(Био) зеленчукова градина 10

• 103 146
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
Тит,а няма ли да си направи друга пътека?

# 541
Може и да направи, но от моя опит с такъв звер въобще не се върна вече. Преди това ми опостуши обаче и малкото, което имах оцеляло. Пробвах какво ли не докато един приятел не ме светна за пипера. Всъщност първо мислех че се зайци и ароматизирах цялата махла с ванилия, докато една вечер  по тъмна доба не се натъкнах на злосторника

# 542
Благодаря,Тит-отивам за пипер  Hug
Но все пак ми е странно-намираме се в центъра на оживено село.Откъде се е взел натрапника  newsm78.Според съседа ловец било невъзможно.Но ако завие към неговата градина  Twisted Evilще видим дали е такова.

# 543
Нашия беше в почти в центъра на Калгари  Mr. Green така, че няма невъзможни неща

# 544
  • София
Здравейте
Включвам се и аз. Намерих темата заради проблем с миризливкити или вонещиците. Попрочетох, но освен анализ на това кои са те и какво причиняват на доматите не видях нещо което да ми помогне на доматките.
Моля помогнете със съвети и опит как да ги намаля тези насекоми или какво да засадя, кои насекоми да привлека за да ги излапат?

Аз не ползвам химия. Опитвам се само с натурални неща да гледам градината. Муналата година имахме страшни розови домати, а тази нямам хубав разсад и миризливките ни нападнаха. Лоша работа - май и аз съм имала късмета на начинаещия.
ПП Опитах с 1 л вода с 4-5 капки лавандулово етерично масло - доста ги намали, но още има бая.
Хелп!  Praynig

# 545
анемония,и аз тази година имам пражки корнишони-не им понася при мен,маносват се яко.Другите ми са Левина,сея ги от години и съм много доволна от тях.Но преди години имаше холандска Левина-много родовити.Сега семената са български и определено има разлика  Sick

Същите засявам и аз-Левина-та за 2-ра година,отлични резултати,пражки корнишони за севте,но по-не са родовити ,по-безвкусни и както Вили казва се маносаха бързо...
Дюлята се пооправи,откъснахме болните листа,сега е като новичка,пу-пу... Peace
Закъснявам със късното зеле,вече 2-ра седмица се каня да разсаждам,а през уикендите все нещо излезе,я пътуваме,я гости посрещаме,тези дни просто трябва да побързам Embarassed
Вече хапнахме първият зрял домат,полу-болен обаче CryДано новите са ми наред.

# 546
  • Варна-София
Здравейте
Включвам се и аз. Намерих темата заради проблем с миризливкити или вонещиците. Попрочетох, но освен анализ на това кои са те и какво причиняват на доматите не видях нещо което да ми помогне на доматките.
Моля помогнете със съвети и опит как да ги намаля тези насекоми или какво да засадя, кои насекоми да привлека за да ги излапат?

Аз не ползвам химия. Опитвам се само с натурални неща да гледам градината. Муналата година имахме страшни розови домати, а тази нямам хубав разсад и миризливките ни нападнаха. Лоша работа - май и аз съм имала късмета на начинаещия.
ПП Опитах с 1 л вода с 4-5 капки лавандулово етерично масло - доста ги намали, но още има бая.
Хелп!  Praynig

Ще си запиша да пробвам с лавандуловото етерично масло. Тази година още не са ме нападнали, макар че е време. Вече 2 години ги обирам с буркан (от средните) с 1 пръст вода на дъното. Като ги обирам те почти веднага се удавят, и не успяват да пуснат миризмата си. Това е важно, защото миризмата е сигнал за останалите да почнат да се крият. Така съм ги трепала със стотици ежедневно в особено сухи лета, когато от всички околности започват да се слитат точно при мен. Като завърша лова, с леко захлупена капачка ги потапям във вода, за да се удавят и най-издръжливите екземпляри. На другия ден измивам буркана и започвам отново.
Най-много страдат доматите с нежна кожица - розово, биволско сърце и др. под.
Това го бях описвала преди месец ми се струва. Обърни внимание и на нимфите. Изобщо имаш ли големи миризливки, оглеждай се за малки черни и средноголеми шарени и красиви бръмбарчета. Тях също ги лови. Малките черните се скупчват на "дупето" на доматите.
Освен по доматите търси същите и при боба.

# 547
  • на брега на Дунава
Аз също съм насяла домати ,царевица , кориандър в един ред и дори завързах доматите за царевицата.Резултатът е домати без колове , кориандърът има вече семе,а доматките ще узреят на 1 август /сега са избистрени и ги чакам/.Единственото изискване е да се полива добре това съобщество.
Макар че ,честно казано, комбинацията царевица -тикви -зелен боб е по успешна .Тази година правих такива опити- в едно голямо наторено гнездо посях по два корена сладка царевица /сега има по два ,че даже и три кочана/, два корена тикви и по края салатно цвеклбо /голямо е и вече става за вадене/, а около царевицата по няколко бобчета.Всичко това си расте без проблем , но тиквата се катери където й падне/част от нея е на сливата/.Голяма напаст е .Листата са като детски чадър.Поливам и торих един път,но в самите гнезда при засаждането сложих по една кофа угнил оборски тор.
Имам опити с домати и зеле ,но няма още видим резултат.
Също е патладжан при тиквичките за готвене- там всичко е наред.Тиквичките са тъмнозелени и огромни , но са крехки .

# 548
Имам два узрели домата, първите. Не съм ти откъснал още. Во намерих три болни. Отдолу са като срязани със замах, а мястото на сряза е като попарено, на мехури. Единият вече бе почернял там отдолу на концентрични кръгове, а отгоре почервенял, като узрял.
Утре ще ги нося на агроном. Не ми се отдава отглеждането на домати и това е. Другите зеленчуци само като ги погледна ми е ясно какво искат, как са, а доматите не ми говорят, мълчат.

# 549
  • Русе
  Изпуснах темата малко, но се включвам. Домати берем вече втора седмица. Вчера набрахме две кофи и двайсетина краставици Гергана. Планина от зелен боб и тиквички. За протокола никаква тор. Но мястото беше пущинак и храсталак и никога не беше обработвно. Съседът ни го е пръскал няколко пъти с нещо , но е съвсем малко, доколкото аз не насърчавам такава дейност, а и той се вясва рядко на терена.Казвйте сега какво да го правя този боб и тези домати. Раздадох няколко чанти тук таме. Много съм зле с технологиите на консервиране.

# 550
  • Русе
И при мен започна консервирането с пълна сила. Белени домати в буркани, кисели краставици, тиквички, люти чушлета и печени чушки за фризера, чушки и моркови за супи.

# 551
  • Пазете Гор
Браво на всички, които консервират! анн ,A m b e r   Hug

анн, ти си нашата гордост, но позволи ми да подшушна -  в сместа за супи да пускаш стръкове магданоз с корена.

A m b e r - тиквички+зелен боб +някоя пиперка+някоя бамя+доматена заливка = заготовка за приказен гювеч! Ако нямаш в момента пиперки или бамя, пак става. Изобщо подготовката на всякакви гювечосъставящи зеленчукови смеси е нещо, което насърчавам! Миналата година съхраних зелен фасул бланширан на пликове във фризера. За тиквичките имам и друга идея - режеш дебело, около пръст двадесетина бройки и каниш приятели на вегетарианско барбекю.
Магданоз не забравяй! Grinning

Магданоз да се отглежда в големи количества! Заповед. То основно заради магданоза темата ни е толкова лежерна, мила. Не са изнервени списващите... Wink

В тенекиите пиперът е около 80 см! Уцелил съм сместа! Сега и ако даде пиперки - значи съм добър.

МХ, тази година и аз комбинирам. Апропо, и при мене кориандърът узря. Питай ме за какво ми е.

# 552
  • Русе
 Куркума , като за много неграмотни, кажи как се прави тази заготовка за гювеч. Колко сол,колко варене. Такива работи.  Praynig

# 553
  • Пазете Гор
Зависи какво слагаш. Нарязваш тиквички, зелен фасул, ако имаш патладжан. Патладжанът се изкисва предварително само със сол, да му излезе горчивата вода. Зеленият фасул, пиперките, бамята, дори и тиквичките се бланшират леко. Не за друго - омекват и по-плътно се редят. Магданозът се реже. Доматите се смилат, и ако са много воднисти, се поставят в наклонена тавичка, че да вземеш само по-гъстото.
В буркана  пълни до половината с смлени домати и допълваш с горните зеленчуци безразборно, но равномерно от всички. Ако имаш замразен грах, пускаш някое зърно. Ако остане празно - доливаш с доматения сок. Солиш на вкус. Има някои хора слагат и лук. Че няма лошо.
Затваряш и стерилизираш - аз го правя за около 45 минути, до час.

# 554
Заготовката за гювеч само бланширам и замръзявам - бързо и лесно.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт