(Био) зеленчукова градина 10

• 103 190
  • 756
  •   1
Отговори
# 420
  • Пазете Гор
Утре тръгвам и ще бъда за около седмица по Добруджа. Тъкмо е жътва. Знаете ли, че не съм виждал нива с леща? А пък я меля като ЗИЛ бензина, с чесън и чубрица, с една сушена чушка сварена за вкус, малко морковче с шумата, лучец, олио и зехтин.
Дано намеря. При вас няма ли, Вес? За прерията питам, не за по Дунава. Ей ти малко фотки, на тема пермакултура в частта оптимално използване на тесни дворове с имитация на естествена среда:
Елхичка с доматки: http://media.snimka.bg/8925/024105053.jpg?r=0
Здравец, фасул и зеле. Идеална комбинация, ако развъждате голи, пък и облечени охлюви:
http://media.snimka.bg/8925/024105048.jpg?r=0
Елемент от фъншуйо: http://media.snimka.bg/8925/024105046.jpg?r=0

Комбинирайте в консервите. Направете си малко грах и малко  - грах с моркови (ако не е специално за руска салата, не хвърляйте шумата, докато е млада) . Зеленият фасул - натурален, или с чесън, или с доматена заливка с някоя тиквичка. И така, творчество да има. Обичам нареденото мазе, бурканите строени като войници, по подразделения.
Бамята е 6 лева за кило първо качество - цена съвсем прилична. Не се лъжете да вземате повечко - потъмнява. Кило бамя е достатъчна за поне две манджи за по четирима - една като основна, друга - като допълваща. Поразгледайте индийската кухня, с бамя имат чудни неща.

Краставицата в чешмяното корито се оказа кратуна. Идеята за укрепването И вече се оформя. Ще бъде арт инсталация: едра фракция чакъл, бетон, тръби, кратуна, домат, месингова чешма. Ще бъда принуден да варосам цокъла отзад, да не губя ефект.

# 421
  • густо майна Филибето
Искаме и снимка! Simple Smile

При мен са се разшетали вече миризливките по доматите, тази година много рано, жълтеят ми отсега Sad Съседката реши, че има да ми дава разсад, нейните домати са бучнати къде ли не, правят си компания с царевица и плевели - няма болести по тях, няма завиване, няма нищо. Само дето вървят тънки и дълги, сенчесто им е. Вчера ги колтучих за сефте, те и колтук нямаха кой знае какъв, а вече имат доматчета.
Маркуча от капковото само пречи и скоро ще бъде навит, наливането е с два цола тръба вече и попива като гъба.
Бамята ми я ровят къртици, на нейните редове има по 4-5 къртичини, оправя ли ги, появяват се пак, ама на съседно място, то бамя не остана вече, десет коренчета да са Sad
О ряпата Дайкон е поникнало само на единия ред, на другия 1-2. Подозирам, че къртицата е минала отдолу и семенцата са пропаднали.
Скоро ще ядем сладка царевица.
Мъж ми се радва на кратуните,завързали са, луфата му изостава с растежа, дано навакса. Шест метра сянка (ще)правят, навързани са на сезал, само дето не можем да се възползваме от сянката заради натуриите под навеса .

Последна редакция: нд, 10 юли 2011, 09:05 от Ljuboznatelna

# 422
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... само дето не можем да се възползваме от сянката заради натуриите под навеса .

Crazy в първия момент го прочетох като "нутриите" и ме спИчели от раз  Mr. Green готова бях да ти дойда на гости да видя тез животинки  Hug

куркума, каква кратунка?  Blush от онези старобабешките с извитата дръжка ли? късметлия  Hug

а листата на моркова за какво? днес за първи път ще пробвам рецептата за тиквени кюфтенца на Вълчицата  Hug ще се опитам да документирам резултата  Hug

# 423
Едно време по нашия край отглеждаха нутрии, изкупуваха им кожите. А нутриите се ядат, доколкото ми е известно, в Канада са деликатес. Един ден бях на гости у един гълъбар, той си пусна гълъбите, беше мил плочките отпред и капака на канала бе махнат. От катала, който е двързан с канала за отточните води на града, излезе една нутрия и дакелката му веднага я тръшна. Дадоха му 40 лева от ловното и ядохме нутрия яхния с пресни картофки, лук и чесън. Опашката е супер. Ето една добра рецепта, но на руски http://koolinar.ru/recipe/view/20504
Кратунка при нас викат на това с топка и извита дръжка. От него бабите правеха канче за вряла вода, като перат да си заливат дрехите в коритото, а също и фунии. Едно време всички фунии са били от кратуни.
Другото кухо, дето е пристиснато и през средата, му викаме кабачки. Свързва се с въже през прецвъкнатото и се носи през рамо. Запушва се на мястото на дръжката с коркена тапа. Постоянно изпуска микроскопични количества вода, тя се изпарява, и така водата вътре се охлажда. Поне е маалко по-студена от температурата на въздуха.
Три кабачки и кратуна

Последна редакция: нд, 10 юли 2011, 11:22 от Вълкът с дълъг ник

# 424
  • густо майна Филибето
Баш кратуна трябва да е нашето, ако съдя по картинката на опаковката. Оказа се трудно за намиране Simple Smile Ама знам ли вътре какво е имало, може да са кабачки. Rolling Eyes Миналата година имахме декоративни тикви, оказа се, че преобладават най-малко декоративните от това, което бяха снимали.

