагетис.
Събиране на насекомите на ръка в сутренните часове когато се двежат по-бавно и слагането им в буркан със сапунена вода.

# 562
manandy, независимо от дадените като хищници морски кончета и мравки ( никога не съм виждала такива популации) си е пълно с миризливки. Тагетисите също не помагат - нямам нищо повече от това засято- имах няколко буркана чай и въобще не ми се свидеше като ги сеех (нали знаете, че чай от тагес е препоръчителен за миомни образования)

Сапунените препарати не помогнаха, а за механична борба - ами гнус ме е да пипам бобулечки  Mr. Green Утре ще ходя да купувам лавандулово масло, дано помогне. И пак мятам американските форуми - тук миризливките са наистина голям проблем или освен да купя по-ситна мрежа

# 563
  • Варна-София
... ами гнус ме е да пипам бобулечки  ...

Пробвай моя метод, няма да докоснеш нито една. Те сами си падат в буркана. Ей така! Слагаш буркана под буболечката и тя отпуска крака и хоп ... вътре. Вероятно това им е начин да се защитават от други врагове, но мен само ме улесняват. Е, някои леко ги обирам с ръбчето на буркана, стръсквам, за да ги облее водата и те са готови удавени.
Да повторя с лека гордост, че на едно обхождане съм давила стотици. За целта, в такива моменти съм ползвала и повече буркани.
Колко странно, Варна има същите проблеми, като Хюстън, а иначе в България миризливката даже не се счита за вредител.

# 564
A m b e r,добре завърнала се  Hug
Краставичките Гергана можеш да стерилизираш в буркани като корнишони-обираш ги по младички,режеш на две по височината на буркана.Слагаш семенник от копър,шайби червен лук,скилидка чесън,чер пипер,лъжица сол,лъжичка захар и четири лъжици оцет.Заваряваш за капачката.С тази марината можеш да приготвиш всякаква кисела трушия.
За другото се присъединявам към съветите на Куркума,Анн,Вълка и Титина  Hug.
Доматите дори само на сок консервирани пак вършат работа през зимата Laughing
И аз снощи поливах до 23-уж валя,а земята жадна,много.Успях да подредя вадите на зелето след изваждането на картофите-сега полето вече ми се вмества в представата за Фън шуй  Mr. Green
Моите мъже затръниха в неделя дупката през която евентуално минава язовеца-вчера май не е влизал  newsm78
Тази година май няма да правим сладка ,компоти и ракийка-захарта при нас за десетина дни от 2,20 днес е вече 2,70,а търговците казват,че до понеделник ще мине 3 лв. Sick

# 565
  • Русе
 Вили благодаря  Hug
 Веднага си записах маринатката,въпреки че краставичките моя Маугли си ги хрупа и свършат бързичко. Но ще има други обекти за обработка.  Grinning 3 дена докато сме на вилата тича гол и бос из гората.  Laughing

# 566
A m b e r ,точно тази свобода все по-трудно даваме на децата си.А всяко дете трябва да има време и място където и когато да види с очите си летежа на пчелите,пъстротата на цветята,забързаните буболечки.Да усети мириса на нагрятата земя,на листа,на треви.Да види поникването на семенце,да даде на растението да пие,дори да убоде петичката си на трънче,да ожули коляно,но после да схруска краставичка,която си е откъснало само....Безценно е  Hug

# 567
  • Пазете Гор
Че това всичкото си е задължително и за порасналите деца, мила vili__66! Обичам пчелите да гледам, и колената си да жуля, че какъвто съм спънат...Пък краставичките ги хрупам, и още как! То и в гората мога да тичам гол, ама не бива...Ако ме срещне някой, току виж повярвал в Йети.   Grinning

Дали се похвалих с новия си казан за варене на зимнина?

# 568
  • Варна-София
... То и в гората мога да тичам гол...

Куркума, ти със сигурност ще разбереш нашия кеф. Не че си нямаме баня с плочки, обаче съм опънала на слънцето един дъ-ъ-ълъг маркуч, колкото по-дълъг толкова по-добре, даже да се навие няколко пъти, единият му край в чешмата, другия през клоните на някое жадно дърво или под асмата. Никой от никъде не може да ни види в нашата малка джунгла. Водата гореща, почти пари. Сваляш потта и прахоляка. Почиваш си малко, докато изсъхнеш и се връщаш към разтегливите задачки.

Последна редакция: вт, 19 юли 2011, 11:24 от amica1

# 569
  • Русе
 Joy  Joy  Joy Ееееех Куркума.

Общи условия

Активация на акаунт