Консултации с адвокат/ темата на tais

• 79 943
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
Нужно е пълномощно или декларация от бащата. Изискват го на българската граница.
ПП Трябва да е придружено с копие от удостоверението за раждане на детето.

# 676
 Понеже бащата каза, че в никакъв случай няма да се подпише на пълномощното, тъй като щяла съм да замина и да не види детето си повече, има ли някакъв начин да е упоменато в пълномощното че е валидно само за определени дни или и аз незнам??

# 677
Има. В декларацията може да се запише, че се съгласява детето да пътува с теб до държавата Х, в периода от ... до....

# 678
Благодаря!

# 679
От зададените последни въпроси разбрах, че мога да заведа дело за издръжка без още да съм разведена, така ли е? Бащата се изнесе от вкъщи на 12 май и остави по 20 лв на двете деца, като не вярвам да даде нищо оттук нататък.

# 680
От зададените последни въпроси разбрах, че мога да заведа дело за издръжка без още да съм разведена, така ли е? Бащата се изнесе от вкъщи на 12 май и остави по 20 лв на двете деца, като не вярвам да даде нищо оттук нататък.
Да, можеш. И можеш да претендираш издръжка за децата считано от 12 май. Особеното е, че ако някое или всички деца са над 14-годишна възраст, искът се предявява от тяхно име, с твое съгласие. И подписвате исковата молба и ти, и детето.

# 681
Много благодаря за бързия отговор!!! Децата ми са на 5 и на 7 години.

# 682
Значи исковата молба подаваш ти, в качеството на законен представител на децата.
Изчакай поне месец, преди да предприемеш действия.

# 683
Защо трябва да се чака месец?
Бих искала делото да мине преди съдебната ваканция. Ще мине ли за едно заседание?

# 684
Не трябва, но би могъл да реши и доброволно да ти я плаща. А ако няма някакви специални искания или такива за отлагане, делото би трябвало да приключи още в първото заседание. Дела за издръжка се разглеждат и през съдебната ваканция. Но ако става дума за София, там нещата са доста по-различни. Питай някой софийски колега за по-подробна информация. Мандаринка например.

# 685
  • София
Подготвям се да заведа дело за издръжка. БНД ме заплашва, че ще изгубя. Смятам да поискам минималната и предполагам, че няма да е необходимо да доказвам нужди на детето и че не е проблем за бащата да плаща. По мое мнение не бих могла да изгубя делото, ако поискам минималната. Това така ли е или греша?
Ако живеете разделени и го докажеш, няма начин да изгубиш делото за издръжка. Най-много да не присъдят за минало време, ако той докаже, че е плащал. Поискаш повече, за да получиш необходимото. Дори частично да отхвърлят иска, пак имаш шанс за над 72.50 (минималната издръжка в момента).
Хърмаяни, благодаря за отговора! Днес бях на консултация и адвокатът ме уверяваше, че няма да е много трудно да постигнем издръжка от 100 лв. Но на мен целта ми е да приключа с делото най-бързо и по възможност на първа истанция. БНД не работи, няма имоти или вещи на негово име, няма никакво  намерение да работи  и вероятно ще се стигне до плащане на издръжка от общината. В такъв случай е все едно дали издръжката ще минималната или по-висока.

# 686
Размерът на претендираната сума не се отразява на скоростта на разглеждане на делото, Мис Пиги. Поискай повече, пък колкото получиш. Може таткото в някой момент да почне работа и да му удържат от заплатата текущата издръжка плюс част от натрупаната за минало време.

# 687
Моля ако се повтарям да ме извините.Въпроса ми е следния-1.Когато бащата е безработен и е регистриран на борсата кой плаща издръжката на детето?Бащата в момента регистриран в бюро по труда и какво трябва да направи майката?Иначе е осъден да плаща по 70 лева на месец,които му бяха удържани автоматично от заплатата.  newsm78 Благодаря.

# 688
 ShockedСигурно ще повторя питането на някого, ама нали все така става,,,,С бащата сме в развод по взаимно сьгласие.Пуснахме молбата и споразумението.Така тук и драмата .......кьм момента детето ни не желае да преспива при него и новата му изгора.Махна баща и условието с преспиване за сьбота и неделя,но остана гостуването за месец през лятото и сьщо така и зимата.Още не са назначили дата за делото,тоест нямам призовка.За сега баща и твьрди че няма да я принуждава или манипулира да остава при него.
Тя е на 9г прави ги на 18 юни.Та вьпроса ми е независимо от решенията и присьдените дни на баща и мога ли след развода да направя нещо,ако тои не се сьобрази с желанието на детето да не ходи при него след като тои като родител има право на това.Или разчитам на добрата му воля.Ако мога да избегна сьдебни спорове и простотии ще е хубаво и за мен и за детето ми.....
Споразумели сме се за всичко,само ме тревожи,че няма да си удьржи на думата и ще поиска аз да спазвам споразумението независимо от желанието не детето ни.

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 01:46 от ani4ka111

# 689
независимо от решенията и присьдените дни на баща и мога ли след развода да направя нещо,ако тои не се сьобрази с желанието на детето да не ходи при него след като тои като родител има право на това.

Разбира се, че има право на това, ако не си съгласна просто не го подписвай! При влязло в сила съдебно решение няма какво да направиш, освен да изпълняваш - доброволно или принудително. Желанието на детето не е от значение в случая, вие сте негови родители и затова решавате вместо него.

Извинявай за офф-коментара, но е чудно как може да искаш нещо от съда с желанието да не го спазваш...

Общи условия

Активация на акаунт