# 425
точно номер 3 ми е легнала на сърцето.

преди хиляди години баба (от страната майка ми) ни даваше по една кратунка да си гребкаме вода от кофата на кладенеца. най-сладката вода която съм пила.
баба се изгуби, с нея и кратунките и сладката вода  Sad

но ще я намеря, внуци нямам още, но на децата ще дам да опитат  Hug нищо, че водата ще е от хладилника  Hug

# 426
Перуника-био или конвенционално спасение търсиш?
vili__66 ,без значение от вида на защитата.Важното е да си спася зеленчуците...
Shocked Shocked Shocked

# 427
  • България
Нещо странно ли казах?!?  ShockedСлед едно напръскване с някакъв препарат и сега са ми чисти  боба и зелето  Simple Smile И съм решило профилактично,през няколко дни да пръскам със зехтин+сапун.

# 428
Весе, какво е това червеното зад маточината?http://www.prikachi.com/images/832/3548832D.jpg
Направо се влюбих.
st. Dobri , ти не си ли от СЗ регион ? Там кратуни най - много съм виждала по дворовете , че даже има места , където активно си ги ползват като съдове за вода.

Извине ме, само ви спамя по темата , щот йок съвет от мен за почви , вредители и пр. ама си пълня душата с красоти и си подхранвам носталгията. 

# 429
  • DE
Здравейте !
Днес извадих няколко моркова да видя до къде са стигнали.
Ех, колкото кутрето ми са. Май пак късни моркови съм сложила.
Зеленото от горе го опасвам за манджа. Като готвя мятам 4-5 стръка.

Патладжанчетата малки, дълги и меки newsm78
НеЩо не ми харесват. Иначе растенията изглеждат добре.

СноЩи бяхме за риба. Три ей такива. При мен беше най- мъничката, но ми е първа за тази година
www.foto.bg/data/7159/medium/cvetq_069.jpg

# 430
Досега не съм се наканил да сложа морковена шума в манджа.  Shocked
Пък ако знаете какво количество стана на мулч на доматите.
matze, това змиорки ли са?

# 431
От вчера всичко вече е покрито с мрежа.  Mr. Green свърши караула с пушката

# 432
  • DE
Да Вълчо, змиорки.
При нас им е сезона от края на Април до Септември. После пак изчезват към морето.

# 433
st. Dobri , ти не си ли от СЗ регион ? Там кратуни най - много съм виждала по дворовете , че даже има места , където активно си ги ползват като съдове за вода.

Извине ме, само ви спамя по темата , щот йок съвет от мен за почви , вредители и пр. ама си пълня душата с красоти и си подхранвам носталгията. 

Laughing в Резервата съм, но то има села и села  Hug
една съседска бабка има от тези, дето Вълчо нарече "кабачки", на тъмно и светло зелени петна. кътка си я както и домата не гледа  Crazy

титина, честито  Hug

# 434
Засушило се е яко. Изрових едно трапче покрай хинапчето, тлътна една кофа вода, като стой та гледай, и пита за още.
Обаче тая вечер комбайните жънат на фарове. Не знам кой или кои арендуват земята от блока ни до хоризонта, но са по-добри от метереолозите, явно времето ще се разваля. Една година така жънаха нон стоп, като свършиха в 6.30 сутринта, строиха комбайните на хоризонта, на бившия полигон за кормуване на автомобили, и в 7.00 заваля дъжд.
Взех да режа бакла и да бера дърти бобчета, има избили нови стъбла, и по тях има цвят и бакла. Та отдовна меракът ми е да си сготвя недобре узрели зърна от бакла, но се чудя като боб, или като леща яхния да ги сготвя. По съм склонен като леща. Имаше и три напълно узрели шушулки, та сега си имам десетина зърна за семе, ще взема и още. Не изрязах всичките стари стъбла, само колкото ми трябва за една тенджерка бакла яхния.

Бебетата на светулките са страшни хищници, ядат голи охлюви. Но не ми е ясно живеещите у нас светулки ли ядат голи охлюви, защото са 200 вида. Друг е въпросът как да си отгледаме светулки. Обичат хълмисто, обрасло с храсти. И на БГ светулката ларвите ядат голи охлюви, и живеят три години като ларви.

Последна редакция: нд, 10 юли 2011, 22:23 от Вълкът с дълъг ник

Общи условия

Активация на акаунт