Изгонени от мадам Бътерфлай - опера в Парка

• 19 813
  • 484
  •   1
Отговори
# 120
все пак правете разлика и на публиките.
Софийската е една, НЙ , Лондон друга, руската трета, в ШанХай четвърта ..

ianajar, предполагам, че на някои събития, атмосфери и ниво на формалност, някои дразнители са по-приемливи от други, аз лично бих направила доста компромиси на един концерт, на който обстановката е неформална, приятелска, пийване и т.н. дори бих завела 2г. дете, защото ще знам, че е ОК и че ще има и други като мен съответно готови на същите компромиси

# 121
ianajar, нещо не ме разбираш, сигурно не мога да обясня, като хората.
да кажем така - ако аз следя едно действие и около мен нещо ме разсейва и ми пречи, ще се издразня много. Защото съм платила на БГ културата да следя това действие. И ако нещо ми нарушава комфорта, ще повикам охраната  ,деятеля или както там се казва и ще поискам да решат проблема.

това, както казва  потребителя по-назад е жизнен урок.
Ти знаеш ли си, че оперите, с малки изключения, са на италиански език? Представям си как се съсредоточаваш... съсредоточаваш се... и нищо не разбираш! Grinning Важното е другите наоколо да не се досетят!

# 122
Нещо не ми е съвсем ясно.

Каква е цената на билетите? Защото:

4ма човека, аз двете деца и мъжа - по 10 лв, за малкото не взеха пари, но специално питах и вярвайте ми - видяха го Simple Smile

# 123
При нас концертите в ПАРКА са БЕЗПЛАТНИ, хората си носят вино и нещо за хапване и дори и бебета присъстват и никой на никого не прави забележка, че не може да се наслади на класическата музика. Както Яна каза, целта е масите да попият нещо и следващия път да сменят парка с операта и да си купят билет за целта.
А при нас освен това, и от Операта са така добри и вадят големи екрани,на които прожектират представлението за хората, които не могат по една или друга причина да влязат. Операта е на кръстовище, на което освен човешки и автомобилен трафик минават и поне 5линии на градския транспорт. Хората си седят на столчета и на тротоара. Как пък някой не се е сетил, че му шумят .

Изобщо цялата тая инициатива ми прилича на побългарена работа и ми напомня за времената,когато свирепи лелки те следяха да не пипнеш, отгърнеш или питаш нещо, сакън да не им развалиш рахата и да ги свалиш от пиедестала им. Защото те са мнооооого над теб.

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 00:13 от Рокси

# 124
zdrgeo,  затова има начин да си прочетеш либретото и да ти е ясно какво става в конкретните действия. Защото едно, че може да не разбираш езика, второ италианския от оперните либрети е различен от съвременния -  при всички положения вниманието в действие и изпълнение е нужно, за да има смисъл упражнението. Естествено, ако си влязъл с цел да се разходиш и да видиш докъде ще издържиш да си на друга вълна от хората, които не са с твоята цел дошли на опера, и няма какво да се сърдиш и да ги обвиняваш, че викат охраната

# 125

Събитието е неформално и предполага публика започваща от бебета до пенсионери с бастунчета. Поне в Ню Йорк е така. И да, децата крещят, скачат, играят и всичко нормално за едно дете. Наистина сте много претенциозни за един концерт в парка, та бил той на Операта с главна буква.( наша опера не е с по-малко "О", ако става на въпрос)

Спомням си на последния безплатен джаз концерт при нас дъщеря ми танцуваше и се веселеше, че и аз за мой срам трябваше да се включа в танца. Нито някой и е направил забележка, даже ни се радваха хората. Може пък да си права и публиката да е различна. Laughing

# 126
Ами очевидно в София не е така, хората са по-сковани, по-формални, по-сериозни, и изживяват операта в парка по различен начин от публиката в НЙ. Не виждам какво толкова странно има.
различни култури, порядки, нагласи.
Японската публика например е съвсем различна от руската. Руснаците могат да си скъсат дрехите от възторг на класическси концерт, в Япония са по-резервирани. Дори в рамките на една страна публиката е различна. В Токио напр са по-европеизирани в реакциите, но на Ишигаки залата е тихичка и предпочитат да припаднат пред това да кихнат и да притеснят някого, а аплодисментите са по-кратки. И т.н.

# 127

Събитието е неформално и предполага публика започваща от бебета до пенсионери с бастунчета. Поне в Ню Йорк е така. И да, децата крещят, скачат, играят и всичко нормално за едно дете. Наистина сте много претенциозни за един концерт в парка, та бил той на Операта с главна буква.( наша опера не е с по-малко "О", ако става на въпрос)

Спомням си на последния безплатен джаз концерт при нас дъщеря ми танцуваше и се веселеше, че и аз за мой срам трябваше да се включа в танца. Нито някой и е направил забележка, даже ни се радваха хората. Може пък да си права и публиката да е различна. Laughing

Префърцунена ли имаш предвид под "различна"? Grinning Как можа да си го помислиш - нашата публика е по-изтънчена и по-взискателна от английската кралица!

# 128
Всичко това е чудесно, но защо допускат публика на 2 годинки, като сами знаят какви неудобства може да доведе това. Там е целият проблем.

# 129
Имало ли е досега друго представление в парка? Аз не съм чувала поне. Ако наистина е първото, можем да проявим разбиране към организационните пропуски:)
 Ние и не седим толкова върху тревните площи,няма я  точно тази култура. Преди 2 -3 години ходехме със съфорумки в Борисовата с одеало и май май бяхме единствените, седнали на тревата.

# 130
Съфорумки-революционерки Laughing

Никаква прошка-парите обратно!!! Laughing

# 131
Имало ли е досега друго представление в парка? Аз не съм чувала поне. Ако наистина е първото, можем да проявим разбиране към организационните пропуски:)
 Ние и не седим толкова върху тревните площи,няма я  точно тази култура. Преди 2 -3 години ходехме със съфорумки в Борисовата с одеало и май май бяхме единствените, седнали на тревата.
Миналата година е имало, това е първото за сезона. Като имат пропуск, нека да го коригират в бъдеще, а не да гонят хора с билети. Направо си е за КЗП случая. Мисля, че поне парите можеха да върнат.

# 132
все пак правете разлика и на публиките.

Така е, да. Но тя публиката се възпитава. А за да се възпитава, трябва и да участва, защото ако просто отрежем всички, които ни се струват ненадеждни като бъдещи ценители, те със сигурност няма и да станат ценители.

Класическите изкуства не са точно върло доходоносни в съвременния свят. Тук се полагат кански усилия да се привлекат колкото може повече хора като публика, защото иначе няма шанс да оцелее нито Операта, нито Театърът. Ако насред житните полета на аграрните щати тука започнеха да гонят плащащи си слушатели, защото правостоящото им дете си играело с камъчета извън полезрението на останалата публика, елитното изкуство тук го пиши бегало. Ама в София е по-изтънчена публиката явно. Забравила съм.

# 133
По програма същия ден е имало детско представление на операта -  „ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА" .  Мисля по подходящо за деца.
Пропуск е, че не са предупредени на входа.

# 134
В парка не знам но преди години имаше ( споменах) чудесни летни концерти-прожекции ( точно по тертип на летните прожекции във Виена и спонсорирани от тях) на невероятни симфонични концерти на Кареян, видяла съм ги всички. Кафенетата отстрани намаляваха музиката ( чудо невиждано), за да се случи всичко това

Според мен казуса не е културен, всичко е случайно в случката. Ако беше Аида пак щяха да влязат с детето ако е искала да го заведе на опера или да го възпитава да е ценител, това 2г. дете можеше макс да опита да изслуша Вълшебната флейта. Не става въпрос за това, че някой е спрял конкретно това 2г. дете да се развива като ценител и публика.
а детето все пак е било в полезрението на публиката, една колона от публиката както каза жената, напълно достатъчно да се появят оплакващи се и да се вземат мерки

Било е добра идея обаче да си иска парите, защото са останали само 10 минути

Последна редакция: нд, 19 юни 2011, 00:30 от 10 c's

Общи условия

Активация на акаунт