Изгонени от мадам Бътерфлай - опера в Парка

• 19 788
  • 484
  •   1
Отговори
# 105
А против Пучини нямам нищо - неговата опера исках да чуя в изпълнение на БГ Опера

Ама ето тук си противоречиш - ти си искала да чуеш нещо, а не дъщеря ти, която наместваш в центъра на драмата. Казваш, че БГ културата не желаела детето, като че то със сълзи на очи е гледало към сцената и те са го изгонили, горкото.

Аз исках да чуя разбира се, а ме изгониха все едно съм с куче. А БГ културата само може да спечели ако децата видят нещо чалгоразлично..

# 106
ianajar, обективната разлика е в концентрацията на публиката, във вниманието.

Това не е обективна разлика. Ето, и аз ти давам пример, в който хората слушат внимателно концерт, нищо, че няма сюжетна линия за проследяване. Просто на твоите две представления разликата е била такава. Това не означава, че по принцип операта в парка изисква по-особена дисциплина от концерта в парка. Въпрос на контекст. Допускам, че ако на оперното представление е имало маси с бира наоколо, хората също са щели да се разсейват, при все сюжета.

# 107
zdrgeo, отсъствал си на ключов урок по бг език / май и по бг култура/.

Последна редакция: сб, 18 юни 2011, 23:46 от 10 c's

# 108
Аз пък бих казала, че само бг-културата отказва да приеме, че не всички се умиляват при вида на всяко едно малко дете, навсякъде и по всяко време...

# 109
Ако и дъщеря ти ще плаща на Бг. културата, за да си осигури разходка в парка, по- добре да си даде паричките, за нещо, което действително ще я вълнува.
Засега аз плащам, за да чуя нещо стойностно, за което съм сигурна от малкото време което прекарах там.

Извинявай, но в началото твърдеше нещо съвсем друго. И си беше купила билети, щото нямало друг начин да се разходиш в парка по това време. Разбери, че хората, дори и да са си купили билети не могат да се разхождат насам-натам, докато другите гледат опера.

# 110
Аз пък бих казала, че само бг-културата отказва да приеме, че не всички се умиляват при вида на всяко едно малко дете, навсякъде и по всяко време...
Ами нека тогава да продължава да твори и да се радва на себе си БГ културата. А пък ние с децата.. ще си ходим в мола.. защото там не ни гонят.
Има постановка Мечо Пух, но няма да гледам благодаря. Детските постановки не са от най-забавните нито за деца още по-малко за възрастни.

# 111
Аз съм водена от точно такава възраст на опери и класически концерти. Вярвам в две неща: 1.  че има деца, които не са от вечно шумящи, а са кротки; 2. За да цениш, разбираш и обичаш дадено нещо е много важно да си в досег с него от най-ранна възраст.

Аз вярвам в същото. Дъщеря ми беше на три и нещо, когато за първи път отиде на класически концерт. Не мръдна от стола, беше запленена. Но ако беше мръднала, щяхме да излезем на мига, както направи един татко с бебе, което се размърка насред Моцарт. Имаше и други деца в залата тогава, но всичките кротуваха. Важно е от ранна възраст да си в досег не само с културата, но и с условностите при нейната консумация, нещата вървят едновременно.

Много поучителна тема. Лека нощ на всички.

# 112
zdrgeo, отсъствал си на ключов урок по бг език / май и по бг култура/.

Важното е, че не съм отсъствал от много по-важни уроци за живота, на които бг културата е отсъствала!

# 113
Извинявай, но в началото твърдеше нещо съвсем друго. И си беше купила билети, щото нямало друг начин да се разходиш в парка по това време. Разбери, че хората, дори и да са си купили билети не могат да се разхождат насам-натам, докато другите гледат опера.
Днес в дневник прочетох за постановките в парка. Навих мъжа да отидем, с идеята да послушаме, пък колкото изтраем. Оказа се че не може да влезем само да послушаме защото парка е затворен(сакън някой да не чуе нещо за без пари), купохме си билети - по 10 лв. и така натакък.
Да аз исках да чуя операта и факт не съм ходила никъде без децата последните две години.. в един момент почваш да се чувстваш получовек..

