(Био) зеленчукова градина 10

• 103 210
  • 756
  •   1
Отговори
# 390
  • Пазете Гор
Митарства зарзаватът. При мене към едните комшии избяга хрянът. Лека-полека, от година на година. А пък от другата страна надойдоха краставици и малко джоджен. Фасулът, с който се прикривам, и той се е запилял по чуждите дворища.

# 391
  • Варна-София
Постепенно все повече опознавам тиквовите и краставиците. Направи ми впечатление, че до една влачат на изток, независимо къде съм ги посадила. Имате ли такова наблюдение? Смятам, да си запиша това и за догодина да не ги садя така, че да лягат растенията едно върху друго.

Последна редакция: пт, 08 юли 2011, 16:02 от amica1

# 392
Куркума,при мен от комшии дойдоха малини  Laughing,а към други съседи се преселиха от моите къпини Mr. Green.И от тях какви бурени ми идват  #Crazy

# 393
Моите наблюдения за тиквовите са, че се качват нагоре, ако теренът има наклон.
И аз имам 7-8 корена малини от съседа,под земята са минали под пътеката му и избили отсам оградата ни.
Абсолютно съм сигурен, че сред боба ми от сортови семена има десетина корена и друг сорт - увивен, жилав, с тясна шушулка, завършваща с дълго и извито остричко накрая. Twisted Evil

# 394
При мен нищо не идва. Дойдоха главите на едни крави, под мрежата, изпасоха тревата, половин ред летен чесън, още толкова моркови. И си отидоха.

# 395

Да беше ги издоила, докато главите им са под мрежата.

# 396
Миналото лято като бяхме на палатки една кравичка всяка сутрин идеше откъм селото и продължаваше пасейки към Балкана.А надвечер се връщаше обратно.Ние започнахме да събираме динени кори и обелки от царевица и вечер и ги давахме.Тя си хапваше,и позволяваше да и милваме главата.Но само някой да посегнеше към задния и край-бегом към селото  Joy

# 397
Амика, ами да не те подведа, ама май има смолотечение. Особено на младата праскова, но не виждам такива петна, като по листата, върху кората й. Околко мен са 5 праскови, 2 мои, 1 на съседите от север и 2 на съседите от юг. Всички са един дол дренки. На комшията от юг, по едната праскова има и миниатюрни бели буболечета. Преди време /2-3 седмици/ пръсках с Децис и акаризин моите дръвчета, заради плъзнали въшки по градината. По-късно или утре ще снимам смолотечението. За тази младата праскова съм притеснена, много искам да си я запазя. Снощи полях със зеления камък.
Вили, и аз прочетох за зеления камък и голите охлюви, но ти вече си писала.

# 398
Отчет от мен: нали днес ми е почивен ден ( работя по 9 часа и всеки втори петък почивам) та снощи бях в разгара си, Изрязах старите домати без плод ( набучих малко колтуци) + засетите нови растения, Изрязах в единия ястък краставиците, поразредих поникналите.
Изводите- повече български сортове няма да сея . Просто климата тук е такъв ( вода и слънце) и станаха над 2 метра. Имам си едно американско списание за доматите, ще проучвам сортове. От блогоже съм си заделила инфо за различните сортове, качества на плода, плододаване, вкусови качества. Единия ми съсед има ферма ( отделих си малко семена от доматите дето ми ги носи). Краставици - само корнишони. Майка ми донесе от японските семена- корнишоните са ок, но не и Сандрата. Искам Гергана, но тя изисква много пръскане и е много податлива на заболявания.

# 399
Titina, работното ти време е  Shocked

Не мога да се стърпя, искам да споделя с вас

Дневникът на младия Мичурин

10 юли 1863
Днес ашладисах дървената дръжка на метлата със стрък див джоджен. Засега няма резултат, освен че баба ме наби. За да й отмъстя, отрових петела. Така й се пада.

23 юли 1863
Вече две седмици поливам метлоджоджена. Метлата почна да гние, но не се отчайвам. Всяко начало е трудно. Моят съсед Ванка Павлов вчера ми каза, че заключил кучето си и му светкал с червена лампа преди да го нахрани. Попитах го защо, а той каза, че не знае, но било много забавно. Голям чешит е тоя Ванка! И много обича животните. Ходихме с него за риба, а той през цялото време държеше червеите в устата си.

1 август 1863 .................................

http://izkustvoto.com/content/view/1526/202/

# 400
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Не мога да се стърпя, искам да споделя с вас

...

Joy Joy Joy сега чакам някой да намери нещо за приложния дарвинизъм  Joy Joy Joy

# 401
Мичурин е първият учен, за който съм чул. На село една улица ни делеше от интернат селскостопански техникум Мичурин.

# 402
  • на пъпа на Златията
Намерих Ви от три месеца и ви се радвам много.
Преди 3 г. ми се наложи да се грижа за градина.
През 3 двора от мен  ,  така яко се пръска , , че като минеш край портата им  се задушаваш.
Съседите до мен също пръскат , малко по малко ги приучавам да намалят отровите.
Това ме направи заклет противник на отровите.Разбира се на първо място храните по магазините.
Разбира се докато намеря своя си правилен начин се опирам на тях.Като прочетох тия дни че в зеленчуците имало 20 - тина отрови, нашето си е направо био.

Нямам време да да ви чета.По подробно  след 5-6 дни, Утре пътувам да видя какво е останало от градината ми.Сега за най важното.Мухата по доматите.

# 403
Ех, Лейди-  bouquet! Седмицата ми беше много натоварена, особено днес! Развесели ме! Simple Smile

# 404
  • Пазете Гор
Здравей, rorik!

Защо е лошо да са ти големи доматите, Titina? Ако са сортове с неограничен растеж (Идеал, Матиас), то високият им ръст значи едно - висок добив. Не е така обаче при някои други - там бурният растеж намалява добива. Та мисълта ми е, че това е разделението, а не произхода на сорта (България или Италия, да речем). При тебе има ли слани? Можеш ли да вадиш три реколти домати - звучи екзотично, но дори в Пловдивско вадят под найлон по две. Ако можеш - сей детерминатни сортове с къса вегетация - български, италиански или твои си. Дай информация.

Ех, че тема! Обсъждаме земеделието в Тексас, в Балкана и Предбалкана, край Дунава и Делиормана, в Корея и в прериите, по немско и влашко, по Трънско и Софийско, по долината на Струма или Места, край морето и в Родопите.  Hug
Колтучих, връзвах, копах, плевих, торих, полях малко. Много добра година тази при мене, екстра е. Забавихме се малко, ама нейсе.

Предлагам новата ни 11 тема да се нарича "Дневникът на младия Мичурин" (био-зеленчукова градина)!  Joy.
lady_Blu   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт