Януарчета 2009...лятна тема...

• 32 002
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна.....
Всъщност колкото хора, толкова и камбанарии.

Честит празник на именниците!!

# 526
Ей, верно, че празник днес! Честито на всички, които празнуват  Grinning   bouquet
Дони, от вашето магазинче ли са тези гумени ботуши? И какви парички са?

# 527
  • София
Лидъл, 20 лъвъ Mr. Green Предпочитам гума пред апреска  Rolling Eyes А пролетта си купих и аз гумени ботуши - черни на бели цвИтенца Щото ми писна в кишата да си ходя мокра. 5чифта ботуши, все не издържат на напъна  Twisted Evil

# 528
Аз пък Крис от понеделник го пращам на ДГ, не защото нямам възможност да си го гледам, ми защото смятам, че е негово право да посещава ДГ като всички негови връстници. Peace Смятам, че ще му е много по забавно там между децата, отколкото постоянно с мен да обикаля улиците и седи пред телевизора. Там няма накъде ще трябва да почне и да говори. Mr. Green Пък да не говорим за хубавите тържества за Коледа, Великден... рисунките за празника на мама,тати... С такъв кеф вчера си избра раница. И аз не бях сигурна дали да го пратя или не. В сряда отидох със съседката да вземем дъщеря и и да ви кажа само, че Криско се скъса да реве като си тръгнахме. Видя му се Рая там между всички тия деца и играчки. Та ми се струва много егоистично от моя страна да го държа вкъщи, защото на мен така ми е хубаво. В понеделник съм сигурна, че аз ще рева, а не той. Mr. Green Хайде после ще кача снимки на малкия ми ученик. Mr. Green Много е готин с тая раничка, чадърчето и униформата. Никак не се чувствам виновна, напротив много се радвам за него... Peace

# 529
Така, така - явно посещаването на детска градина/ясла ще е следващата горещо коментирана тема  Wink.
Лорини, ако за теб това да гледаш детето си в къщи, без за посещава градина е по-доброто, то за мен не е така. Аз не съм притисната по никакъв начин от обстоятелствата, които Сис описва. В майчинство съм, спокойно Александрина може още година и нещо да си стои в къщи. Но моето виждане за нейното развитие е това - да посещава детска градина, да се образова, защото съм убедена, че там те ходят да се учат играейки, забавлявайки се, а не просто да ги гледат ( от нашата градина имам прекрасни впечатления в тази насока), да се научи да общува с много и различни деца, като не всички ще са и приятелчета, да се справя отчасти сама в някои ситуации, да е адаптивна и комуникативна. Сега ще каже някой, че е въпрос на характер това, но не съм съгласна. Имам пред себе си пример - кръщелницата ми - до преди да тръгне на градина буквално се държеше за крака на майка си, много свита и саможива, сега е прекрасно, общително и оправно дете.
Фактът, че плаче само сутрин, за мен е индикация за това, че й е тъжно за мама, че се налага да свикне с по-различен режим, че има правила. Но щом през деня се чувства добре, усмихната е, не реве, много е дейна и активна в заниманията, не спира да говори и играе с децата ( имам си агент - сестрата  Mr. Green, която я проверява през деня) значи, че там й харесва, но разбира се, по-хубаво е при мама. Че на мен и досега при мама и тати си ми е толкова хубавооо Wink, но просто както Доника казва в живота има правила и порядки, които щем не щем ни обвързват и задължават.
Но да - всеки си гледа от неговата камбанария, аз така съм решила за детето си, не го натрапвам, не агитирам и пр. Всеки мисли най-доброто за своето дете.

Сис  Hug Hug Hug

Честит празник на всички именници. Да са живи и здрави и много щастливи   bouquet

За ботуши не съм се оглеждала, че ние ходим със сандали все още. Днес харесах много красиви обувчици на Капчица, но ще ги пробваме като я взема след градина.

# 530
Да уточня - говорех за яслата, не за градината. Различно е, поне според психолозите. Това, което съм слушала/чела от тях е, че намират градината за добро решение за детето, но яслата категорично я отхвърлят, особено при наличие на други опции  Peace.

# 531
  • София
Дони- благодаря ти за отговора, ще взема да проведя в Лидл-а за такива ботушки.
Аз Йоанна ако я бяха класирали за градина, щях да я пусна. Като изтече и втората година, нямах избор- неплатена не можех да изляза, нямаше как да връзваме бюджета, колкото и да не ми е висока заплата- но не я класираха за ясла, остана варианта с бабата, колкото и да ми беше мъчно, колкото и да го мислех, наистина нямаше как. Но и за мое учудване, тя се адаптира сравнително лесно към това, че ме няма по цял ден, справят се, не мога да се оплача. Аз очаквах някакви супер драми и ревове, ами нямаше- вечер ме посреща с радост и даже мога да кажа, че май няколкото часа след работа, ни станаха по-пълноценни и на двете като взаимно общуване. А иначе последните месеци преди да се върна на работа, й бях омръзнала и тя не искаше да се занимава с мен, а и аз се бях изнервила вече от стоенето вкъщи и си го усещах. Та, това развитие на нещата май дойде добре дошло ,и за мен и за нея. А ако я бяха приели, щях да я пусна да ходи и на градина, мисля, че за тази възраст вече даже е по-добре, ако ходи. Все пак аз колкото и да си играя с нея и да се занимавам, не мога да й дам това, което и дават контактите с други деца Rolling Eyes Така мисля аз.

# 532
1,2,3,4,5,6,7...и до сто да броя пак ще ми ще да кажа нещо...
и не искам разбира се да си налагам мнението, още повече да карам някой да се чувства виновен...извинявам се на всички, които така са приели поста ми...

но ето, повечето казвате, че градината е хубаво нещо, препоръчително и дава на децата много...не контакта с други деца го обогатява, а контакта с други хора, особено по-големи от тях...
че не може да им дадете, това което има дава обстановката там...песни, танци, игри, контакти...

и да прави сте донякъде, защото обществото ни е такова...ако повечето майки пеят и танцуват с децата си, играят си с тях на пясъка, пързалят се по пързалките и се катерят по катерушките, нямаше да е странно, че все пак някои го правят, предпочитат и намират за нормално...нямаше да е егоистично гледането на дете вкъщи до тръгването му на училище и  може би щеше това да е нормата, не ходенето на градина...но ето, че за повечето това е един основен етап от развитието на децата...

защото от моята камбанария лишението за мен спрямо моето дете би било времето  което няма да прекара с родителите си, повече от колкото лишения от играчка или някоя вкуснотия...

# 533
Честит празник на всички именници!!! Да сте живи и здрави Hug

Бубс, страхотен сладур е БОКа!

Дони, много хубави попадения си направила с ботушките! С тая вълна от вътре...супер. Тук такива няма, само гума са.

И Анджито от Понеделник е на градина. 3 часа дневно, на пет минути от нас. Реших да я пусна, понеже ще имам нужда от тези три часа дневно, за да обърна внимание на бебето. А и за нея ще е добре да свиква с по-различни условия. Забелязвам, че в момента е в много любознателна фаза и попива всичко като гъба. Думи на български, на английски, разказва случки от преди няколко дена, така че все нещо ще понаучи там.

Лорини, то от всяка камбанария изгледа е различен, но аз също смятам, че за децата е важно да общуват с други деца. Ходенето на градина в Англия, например не винаги е необходимост, защото таксите са почти толкова големи, колкото заплатите, но който може да си го позволи си праща детето, за да общува.

# 534
Заформил се е спор - чудесно, тъкмо малко ще се размърда темата.

Яслите са ужасно нещо. За градината не знам, но за мен преживяването ясли е изпитание на моите нерви и здръжливост. 3 дни там ,после седмица в къщи. Не стига, че той е болен, аз не мога да си взема отпуск или болничен, а и свеки, която няма никакви ангажименти, не иска да го гледа  Tired. Болна била, лошо й било, с високо кръвно /90 на 140/ и вече припада, преиграва и т.н. В моето семейство това никога не е било - всички се справят както могат, без разни театрални изпълнения на немощ и болести  #2gunfire. Сега ще трябва да го изпратя при майка ми в Ракитово, колкото и да не искам. Няма как иначе да си плащаме сметките ............. Иначе искрено завиждам на майки, които могат да си гледат децата в къщи - познавам не една и две такива, но в интерес на истината децата на всички тях ходят на ясли и градини. Лично аз, мога да дам на моето дете много много повече отколкото яслата или градината. И като занимания, и като познания, и като всичко. Когато лятото беше с майка ми, тя го водеше навсякъде с нея - на полето /понеже се занимава със земеделие/, в данъчното, по разни мероприятия и събирания, навсякъде - той просто е бил чудесен. Това е за моето дете. Всеки познава и знае кое е най-доброто за неговото дете. От градината научава песни, но аз съм го научила на повече, от градината научава английски думи, но от мен ще научи повече, защото ще се занимавам с него, ще чета повече приказки, няма да му липсват игрите с деца ... За съжаление, няма как да стане в този случай.....

Честито на Надето и на всички именници днес! Да са много здрави!

# 535
  • Ловеч
Ехе, колко много има за четене[smilie=smile3501.gif]
Аз моето мнение вече съм го споделила с вас -единственото което е хубаво ,че тук няма от тези майки, които бързат да си захвърлят децата  в градина, защото не могат да ги търпят #2gunfire,а такива покрай мен с лопата да ги ринеш.За пример една не толкова добра позната-дълги години неуспешни опити за дете,забременя -наложи се да го махнат в 6 месец ,реши да си осинови дете-
едно прекрасно момченце Ивайло и така до преди 1 година когато забременя отново.И реши че не го иска Shockedроди го само за да угоди на мъжа си и др роднини.Заяви че няма да го кърми -за да не си развали фигурата.Принуди мъжа си да се грижи за бебето ,защото се задушавала в къщи ,пали колата и отива на гости.Сега чака малката да стане на година и се връща на работа защото детето и "ходи по-нервите и едвам го изтрайва"....След време ще реве в някой старчески дом ,а дъщеря й ще казва същите неща за нея.

# 536
  • Варна.....
Лорини, ти всъщност си провиречиш- казваш, че за детето е чудесно да е с родителите си, но в точно в твоят случай, (ако не ме лъже паметта) бащата го няма много време. За да може в същото време да ти осигури (предполагам)на теб възможността за избор да си у дома или на работа.
Друг е въпроса, че има жени, които така и не започват на работа, а се посвещават на отглеждането на децата си. Т.е. в миналото са ги обозначавали като"домакини".
И не нашето, а обществата са такива- в други страни майчинството е далеч под 1 година, да не говорим за втора, дори и ниско платена.
Факт е също така, че децата имат нужда от контакти с деца. Не мога да се съглася, че контакта с възрастен е равен на контакта с дете в близка възраст. Все пак, човекът е социално животно и живее със себеподобни, а не само с родителите си.
И аз не харесвам яслите, за това и Преслав си е с баба си.
Но честно да си кажа съм нетърпелива да дойде времето за градина. Не защото не мога да го търпя, а защото там ще учи  и ще се социализира. Ще научи, че има правила, незпазването на които, може да доведе и до санкция (което пък е основен принцип на всяка една цивилизация).

Всъщност ще пуснеш ли Катерина на училище или ще е като частен ученик?

# 537
  • София
Охоооооо, ето че ме пипнахте по темата, която и без това мислих да захващам. Определено и аз съм на мнение, че е добре да посещават детска градина, за яслата-не знам, на Преслав му беше ужасно трудно в началото, но както повечето от вас споделят, забелязвам много положителна промяна. Аз лично не мога да му осигуря всички тези забавления, макар, че не спирала да го разхождам и срещам с други деца-по цял ден бехме навън, непрекъснато играеше с връстници, но откакто ходи на ясла, ми се струва малко по-дисциплиниран-има режим, храни се по-добре, честно казано минуси не виждам, даже когато го взема, му се радвам много повече и общуването ни е много по-качествено, отколкото само да му казвам каво да прави, или да не прави, защото все пак се занимавам и с бетео, а така аз съм отпочинала, на него му е домъчняло и сме на една вълна-да се забавляваме заедно.
Много се отплеснах-друго исках да споделя-Преслав е приет на градина.  Rolling Eyes Rolling Eyes, обаче градината е в с. Владая #Crazy, не е чак толкова далече, ама не е и близко-няма как да го водим без кола. Другото, което си представям, е периодът на адаптация, за който всички знаем, колко е ужасен и за майката и за детето, а Преслав е ужасно консервативен човек SunglassesНе се ли случват нещата, както той е свикнал, положението излиза от контрол EmbarassedТа, работата е следната-може да посещава ясла още една година, така че не е много голям зорът, но пък след известно време, пак ще трябва да търсим вариант за градина. ConfusedМалко съм объркана, макар, че слад като го обсъдихме и вкъщи, май няма да го пращаме на градина-ще си изкара годината в яслата. Малко ми е кофти, че сега е от най-големите -започват дечица, които минават по същия път, по който той вече е минал, плачат, викат, не знаят какво се случва..... А и Преслав точно беше запомнил всички дечица, все ми разказваше кой какво направил, а сега е доста по-различно Confused Дано постъпваме правилно, макар че човек никога не знае кое е вярното решение, и не му остава друго освен онова вътрешно усещане, което му дава спокойствие го кара да вярва, че е направил най-доброто Rolling Eyes Rolling Eyes.
Много успех на всички Hug Hug

# 538
tais баща и го няма една седмица, после една седмица плътно е вкъщи...та като сметнем излиза, че прекарва точно толкова време с нея, колкото щеше да е и на нормален работен ден...иначе съм далече от професия домакиня...готвенето не ми се отдава, гладя веднъж в месеца най-много и то някоя и друга тениска на коко или някой чифт дънки, като си е вкъши чинии мие той, иначе ние основно се храним при майка ми като го няма...да не продължавам...ето затова имам толкова време за катерина...

и не отричам полезността на градините, общуването с деца и спазването на определени правила...далеч съм от мисълта, че аз съм и достатъчна...вкъщи аз създавам основно правилата и всеки път когато я помоля да направи нещо и не иска и казвам какво ще стане съответно, ако го направи и ако не го направи...т.е. не може да разчитаме само в градината да учат какво са правилата и защо се спазват...дори и неходеща на градина знае повече от достатъчно за нейната възраст песни, че дори цитира и разни книжки...за социализирането пък въобще не съм сигурна колко може да се разчита на градините, предвид че стеснителността си е черта на характера, която е по-скоро вродена...

и да ще я пусна на училище разбира се...и на градина ще я пусна, защото тя самата ще има нужда и проявява желание всеки път като минем покрай нея да ходи там...нали не си мислете, че съм чак такъв егоист, че да си я държа вкъщи само заради самата идея...

# 539
и за да сменя малко темата, кажете за възлгавниците...не че на катерина има как и къде да и сложа, защото спи във всякакви пози по цялото легло...но бях чувала, че след 2г се ползват...

Общи условия

Активация на акаунт