(Био) зеленчукова градина 10

• 103 207
  • 756
  •   1
Отговори
# 405
  • на пъпа на Златията
Живея на 70 км. от градината си.Първата година  слушайки осъдителните съвети на съседите си  ,че е късно на 1 март насях доматите в сандъче в остъклена тераса . .Беше топло.Те ги бяха засяли  още на 1 февруари и пикирали. Пръстта за сеене 1/2 от двора ,, 1/2 купена, овлажнена и във фурната на  печката на дърва..
В сандъчето овлажнена, 1 супена лъжица син камък,1 супена лъжица вар.,притъпкана  на 5 сантиметра пода ръба на сандъчето.Сеене през 3 см  , семка.в ред .Редовете през 5 см. Разграничаване с пръчици , стигащи до ръба на сандъчето.За писване схемата за сеене на сортовете .Идеал, наслада,рила,рома,  
 1,5 см. отгоре пръст ,притъпкване . . Внимателно  обилно поливане с малка лейка да не излязат семената.Завиване плътно с найлон  на цялото сандъче за едновременно поникване.Като поникнат и стигнат ръба на сандъчето   към 3 см махам найлона.Пикирам на 10 см. Разсад за чудо и приказ.Здрав силен.Изпревари февруарския на комшиите.Нооо   МУХИЧКИТЕ!

# 406
  • на пъпа на Златията
Уфф , каква е тая сесия? Отплеснах се и изтече.
Та сега накратко.
Миналата година се спасих с електрическа лампа и ленти мухоморки около тях по - далеч от доматките.Като ги видите мушичките и светкате лампата.чернилка за една седмица.
Номера при пръскането е. Би 58, или  вастак или актара,
Ако миналата година сте пръскали с едно от тях тази година с друго.
Трябва да го сменяте и в една година ако едното не даде резултат . ама колко отрова е това?
Сега се сетих че има едни лампи със слънчеви батерии .Дали няма да свършат и те работа?

# 407
  • Пазете Гор
Кротко, rorik, кротко. Не можеш да кажеш всичко а градината в три поста. Ние тука така, бъбрим си. Кажем едно-друго, пошегуваме се. Благодаря ти за идеите за почвена смес за разсад - точно в това тази година е провалих

Приказна бамя имаше днеска на пазара. Моята нещо я хвана  Sad, запартъчи се, не ще да расте. Болест ще да е някаква, стрес от студа оня ден ли (беше 9 градуса), че и разположените в близост краставици имат подобни симптоми - свити листа, липсващ връх.

Вчера май преторих една леха домати - днес връхните листа са завити. Обаче пък лъскави плодове, листен тургор екстра, стъбло колкото палеца ми, да не кажа колкото друго - просто отлични.

Магданозът захвана обичайното си годишно петносване. Жалко.

# 408
Защо е лошо да са ти големи доматите, Titina? Ако са сортове с неограничен растеж (Идеал, Матиас), то високият им ръст значи едно - висок добив. Не е така обаче при някои други - там бурният растеж намалява добива. Та мисълта ми е, че това е разделението, а не произхода на сорта (България или Италия, да речем). При тебе има ли слани? Можеш ли да вадиш три реколти домати - звучи екзотично, но дори в Пловдивско вадят под найлон по две. Ако можеш - сей детерминатни сортове с къса вегетация - български, италиански или твои си. Дай информация.

Ами от как станаха такива големи добива намаля, пък и няма как да го одоматявам (онова с памучето от цвят на цвят). Пък и днес ще ходим да купуваме мрежа, инак трябва да напусна работа и да ги жардя с пушката.Интерсено,е че по корените си имат грудки като картофите. Гледам на един приятел доматите са до кръста ни и отрупани с плод, а моите за зеленина растат.
Днес сях за 3-та реколта разсад  - нямат слани, или поне не често. Септемри започвам да сея разсад за салатки и лук зелен. Нещо подправките ако са директно на земята не вървят - айде още един ястък

# 409
  • на пъпа на Златията
Здравей Куркума!,

Като се заразят доматите няма спасение. Една трета , веднага изскубване и садене наново.По дебелите книги пише ч1е и пипера и доматите виреят най добре на22-25 градуса.
Как да им осигуриш това ,август?
Та за това  като ги разсадиш в градината и се хванат добре 3-4 поливания ги оставяш на сухо.Разреждаш поливките на по 7-10 дни.Така корените се пускат дълбоко и по-добре понасят сушата.
А знае ли някой как се култучи пипер и правил ли го е?Какъв е ефекта?

# 410
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Party нагледахме си градинката днес. обрахме и последните кайсии, пробвахме първите прасковки, дръпнахме си морковче, нагледахме чушките (една се е захванала яко да дебелее), доматите, пъпешите, зелето, петте оцелели стръка бамя  Tired

катерещия се италиански боб щеше да стигне 3 метра височина и с 1 метър шушулка  Crazy е, не стана. запартъчил се е на педя височина, а шушулките въпреки това искат да станат метър  Crazy

# 411
Куркума , дали забеляза колко е на пазара бамята? Мисля да си купя и да консервирам , баба правече една супа и зимъска една яхнийка я със свинско , я с пилешко. Тя я косервираше с домати, морков разни зелении. Рецептата все ще я докарам някак.
Дояли са ми се ей такива неща от детството. Не съм правила буркани откак тя беше жива , та си мисля дали да не пробвам в апатаменски условия.
А бакла? дали става като зеления боб - във фризера.
Аз всъщност съвсем се отплеснах това май не е за тая тема , но откак писах за пасифиониите се 'абонирах' за темата ви и... на какви красоти се нагледах...  М! М! М!

# 412
st.Dobri, Hug-с тоя боб ме разсмя.
rorik,С каква цел да колтучиш пипера?Колтучат се растения,които имат буен вегетативен растеж-за ограничаването ме и предизвикване на плодообразуване.Пипера-обратно,вегетативно расте бавно и пуска завръзи във всяка пазва.Та....просто няма нужда от колтучене.
Тит,може би ви е много висока въздушната влажност и това предизвиква буйния растеж.Ако е така наистина ти трябват местни сортове.

# 413
Снощи на моите домашни им готвих зелен боб. Домързя ме да го пържа в тиган от двете страни, че е голяма играчка. В доста солена вода бланширах боба, да си поеме достатъчно сол. Бе на два литра вода сложих три супени лъжици сол. В една тава се слага половин кафена чашка олио и се разкарва по цялото дъно. Бобчетата се топват в брашно от двете страни и се редят в тавата. Че се били презастъпали тук там, не им пречи. мятат се в предварително загрята фурна да се запекат. Като придобият тук - там кафяв цвят, се вадят. Това е едно от малкото постни неща, дето ми вървят с бира.
При нас се засуши доста и е жега. Опитах се да обръщам мястото на лука и граха - не става. И го окопах отгоре - отгоре да моря поветицата. Поливам с кофи и канче, но това е умряла работа. Надявам се във вторник - сряда да завали. Сушата се отрази добре на лука, изсъхна перфектно.

# 414
Вълк,ще пробвам този боб,че нещо почна да ми надделява добива. LaughingА само на яхнийка и гювеч омръзва.Вече имам 6 големи пакета във фризера.Снощи се сетих,че като отглеждахме промишлено Чер старозагорски,след като свърши го окосихме.Той беше предшественик на ягодите.И докато намерим кой да изоре нивата,боба изби наново и нацъфтя.Та си мисля сега като поприключи плододаване да пробвам пак с изрязване.
Новопоникналата ряпа е яко нападната от зелеви бълхи  Sick
Куркума,моята бамя расте на три чакъма,но много бавно.
Рано е още,а вече не се диша от жар.А ни предстои събиране на джанки-утре рано,по тъмно  Laughing

# 415
Отдавна не съм писала, защото ме налегна депресията  Sad Пипера - срам, доматите - горе-долу, бамята - един пръст височина  Shocked Кога ще расте, кога ще ядем бамя, май няма да е тази година... Единият ред пащърнак се оказа копър  Embarassed, другият - прилича на морков, дълъг, тънък, аз пащърнак не бях виждала, но миналата година ми подариха и беше късичък, тумбест, дебеличък, нищо общо с моята продукция. Босилек - странно дребни листенца, щях да го оскубя за бурен, но добре, че ми замириса, та остана. Намерих кукувича прежда, аман. Зелен боб - купих нисък, порасна увивен, три вида, взех два - между жълтите плоски шушулки растат едни грозни малки цилиндрични, не съм никак доволна. Догодина ще поръчвам от интернет старозагорски чер, тук ме разочароваха...
Вярно ли, че листата на цвеклото се готвят и се ядат  Embarassed Аз да питам, пък тогава ще пробвам  hahaha
Ще пробвам с шербетуването дали ще потръгне пипера, накиснах, сега чакам, една седмица трябваше да седи, нали, и после разреждам и поливам?
Снимки утре, че днес всичките са ми излезли замазани

# 416
Моля ви, помогнете! Съвсем нова съм тук и не знам дали темата  е коментирана вече, тъй като не успях да изчета всичко до този момент, но наистина имам голям проблем. Доматите, че си заминават си заминават - това е ясно. И при мен има такова почерняване на стъблото, което видях някъде по-напред по снимките Cry. Но мисълта ми е за пипера - досега вървеше добре, но от вчера забелязах, че листенцата в горния край на някой коренчета за сгърчени и ми се струва, че това никак не е добре. Как да го лекувам? Толкова труд положих, след всяко поливане го копая и сега не ми се иска да го оставя в това положение. Досега не съм пръскала с нищо. Всъщност и в градинарството съм съвсем начинаеща, но имам голям мерак  Simple Smile.

# 417
Рорик, здравей!
Записах си как правиш разсада, хареса ми и догодина ще пробвам.
Вълк, май ще отварям файл "Вълчи рецепти" в скоби вегетариански  Joy
Свекър ми беше на гости и правих кюфтетата от тиквички с мая - направо обрах овациите, много му харесаха! Пак ще ги правя, страхотни са.
lilka18, и аз съм сравнително нова, но с всяко четене тук надобрявам. След моята самонадеяност да съм 100 процента без химия, накрая разбрах, че всичко прекалено е неразумно. Не зная как да ти помогна, дано се включат заслужилите агрономи на темата, но ще се наложи да ползваш химия, няма начин. За себе си съм решила - ползване в намалени количества, само когато е неизбежно.

# 418
Айдеее!Доживях.Пресегнете се в моята кошница!В прерията всичко расте бавно,но славно!Катеринките и заенцата клечат наоколо и цъкат.След 6 месеца конструктивен диалог и убеждаване се споразумяхме.Аз отглеждам и ям зарзават,те си дъвчат хамбургери.
По-назад пишехте за течение и вятър.Я се пояснете-туй дето разрошва косите на жените привечер под светулките и раздухва аромата на лавандулите-ветрец или течение е?В моята градина е всеки ден!И е луднала от изобилие и влага... Joy
http://www.prikachi.com/images/759/3548759I.jpg  японските краставици
http://www.prikachi.com/images/766/3548766m.jpg тиквички зелени,които са добре
http://www.prikachi.com/images/769/3548769j.jpg тиквички зелени,които не са добре-Никол падна в средната им част,оцеляха и от там... избива храст.Вили какво да правя? Thinking
http://www.prikachi.com/images/782/3548782L.jpg воден крест(заменя чудесно листо мариля в сандвича)
http://www.prikachi.com/images/793/3548793w.jpg червено цвекло-всичко му се яде-листата в супа или салата,главите в..борш.Пробвайте студен летен.Като студен таратор,като косачката чорба.Може и под изпотена ракийка.
http://www.prikachi.com/images/807/3548807c.jpg гроздовидни домати.По-едрички стават от черито.И се пукат в устата.Така-пук-пук със зъбите.
http://www.prikachi.com/images/811/3548811w.jpg бамя и китки.Бамята обожава песъчливата ми почва,подхранена е с пилешка тор-нешербет.
http://www.prikachi.com/images/817/3548817l.jpg цвете-слънчоглед.Скоро ще заприлича на огнена гергина!
http://www.prikachi.com/images/825/3548825t.jpg от на Куркума магданозчето.Майко!Трети път го кося.Ей,много ароматен и мераклийски магданоз.Всяка вечер му взимам силата.Ах Blush
http://www.prikachi.com/images/832/3548832D.jpg маточина.С тънък лимонен аромат.В коктейче или салатка
http://www.prikachi.com/images/836/3548836M.jpg розмарин.По едно стръкче боцвам в дупето на печен картов.Прост,селски печен.Без излишества.Набоцкан с вилицата,завит във фолио във фурната.Като се разпукне-масълце като на котенцето ушенцето,солчица,копър,сметанка..
Слагайте фотоси.Толкова ви се радвам! Hug
Лейди Блю-покажи кученцата! Laughing

# 419
Лейди Блю-покажи кученцата! Laughing

Веселче, какво да покажа, като не сме за показване!!! Ей го новото попълнение в глутницата, след поливане...

http://media.snimka.bg/8966/024186437.jpg?r=0

Гонят се с водата, опитва се да вади маркуча от лехата с доматите, накрая си прави кални бани...

Това е видеото от откритието ми, че Бъди обича водата, качих го в твоя чест, Вес:)

Последна редакция: сб, 09 юли 2011, 17:16 от lady_Blu

Общи условия

Активация на акаунт