Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 868
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
marianaanan
Изплащането на издръжка от държавата се урежда с  НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПРИСЪДЕНА ИЗДРЪЖКА, В сила от 24.06.2011 г., Приета с ПМС № 167 от 17.06.2011 г., Обн. ДВ. бр.48 от 24 Юни 2011г.

Там е описна и самата процедура:
Чл. 4. (1) Въз основа на писмено искане на взискателя съдебният изпълнител извършва цялостно проучване на доходите и имущественото състояние на длъжника. При установяване на обстоятелствата по чл. 152, ал. 2 от Семейния кодекс съдебният изпълнител съставя констативен протокол.

(2) Констативният протокол се съставя в два екземпляра. В него се посочват номерът и датата на образуване на изпълнителното дело, трите имена и адресите на длъжника, на взискателя и на детето/децата, датата на раждане на детето/децата и месечният размер на присъдената издръжка.

Чл. 5. (1) Към констативния протокол по чл. 4 се прилагат копия от документите, удостоверяващи доходите и имущественото състояние на длъжника. Тези документи следва да са издадени от компетентните органи и лица преди не повече от 6 месеца от датата на съставяне на протокола.

(2) Когато длъжникът има доходи и имущество, върху които не може да се насочи принудително изпълнение, в протокола по чл. 4 се описват доходите и/или имуществото, като се посочват причините, поради които не може да се осъществи изпълнение върху тях.

Няма как да се мине без тези документи - държавата охранява своите интереси. Повярвай ми, стават много злоупотреби, затова е така.
Перуника, виждам, че си отговорила.  А услугите на ЧСИ заплащат ли се и ако да - знаеш ли колко? На мен ми се струва нереално да събера такива справки за БНД, при положение, че не е влизал в страната от 2005 година, няма нито работа, нито имущество, нито адрес newsm78
А ттова дело за увеличаване на издръжката има ли смисъл изобщо, при положение, че никой не я плаща newsm78 ooooh!

# 106
  • В градината...
Цитат
А услугите на ЧСИ заплащат ли се и ако да - знаеш ли колко? На мен ми се струва нереално да събера такива справки за БНД, при положение, че не е влизал в страната от 2005 година, няма нито работа, нито имущество, нито адрес newsm78
А ттова дело за увеличаване на издръжката има ли смисъл изобщо, при положение, че никой не я плаща newsm78 ooooh!

1. Това е тарифата за таксите на частните съдебни изпълнители http://contract.bg/content/view/642/65/. Както вече писах, за държавния - по дела за издръжка такси не се дължат. Законът е еднакъв за всички - без значение кой къде се намира, а и да имаше значение иди доказвай, че той е в чужбина - откакто сме в ЕС такава информация трудно.
2.Ако все пак тръгнеш по тези процедури /имам предвид - изпълнително дело, после - изплащане на издръжка от държавата/, си струва да я увеличиш - държавата плаща 60лв. А това е минималната издръжла. Така че, преценявай.

# 107
Здравейте. Аз съм разведена и децата са при мен. Сега във фирмата в която работя ще има съкращения на част от хората. Та въпроса ми е дали по някакъв начин  съм защитена по закон или всичко е въпрос на това какво ще решат от фирмата? Благодаря ви предварително.

# 108
  • В градината...
Цитат
Здравейте. Аз съм разведена и децата са при мен. Сега във фирмата в която работя ще има съкращения на част от хората. Та въпроса ми е дали по някакъв начин  съм защитена по закон или всичко е въпрос на това какво ще решат от фирмата? Благодаря ви предварително.
Според кодекса на труда /чл. 333, ал.1, т.1/ работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда  работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст. Следователно, зависи колго големи са ти децата.

# 109
Благодаря, децата са ми над 3 години.

# 110
  • Варна.....

Въпросите ми са:

1.Дело за делба ли да се води? /БНД отказва да изплаща част от арендата на бившата си съпруга/
2.Защо в имотния регистър е записано неговото име? /чл.27, ал.2/
3.Може ли да я продаде цялата или част от нея? /БНД/
1. Според мен- да, следва да се води дело за делба;
2. Защото договора е сключен с него.
3. Според цитираното от теб, не би следвало да може да я продаде.

# 111
  • Варна.....
Имаше задграничен паспорт и пълномощно, безсрочно  като срок. от баща и, за излизане от Бг. 1. Искам да попитам, с него може ли да се издаде ное паспорт за сестра ми, която е на 11 години.

2.Дори последната адвокатка и взе 30 лв за консултация и и каза неща, които вече знаехме, същата дама обаче е в колегия на града ни, която оказва такава безплатна помощ. Това го видях днес, след като разгледохме сайта.

3.Та, майка иска да заведе дело за издръжка и изключителни родителски права/Също и подновяване на международният паспорт, тъй като сестричката ми беше на профилактика в Прага и е добре пак да отиде, това става на всеки 5 години.
Моля, ако може да помогнете със съвет, откъде да се започне!

1. Не може.
2.Това че е в списъка за безплатна правна помощ, не означава, че трябва да ви консултира безплатно. Такава правна помощ се оказва по строго определен ред.
3.Сама сте го казала-няма откъде другаде да се започне.
В допълнение, ще кажа, че можете да образувате дело, като в исковата молба посочите, че желаете да ви бъде предоставена правна помощ.
Или се обърнете към инстититуции, в които има юристи работещи на доброволни начала, за да ви съдействат.

# 112
Благодаря за отговорите, намерихме адвокат, който ще ни помогне, точно като се използва безплатна правна помощ. Благодаря ви още веднъж! Успех на всички! newsm51

# 113
Здравейте, Tais
Имам син на 6 години (почти) и от Бургаският съд получих попечителство над него, както и заместващо съгласие на БНД, детето да пътува с мен в чужбина и издаването на БГ паспорт на детето без съгласие на другият родител. БНД е в САЩ и детето ми е родено там, тоест има двойно гражданство. БНД отказва да плаща издръжката от 60 лева на месец, но постоянно ме тормози по телефон, по Интернет, че съм била отвлякла детето от САЩ (а той се подписа за неговото пътуване до БГ) и сега твърди, че ще подаде сигнал, че детето е отвлечено и да бъде върнато в САЩ. В момента съм в Англия на работа и искам след някой друг  месец да си взема детето тук ( в момента моите родители го отглеждат). Въпросът ми е дали БНД може да обяви детето за отвлечено и да имам проблеми при преминаването на митническите проверки при евентуално пътуване на детето до Англия. Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: ср, 03 авг 2011, 12:58 от Roscoe

# 114
  • Варна.....
Здравейте, Tais
Имам син на 6 години (почти) и от Бургаският съд получих попечителство над него, както и заместващо съгласие на БНД, детето да пътува с мен в чужбина и издаването на БГ паспорт на детето без съгласие на другият родител. БНД е в САЩ и детето ми е родено там, тоест има двойно гражданство. БНД отказва да плаща издръжката от 60 лева на месец, но постоянно ме тормози по телефон, по Интернет, че съм била отвлякла детето от САЩ (а той се подписа за неговото пътуване до БГ) и сега твърди, че ще подаде сигнал, че детето е отвлечено и да бъде върнато в САЩ. В момента съм в Англия на работа и искам след някой друг  месец да си взема детето тук ( в момента моите родители го отглеждат). Въпросът ми е дали БНД може да обяви детето за отвлечено и да имам проблеми при преминаването на митническите проверки при евентуално пътуване на детето до Англия. Благодаря Ви предварително!
Детето не е отвлечено. Има решение на български съд. Което обаче е добре да легализираш, за да има стойност пред чужди държави.

# 115
Много ви благодаря, tais. Непременно ще направя това!

Последна редакция: чт, 04 авг 2011, 14:53 от Roscoe

# 116
1. Според мен- да, следва да се води дело за делба;
2. Защото договора е сключен с него.
3. Според цитираното от теб, не би следвало да може да я продаде.
tais,
Благодаря Ви!
ПП. Сега "излизат" пропуските от бракоразводното дело,
а е трябвало на него да бъде решено... newsm78

# 117
Здравейте, Таис,
аз съм де факто самотен родител, който все още е в брак. Поради ред обстоятвлства ми се налага да обмисля какви механизми да приложа за да съм в състояние да взимам решения в интерес на двама ни с детето, без таткото да ни изнудва или стопира поради инат, нехайство, или дълго отсъствие от страната. Последното е факт и към  момента.

Конкретните ми въпроси:
1) може ли таткото да пречи на продажба на имущество придобито от мен преди брака; ако да, то:
2) може ли с брачен договор (ако такъв се сключи след брака)това да се избегне;
3) какъв е най-дългият срок на пълномощно за извеждане на детето извън страната който реално се признава от граничните валсти. Конкретно, има ли смисъл в момент когато таткото е в добро разположение на духа да му поискам безсрочно такова, или валидано за примерно 10 години?
4) могат ли финансови решения на таткото да се окажат в тежест на мен и детето. Визирам възможността да му се отпусне потребителски кредит без мое знание. Има ли вероятност да бъде изискуем от мен;
5) има ли механизъм 4) да се предотврати- ако да, с брачен договор ли става?

Благодаря много предварително!
В случай че се подразните, че съм нов потребител, възползващ се от форума, ще поясня че съм потребител от над 4 години, но от съображения за сигурност не искам да пиша тези въпроси с истинския акаунт- с таткото сме чели/писали неведнъж заедно, знае го

# 118
Искам да питам, има ли начин родител, в случая става дума за бащата на дъщеря ми, да подпише документ, с който доброволно се отказва от вижданията 2 пъти месечно?

# 119
Искам да питам, има ли начин родител, в случая става дума за бащата на дъщеря ми, да подпише документ, с който доброволно се отказва от вижданията 2 пъти месечно?
Може, ако пожелае. Но отказът няма никаква стойност. Винаги може да си предяви претенциите отново.

Общи условия

Активация на акаунт