Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 903
  • 748
  •   1
Отговори
# 270
Заведеното дело е за привременни мерки къде и при кой да живее детето.Да , имаме спор кой да упражнява родителските права. Като в искането е посочено и режим на на лични контакти на бащата с детето
Това е друго нещо.
Може така да се определят посочените обстоятелства, но ако решиш да водиш дело за развод, тези въпроси ще бъдат решавани наново в бракоразводното дело.
Отговорих ти в по-горния ми пост на въпросите.

"Адвоката ,който съм наела отказва към настоящия момент да заведем дело за равод,позовавайки се ,че иска първо да приключат привременните мерки" - това ми се вижда безсмислено. Потърси поне консултация от специалист.

# 271
Моля за добър бракоразводен адвокат в Хасково или Стара загора,Смятам да наема адвокат от този регион на Бг имайки предвид голямото разстояние между мен и съпругът ми.Имам възможност да плащам стига да си свършат работата.

# 272
Здравейте,
Попрочетох страниците назад, но не намерих такъв казус.
Случаят е следният: майката е напълнолетна, на 16 години, живее с бащата на детето, който е на 19. Нямат сключен брак, но бащата е припознал детето. Родителите на момичето живет в чужбина и тя иска да отиде при тях с детето.
При условие, че е напълнолетна, може ли това да стане без съгласието на бащата на детето или и в този случай важи общия случай, че трябва декларация?
Предварително благодаря за отговора!

# 273
  • В градината...
Цитат
здравейте,
Случаят е следният: майката е напълнолетна, на 16 години, живее с бащата на детето, който е на 19. Нямат сключен брак, но бащата е припознал детето. Родителите на момичето живет в чужбина и тя иска да отиде при тях с детето.
При условие, че е напълнолетна, може ли това да стане без съгласието на бащата на детето или и в този случай важи общия случай, че трябва декларация?
1.Трябва декларация от бащата и нещо повече:
2.За нея трябва съгласие от НЕЙНИТЕ РОДИТЕЛИ за нея да пътува зад граница.

# 274
Цитат
здравейте,
1.Трябва декларация от бащата и нещо повече:
2.За нея трябва съгласие от НЕЙНИТЕ РОДИТЕЛИ за нея да пътува зад граница.

За нея е ясно, още повече, че найните родители ще я изведат от България, така че декларация не й трябва. Въпросът е дали след като е непълнолетна и респективно родителите й носят отговорност за нея, се изисква задължително декларация от бащата.

# 275
  • В градината...
Цитат
За нея е ясно, още повече, че найните родители ще я изведат от България, така че декларация не й трябва. Въпросът е дали след като е непълнолетна и респективно родителите й носят отговорност за нея, се изисква задължително декларация от бащата.
Да, иска се.
ЗБДС
Чл. 76. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Може да не се разреши напускане на страната на:....
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., доп. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) малолетни и непълнолетни и поставени под запрещение лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници, попечители. При разногласие между родителите спорът се решава по реда на чл. 127а от Семейния кодекс.

# 276
Цитат
Да, иска се.
ЗБДС
Чл. 76. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Може да не се разреши напускане на страната на:....
9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., доп. - ДВ, бр. 47 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) малолетни и непълнолетни и поставени под запрещение лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници, попечители. При разногласие между родителите спорът се решава по реда на чл. 127а от Семейния кодекс.

Да, аз съм прегледала ЗБДС, но там се засяга общия случай, при който майката все пак е пълнолетна и единствено детето е непълнолетно или малолетно.
Въпросът беше дали има начин без да се засяга СК, но явно няма да мине метър
Ок, благодаря за съдействието.

# 277
здравеите имам следните вапроси БНД отказа да припознае детето си и заяви 4е даже да се докаже 4е е негово няма да си даде името Има ли такава опция ТОИ ДОРИ ОТРИ4А 4Е МЕ ПОЗНАВА А АЗ ОСВЕН НЯКОЛКО ОБЩИ СНИМКИ НЯМАМ НИШТО ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО.ТРЯБВА ЛИ ДА ВОДЯ ДЕЛО ЗА ДОКАЗЖАНЕ НА ВРАЗКАТА НИ И КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ МИ .ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРИТЕ ВИ

# 278
здравеите имам следните вапроси БНД отказа да припознае детето си и заяви 4е даже да се докаже 4е е негово няма да си даде името Има ли такава опция ТОИ ДОРИ ОТРИ4А 4Е МЕ ПОЗНАВА А АЗ ОСВЕН НЯКОЛКО ОБЩИ СНИМКИ НЯМАМ НИШТО ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВО.ТРЯБВА ЛИ ДА ВОДЯ ДЕЛО ЗА ДОКАЗЖАНЕ НА ВРАЗКАТА НИ И КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ МИ .ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРИТЕ ВИ
     Здравейте.
     За да докажете, че той е биологичен баща на детето се води се дело за установяване на произход. Искът се доказва с ДНК-експертиза. Ако се докаже бащинството, дали иска или не иска да "си ги даде",  детето ще бъде записано с неговите имена.
     Консултирайте се с адвокат. Срокът да предявите иска от ваше име е до навършване на 3-годишна възраст на детето.

# 279
Здравейте!
 Моля за вашия съвет и помощ.Разведени сме от 2004-та година.Присъдена е издръжка в размер на 40лв. на детето,но бащата не е плащал нищо до сега.Въпросите ми са:
1.Мога ли да искам издръжка за минал период и колко време назад?
2.Какво трябва да направя?Да започна дело,да взема изпълнителен лист и да го внеса до съдия изпълнител?Частен или държавен трябва да е съдия изпълнителя?
3.Мога ли да направя това по моя и на детето адрес на местоживеене или трябва да отида до районния съд,където се е гледало делото за развод?
4.Задължително ли трябва да наема адвокат?
Благодаря предварително

# 280
Здравейте!
 Моля за вашия съвет и помощ.Разведени сме от 2004-та година.Присъдена е издръжка в размер на 40лв. на детето,но бащата не е плащал нищо до сега.Въпросите ми са:...
Благодаря предварително

1. Да. От момента, в който е присъдена.
2. Да се снабдите с изпълнителен лист и да започнете изпълнително производство. Няма значение дали при ЧСИ или ДСИ, изборът е ваш.
3. От районния съд, постановил развода ще вземете изпълнителен лист. Изпълнителното дело се води по ваш избор - по вашия или неговия постоянен адрес.
4. Препоръчително е, но не е задължително.

ПП Минималната издръжка вече е в размер на 1/4 от 270 лева, бихте могли отделно да водите и дело за увеличение. Делото се води в районния съд по вашия постоянен адрес.

# 281
здравейте
ето какъв е въпроса ми:
със съпруга ми сме женени от 2005 г. не живеем заедно от м. февруари тази година. имаме син на 5 г.
пуснах искова молба до съда, след което се разбрахме да се оправим със споразумение. той много държи свободното време на сина ни да е разделено по равно между двама ни. в споразумението е написано доста подробно начина на виждане с детето, така че времето наистина да е поделено между двама ни. проблема е следния: когато БНД погледна на втората страница частта с издръжката, където бях посочила сумата 100 лв, той каза, че това нямало как да стане и че издръжка нямало да ми дава, защото по закон, когато двамата родители си поделят времето на детето помежду си, тогава бащата не давал никаква издръжка на детето си. това била и причината да го иска така направено
въпросът ми е:
1. това вярно ли е за издръжката или тя си е задължителна, без значение от начина на виждане между детето и баща му?
2. ако се съглася на този вариант и подпиша споразумението, само за да се разведа, мога ли след това да заведа дело за издръжка и за промяна в режима на виждане?

благодаря предварително за отделеното време
хубав ден  Peace

# 282
здравейте
ето какъв е въпроса ми:
със съпруга ми сме женени от 2005 г. не живеем заедно от м. февруари тази година. имаме син на 5 г.
пуснах искова молба до съда, след което се разбрахме да се оправим със споразумение. той много държи свободното време на сина ни да е разделено по равно между двама ни. в споразумението е написано доста подробно начина на виждане с детето, така че времето наистина да е поделено между двама ни. проблема е следния: когато БНД погледна на втората страница частта с издръжката, където бях посочила сумата 100 лв, той каза, че това нямало как да стане и че издръжка нямало да ми дава, защото по закон, когато двамата родители си поделят времето на детето помежду си, тогава бащата не давал никаква издръжка на детето си. това била и причината да го иска така направено
въпросът ми е:
1. това вярно ли е за издръжката или тя си е задължителна, без значение от начина на виждане между детето и баща му?
2. ако се съглася на този вариант и подпиша споразумението, само за да се разведа, мога ли след това да заведа дело за издръжка и за промяна в режима на виждане?

благодаря предварително за отделеното време
хубав ден  Peace
      Съдът няма да одобри споразумение, в което не е уреден въпроса за издръжката на детето. Т.е. не можете да се разведете по взаимно съгласие с това споразумение.
      Дори времето да е разделено, в споразумението пак трябва да се посочи кой от двамата родители ще упражнява родителските права, и каква издръжка ще плаща другият родител.
      В щатите може би има възможност, каквато съпругът ви предлага, но в нашия закон - не.  Grinning

# 283
  • София
.

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 12:01 от Little Evil

# 284
Здравейте, ето и моя въпрос.

Вземете си документите и отидете при адвокат за консултация и подготовка на сделките.
Тук нямаме за цел да даваме консултации по принцип, а в тематиката на подфорума.

Общи условия

Активация на акаунт