Автоимунен тиреоидит на Хашимото (19)

• 54 483
  • 732
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!
Приемате ли нови попълнения при вас?
Днес излязоха резултатите на майка ми, ТСН и е 70,44, притеснява ме не е ли прекалено високо? От доста време /повече от 1-2 години/  не е добре, умолявахме я да отиде на лекар, но тя едва вчера се реши. След като се появи друг проблем с урината й, там се оказа, че има положителен белтък, кръв и масови еритроцити. Сега си изследва само този хормон, но в понеделник ще пусне всички. Моля ви кажете ми, че не е чак толкова страшно! Много ли е висок резултата? Препоръчайте лекар в Бургас /видях първа страничка, там пише само за една ендокриноложка/.

# 256
  • София
Здравейте,
аз се престрашавам да се появя тук... макар да не съм много сигурна дали точно тук ми е мястото - имам високи  - ама много - стойности на ТАТ и МАТ (1304 и 460.3), но и нисък tsh - 0.567... Октомври фт4 13.6...  Confused

Освен това 2 години безуспешни опити за зачеване, последван един мисед...

# 257
  • до една звездичка
katiABV, а имаш ли поставена диагноза?
Твърде ниското ТСХ и високото ФТ4 говорят за ХИПЕРтиреоидизъм, май... newsm78

# 258
  • Сфия
jujka^, по принцип не е добър резултатът, но е хубаво, че сте го открили проблема. Ще назначат терапия и ще влезне в релси хормона, с него ще започват да избледняват и оплакванията на майка ти. Тъй, като ЩЖ влияе на всички органи на тялото е възможно другите проблеми да имат връзка с това. Процесът не е необратим, за няколко месеца ще се почувства по-добре, а още, като започне приемът на Тироксина, ще усети и разлика. Когато на мен ми поставиха диагнозата - тази година март месец, аз бях един парцал. При това на 34 години, плануващ бременност. Едвам дишах, поддържах високо кръвно, пулс-100, виеше ми се и свят, изморявах се, не търпях на топло, не говоря и за килцата, които си метнах последните 7-8 години... Сега вече се чувствам доста по-жизнена, кръвното ми се нормализира, от време на време имам сърцебиене, но все още се и боря с хормона, най-вече заради бремеността. Успех и се радвайтв, че сте открили болестта!
Кати, престраши се, добре дошла. Не се плаши от стойностите на ТАТ и МАТ, не са чак толкова, има и по-тежки случаи.

# 259
  • София
katiABV, а имаш ли поставена диагноза?
Твърде ниското ТСХ и високото ФТ4 говорят за ХИПЕРтиреоидизъм, май... newsm78

Не, не съм виждала лекар още. В петък вечерта видях резултатите от антителата... и изобщо не ги очаквах. ФТ4 ми е нормално, по- скоро в ниската част, не високо.

# 260
  • София
katiABV, добре дошла при нас!
ФТ4 не го мисли, то се следи при бременност.
Антителата наистина са ти много високи и това подсказва Хашимото, като отидеш на лекар поискай да ти направи ехография на жлезата. Тези стойности на антителата показват, че нещо с жлезата не е наред, но не ги мисли тях, те се изследват еднократно за доказване на заболяването и после ги забравяш. Следи се ТХС като е хубаво то да е под 2 за забременяване, по-високите стойности водят до спонтанни аборти, което ме навежда на мисълта, че твоят не би трябвало да е причинен от хашимотото. Каква причина ти казаха за аборта?
Имаш ли някои от изредените симптоми на първа страница?

# 261
  • София
Никаква причина не са ми посочвали. Бебенцето не се развиваше, защо... не знам.

Имам доста от изброените. Уви.

# 262
  • до една звездичка
Повишените антитела биха могли да говорят и за наличие на друго автоимунно заблояване, не е ли така? Не е задължително да е точно Хашимото, или аз бъркам?

АИ заболявания са безброй, уви.

В крайна сметка, лекаряте ще каже кое-как и защо.

