Консултации с адвокат/ темата на tais

• 80 490
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Искам да питам, има ли начин родител, в случая става дума за бащата на дъщеря ми, да подпише документ, с който доброволно се отказва от вижданията 2 пъти месечно?
Може, ако пожелае. Но отказът няма никаква стойност. Винаги може да си предяви претенциите отново.

Днес подадох молба. Адвокатката ми се оказа супер печена... Питах я ако бащата оказва психически тормоз над детето ми, след развода, дали има начин да го лиша от виждания. Имало, но пак не е съвсем лишен от права... За сега ще я вижда на някакъв олекотен режим, каквото и да означава, в смисъл ще е повече от 2 пъти седмично. Чакам си с нетърпение делото.

# 121
Срещу мен има подадени жалби, че не позволявам на детето да контактува с баща си.

1. Може ли тези жалби да се окажат в ущърб на жалбоподателя при положение, че се установи по установения ред, че са несъстоятелни, при ново дело, касаещо родителски права? Или просто ще останат без последствия за мен? До колкото разбирам, човек може да си подава безброй безпочвени жалби срещу друг човек и за това няма пречка.

2. В случай, че се установи мое нарушение - не съм съдействала детето да гостува при баща си за времето на отпуска му, което е отбелязано в споразумение и бъда глобена, това да се окаже в мой ущърб при ново дело, касаещо родителски права?
     Как се установява, че не съдействам, при положение, че в текста на споразумението няма изрично посочени дати?

# 122
Срещу мен има подадени жалби, че не позволявам на детето да контактува с баща си.
    Жалбите до съдия-изпълнител ли са?
     1. Резултатът от жалбите, ако е неблагоприятен за теб, може да бъде в твой ущърб при ново дело.
     2. В споразумението не пише ли примерно: "Всяка първа и трета събота ... от 09.00 часа?" Дати не са нужни, ако другият родител в посочения час е пред дома ти и вас с детето ви няма, не отвориш или откажеш да го пуснеш, си в нарушение. Доказва се със свидетели.
     Ако не пускаш детето, бащата може да поиска съдия-изпълнител да го предава във времето за свиждане. /Спомни си Асеновград и полякинята - за такъв принудителен начин говоря/.
     Неспазването на режима от твоя стана е и престъпление. Ако бащата пусне жалба в прокуратурата, може да те осъдят, и тази присъда не зависи от броя глобите, които преди това са ти налагани.

# 123
Жалбите са неоснователни току-що прекара 4 часа с детето. Винаги е бил на свободен режим по мое желание. Свидетелите - родителите ми, брат ми, всички хора в квартала, които виждат как идва и си отива. Т.е. си вижда детето, но бил подал жалби, защото ми се ядосал, които не са оттеглени. Другият път като се ядоса, пак може да си подаде жалба, да дойде вкъщи и да не каже нищо.
В споразумението пише буквално "20 последователни дни през лятото, които не съвпадат с годишния отпуск на майката" - никакви дати, месеци и дни. Много хлабав текст, съдия (наш познат) коментира по текста "той може да си прави каквото си иска".

Ще изчакам разговора със съдията-изпълнител, на този разговор позволено ли е да има свидетели? Абсурдно би било при неговата дума срещу моята да си стои и да настоява, че има основание да се жали

# 124
не знам дали темата е точно за тук, т.е. въпросът ми, предварително благодаря за вниманието.
Моя приятелка е брременна, издадени са й два болнични листа, непрекъснати, предвид това, че има манипулации, т.е. не са просто ей така издадени и има категоричен повод. На нова работа е, без прекъсване на осигурителен стаж, в изпитателен срок. Шефката я е уволнила.
Как мислите, това редно ли е и има ли вариант да си търси правата?

# 125
Здравейте!
Искам и вашето мнение по моето дело за развод. Случаят е следнят:
Аз искам развод от съпруга си. Аз живея в Русе с детето на-3 години, той-в семейното ни жилище в Сандански. Разделихме се на 08.08.2010, след сбиване, което е регистрирано в МВР, имам и медицинско свидетелство за нанесени леки телесни травми.Тук живея в жилището на родителите ми. работя.Бракът е сключен ноември 2004 в Англия. Откакто сме пристигнали-той не работи. В исковата молба съм посочила:
1.колата-придобита по време на брака-остава за него
2. апартамнета се продава за не по-малко от 70000 евро и се дели 50/50. след като сме смятали, не се смейте, установихме, че аз съм дала 40%, а той-60%.
3.родителските права-за мен
4. фамилното име се запазва
5. издръжка-150лв. на месец
Той не работи. Испанец е. брака е сключен в Англия.

Отговорът е:
1. сагласен е за родителските права
2. издръжка- съгласен е на 80 лв
3. ЖИЛИЩЕТО ДА СЕ ПРИСЪДИ НА НЕГО,защото аз и без това живея и работя в Русе и е придобито с негови средства!!!
4.фамилното име-не е съгласен да се запази
5. иска делото да се гледа в съда в сандански

Моите въпроси:
1. Ще подам молба до съдията да разпореди делото да се гледа в Русе, тъй като единият ми свидетел е майка ми и няма кой да гледа детето, а е неразумно да се води с нас и обратно. Делото е по вина, защото той не е съгласен на споразумение.
Ако той обвжалва, какво следва и кой има най-силната дума, за да се гледа делото в Русе
2. за името съм съгласна, за издръжката-не.
3.той може ли да си промени и да поиска родителските права? той няма в какво да ме обвини, освен ако не подкупи(знам за такива случаи). целта ще е да вземе жилището. той е на 61 години, аз на -32. какви са вариантите тук
4. имам пълномощно в което пише: майката може да излиза заедно с дъщеря ни...... когато пожелае и за какъвто период от време пожелае. Но за Америка ми трябва пълномощно не по-късно от 6 месеца и да бъде посочено, че е съгласен точно за америка. Какво да правя по този въпрос? Паспорта на детето изтича ноември 2012, ако не иска да се подпише за подновяване, колко по-рано да може съда да замести неговото съгласие? ИЛи ако сме в чужбина, какво се прави? Или ако той вече не е в България, какво се прави?

Друго не се сещам Simple Smile
Благодаря Ви предварително

# 126
Здравей pravdam.
По твоите искания:
1. Собствеността върху колата няма да се реши в това дело;
2. Продажбата или собствеността върху апартамента - също;
В дело за развод по исков ред се решава само въпроса кой ще ползва семейното жилище (кой ще живее в него след развода).

По въпросите:
1. Молбата ти няма да бъде уважена. Тези дела се гледат по постоянен адрес на ответника. Щом е направил такова искане, съдът в Русе вече не е компетентен и ще изпрати делото в Сандански.
2.  Издръжката на детето ще се решава според доходите му, твоите доходи и нуждите на детето. Трябва да установиш, че има по-големи възможности, за да получиш по-висок размер издръжка.
3. За родителските права може да си промени искането в първото заседание по делото.
4. Първо трябва да ти откаже да подпише доброволно, и след това да предявиш иск за заместващо съгласие. Ако той е в чужбина, си водиш дело тук. Ако ти си в чужбина, можеш да упълномощиш изрично адвокат тук, който да предяви такъв иск от твое име, и след това да подновяваш паспорта в  посолството. Не съм наясно дали и как можеш да процедираш в съответната държава.

# 127
Септември 2008 година започнах развода с бившия ми съпруг,който редовно ме пребиваше от бой и ме тормозеше по какъв ли не начин.Имам 2 деца,които в момента са на 10 и 7 години.Тогава бяха малки и от това се възползваха бившата ми свекърва,баща им и адвоката им.Заведоха детето ми в съда на 7 години беше ,обработен да казва каквото те искаха.Каза че иска да живее при баща си .И за да не разделят двете деца дадоха и малката ми дъщеричка на баща и.Аз водих дела и в Окръжен съд и във ВКС ,но никой не ми обърна внимание.В Окръжен съд моя адвокат помоли за отлагане на делото защото ще е извън страната ,но  не му уважиха молбата и взеха решение без него и без мен.Във ВКС решиха че няма какво да гледат и не върнаха делото за разглеждане.Тази година март месец излезе окончателното решение.Сега синът ми много съжалява,че е постъпил така.Иска да живее при мен.Баща му го бие тормози го,обижда го постоянно детето ми е много изнервено и налита и то на бой.Но много се страхува от баща си и едва ли ще се престраши да каже какво иска.Бабата по бащина линия помага на баща им ,като ги отглежда тя.През цялото време са при нея.Преместиха сина ми в друго училище,което е далеч от дома на баща му но е близо до баба му.Сега и малката ще учи там.Въпросите ми са:

1)   Какво да направя да си върна децата?
2)   Как да докажа ,че баща им е психично нестабилен и не може да се грижи за тях.Баба им е възрастна(на 67г) и тя няма да може да се грижи за тях.Те имат нужда от любов и грижи,които не получават.
3)   Как да заведа свидетели на всичко това след като никой не иска да свидетелства срещу тях,понеже ги е страх ,че са отмъстителни?Как да стане без свидетели?
Предполагам ,че не ви обясних много добре ситуацията,но съм отчаяна.Толкова години борба без резултат.Моля ви помогнете ми!!!Благодаря предварително!!!

# 128
Здравейте,и аз имам няколко въпроса.Ситуацията е следната.Разделрнох се с бащата на детето ми с който нямам брак.но по време на нашето съжителство от моята кредитна карта са закупени плазмен телевизор,цифров фотоапарат и други подобни.Въпроса ми е как мога да докажа и да си ги взема?Имаме и дете което е на 1,6год.искам да го осъдя за издръжка.Детето е при мен ,но нямам условия да го гледам.Въпроса ми е ако започна дело за издръжка могат ли да ми вземат детето при положение че нямам дом?

# 129
Здравейте.След много унижения и обиди,реших да подам на развод.Имаме детенце,което мога да загубя,не сам българка(постоянно-пребиваващ чужденец ),работя на минимална заплата а и нямам тук собствено жилище.По време на брак имаме и теглен кредит за закупуване на имот,затова трябваше да ипокетирами жилище дарено на сапруга ми.Аз съм солидарен длажник-към кредита.Искам да попитам-дали е вярно това което ми твърди сапругът ми-че ще ми вземе детето,и ще ме изгони на улицата.защото не мога сама да се грижа за детето ми .

# 130
Добър вечер! Предварително благодаря, ако отговорите на въпросите ми. Ще се постарая да не влизам в излишни подробности.

И двамата с мъжа ми искаме да се разведем, но никога не успяваме да проведем нормален разговор и да се разберем. Ясно е, че няма да стане по взаимно съгласие. Казаха ми, че остава варианта да го съдя и да се водят дела. Нямам точна причина да го съдя, просто за да съм най-ясна- не се понасяме и живеем още заедно заради децата. Естествено не мога да посоча тази причина в съда и незнам какво да правя. Сключихме граждански брак през 2005г. Имаме две момченца, едното на 6, другото почти на 3 годинки. Освен това голямото ми дете е диабетик със 80% нвса от ТЕЛК. Имаме жилище, но е купено преди сключване на брака. Обзавеждали сме го след това, а и имаме две коли, но на името на мъжа ми. И те са купени след това. Мъжът ми е със високи доходи. Аз пък съм безработна и нямам нищо на мое име. Единствените пари, с които разполагам са 268лв, които се полагат на сина ми от социалните. Въпросите ми са:

1. Може ли да ни изгони от жилището /както все се заканва/?
2.Трябва ли да го обвинявам в нещо като подавам молбата за развод?
3.За каква издръжка мога да се боря? Незнам точната му заплата, но варира от 1200 до 1400лв брутно.  Общо мога да попитам-имам ли въобще някакви права?

# 131

1. Може ли да ни изгони от жилището /както все се заканва/? -
2.Трябва ли да го обвинявам в нещо като подавам молбата за развод? -
3.За каква издръжка мога да се боря? Незнам точната му заплата, но варира от 1200 до 1400лв брутно.  -

4.Общо мога да попитам-имам ли въобще някакви права?-

1.вероятно ползването ще остане за Вас и децата.
2.не е задължително.
3. с детенце диабетик, при висока брутна заплата, ориентировъчно 150-200 лева за детенцето с болестта и 100-120 лева за другото дете. Повтарям, ориентировъчно, и то при доказване на доходите на бащата и нуждите на децата.
4. разбира се, да упражнявате родителските права, на издръжка и ползванена семейнто жилище до навършване на пълнолетие на децата.

...И имате право на спокоен живот... Peace

# 132
mandarinka, искрено Ви благодаря за бързия отговор! Благодаря Ви и за това, което правите   bouquet

# 133
И аз имам въпрос, по казус, който хич не ми е ясен, затова ще съм благодарна на всички,
които ми разяснят. /Не ми е ясна правовата система в БГ/
С бившият ми съпруг сме били женени 13 г. и 5 м., от бракът имаме едно дете, вече пълнолетно.
Когато се развеждах му оставих всичко, само и само да ме остави на мира.
1. Аз като бивша съпруга имам ли право да го наследявам?
2. Ако той се ожени повторно и има примерно едно дете, какво казва закона за наследството?
Благодаря ви предварително.

# 134
1. Аз като бивша съпруга имам ли право да го наследявам?
2. Ако той се ожени повторно и има примерно едно дете, какво казва закона за наследството?
Благодаря ви предварително.
1. Не.
2. Наследяват с равни дялове всички деца. Съпругът/гата (с който е в брак към датата на смъртта) наследява част, равна на частта на всяко дете. Или в твоята ситуация - по 1/3 ид. част от всички пасиви и активи за твоето дете, роденото от втория брак дете и втората съпруга.

ПП Какво разбираш по "оставих му всичко"? Направили сте делба и си прехвърлила своите дялове от общи имоти и коли ли? Или си оставила да ползва имуществото, без да си прехвърлила дела си от него?

Общи условия

Активация на акаунт