Консултации с адвокат/ темата на tais

• 80 403
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
Въпроса ми е, какво всъщност може да цели този човек с неплащането на издръжка от преди повече от 1 година?
    Реално нищо. И дори да има някаква цел, тя е в главата му, на теб не може да навреди. Щом си говорите, уведоми го, че неплащането на две или повече месечни издръжки е престъпление. Няма значение дали са поредни.
     ПП Това, че е бил безработен не го освобождава от задължението му да издържа детето си.   

# 151
  • Пловдив
Благодаря Хърмаяни, че задоволи любопитството ми  Simple Smile!

# 152
Здравейте, искам да попитам следното.Касае се за моя близка приятелка. Преди два дни след поредния побой си грабна децата и си отиде при родителите. Те са безработни, баща и приработва, но на черно. Бащата на децата е на 37год и никога през живота си не е работил. Неговиге функций по издържането на семейството и отглеждане на децата са поели неговите родители. Преди три години му преписаха и къщата, която той ипотекира и сега са на път да я изгубят. Сега той я заплашва че ще и вземе децата, защото тя и родителите и били безработни. Нямат скл граждански брак, но той ги е припознал. Децата са момичета на 3 и 10 години. Има ли някакви шансове той, и какво ще я посъветвате да направи. Със сигурност ще отиде при адвокат, но за момента е притеснена финансово и той и родителите му се възползват от това и не спират да я притискат до стената.
Извинявам се за дългия пост и благодаря предварително.

# 153
     Почти невъзможно да вземе децата.
     Ако приятелката ти има видими следи от последния побой, незабавно да отива при съдебен лекар и да се снабди с медицинско. След това да пусне жалба в полицията за домашно насилие и да го приложи.
     Ако прочетеш първата тема за Домашното насилие, ще намериш доста информация по въпроса. Дори да няма резултат от тези жалба (жалбата ще отиде в съда, а мисля, че трудно ще се справи без адвокат), поне за момента полицията ще извърши някаква проверка и може да го стреснат.

# 154
Мисля че няма видими следи, вчера ми каза че всичко я боли, но видимо няма нищо. А побоя беше в събота вечерта. Не е ли вече късно за жалба или медицинско.
Знам че без адвокат няма да стане, ще отиде със сигурност.
Той вчера ми звъня по тел, защото тя не му вдигаше и ми каза да и предам, че ходил при адвокат и му казали че тя няма шансове, защото нямали доходи.Но той също няма. А и аз не вярвам че е ходил при адвокат, защото са стигнали до просешка тояга покрай тази ипотека.
А, забравих и друга подробност. Децата са били свидетели на всичко. Голямото се е заключило в банята от страх, и не е спряло да пищи, а малкото е гледало и е пищяло през цялото време. Може ли и чрез Закрила на детето да се действа?

# 155
      Ако няма видими следи, няма смисъл от медицинско. Лекарят няма какво да установи. А от жалба има смисъл, защото може да се стресне, когато полицаите снемат обяснения. Жалба за домашно насилие се подава в месечен срок от акта на насилие. Не е късно.
     Може да се подаде сигнал в АЗД, но не съм сигурна какъв ще е резултатът. Би могло да се приеме, че върху децата има упражнен психически тормоз.
     Ако се води дело за родителски права голямото дете със сигурност ще бъде изслушано от съда и от социалните.

# 156
Благодаря Хърмаяни, ще я поуспокоя малко, ако изобщо е възможно, просто  е в задънена улица.

# 157
Здравейте, надявах се да не се нуждая повече от ценната ви и адекватна помощ, но уви... Пак имам питане към вас...

Недоволна съм от услугите на ЧСИ, който трябва да ми превежда издръжката от БНД. Имам да получавам пари, които са доста за мен и може да покрият поне част от разходите и дълговете ми.
Вече половин година ЧСИ не ми превежда редовно сумите и не ми дава пълна информация за задълженията на ответника към мен.
Пожелах да се откажа от нейните услуги.
Тя каза: "ОК" (след поредния унизителен и психически натоварващ за мен разговор, в присъствието на двете ми деца). Но вместо очакваната от мен сума, ми изпрати по-малко, зщаото решила да си начисли някакви такси, които се вземали "периодично". Виждала съм документа, изпратен до БНД, в който пише какво му дължи - това беше в началото на изпълнителното дело.
Всичко, което пишеше там, му е удържано. Миналото изплащане на издръжката вече беше с част от дължимите суми със задна дата.
И сега пак получавам само едномесечна сума. А съм натрупала дългове, консумативи, НАЕМ!!!
Парите са взети от заплатата на БНД, но не са стигнали до мен, а тя си измисля нови такси - п о телефона ми обясни, че това било, защото съм решила да я сменям.
Освен това, днес ми отказа да ми даде веднага изпълнителния лист, трябвало да си го взема друг път, че била заета. А и нямало да ми даде делото да бъде препратено към държавен изпълнител...
Отказва ми да ми покаже какво има в папката по делото. Сигурна съм, че първия път, като ми я показа, имаше съдебно решение и изпълнителен лист, а днес тя твърди, че няма съдебно решение в папката. Бившата ми адвокатка каза, че го е изпратила на ЧСИ, когато я попитах.

Кажете ми, има ли ЧСИ право така да се разпорежда с моите права???
Как да постъпя? За какво да настоявам? Каква молба към ЧСИ да напиша? Ще дължа ли такса, след като се отказвам от нейните услуги?
Дори да удържа някакви такси от БНД, това пак е в мой ущърб в момента, защото ме грози изхвърляне на улицата, за пореден път!
А някъде някой работи и му удържат пари за мен, които пари отиват незнайно къде!

# 158
А защо не се обадиш на бившата ти адвокатка? Или тя не се занимава с изпълнителното дело?
По принцип, в изпълнителното производство ЧСИ решава всичко и на техните решения и адвокатите трудно въздействат.

"Освен това, днес ми отказа да ми даде веднага изпълнителния лист, трябвало да си го взема друг път, че била заета. А и нямало да ми даде делото да бъде препратено към държавен изпълнител...
Отказва ми да ми покаже какво има в папката по делото." - не е длъжна да ти показва папката по делото.

За съжаление, и друг ЧСИ не е гаранция, че ще ти превеждат сумите редовно.

# 159
А защо не се обадиш на бившата ти адвокатка? Или тя не се занимава с изпълнителното дело?
По принцип, в изпълнителното производство ЧСИ решава всичко и на техните решения и адвокатите трудно въздействат.

"Освен това, днес ми отказа да ми даде веднага изпълнителния лист, трябвало да си го взема друг път, че била заета. А и нямало да ми даде делото да бъде препратено към държавен изпълнител...
Отказва ми да ми покаже какво има в папката по делото." - не е длъжна да ти показва папката по делото.

За съжаление, и друг ЧСИ не е гаранция, че ще ти превеждат сумите редовно.

Благодаря, Мандаринка, за отговора!

Бившата ми адвокатка каза, че вече няма задължения към мен - образувала е делото и готово.
Получила си е хонорара, каза ми, че съдебното решение е при ЧСИ и толкова.
Искам да отида при държавен изпълнител, но ЧСИ казва, че е невъзможно делото да бъде прехвърлено изцяло от там. Това значело, че държавните СИ отново ще правят всичко отначало и отново ще минат месеци, докато почна да получавам издръжка, а аз в момента съм без други доходи. И съм под наем. С доста дългове, натрупани за консумативи и новия наем.
Обърнах се преди няколко дни към един адвокат, но той отново иска да ме плъзне към друг ЧСИ.
Когато му казах, че искам да отида при държавен, той загуби интерес и дори повече не се срещна с мен, а отиде "извън София".

Може ли ЧСИ да задържа делото при себе си? Ако й напиша молба да го прехвърли към държавен съдия, може ли да отказва???

# 160
Не може да го задържа, но си има ред за преместването на изпълнителното дело при друг, и това е процедура, за която трябва да се информиаш или от избраният от теб ДСИ, или да ангажираш друг адвокат да организира всичко с двамата - ЧСИ и ДСИ, и да изготви документите по преместването.

Съгласно правилата на темата на Таис, аз също няма да предоставям образци от молби, бланки и т.н. Целта на темата по мое мнение е насочваща към пътя за решаване на проблема, а не към предоставяне на конкретна правна помощ на отделните потребители.

Последна редакция: сб, 03 сеп 2011, 11:22 от mandarinka

# 161
Не може да го задържа, но си има ред за преместването на изпълнителното дело при друг, и това е процедура, за която трябва да се информиаш или от избраният от теб ДСИ, или да ангажираш друг адвокат да организира всичко с двамата - ЧСИ и ДСИ, и да изготви документите по преместването.

Съгласно правилата на темата на Таис, аз също няма да предоставям образци от молби, бланки и т.н. Целта на темата по мое мнение е насочваща към пътя за решаване на проблема, а не към предоставяне на конкретна правна помощ на отделните потребители.

Благодаря за отговора за пореден път!
Няма да искам бланки и по-конкретни неща, благодаря, че ме уверихте в моите права!
Говорих по принцип на регистратурата в ДСИ в София, и те ми казаха да пусна молба до ЧСи за прехвърляне на делото към ДСИ, но не ми казаха име на ДСИ или някаква друга идентификация.
Сега ми предстои да проверя дали това ще проработи...
Вече не смея да се обърна към конкретен адвокат, защото два пъти попадам на такива, които определено не защитават интересите ми.
...
Ако знаете начин да намеря коректен адвокат, може ли да ми пишете на ЛС име или къде да потърся такъв?

# 162
Ако знаете начин да намеря коректен адвокат, може ли да ми пишете на ЛС име или къде да потърся такъв?

Ако единият адвокат се е ангажирал с образуването на делото, и го е образувал, а другият просто не се е заел с твоя случай без значение причината, защо ги намираш некоректни и незащитаващи твоите интереси?  Според теб дължат ли ти нещо, което не са направили?

# 163

Ако единият адвокат се е ангажирал с образуването на делото, и го е образувал, а другият просто не се е заел с твоя случай без значение причината, защо ги намираш некоректни и незащитаващи твоите интереси?  Според теб дължат ли ти нещо, което не са направили?

Опа, не исках да прозвучи така! Но имам усещането, че доста от адвокатите работят в комплект с ЧСИ и им насочват такива дела като моите. Моята бивша адвокатка просто каза, че вече няма общо със случая, а всъщност тя ми се представи в началото като работеща по програма за азщита на интересите на жени в моята ситуация. Очаквах повече информираност и поне да ми изясни плюсове и минуси на ЧСИ и ДСИ, а аз всички тези неща ги разрах постфактум. Но не мога да я обвинявам, просто не бих работила отново с нея, нямам й достатъчно доверие. Вторият човек ми беше препоръчан от приятели, той самият каза да не се притеснявам, че всичко ще  е ОК. Уредихме си среща с него на определен ден, а след като той е говорил с ЧСИ - без да съм го омлила за това и дори без да знае номера на делото ми - в деня, когато трябваше да се срещнем, вече беше извън града, и остави нещата за след празниците. ОК, той също може да има своите основания за това или нещо да му се е случило. Далеч съм от мисълта да го обвинявам.
Но все пак търся сигурност за децата си и ми трябваше някой, който ще свърши работа и наистина ще ме консултира конкретно, след като влезем в отношение на адвокат и клиент. Това ми беше мисълта.
Иначе - конкретно сега, току-що написах един мейл на ЧСИ с молба да не удържа тези нови такси, за които спомена, и които са изненадващи за мен. Тя ми обясни вчера, че тъй като съм решила да местя делото, трябвало да си начисли тези такси, които били регулярни и затова ми изпраща по-малка част от удържаните предишния месец суми.
А вече за няколко месеца само таксите, платени към ЧСИ, са над 200 лв., не смея да смятам, че може да са и 300 - с първоначалната и с пропорционалната всеки месец. Отказах се да местя делото. Просто съм притисната до стената. От мен се чака наем, консумативи, децата трябва да се хранят. От вчера имам по една рецепта за двете - ангина - не мога да им купя лекарствата. Изборът е - ядене или лекартва. Това е. А съдебното решение по делото е такова, че би трябвало с дължимите ми суми лесно да изплувам "на въздух".
Издръжката от едното ми дете отива автоматично за част от наема, оставаме да разчитаме на издръжката за второто, която, както ви писах, не идва редовно и въобще няма някаква сигурност за получаването и, дори през СИ.
Ето защо се надявах да имам някаква възможност да защитя себе си и децата си от мизерия, изгонване от квартирата и от безчестието на длъжника, в какъвто се превръщам. Но сигурно няма такава. Примирявам се.

# 164
Аз съм виновна за тоя спам, но намирам за полезна информацията какво се очаква от нас, а и би било полезно и за останалите, ползващи адвокатски услуги Peace

За да си по-спокойна, ще ти кажа следното, което може да е интересно и на други потребители с оглед отношенията им с адвоката: адвокатите не работят в комбина с ЧСИ, особено по издръжки, тъй като таксите и хонорарите по тези дела са минимални и просто не са интересни за повечето адвокати, а клиентите са обикновено изнервени и искат повече, отколкото имат право да получат. Другият въпрос е, че в задълженията на адвоката въобще не влиза да ти разяснява плюсове и минуси на ЧСИ и ДСИ, тъй като никога не знае как ще работи един СИ по конкретния случай и не може да гарантира за друг човек. Аз поне никога не гарантирам резултат, който не зависи пряко от мен. Те нямат плюсове и минуси, имат законовоустановени задължения, макар общо формулирани, и дали ще работят зависи пряко от тях, не от нас.

Не зная дали важи за теб, но не е маловажен и фактът, че за да стимулираш един адвокат да работи бързо и качествено, следва да си коректен в плащанията си към него. Това, че се намираш в сложна ситуация, не означава много за адвоката, тъй като всички клиенти идват със сложни ситуации и проблеми, от които очевидно не са могли да се измъкнат сами.

Не търсете съчувствие и разбиране от адвокатите, водещи до безплатна помощ 24 часа в денонощие, защото сте в сложна ситуация - за първото има психолози, за второто бюро за безплатна правна помощ или колеги с минимални хонорари. Адвокатът ви представлява в различни процедури по защита на правата ви, съобразно уговорката - не очаквайте нищо повече, особено лично отношение.

Съжалявам, ако звучи грубо, но така стоят нещата и намирам, че тази страна на въпроса не трябва да се подценява и заобикаля като неудобна. За качествени правни услуги има съответна цена.

Това е мое лично мнение, дано колегите го споделят.
Пожелавам ти успех!

Общи условия

Активация на акаунт