# 263
Нали ли мина номера с направлението...

Здравейте и от мен. Ще използвам мнението на Дега да ви попитам нещо. Осигурена съм и към ЗК и към доброволен здравен фонд. И при все това плащам щури пари за изследване на хормони. И се чудя и мая как става този номер с направленията? Онзи ден отидох при ендокринолог от ЗК да помоля за направление за хормони, тя ме овика, че не можело така, трябвало ми направление от личен лекар. ЛЛ пък ми иска епикриза от ендокринолог за да ме диспансеризира.  #Cussing out По принцип ме наблюдава Начев, но той не работи по ЗК. Кажете ми, моля, какво да направя, за да мога да си изследвам ежемесечно хормоните ТСХ и ФТ4 без да плащам като поп?!  newsm78
И още нещо, миналият месец ТСХ ми беше 0.47, което е идеално за бременното ми състояние, но от последните ми изследвания е 2.68. Как е възможно такова отклонение, при положение, че не съм намалявала дозата Л-тироскин? Днес следобяд съм при Начев, дано да ме успокои. Отделно си пуснах ТАТ и МАТ, въпреки че знам, че нивата им служат само за установяване на заболяването. Последно съм ги изследвала преди 4 години и доколкото си спомням ТАТ беше към 1500, а МАТ около 350. Сегашните им нива са съответно 216.8 и 1.8  newsm78. Останах много изненадана колко са намалели, как ви се струва това?
Извинявам се за дългия пост и многото въпроси, но така е като влизам рядко. Ще се радвам някой да сподели мнението и опита си.

# 264
  • до една звездичка
MagicGR, аз мога да споделя своя опит, вкратце:

1. За да ме диспансеризира ЕНДОКРИНОЛОГА, предоставих копие от епикризата си, в която пишеше, че имам автомунен хипотиреоидит.
Освен нея, предоставих и направление, което взех от ЛЛ;

2. Първите БЕЗПЛАТНИ изследвания (поети от НЗОК), а именно ТСХ и ФТ4 направих по това направление през месец МАРТ, т.г.

3. Вторите и ПОСЛЕДНИ безплатни изледвания (пак по НЗОК, пак на ТСХ и ФТ4) ще мога да направя не по-рано от СЕПТЕМВРИ, защото интервала между двете изследвания трябва да бъде не по-малък от 6 месеца.

Всички изследвания, които съм си правила МЕЖДУВРЕМЕННО съм си заплащала сама, включително и ТАТ И МАТ, които, въпреки, че са за поставяне на диагнозата, не се поемат от касата и пациента трябва да си ги плати.

Дано съм ти била полезна със своя скромен опит.

# 265
Дега, много ти благодаря за бързия отговор И аз така разбрах, че ЗК поема само 2 изследвания на хормоните за 1 година Но си мислех, че като съм осигурена от допълнителен здравен фонд, ще мога само с направление от ендокринолог да си направя изследванията безплатно, тъй като ми влизат в осигуряването по фонда имам спомен, че в МЦ Лора са ми признавали дори написано на хвърчащо листче кои хормони да си изследвам, при това не от ендокриноло а от АГ, само защото съм осигурено то фонд Така, че всичко, което ми трябва е такова направление Успях и аз да си издействам направление от ЛЛ и ще пробвам с него и с епикризата за Хашимото по твоя съвет да отида при някой ендокринолог да се моля за пускането на хормони Не мога да се примиря с мисълта, че няма начин при толкова здравни осигуровки, които ни смъкват, да не мога да се възползвам от това Пожелайте ми успех!

# 266
  • до една звездичка

Пожелаваме ти. Peace

# 267
  • София и там където не се пуши
MagicGR моя приятелка преди като сме ходили заедно, подаваше само карта за някакъв фонд и стотинка не и взимаха. Не зная подробности. Отиваш в лабораторията и питаш.

# 268
MagicGR, аз съм към ДЗИ и освен здравноосигурителната карта наистина искат направлевие от лекар- на мен ЛЛ ми дава такива, едни зелени, пише се на ръка кои хормони и защо и толкова. Всеки месец ги ползвам, не е имало проблеми- в Кандиларов и Цибалаб със сигурност. Фондът и лабораторията се разплащат помежду си и ти нищо не даваш. Последните 2-3 пэти и АГ-то ми даде същите, като го помолих.

# 269
  • Сфия
Маги, пожелавам ти успех! Истината е, че с тази абсурдна здравна система в момента, след като съсипаха здравеопазването, уви всичко е възможно. И аз съм бясна, че трябва всеки месец да плащам, като поп по 35лв. Не са ми безпроблемни, а ако ги нямам... Никой не го е еня. А ТСХ си играе, както си иска, особено по време на бременност. Иначе и аз този месец се сдобих с така мечтанато направление за ТСХ и ФТ4, но следващите 5 месеца ще цакам и това е.

Общи условия

Активация на акаунт