явлението модерна баба

• 24 160
  • 551
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Факт е, че не си държат на обещанието.
Страшно трудно е, когато обясняваш постоянно на детето, че обещанията се изпълняват, изведнъж то да се сблъска с това, че баба и дядо са го излъгали (в случая думата е точна, защото лъжата беше с цел детето да не плаче и да си тръгне спокойно без да имат никакво намерение да си изпълнят обещанието) и не са си спазили обещанието. Още по-неприятно е като обещаят, не изпълнят обещанието и те оставят ти да се оправяш с разплаканото дете. Rolling Eyes
Напротив, тогава е най- лесно, защото детето получава нагледен урок защо е важно да държиш на дадената дума.

Edelia Определението "лъжа" е възможно също да е лъжа, защото няма как да знаеш дали са излъгали, т.е. не са имали намерение да изпълнят обещаното или са размислили. Факт е, че не си държат на обещанието. И да, игра на думи е тази зона.

Всичко е възможно на този свят - но, както споделих, аз лично нямам време за излишни сантименти. Освен това, ако някой веднъж, втори и трети път каже нещо, а не го изпълни - ясно е, мисля - в случай даже още от първия опит - че не е нужен сложен анализ на личността му и ситуацията, за да разберем, че става дума за най-обикновена лъжа  Rolling Eyes
Прави си за това. Тогава е най- лесно още щом изричат лъжата, пред детето да ги помолиш да не обещават неща, които нямат намерение да изпълнят.

# 286
  • София
Всеки отговаря за себе си. Аз съм обяснила на децата, че обещанията се изпълняват. Свикнали дса да е така, защото аз лично не обещавам нещо, което няма как да изпълня. Т.е. обещавам само тогавам, когато съм 99.9% сигурна, че ще изпълня обещанието. За това и те много се разочароват, когато някой друг не си изпълни неговото.
Обаче от друга гледна точка може би е добре, защото занапред ще им се случва много хора да им обещават много неща, които в последствие няма да изпълнят. Така че  - подотовка за реалния живот.  Laughing На всичко отгоре на гърба  някой друг.  baby_neutral
Така де, да погледнем от положителната страна.

# 287
Преди години малката, беше на около 3г тогава, когато я питат как се казва баба ти, тя казваше името на една съседка. Тогава бабите направиха физиономии, защото аз, разбира се, им казах.
Аз не съм отглеждана от бабите си, но всяка ваканция бях при тях,и при двете съм ходила с кеф.
това ми напомни за позната, която пък не иска майка и да гледа детето и, защото не искала да я ангажира и си вика бавачки (а пък бабата иска да ходи да го гледа). Вече е на 5, бабата почти не го е гледала, а бавачки се викат вкъщи през вечер. Та сега детето си е най-близко с бавачките, то не може да осъзнае че на тях им се плаща да са мили с него

тъжно. И кой е виновен? Май няма виновни, всеки си има право за него си.
както съм сигурна и че моя племенник ще си е по някакъв негов си начин много близък с чичо си, макар чичото никога да не го е гледал сега... но ще има друи неща които да ги свързват. обърках се вече.

# 288
Шарена сол, не се впрягай толкова  Peace
Теоритично няма как да избистрим коя е най-добрата стратегия, просто защото всеки конкретен случай е различен.
Но близост определено не се създава само чрез гледане.. Желанието е много важно. А и практически няма как едно дете да го гледат десет човека, за да се сближат с него  Simple Smile

Но децата много бързо разпознават фалша. Дори и когато плащаш, човек няма как да се направи на такъв, какъвто не е. Доказателство са напр. и детските клубчета - във всичките се плаща, но моят син още от първоначалния разговор и посрещане преценява дали иска  да остане, или не, светкавично се усеща кой общува с ентусиазъм, и кой просто си изпълнява задължението да престои от 9 до 18. Съответно и от всичките роднини, с които общуват - с някои се сближават повече, с други не.. то е и до взаимност, все пак   Simple Smile

# 289
Аз пък с огромно удоволствие съм си оставяла и продължавам да си оставям детето на всеки, който прояви желание да я гледа  Mr. Green Чаках само някой да си отвори устата и вече ме нямаше  Mr. Green Голям героизъм е да повтаряш навсякъде как и до тоалетна не ходиш без детето- много полезно, няма що.
Не мога да разбера каква ще е тази баба, която няма да иска да общува с внуците си...наистина не го проумявам.

# 290

Не мога да разбера каква ще е тази баба, която няма да иска да общува с внуците си...наистина не го проумявам.
Има, има Tired

# 291
  • София

Има, има Tired
Модерна. Има го в заглавието.  Mr. Green

# 292

Има, има Tired
Знам че има- просто се чудя как е устроена...И не става въпрос за отглеждане от баба, а за нормално общуване с внучетата, за глезене, ако щете...

# 293
Едната ми баба е станала баба на 38 г.  Mr. Green другата е малко по-голяма Simple Smile за какво гледане да говорим като бяха на работа?

С родителите на майка ми живеехме в една къща и винаги знаех, че мога да сляза да взема, каквото искам, но родителите ми искаха да сме си отделно домакинство, т.е. си бяха абсолютно самостоятелни.

При другата ми баба ходех през ваканциите.

Сега дъщеря ми стои при майка ми пак през ваканциите. Нито моите, нито родителите на мъжа ми са в нашия град, така че и да не са ни модерни бабите, пак няма как да стане.

Лично на мен този начин ми харесва. Почти не познавам семейство, в което бабата помага и са успели да запазят добри отношения. Бабите си имат едни разбирания за гледането, родителите искат друго и накрая караница. Има, естествено и такива, които се разбират, но са толкова редки, че не си заслужава риска, просто бабата трябва да изпълнява точно каквото са наредили родителите, което си е нереално почти  Simple Smile

И друго съм забелязала за себе си - когато някой се меси в ежедневието ми, всичко става една огромна бъркотия, някак си се отпускам и в края на деня не съм свършила нищо Rolling Eyes

Не се чувствам натоварена, в крайна сметка детето си има и баща, не всичко е на моите ръце.

# 294
  • София
Ние затова, за да не си измешваме капите, като дойдат бабиите за някой друг ден, направо пускам всичко и ги оставям да гледат децата, както искат. Така всички са доволни - аз си правя каквото искам, а бабите правят каквото внуците им искат.

# 295

Има, има Tired

Това само за свекърва ти ли се отнася или и за майка ти?

# 296
  • най-шареното място
Некои неща се наследяват като модел поведение други се отхврълят. Не бих искала детето ми да обожава някого заради юридическа или кръвна връзка. Това повод на троновете Simple Smile
Дори и да искаш, няма как да стане, доказателства бол. А троновете на нашите родители биха били само в нашите глави, не в тези на нашите деца. Затова няма полза да ги детронираме пред тях, те ги виждат по друг начин.

Кое няма как да стане? Simple Smile Човек да не се заслепява от кръвни връзки? Има как да стане. Въпрос на възпитание е. И не ми е работа да детронирам когото и да било. Пък и за тронове не се сещам да има.

# 297
При мен за майка ми се отнася. Свеки пък ги иска, ама аз не й ги давам, защото мисля, 7че не се грижи добре. Mr. Green

Има, има Tired

Това само за свекърва ти ли се отнася или и за майка ти?

# 298
  • най-шареното място
А какво значение има?!?
Ако е майката на майката - още повече боли.
Ако е майката на бащата.. тя за майката свекърва, но за бащата пак майка... дали не му е тежко на него, а?

# 299
  • София
Некои неща се наследяват като модел поведение други се отхврълят. Не бих искала детето ми да обожава някого заради юридическа или кръвна връзка. Това повод на троновете Simple Smile
Дори и да искаш, няма как да стане, доказателства бол. А троновете на нашите родители биха били само в нашите глави, не в тези на нашите деца. Затова няма полза да ги детронираме пред тях, те ги виждат по друг начин.

Кое няма как да стане? Simple Smile Човек да не се заслепява от кръвни връзки? Има как да стане. Въпрос на възпитание е. И не ми е работа да детронирам когото и да било. Пък и за тронове не се сещам да има.
Тронове има, за малките деца родителите са на трон, недостижими авторитети. За големите е друго, но ако не са пораснали детронират до откат. А децата от възпитание могат да се научат да се държат добре с някой, когото не харесват, но не и да го харесат. Това се опитах да кажа. Grinning

А какво значение има?!?
Ако е майката на майката - още повече боли.
Ако е майката на бащата.. тя за майката свекърва, но за бащата пак майка... дали не му е тежко на него, а?
Боли ако си още дете или ако помниш как и теб са пренебрегвали. Останалото не виждам причина да боли. Или има? /не се заяждам/

Общи условия

Активация на акаунт