Каква е вината на Фатмагюл ?(Fatmagül'ün Suçu Ne ?)~ 37

• 40 200
  • 711
  •   1
Отговори
# 315
                                 24 ЮНИ - ЕНЬОВДЕН

Празнува се рождението на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Еньовден е известен още като Иван Билкобер, Яновден, Драгойка. Свързан е с лятното слънцестоене, затова е и смятан за голям празник - наравно с Коледа, Великден и Гергьовден. След него слънцето тръгва към зимата и дните започват да се скъсяват. Вярва се, че в еньовското утро слънцето дарява хората с пълната си сила. Най-лековита е росата преди изгрев. Магическа сила има и водата. Затова при залез слънце на 24 юни от чист извор се взема мълчалива вода за лечение и се извършва традиционно обредно къпане.
Народът ни вярва, че на света съществуват 77 болести и половина, затова билките, откъснати на празника, задължително трябва да са 77 и половина. Изсушават се и се пазят до следващата година.

В нощта на умиращото и възраждащото се Слънце ( 24 юни ) е апогеят на лечебната сила на растенията. Събраните в потайна доба преди изгрев 77 и половина билки - чер трън, еньовче, иглика, вратичка, комунига, маточина и др. се използват за лек през цялата година. На Еньовден те имат най-голяма магическа сила. След това я загубват. Билките се вият на венец и хората се провират през него за здраве. В някои области хората се къпят без дрехи в реката. На този ден не се работи. Изпълнява се обичаят Еньова буля, в който участват само моми. Булката е 7-8 годишно момиче.

На този ден не се работи никаква работа. В народните представи той е "хаталия" (лош) ден и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи. Освен това, Св. Еньо е един от христианските светци- градушкари.

Има поверие, че в нощта срещу Еньовден небето и земята се отварят и там, където има заровено имане (пари таласъмлии), излиза син пламък. Който го види, трябва да метне дрехата си отгоре или да провре нещо под пламъка. Тогава парите излизат и могат безопасно да бъдат взети.

Еньовденските обичаи имат и своята тъмна страна. Тогава действа особен вид вещица- бродницата. Тя отива на чуждата нива, съблича се гола, яхва кросно и изпълнява особен танц, съпроводен със съответни заклинания. Тогава стръковете на нивата и се покланят. Само “царят” на нивата остава прав. Тогава бродницата го откъсва и го носи на своята нива или харман. Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата. Обраната нива залинява, а нейната– избуява. Затова през тази нощ стопаните отиват на полето да пазят нивите от такива жени. Друг начин за предпазване от обиране е срещу празника стопанинът сам да ожъне своята нива в средата или четирите ъгъла, за да я намери бродницата вече обрана. В обичайното право бродничеството се смята за престъпление. Ако бъде хваната, вещицата се прекарва гола през селището «щото всички да и видят срама». Обикновено, след това тя сама напуска селото, макар никой изрично да не я гони.

Последна редакция: пт, 24 юни 2011, 13:33 от nelka123

# 316
Гледах 1 серия на облака... ooooh!
Страх ме е да продължа Praynig защо това момиче го върже със синжир,и после в конюшнята толкова е страшно отношението му ... ooooh! насила ли е с нея....ужас... този неин празен поглед ме уби ooooh!

# 317

Честит имен ден на именниците! Hug

Честит Празник на фармацевтите !  bouquet

Синчеритко ,нека само обич топли твоите очи,
             нека слънцето огрява дните ти с лъчи,
             здравето да ти е спътник всеки божи ден
             аз ти пожелавам честит имен ден!   
   txtloves newsm76

# 318
  • Пловдив
Страх ме е да продължа Praynig защо това момиче го върже със синжир,и после в конюшнята толкова е страшно отношението му ... ooooh! насила ли е с нея....ужас... този неин празен поглед ме уби ooooh!

Лили, тя през целия филм е такава - Нерин е името в този филм. Аз бях направила едно кратко описание на филма на изгледаните от мен до момента 15 серии. И те са като зараза. Актрисата Мелиса Сьозлен /дано не го бъркам/ на мен не ми допада. В момента играе и в Златна клетка - дават го по БТВ от 9 часа. Но аз не я харесвам - други я харесват. Прекалено монотонна ми идва...

# 319

Лилка , нали това написах вчера - това не е толкова "напудрен" сериал...Виж и обичаите им , дрехите им , отношението им към жените...!?  Peace Затова написах , че такъв сериал ми се гледа...
Енгин играе превъзходно ролята си на епилептик и човек , който не е свикнал да му се отказва...А за мен това е типично мъжко поведение в Турция , особено в онези райони...!?  
Peace

# 320
Да,аз четох резюмето, но просто съм шаш ooooh!
Много сполучлива бе сцената с припадъка и изобщо в конюшнята Peace

# 321
Да,аз четох резюмето, но просто съм шаш ooooh!
Много сполучлива бе сцената с припадъка и изобщо в конюшнята Peace

Лилка  , представяш ли си да разбираш и казаното- така ти въздейства без да разбираш...!? Peace На мен най-силна ми беше сцената с децата в редица през минното поле и изрязаните парцалки с които тя трасира мястото през което са минали...После проливния дъжд и децата тичащи в калта...А в конюшната сцената не ми се описва - по-добре всеки да я изгледа...!?
Peace

# 322

Момичета, благодаря на всички Вас за пожеланията- най- хубавият подарък е неочакваният.  newsm51 newsm51 newsm51

-Що бе миличък си пиеш сам, кака има празник .   cheers

# 323
 -Що бе миличък си пиеш сам, кака има празник .   cheers
Синсеритка, ще падна с теб!  Hug Hug  Joy Joy Joy Joy Joy

# 324

-От мъка како,от мъка пия сам...Поне да се бе сетила да ме поканиш,а не само да питаш от немай и къде...

# 325
# 326
Още един турски игрален филм- с бг превод  Чинара
С благодарности към КЕИИ    bouquet  bouquet  bouquet

"Чинара" 2011 Бг Субтитри VBOX7
или тук:
"Чинара" 2011 Бг Субтитри Dailymotion

# 327

-От мъка како,от мъка пия сам...Поне да се бе сетила да ме поканиш,а не само да питаш от немай и къде...

Не смее, кака да го кани, че има мисли подразбрани.  Embarassed Embarassed Embarassed

# 328

Не смее, кака да го кани, че има мисли подразбрани.  Embarassed Embarassed Embarassed

-Како,како ако знаеш след тези Фатмови пости и мои мераци,аз какви мисли имам в главата....Бай Хю /Хефнър/,даже и не ги е сънувал през дългия си живот и многото моми....

# 329
Още един турски игрален филм- с бг превод  Чинара
С благодарности към КЕИИ    bouquet  bouquet  bouquet

"Чинара" 2011 Бг Субтитри VBOX7
или тук:
"Чинара" 2011 Бг Субтитри Dailymotion

Лилка и теб взех да те обичам - много голямо това моето сърце , всички ви обичам!? Hug Hug Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт