явлението модерна баба

• 24 197
  • 551
  •   1
Отговори
# 300
  • най-шареното място
Бояна, родителите може да не желаят да са на трон и да са по-скоро влиятелни приятели. Затова писах - въпрос на възпитание. Казвам го съвсем нетеоретично.

За възпитанието и нехаресването не виждам връзка с роднинските връзки. Може би имаш предвид, че бабата по закон е на практика външен човек, с който се държиш учтиво. Така е. Но и не точно, понеже може да имаш друга де факто баба и да те боде раликата. Пък и да видиш друг тип баба покрай приятелче.

Няма момент как и теб са пренебрегвали в разочарованието на родителите от бабите. Или поне аз не съм забелязала при познатите ми с този проблем. Боли ги, че собствените им родители, не се интересуват от техните си внуци - да попитат как са, да ги гушнат, да ги изслушат веднъж месечно. Това е късане на връзката с детето и игнориране на съществуването на внук. Малко остро може би изглежда, но е така. При хората не се оставя пълнолетния в съседната гора обикновено. Това боли.

# 301
  • София
Бояна, родителите може да не желаят да са на трон и да са по-скоро влиятелни приятели. Затова писах - въпрос на възпитание. Казвам го съвсем нетеоретично.

Родителите може да искат всичко, но трона си е факт в детската глава поне до пубертета. родител- приятел няма и да коментирам, защото добрия родител няма нужда да се маскира като приятел.

Няма момент как и теб са пренебрегвали в разочарованието на родителите от бабите. Или поне аз не съм забелязала при познатите ми с този проблем. Боли ги, че собствените им родители, не се интересуват от техните си внуци - да попитат как са, да ги гушнат, да ги изслушат веднъж месечно. Това е късане на връзката с детето и игнориране на съществуването на внук. Малко остро може би изглежда, но е така. При хората не се оставя пълнолетния в съседната гора обикновено. Това боли.
Защо боли, защото чрез детето всъщност пренебрегват теб или? Аз не познавам родители, които да са били извънредно близки с децата си, а след това да пренебрегват внуците си. Не претендирам, че извадката ми е представителна, но ще ми е любопитно някой да цитира такъв случай.

За възпитанието и нехаресването не виждам връзка с роднинските връзки. Може би имаш предвид, че бабата по закон е на практика външен човек, с който се държиш учтиво. Така е. Но и не точно, понеже може да имаш друга де факто баба и да те боде раликата. Пък и да видиш друг тип баба покрай приятелче.
Ако са те отгледали да си раним при съпоставки може да те заболи и ако приятелчето има по- скъпа играчка. Детето няма опит и се ръководи от реакциите на родителите- те страдат от игнора на бабата, страда и детето. А бабата не се обича, защото е баба, а защото е точно този човек. Само майката прави изключение от това правило.

# 302
  • най-шареното място
Е хайде и ние сме били деца. Ти трона помниш ли го? Simple Smile Нямах предвид маскиране, а тип възпитание, което при това не изтъква приятелство, а е водене. Твоа явно е отделна тема на разговор.

Аз не съм го преживяла за да ти кажа как е вътре. Това, което съм слушала и виждала е, че боли лишаването на детето от общуване с баба/дядо. Въпреки осъзнаването че контакт и любов не се дават по команда/насила.

За съпоставките си права. Но ако имаш две баби и едната те търси, а другата не, няма нужда да си раним, за да се чувстваш недолюбван от едната. Няма нужда и родителите ти да го показват.

# 303
  • София
Е хайде и ние сме били деца. Ти трона помниш ли го? Simple Smile Нямах предвид маскиране, а тип възпитание, което при това не изтъква приятелство, а е водене. Твоа явно е отделна тема на разговор.
Трона е метафора, все пак. Родителите са големи, могат повече, знаят повече- това стига, за да заемат семейния престол поне до пубертета. Laughing Колкото и мили да са. И това не е непременно нещо лошо. негативно е ако останат на престола и след пълнолетието на децата, но това си зависи от самите деца.

За съпоставките си права. Но ако имаш две баби и едната те търси, а другата не, няма нужда да си раним, за да се чувстваш недолюбван от едната. Няма нужда и родителите ти да го показват.
Можеш и да знаеш, че те недолюбва, но вероятно ще е взаимно и не виждам повод за страдание. бабите и дядовците имат положителна роля, ако са положителни. В много държави децата нямат такава близост с бабите и дядовците и си се развиват повече от хармонично.

Аз не съм го преживяла за да ти кажа как е вътре. Това, което съм слушала и виждала е, че боли лишаването на детето от общуване с баба/дядо. Въпреки осъзнаването че контакт и любов не се дават по команда/насила.
Ще го кажа малко грубичко, но тя реалността си е такава. Ако някой роднина е такъв идиот, че да не се умилява и трогва дори от собствената си кръв течаща във вените на едно, сладко, малко детенце от какво по- точно го лишаваш това дете?

# 304
  • най-шареното място
Ударихме го на чат Simple Smile
По първа точка мисля различно - обосновката може да не стои така. И престола ми е много чужда като метафора.
По другите две мисля като теб. Включително, и най-вече,  острата част. Няма нужда да имаш контакти с много хора, а с няколко, но да са качествени контактите.

# 305
Ще го кажа малко грубичко, но тя реалността си е такава. Ако някой роднина е такъв идиот, че да не се умилява и трогва дори от собствената си кръв течаща във вените на едно, сладко, малко детенце от какво по- точно го лишаваш това дете?

Напълно подкрепям. И аз си мисля, че страдат по-скоро родителите от тази незаинтересованост от страна на техните родители/ свекъри. Децата няма как да го осъзнаят, освен ако не им помогнем ние  Wink
Наблюдавам го и по моето дете - по-голямото - знае, че има един дядо и една баба. Другите баба и дядо ги познава, но за момента не разбира, че те са наравно с "неговите си баба и дядо". Играе с тях, когато се виждаме, но през останалото време нито му липсват, нито се сеща за тях.
Ако аз взема да се тръшкам защо така и колко ми е мъчно.. естествено ще предам и на него тази "тревога"  Laughing Но, на мен не ми пука особено, и всичко е мирно и тихо.
Дали на мъжа ми му е кофти - нямам  представа, поне не го показва. Но мъжете са малко като децата в това отношение - и те "копират". Опитвала съм - ако мен ме хванат бесовете, и почна да хуля майка му - и той става нервен.. ако аз не повдигам въпрос, и той сякаш не се сеща.. нещо повече дори - и той ги критикува понякога. Ноо, точно както циганите се защитават  Mr. Green когато аз ги критикувам, той почва да ги защитава.

# 306
  • София
По първа точка мисля различно - обосновката може да не стои така. И престола ми е много чужда като метафора.
То тази метафора и на мен ми е чужда, но за целта на поста, в който я вкарах беше идеална. Както и да е, разбра се какво искам да кажа.

# 307
  • София
То тази метафора и на мен ми е чужда, но за целта на поста, в който я вкарах беше идеална. Както и да е, разбра се какво искам да кажа.
Що?
Имам една приятелка, която и до днес нарича майка ми Вожда, а фотьойла, в който седеше, когато бяхме малки - трона. hahaha
Сменена е мебелировката, но Вожда си е вожд и пак е на трон Mr. Green

# 308
  • Tам през Атлантическия океан
При мен за майка ми се отнася. Свеки пък ги иска, ама аз не й ги давам, защото мисля, 7че не се грижи добре. Mr. Green

Не мога да разбера каква ще е тази баба, която няма да иска да общува с внуците си...наистина не го проумявам.
Има, има Tired

Това само за свекърва ти ли се отнася или и за майка ти?
При мен това бе за майка ми  Wink
свекито е друга ракия ама като е на колометри все тая  Whistling 
Сега сите са на километри  и на никой не се сърдя  Laughing

Като знаеш че ги има , имаш и очаквания и после сръдни и обиди ако не покрият очакваното   Wink  Някои нямат ни свеки ни беки  по една или друга причина и нЕма на кой да се срЪдкат  Wink А , иначе майки са , нека ги обичаме че и уважаваме такива каквито са си ,не се знаЙ утре ние какви бабиери ще бъдем за внуците  Laughing т.е. да не се заричаме моУ че знае ли човек  Mr. Green

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 01:13 от Desss

# 309
Наред с противопоставянето на ние и вие, другия ключов момент в отношението на бабите към "измишльотините на днешната младеж" е запазената марка "е какво ще му стане, ако му дам..", в случай че майката е казала да не се дават чипсове, краве мляко, зрънчо и подобни  Laughing

Какво ще му стане наистина? Говорим за някакви часове . А гледам доста майки, които спокойно дават зайо-байо.

# 310
Има алергични деца. Освен това дори и да не са алергични, ако възрастта, на която е даден някой боклук е неподходяща, е възможно също да има реакция. В по-късна възраст най-вероятно нищо няма да му стане на детето, но пък идеята да се прави нещо напук само и само да не се спазва вероятно единственото поискано от майката, е детинска.

# 311
  • най-шареното място
Много неща могат да станат. И стават. Или нищо не става. Проблема обаче дори не е в това. Няколко страници назад го има описано.

# 312
Много неща могат да станат. И стават. Или нищо не става. Проблема обаче дори не е в това. Няколко страници назад го има описано.

Да,де, основният проблем е че майката е казала Така . А тези майки, които дават зрънчо?

# 313
Всяка дава, каквото си прецени - правилно, грешно, децата са техни. Никой, освен родителите няма право да налага какво да ядат, как да се възпитават и т.н.  Stop

# 314

Да,де, основният проблем е че майката е казала Така . А тези майки, които дават зрънчо?
Аз примерно не давам Зрънчо и подобни глупостерии на децата, но не правя никаква драма, ако бабите дадат. В общи линии, когато децата са на гости на бабите, ги оставям да ги гледат както намерят за добре и въпреки че при едната баба понякога това означава да лягат за следобеден сън в 5, а за вечерен - в 12, да ядат сандвичи и да забравят да си измият зъбите, не правя забележки и не се сърдя, защото в този случай важи "какво толкова ще им стане".
Обаче ако дадат на сина ми, който е с алергична астма и постоянно има риск от всякакви алергии, мед, изобщо няма да го приема така леко и да махна с ръка. Защото е опасно. Има разлика все пак, не е въпрос на различни възгледи за възпитанието.

Общи условия

Активация на акаунт