Консултации с адвокат/ темата на tais

• 80 454
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря Хърмаяни,
разведохме се по взаимно съгласие, всичко което беше общо остана на него
той е висш темидски чи/са/новник и ме притисна/постави пред дилема.. и за да получа едно нещо
се отказах от земи, кола, хотели. Сега част принадлежи на пълнолетното ни дете,
поне той е осигурен.
Но като бивша служителка в една институция са идвали наследници при мен
с удостоверения за наследници, където също е вписана и бившата съпруга,
по някакъв закон "за повече от 9 години съвместен живот" /ако не ме лъже
паметта7 или 9 год., след толкова години семеен живот има право на наследство/ и
на вторите съпруги не им беше приятно, че първите отнемат част от наследството.

пс, сега прочетох в нета, чл.104 от наследственния

Последна редакция: пн, 22 авг 2011, 14:01 от kaninova

# 136
Грешно си разбрала. В удостоверението за наследници може да фигурира бивша съпруга, само ако е починала,  съпругът се е оженил повторно и е починал преди реституция, например (доколкото си спомням имаше значение за наследяването само на земеделски земи, но не съм 100% сигурна).

# 137
Благодаря Хърмаяни за отговорът    bouquet

# 138
a na men koga hte otgovorite-molq vi za pomoht

# 139
Здравейте.След много унижения и обиди,реших да подам на развод.Имаме детенце,което мога да загубя,не сам българка(постоянно-пребиваващ чужденец ),работя на минимална заплата а и нямам тук собствено жилище.По време на брак имаме и теглен кредит за закупуване на имот,затова трябваше да ипокетирами жилище дарено на сапруга ми.Аз съм солидарен длажник-към кредита.Искам да попитам-дали е вярно това което ми твърди сапругът ми-че ще ми вземе детето,и ще ме изгони на улицата.защото не мога сама да се грижа за детето ми .
Монро, няма как да ти отговорим дали е вярно. Обичайно съдът присъжда детето на майката, но изключения има. Всичко зависи от начина по който ще успееш да докажеш възможностите си да гледаш детето. А то колко е голямо?
Жилището може и да е лична собственост на съпруга ти, но ако детето остане при теб, ще имаш право да живееш в него докато стане на 18 години (ще станеш наемател, обаче). Това, че си солидарен длъжник няма отношение към развода. Съпругът ти няма интерес да спре да плаща, защото жилището е негово, и ще загуби собствеността си. Фактът, че един родител има по-големи финансови възможности де е достатъчен, за да му бъдат присъдени децата. Ще има и социални доклади и изслушване на децата, ако са над 7-10 години, а ако е необходимо - и психологически експертизи.
Най-добрият съвет, който мога да ти дам е да се свържеш с адвокат по семейно право и да обсъдиш с него всички аспекти.

# 140
Здравейте.След много унижения и обиди,реших да подам на развод.Имаме детенце,което мога да загубя,не сам българка(постоянно-пребиваващ чужденец ),работя на минимална заплата а и нямам тук собствено жилище.По време на брак имаме и теглен кредит за закупуване на имот,затова трябваше да ипокетирами жилище дарено на сапруга ми.Аз съм солидарен длажник-към кредита.Искам да попитам-дали е вярно това което ми твърди сапругът ми-че ще ми вземе детето,и ще ме изгони на улицата.защото не мога сама да се грижа за детето ми .
Монро, няма как да ти отговорим дали е вярно. Обичайно съдът присъжда детето на майката, но изключения има. Всичко зависи от начина по който ще успееш да докажеш възможностите си да гледаш детето.
...
Най-добрият съвет, който мога да ти дам е да се свържеш с адвокат по семейно право и да обсъдиш с него всички аспекти.

Подкрепям, само с едно допълнение - като солидарен длъжник по кредита също може да се наложи да плаща вноските, а това ще утежни финансовото й положение.

# 141
Така е  Peace, но в конкретната ситуация жилището е лична собственост на съпруга й. Той едва ли ще има интерес да го загуби.

ПП Радвам се, че отново те виждам  Grinning

# 142
благодаря ви много за отговора.не ме интересуват никакви имоти негови,а само детенцето ми то е на 7 годинки,добра майка съм,дано съдията е разбран човек.

# 143
Здравейте!
 Сключих брак 2002г. Имам фактическа раздяла с "мъжа" си почти 3г(напуснах го по негова вина,заради повтарящи се лъжи относно хазарт в особено големи размери, лъжи за продаване на общо МПС и куп други, не ми се изпада в подробности, през 2008г), но нямам развод.Имаме дете почти на 5 г. Три месеца след като го напуснах , той замина за чужбина и все още е там. За този период имаме общо 5 виждания = 4 виждания за около 20 дни, заради детето (аз ходих в чужбина при него, защото той има условна присъда и твърдеше , че не може да влиза в БГ) и едно пето за около 3м, при което уж се мъчихме да се съберем заради детето (поне от моя страна). Последното ни събиране завърши преди 3м с пълен крах, психически тормоз над мен за този период и закани за физическа саморазправа с мен и детето. Прибрах се в Бг и искам да се разведа. Той не желае, като продължава да ръси заплахи, непрекъснато повтаряйки, че аз не съм положила усилия да вървят нещата между нас, изтъквайки, че имам връзка и едва ли не съм искала да го използвам, че въобще съм нямала намерения да оставам с него. Индиректно споменава, че може да ми вземе детето.  Аз жживея с родителите си и както се подразбира от 2 год възраст сама си го гледам, то буквално не познава баща си....въпреки това винаги съм насърчавала контакта между тях и не съм казала и една лоша дума за него. През този период от почти 3 г той ми е пращал неголяма месечна сума, по голяма част от която съм заделяла. Работя на държавна работа в силовите министерства.
В момента прекратих всякакъв контакт с него, знае, че по всяко време, когато звънне може да чуе детето и нищо повече. Обикновено се обажда 1 път седмично, ако не и по=рядко...
  Нямаме никакво общо имущество. Няколко месеца преди да го напусна се преместихме в апартамент, купен уж за нас от родителите му. Както споменах, аз се изнесох оттам още преди 3 г, но имах ключ. Ходила съм не повече от 5 пъти за по 2 дни (в друг град е).Никой не живее там, Цялата му рода са в чужбина....след като се прибрах сега , той ми поиска да съм върнела ключа...Така , че наистина нямаме нищо общо....

Оттук следват много въпроси  Tired

1. Как бих могла да се разведа по възможно най-мирния начин при положение, че е в чужбина? При нежелание от негова страна съм готова и за развод с доказване на вина - тогава какво се прави?
2. Може ли да ми вземе детето заради това , че е по-платежоспособен и съответно заведе в чужбина и ако аз остана без работа до приключването на развода?
3. Имам ли право на личен живот? Побъркала съм се от факта, който той ми втълпява, че едва ли не ако не съм с него, няма да съм и с друг, в противен случай ще ми вземе детето
4. Трявба ли да деля натрупана сума, която имам (придобита и натрупана след фактическата ни раздяла) при развод и ако да = тогава аз имам ли право над неща, който той е придобил през този период?
5. Отговорна ли съм към изплащането на негов/и заем/и, който е взел, по време на съжителството ни, но без мое знание и никъде не фигурира мой подпис?
 6. Колко би ми струвало всичко това, свързано с развод?

Нуждая се от помощта ви най-вече заради психическото си спокойствие. Адвокатът, с който смятам да работя е в отпуска и не мога да получа отговори. Помогнете ми, буквално откачам, най-вече от страх да не ми вземе детенцето!
Ако изникне и отговор на друг въпрос, който не съм задала, бихте ли споделили! В главата ми е пълна каша....
Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 25 авг 2011, 04:25 от asam

# 144
Благодаря и аз на всички момичета за своевременните и компетентни отговори и мнения. Тъй като още нямам насрочено и първо дело за развод, а бащата иска да вземе децата на свиждане за известен брой дни (към 20), бихте ли ми помогнали в изготвянето на приемо-предавателен протокол за децата, който да подпише  той и свекърва ми, която ще дойде да ги вземе с кола извън града....

# 145
Тъй като още нямам насрочено и първо дело за развод, а бащата иска да вземе децата на свиждане за известен брой дни (към 20), бихте ли ми помогнали в изготвянето на приемо-предавателен протокол за децата, който да подпише  той и свекърва ми, която ще дойде да ги вземе с кола извън града....
Това не е бяла техника, да ги давате и взимате с "приемо-предавателен протокол".
Ако няма определени привременни мерки, ако ги вземе и не ги върне, нищо не можеш да направиш, каквото и да подписват той и майка му.

# 146
Здравейте!
За съжаление не намерих темата Въпроси към адвокати.
Положението при мен е че със съпругът ми от години не се разбираме, той не се грижи добре за нас и имаме непрекъснати скандали. Изневерих му, той разбра и положението стана още по-тежко. В крайна сметка аз не го обичам и имам друга връзка, човек с който бих искала да живея и да се оженим. Пропуснах да кажа, че съпругът ми няколко пъти си тръгва от вкъщи, не живееше с нас по няколко дни. Отказва и да ни помага финансово. Тормози децата като им говори глупости. Така сме от месец вече. Бракът ни е от преди 9г, а децата на 4 и 7г. Жилището с кредит от банката. Въпросите ми са:
1. Има ли вероятност децата да бъдат присъдени на него?
2. Какво ще стане със жилището? Той има и друго, което си е само негово и преди брака.
3. Какво отношение има моята изневяра и ако започна да живея с другият човек още сега, преди да е приключил развода?
4. Средно колко време продължава един развод ако е по взаимно съгласие?
5. Може ли таткото да забрани децата да живеят с мен в чужбина?

Благодаря!

# 147
  Здравейте  !  Имам  едно  въпросче  -  какво   се  прави  с  адвокат  дето  уж  се  наема  с  дело  за  издръжка  и  род.  права  ,  взема  си   100  лв   комисионна  без  нищо  ,  ей  така  и  мес.  си  трайка  без  да  прави  нищо  по  въпроса  ,   не  се  обажда  ,  иска  допълнително  пари  с  нови  обещания  ..
      И  то  адвокат  в  центъра  на   голям  град  с  кантора  палат  .  А  ???
       Съвсем  малко  ми  трябва  да  му  напиша  името  по   де  що   форуми  има  та  надявам  се  човек  да  не  стъпи  повече  там  .

# 148
  Здравейте  !  Имам  едно  въпросче  ......

Здравей,
ако имаш договор за правна помощ, с посочена платена сума /очевидно под комисионна разбираш адвокатски хонорар/, тогава можеш да се оплачеш от него и да искаш изпълнение.
Ако нямаш такива документи, че е взел пари и че е ангажиран с твоя случай... всичко остава в сферата на твърденията.

# 149
  • Пловдив
Здравейте,
Имам питане за издръжките.
БНД не е плащал за последните 4 месеца на 2011г. и за месец май 2010 г. Тази от май 2010 г. стои неплатена, тъй като не иска да разпише разписка за нея, но разписва за текущите от 2011 г. Държи да стои неплатена точно тази. Попитах го каква му е целта, той отговори, че тогава е бил безработен.
Като взема изпълнителния лист, че нещо все не остава време, ще се обърна към адвокат за разрешаване на целия казус.
Въпроса ми е, какво всъщност може да цели този човек с неплащането на издръжка от преди повече от 1 година?

Общи условия

Активация на акаунт