Последна редакция: сб, 18 юни 2011, 23:50 от peppia

# 114

Аз вярвам в същото.
...
Важно е от ранна възраст да си в досег не само с културата, но и с условностите при нейната консумация, нещата вървят едновременно.

Peace

# 115
ianajar, нещо не ме разбираш, сигурно не мога да обясня, като хората.
да кажем така - ако аз следя едно действие и около мен нещо ме разсейва и ми пречи, ще се издразня много. Защото съм платила на БГ културата да следя това действие. И ако нещо ми нарушава комфорта, ще повикам охраната  ,деятеля или както там се казва и ще поискам да решат проблема.

това, както казва  потребителя по-назад е жизнен урок.

# 116
Добре, след като от Операта с главна буква знаят, че едно 2 годишно дете не е подходяща публика, защо аджеба това не се казва при закупуването  на билетите. Хем им взимат парите, а след това много сте шумели и разконцентрирате нашата дълбокоуважаема публика. Доста грозно от тяхна страна. Аз бих искала да съм предварително предупредена, че не мога да присъствам и също така бих си искала парите обратно, както неуспешно е направила авторката на темата.

При нас концертите в ПАРКА са БЕЗПЛАТНИ, хората си носят вино и нещо за хапване и дори и бебета присъстват и никой на никого не прави забележка, че не може да се наслади на класическата музика. Както Яна каза, целта е масите да попият нещо и следващия път да сменят парка с операта и да си купят билет за целта.

# 117
Нещо не ми е съвсем ясно.

Каква е цената на билетите? Защото:

с нормално купени билети - общо 30 лв.

Нормални места, правостоящи. такива имаше като си ги взехме по 10 лв на човек.

Платила съм си билет, и никой не ме е предупредил, че вътре ще ме изгонят. Специално попитах трябва ли билет за малкото дете.

Таксуваха ли детето?  Или бяхте 3-ма човека?

Също така  е желателно да се формулира адекватно целта на посещението - от немай-къде, защото парка е затворен, или поради дълго лелеяно желание за досег с културното събитие?

едва ли щяхме да стоим до края, дори искахме само да се разходим и да послушаме, но се оказа че парка по това време е затворен. Затова си купихме билети.. и одисеята след това.

Засега аз плащам, за да чуя нещо стойностно, за което съм сигурна от малкото време което прекарах там.

Или сега просто ще носим от двеста кладенеца вода, защото темата не тръгна в желаната посока "Ах, тия гадове, няма да им стъпя на противните представления!"  newsm78

# 118
. Доста грозно от тяхна страна. Аз бих искала да съм предварително предупредена, че не мога да присъствам и също така бих си искала парите обратно, както неуспешно е направила авторката на темата.

Благодаря за коментара! Това беше и една от целите на моята тема, исках да предупредя други да не повтарят тази грешка и се радвам че темата беше прочетена от толкова хора.
А явно че няма да се променят нещата в България. Музика за т.н. елит.
Е в другите държави е по-друго, но ние нали сме соц закърмени ...така ще е.

# 119
10 цента, това го разбрах.  Laughing Просто не разбирам защо държиш непременно да има разлика между нуждата от концентрация при опера и при концерт. Не мисля, че има обективно съществуваща такава разлика. В определени ситуации един концерт може да изисква много по-съсредоточено внимание от една опера на чужд език. Операта пък също може да се слуша само като музика, без да се следят непременно сценичните събития. Мисля, че са равнопоставени двата жанра по отношение на вниманието, което изискват. Ако някой ми шуми с фъстъците си, не виждам как ще ме дразни по-малко, ако слушам камерен концерт, отколкото ако гледам сценично произведение.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт