явлението модерна баба

• 24 168
  • 551
  •   1
Отговори
# 270
Явно съм прекалено добра душа аз.  Rolling EyesНа децата отговорих, че явно не са имали възможност да дойдат.
И аз така бих постъпила. Не бих наранила умишлено детето си, като му създам чувството, че е нежелано от баба и дядо. То ще порасне и само ще разбере. Пълната откровеност в такъв случай би навредила повече на детето, отколкото на бабата и дядото.

# 271
  • София
Тя мина и отмина,децата питаха защо баба е казала  ,че ще дойде да спи при тях ,но не е дошла,а аз не мога да им дам отговор.

То има един верен отговор - "защото излъгаха! а който лъже, не трябва да му се вярва втори път  Naughty  Mr. Green"
"Имат си по-важна работа очевидно"  Wink

Излишно е мисля да се поддържа ореол на добри баба и дядо, вместо това ние да се огорчаваме, и да измисляме неверни истории за пред децата. Те разбират повече, отколкото в повечето случаи си мислим.
Бих подходила малко по- умерено, но ореолите са за светците. Може да има възпитателен ефект детето да види колко е неприятно, когато не държиш на думата си и да приема на сериозно своите обещания.
Иначе и с детронацията не бива да се прекалява. Имайте предвид, че вашето отношение към родителите ви ще бъде модел на отношението на децата ви към вас.

# 272
  • София
Аз чак на тази възраст на децата, малката е почти на 7 вече, започвам да казвам истината понякога. И въпреки това го правя доста по по-мек начин, отколкото ако говоря с приятелка примерно. На въпроса от сутринта:ти нали покани баба и дядо, ще дойдат ли?, отговорих, че няма да дойдат.Съответно на "защо няма да дойдат" отговорих с :"не зная, не съм ги питала".
Бояна, аз не съм много съгласна, че моделът винаги се следва. Ако ние с мъжа ми, живот и здраве, имаме внуци, то ще направя всичко възможно да се държа добре с тях. и не ми казвайте, че сега мисля така, но след години ще е друго. Не казвам, че ще се залепя за внуците си като гербова марка, далеч не. Но ако ми бъде позволено ще поддържам отношения с тях, ще си говорим, ще ги водя понякога на разходки, ще им ходя на рожденните дни....ако ме поканят. Laughing

# 273
  • София
Е, не мога да кажа, че не са искали или са имали по-важна работа. Това е тотално сриване на авторитета.  Naughty

# 274
  • София
Бояна, аз не съм много съгласна, че моделът винаги се следва. Ако ние с мъжа ми, живот и здраве, имаме внуци, то ще направя всичко възможно да се държа добре с тях. и не ми казвайте, че сега мисля така, но след години ще е друго. Не казвам, че ще се залепя за внуците си като гербова марка, далеч не. Но ако ми бъде позволено ще поддържам отношения с тях, ще си говорим, ще ги водя понякога на разходки, ще им ходя на рожденните дни....ако ме поканят. Laughing
Моделът не винаги се следва, а почти винаги, но не говоря в посоката, в която ти. говоря, че начина, по който човек се отнася със своите родители е модел за начина, по който детето му ще се отнася с него. Ти можеш да гледаш внуци, но модела на вечно недоволство от родителите да си върви при детето.

# 275
Детронацията е за царете..
А истината си е истина  Peace
Лъжата си е лъжа..както и да я наричаме по-меко

# 276
  • София
Детронацията е за царете..
А истината си е истина  Peace
Лъжата си е лъжа..както и да я наричаме по-меко
Истината може да се обясни с грубост или без, това е. Лъжата се усеща от децата винаги, а това ги кара да се съмняват в преценките си, да губят доверието на лъжещия и тн.

ПП родителите са си чисти царе, когфато детето е малко. детронацията обичайно се случва в пубертета. Grinning

# 277
Ами..именно - защо трябва да продължават да имат доверие на някого, който ги лъже  Rolling Eyes
И родители, и баби, и дядовци - всички ще са под ножа ,когато детето поотрасне  Wink

Изобщо - груба, грозна или прозаична - истината си е истина.
Както казах, аз лично затова предпочитам да действам превантивно, като не насилвам общуването на хора, които нямат желание за това, с децата ми.
Допускам и че съм станала твърде директна..нооо, то с две деца, работа и още куп отговорности - ами, нямам време за сантименти, сори  Mr. Green Плюс, възпитавам двама мъже - трябва да се научат, че всеки има право да вземе решение, да го отстоява - и да носи отговорността за това. Малки, големи - ще се оправят, човекът е най-приспособимото "животно", няма страшно  Wink

# 278
  • София
Ами..именно - защо трябва да продължават да имат доверие на някого, който ги лъже  Rolling Eyes
Кой е казал такова нещо? Виж по- горе какво е мнението ми по въпроса. Просто, уточних, че не би било много полезно да се използват епитети, например.

# 279
  • най-шареното място
Най-добрия начин за мен е да се говори открито и културно. Откъде майката може да знае причината на бабата докато тя самата не я каже?
Питаш предаваш, споделяш разочарованието на децата. Или те директно си ги споделят и питат баба си. Никакви квалифификации, Никакви лъжи.

Некои неща се наследяват като модел поведение други се отхврълят. Не бих искала детето ми да обожава някого заради юридическа или кръвна връзка. Това повод на троновете Simple Smile

# 280
Лъжата се усеща от децата винаги, а това ги кара да се съмняват в преценките си, да губят доверието на лъжещия и тн.

За това говорех. Предполагам имаш предвид да губят доверие КЪМ лъжещата баба, която не е изпълнила обещанието си. Определено нямах предвид АЗ да ги лъжа, че бабата и дядото еди кво си. Говорехме за случай, в който бабата и дядото са обещали нещо, и не са го изпълнили - и децата питат защо.. Ами, излъгали са, както и да го погледнем, или не са спазили обещанието си - не по врат, а по шия.. за да не е грубо. Обещали са да дойдат, а не са дошли= излъгали са,че ще дойдат.

Но, стана ясно в общи линии - другото е игра на думи - дали ще кажем глагола някой е излъгал, или ще го наречем с епитета лъжлив и т.н.  Wink Истината рано или късно излиза наяве.

# 281
  • София
Некои неща се наследяват като модел поведение други се отхврълят. Не бих искала детето ми да обожава някого заради юридическа или кръвна връзка. Това повод на троновете Simple Smile
Дори и да искаш, няма как да стане, доказателства бол. А троновете на нашите родители биха били само в нашите глави, не в тези на нашите деца. Затова няма полза да ги детронираме пред тях, те ги виждат по друг начин.

Edelia Определението "лъжа" е възможно също да е лъжа, защото няма как да знаеш дали са излъгали, т.е. не са имали намерение да изпълнят обещаното или са размислили. Факт е, че не си държат на обещанието. И да, игра на думи е тази зона.

# 282
     А каква лъжа видяхте в думите на Валенцето "явно не са имали възможност". Възможността винаги с физическите й измерения ли определяме? 
     Не мисля, че детето може да обожава някого заради връзка, ако не го познава и почти не го вижда. Деликатно поднесената истина само ще му спести двойно огорчение от един и същи факт - веднъж, че очакванията му не са изпълнени, и втори път - че е нежелано.

# 283

Edelia Определението "лъжа" е възможно също да е лъжа, защото няма как да знаеш дали са излъгали, т.е. не са имали намерение да изпълнят обещаното или са размислили. Факт е, че не си държат на обещанието. И да, игра на думи е тази зона.

Всичко е възможно на този свят - но, както споделих, аз лично нямам време за излишни сантименти. Освен това, ако някой веднъж, втори и трети път каже нещо, а не го изпълни - ясно е, мисля - в случай даже още от първия опит - че не е нужен сложен анализ на личността му и ситуацията, за да разберем, че става дума за най-обикновена лъжа  Rolling Eyes

Хърмаяни, аз лично говоря за лъжата на бабата и дядото - Валенцето не е излъгала, естествено..просто се е чудела как да оправдае постъпката /да не кажа лъжата  Laughing/ им

# 284
Факт е, че не си държат на обещанието.
Страшно трудно е, когато обясняваш постоянно на детето, че обещанията се изпълняват, изведнъж то да се сблъска с това, че баба и дядо са го излъгали (в случая думата е точна, защото лъжата беше с цел детето да не плаче и да си тръгне спокойно без да имат никакво намерение да си изпълнят обещанието) и не са си спазили обещанието. Още по-неприятно е като обещаят, не изпълнят обещанието и те оставят ти да се оправяш с разплаканото дете. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт