явлението модерна баба

• 24 214
  • 551
  •   1
Отговори
# 315
Наред с противопоставянето на ние и вие, другия ключов момент в отношението на бабите към "измишльотините на днешната младеж" е запазената марка "е какво ще му стане, ако му дам..", в случай че майката е казала да не се дават чипсове, краве мляко, зрънчо и подобни  Laughing

Какво ще му стане наистина? Говорим за някакви часове . А гледам доста майки, които спокойно дават зайо-байо.

На него нищо не му става, но мене ме дразни, там е работата  Wink
А майка ми знае, че ме дразни, но аз ли ще й кажа ...
То си е проблем между нас си и няма много общо с детето, но си проблем, който не се разрешава, понеже никоя не остъпва. А е толкова по - лесно, ако тя отстъпи.

# 316
... защото в този случай важи "какво толкова ще им стане"...

Ще стане това, че после ще се мъчи. Дъщеря ми така след едно ходене искаше да яде само хляб и салам. Е - 10 дни пи мляко и яде банани, докато прояви желание да яде нормална храна. Едва ли й е било много лесно.

# 317
... защото в този случай важи "какво толкова ще им стане"...

Ще стане това, че после ще се мъчи. Дъщеря ми така след едно ходене искаше да яде само хляб и салам. Е - 10 дни пи мляко и яде банани, докато прояви желание да яде нормална храна. Едва ли й е било много лесно.
В нашия случай децата са при баба от петък вечер до събота и наистина за един ден няма какво толкова да им стане, защото знаят, че приберат ли се вкъщи, ще ядат нормална храна и ще си легнат в 2 и в 10, така че тя единствено вреди на себе си, защото децата се научават, че при баба могат да правят каквото си искат. Но след като на баба й е добре така, а и на децата им е разнообразие да нарушат режима за един ден, аз не възразявам.

# 318
Събота и неделя и моето няма режим, когато е у нас. Но ето го обратния вариант - бабата да му налага такива, въпреки че родителите саказали изрично да си легне, когато иска. Laughing нещо като Царят дава, пъдарят не дава се получава. Затова - като ги оставят - казват какво и как и повече не се разсъждава  Peace

# 319
  • Пловдив
В нашия случай децата са при баба от петък вечер до събота и наистина за един ден няма какво толкова да им стане, защото знаят, че приберат ли се вкъщи, ще ядат нормална храна и ще си легнат в 2 и в 10, така че тя единствено вреди на себе си, защото децата се научават, че при баба могат да правят каквото си искат. Но след като на баба й е добре така, а и на децата им е разнообразие да нарушат режима за един ден, аз не възразявам.
А най-много обичам когато баба им после каже - "те мен не ме слушат" и втората култова реплика - "ама ти като си тук те не правят така". Да, мен ме слушат повече, много чудно защо hahaha

И бабата не е свекърва ми, ами майка ми.

# 320
А най-много обичам когато баба им после каже - "те мен не ме слушат" и втората култова реплика - "ама ти като си тук те не правят така". Да, мен ме слушат повече, много чудно защо hahaha

И бабата не е свекърва ми, ами майка ми.
Мхм, или пък като каже - ами ние от 13ч. сме легнали, какво ли не правихме, прочетохме три книжки, гледахме филмче, пи вода, ходи до тоалетна, яде и ето, не може да заспи, а вече е 16ч. Laughing И аз казвам - мхммм, странно защо не заспива това дете Laughing Обаче аз не се сърдя, не правя забележки и не изисквам. Всяко гостуване на децата при бабите за мен е страхотно облекчение и помощ и съм им много благодарна, а и виждам, че децата се чувстват добре.  Grinning

# 321
  • Пловдив
Аз не се сърдя, те сами с бабите си остават за малко и нарядко. Най-големия веднъж е спал сам у баба си за близо 5г, средния изобщо. За по няколко часа веднъж месечно или два пъти не ми пречи. Забавлявам се искрено hahaha hahaha hahaha hahaha hahaha

Сега да се похваля - моята модерна и работеща майка ще ходи на море с нас. Защото на моя мъж тази година не му дават отпуска до 15 август поне и  майка ми като чу се самопредложи. Тръгваме в събота, аз, майка ми, трите деца и семейния ван (и той е фактор в планирането, че си има специални навици да се поврежда). Предполагам ще се прибере разорена, побеляла и ще си говори сама.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 322
Бих се примирила с някой отклонения от режима,
стига да има кой да го нарушава,а аз да имам глътка въздух.
Това могат да го разберат мами,които нямат баби.

# 323
  • София
Все ми е едно дали е спало, щом е имало кой да го занимава два часа. Да живеят бабите!

# 324
Все ми е едно дали е спало, щом е имало кой да го занимава два часа. Да живеят бабите!
Peace
Никога не съм имала изисквания как да ги гледат бабите,когато са им ходили на гости моите...
Както искат бабите ,така ги гледаха.
И аз доволна,и бабите доволни,и децата рахат....
Е ,нищо им няма.Пораснаха,обичат бабите си.....

# 325
По отношение на бабите-да са ми живи и здрави и двете.Обожават ми детето и го гледат с голям кеф.А никак не им е лесно,понеже не е кротка ама хич #Crazy
Не зная дали като задължение го чувстват.По-скоро мисля,че страшно много им харесва.Никой никога не ги е молил за нищо,не са длъжни да ми гледат детето,но го правят и това им доставя огромно удоволствие Heart Eyes Лично азси имам някои изисквания особено към едната,но тя така или иначе я гледа далеч от мен,та не ставам пряк свидетел на всички глезотии,с които не съм свикнала и не ми се ще и детенце да свиква.
Но като цяло-модерна ли е бабата щом си гледа внучето?То това от поколения си е неписано правило.Мойта майка примерно за мен е модерна,понеже си има свои методи на възпитание и отношение към детето.И в интерес на истината малката ми лудетина слуша най-много майка ми,нищо,че най-малко я глези

# 326
  • най-шареното място
Това с "модерното" е някакво изкривяване.
Беше писано в началото на темата като неангажирана с детето баба - емоционално основно, пък и по-отношение на помощ към родителите му.
Модерна за мен значи съвременна. Например акава дето работи, има си заниманията, но има своите час-два за детето - да го нагушка и да си поговори с него както само баба може Simple Smile

# 327
И моята майка работи-на 44г.е и е супер съвременна,като в същото време си има и някои стари разбирания.Като ги съчетае и двете за мене перфектната баба Peace

# 328
  • София
Като цяло тук сме си още патриархат, колективизъм и е рядкост бабите да не гледат внучета. Новото е, че сега и дядовците много активно се включват в грижите по внуците. Вероятно и аз катоо заимам внуци ще искам да ги гледам, и то не само за да помагам на децата си, а защото ще си искам внуците.

# 329
  • София
Като цяло тук сме си още патриархат, колективизъм и е рядкост бабите да не гледат внучета.
Явно моята извадка е някаква странна компилация от изключения. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт