Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 768
  • 748
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря!

# 46
  • Бургас
Здравейте! Има ли право мъж, който отглежда сам дъщеря си, да получава детски, при положение че майката е в чужбина и с нея нямат брак, но той си е припознал детето? Досега тя ги е получавала, но преди няколко месеца е изтекъл срока /по това време тя вече е била в чужбина/ и от социалната служба са му казали, че при този вариант, няма никакъв начин да ги взима никой от двамата, въпреки че майката няма претенции към тях и е готова да ги прехвърли на него. Той отглежда също и 15 годишният син на жената, който не е от него. Какво е положението с неговите детски и дали има някакъв шанс да взима и тях? Благодаря предварително за отговора!   

Последна редакция: сб, 02 юли 2011, 17:53 от Чериса

# 47
  • Варна.....
Здравейте! Има ли право мъж, който отглежда сам дъщеря си, да получава детски, при положение че майката е в чужбина и с нея нямат брак, но той си е припознал детето? Досега тя ги е получавала, но преди няколко месеца е изтекъл срока /по това време тя вече е била в чужбина/ и от социалната служба са му казали, че при този вариант, няма никакъв начин да ги взима никой от двамата, въпреки че майката няма претенции към тях и е готова да ги прехвърли на него. Той отглежда също и 15 годишният син на жената, който не е от него. Какво е положението с неговите детски и дали има някакъв шанс да взима и тях? Благодаря предварително за отговора!   
Има право. Но как точно се случват нещата ще му кажат от Социално подпомагане.

# 48
  • Бургас
Благодаря tais. bouquet

# 49
Здравейте, да попитам пак нещо:

1. Мога ли да си преместя ИД за издръжка от ЧСИ към държавен такъв?
2.Каква е процедурата? Ще дължа ли такса и ако може да се каже, каква?
3. Имам ли полза от такова преместване? Ще ми се изплащат ли по-редовно издръжките от съдия-изпълнителя и ще имам ли повече яснота какво ми се дължи и какво да очаквам?
4. Мога ли да започна процедура за увеличаване на издръжката само пред съдия-изпълнителя по делото?

В следващ постинг ще питам повече, ако защото сега май станаха много въпросите:)

# 50
1. Да.
2.Такса доколкото знам не се дължи, но все пак питай новия избран от теб СИ.
3.Според мен няма полза.
4.Не.

# 51
1. Да.
2.Такса доколкото знам не се дължи, но все пак питай новия избран от теб СИ.
3.Според мен няма полза.
4.Не.

Здравейте, благодаря пак за светкавичния отговор!
Свързано с предишните ми питания и с Вашите отговори, задавам нови въпроси:

1. Не съм си избрала СИ. Как да го избера, дайте съвет, моля! Къде да търся? Много се напатих с тази ЧСИ, при която ме натресе адвокатът ми, може би и той не я е познавал!

2. Щом няма полза, как мога да си гарантирам занапред, че ще си получавам редовно издръжката??? Да искам ли някакъв протокол от ЧСИ за дължимо и платено до тук?

3. Ако заведа дело за увеличаване на издръжката - пак ли минавам през същите неща - търсене на адвокат, плащане на хонорари? Аз ли дължа разноските по делото или БНД, ако спечеля?

# 52
1. Няма как, това е администрация, а не ресторант да го разпознаете по звездите.
2.Няма как да се гарантира нищо занапред. Разберете, че масово закъсненията с плащането /дори да не са в реда на нещата/ са факт, поради претовареността и понякога дори поради забавянето на заплатите на длъжниците, от които всъщност се теглят Вашите пари.
3.Дело за издръжка-разбира се, че се дължат хонорари /това е доста труд за адвоката и доколкото си спомням бяхте казала, че не сте платили нищо на предишния Ви адвокат, което е направо недопустимо/.
Разноските-ще ги плати той, ако спечелите делото/не ако се споразумеете/, но преди това следва Вие да сте платила тези пари на адвоката.

# 53
1. Няма как, това е администрация, а не ресторант да го разпознаете по звездите.
2.Няма как да се гарантира нищо занапред. Разберете, че масово закъсненията с плащането /дори да не са в реда на нещата/ са факт, поради претовареността и понякога дори поради забавянето на заплатите на длъжниците, от които всъщност се теглят Вашите пари.
3.Дело за издръжка-разбира се, че се дължат хонорари /това е доста труд за адвоката и доколкото си спомням бяхте казала, че не сте платили нищо на предишния Ви адвокат, което е направо недопустимо/.
Разноските-ще ги плати той, ако спечелите делото/не ако се споразумеете/, но преди това следва Вие да сте платила тези пари на адвоката.

Здравейте, сигурно има недоразумение - не съм платила нищо на предишния си адвокат ПРЕДИ делото. След това му се начисляват 350 лв. хонорар, които мисля, че вече са изплатени от СИ
И това искам да го разбера, но не ми отговаря в прав текст.  Може тази сума да е малка, не знам, но адвокатът работеше по една програма за подкрепа на жени в моята ситуация, и затова в началото не ми поиска предварително суми - просто ми влезе в положението, че въобще няма да мога да започна дело, ако нямаме такава уговорка.
Ако съм писала нещо по този въпрос, сигуро е било в този дух, не че не съм платила! Кой би работил без пари???

За масовите забавяния - няма как при мен да е заради забавяне на заплатата - говорим за БНД държавен служител в едно доста стриктно ведомство. Няма как да му забавят залата от май месец до началото на юли.

Благодаря Ви пак за отговорите и стискам палци на по-малко мами да са им нужни такива сведения, или пък да се оправят бързо! Без Вашата помощ нямаше да ни е хич лесно!  bouquet

# 54
Здравейте, силно оздачена съм и моля за спешна помощ, защото на адреса си в семейното ни жилище са залепили следното уведомление (за което ме извести все още настоящия ми съпруг), но аз вече живея в провинцията при майка ми заедно с двете ми деца, заради упражнявания физически и психически тормоз, и естествено не съм си сменила адресната регистрация, защото адвокатът ми ме уверяваше, че можем да изтеглим делото тук в Русе...
чувствам се като престъпник, мъжът ми ме съди за развод и сега какво следва- да побързам да си сменя адресната регистрация обратно в Русе ли?
Благодаря предварително, ето извадка от уведомлението
"Софийски районен съд                           Гр.д.№ 5877/11г.
Бул Цар Борис 3 N54                           чл. 50 от СК
!!! Гражданско отделение
89 състав, 29.06.2011         

УВЕДОМЛЕНИЕ

До Марина ....
Като молителка (това силно ме стъписа, да не би мъжът ми да е е подписал и да е подал молба по взаимно съгласие според този член, макар че аз не му я подписах и се дърпах...?!)

Уведомяваме Ви, че в двуседмичен срок от днес 08.07.2011 г.
Следва да се явите в канцеларията на Софийски районен съд, бул. Цар Борис 3 №54, СРС !!! ГО за получаване на призовка/съобщение по гр. № 5877/11г. Заедно с приложените книжа: препис от определение
Ако не се явите за да получите призовката/съобщението с книжата в указания срок, те ще се приложат към делото и ще се считат за редовно връчени.

При явяване носете ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ

Дата 08.07.2011                           Връчител: Стойчо Мих…. (не се чете) Подпис

ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
Връчване чрез залепване на уведомление"

Последна редакция: пт, 08 юли 2011, 08:38 от Mis-Demeanor

# 55
     Това съобщение означава, че от твое име е подадена молба за развод по взаимно съгласие /и от съпруга ти също, разбира се/. Като чета има постановено някакво определение.
     Влез в сайта на СРС, намери телефона на 89-ти състав на гражданско отделение и се обади, ще ти дадат информация какъв акт е постановен. Възможно е да е пуснал молбата без твоя подпис, и делото да е оставено без движение.

# 56
Имате резон, възможно е да го направил, но как изобщо е възможно това да се допуска?
От 2 седмици ме е търсил призовкар, който твърди,че съм имала и насрочено дело...?!Адвокатът ми рaзговаря с него и с разбраха да ми пуснат документите на другия адрес...явно нещо основно ми се губи... Сега звъннах на този състав в съда и ми казаха,че делото е прекратено и просто трябва да си получи документите, защото по адрес се водя там...явно малоумникът е пуснал молба за развод по взаимно съгласие, а не искова молба за дело, както си мислехме ние...но няма да се получи тази постановка под неговата режисура, без моя подпис или с фалшив такъв, дори няма нужда да се явявам в съда доколкото разбрах...
Благодаря ви много за своевременния отговор и съвет!   bouquet Хубав ден!

Последна редакция: пт, 08 юли 2011, 09:55 от Mis-Demeanor

# 57
  • София
Здравейте, при мен изникана следният казус. От години не поддържам никакви отношения с БНД и си живей кротко и мирно, от години си имам подписана декларация за напускане на страната и детето си пътува без проблем в чужбина. Нямаме сключван гражданески брак с БНД и съответно развод.
Това лято реших да я изпратя в чужбина на езиково обучение, НО се оказа че агенцията с която пътува изисква договора за обучението да е подписан от двамата родители и двамата родители да попълнят декларация, че са съгласни детето да учи езика в избраният от мен курс, град и държава (това да е нотариално заверено). Като обясних на агенцията ситуацията те се видяха в чудо и казаха че не са имали такъв случай. Нормално ли е, агенцията за пътуването да изисква на тяхна бланка да е нотариалната заверка на декларацията за напускане на страната и също така имали в закона изискване, че такъв тип договори (отнасящи се до непълнолетно лице) трябва да се подписват от двамата родители? Защото ако е записано някъде в закон или наредба - край детето няма да отиде да учи език в чужбина.
До сега съм ползвала услугите на няколко агенции за организирани пътувания, но и аз съм пътувала с детето и не са ми искали нищо особенно като документи.

# 58
Здравейте момичета,имам нужда от помощта ви, ще си копирам писмото от един сайт
".........накратко,майка съм на 3г дете,пенсионер по ТЕЛК,с 50%,за 3 години,без право на чужда помощ,живея в апартамент от 68кв.м,който е купен от майка ми и баща ми по време на брака им,баща ми вече е покойник и по закон на мен от апартамента се полагат 11кв.м,защото имам и сестра,която също има 11кв.м.Наскоро станахме наследници и на къща от дядо ми,която се намира доста далеч от София и всъщност е негодна за живеене,поне докато не й се направи ремонт,а и се намира в село,в което няма доктор или медицинска помощ,сестра ми също е пенсионерка по ТЕЛК и е на 22г,въпроса ми е имам ли право на общинско жилище,като самотна майка на дете с 50% инвалидност,което поради това,че е само на 3г има неизменна нужда от моите грижи,могат ли 2-ма пенсионера да живеят в 68кв.м или не по закона за общинските жилища?"
във вас ми е последната надежда smile3525

# 59
  • В градината...
мама на Сани, разгледай подробно наредбата, ще ти даде много отговори http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=57

Общи условия

Активация на акаунт