Собственици на/Живущи в ателие...

• 928
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте!

Доколкото разбирам има някакви изисквания, според които помещения с изцяло северно/североизточно/северозападно изложение или липса на паркомясто/гараж няма как да се водят апартаменти, дори и да са строени с тази цел и им се приписва статут "ателие". В случая става въпрос за помещение от 90кв чиста площ, с две спални, баня и тоалет, тоалет, кухня с хол. Данъкът му си е нормален (120 лв за половин година), токът си е на дневна и нощна тарифа като на битов потребител....  Rolling Eyes Въпросът ми е при тези обстоятелства дали може ателието да се води по документи за "жилищна цел" и евентуално да се смени статутът му?

И също така съм забелязала, че в някои нотариални актове на "ателиета" стаите са описани като "кабинети", а в други като "спални". Помещенията са обсолютно еднакви, ателиетата са едно над друго на втори и трети жилищен етаж (сградата е от 4 етажа).  newsm78 Откъде идва разликата в случая тогава? Според нотариус това не трябва да ни притеснява, а така ли е всъщност?  Rolling Eyes

# 1
При наличието на 2 броя спални и кухня с хол, нямате ли поне една стая, която да гледа към изложение различно от северно/североизточно/северозападно ?
А към ателието имате ли килер, складово помещение или маза?

# 2
Всички стаи са север/североизток. Да, имаме и избено помещение (мазе).

# 3
Мисля че, заради изложението на стаите няма да може да смените статута. Аз съм в същото положение.
Като цяло няма никакъв недостатък това, че се води ателие - освен данъка. Данъка, който ще плащате е в цял размер, докато за жилище, което се води апартамент и основно се плаща 50% от данъка.

# 4
И аз така чета, но за апартамент 70 кв в същата сграда данъкът е 90 лв, а за ателието 90кв е 120 лв... Rolling Eyes Което значи, че дори и правилото за 50% явно не важи. А във вашия нотариален акт какво пише за разпределението - кухня, приемна, спалня, кабинет? И регистрирани ли сте там?

# 5
Ние още нямаме АКТ15, което означава, че още не плащаме и данъци. Имам обаче нот. акт и там си пише кухня с дневна и спалня. Не фигурират кабинети и приемни.

# 6
Ох, ще ме побъркат тези подрбоности просто...Чудя се какво е реалното обяснение в случая?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт