Отговори
# 75
  • Мнения: 409
Благодаря за пожеланията  Hug
Ще почерпя с малко закъснение, аз тези месечинки все ги забравям  Embarassed

Поздрави и на нашите наборчета!

Леле какъв съм заплес Честит празник и от нас!  bouquet Честито на имениците!

По повод хемоглобина да ви споделя колко се ядосах - една позната е бременна в 5-и месец и до сега са я тъпкали с желязо и продължават да й внушават колко й бил нисък хемоглобина и че трябва постоянно да пие желязо, накрая я принудих да го изиска от лекаря си и да ми каже колко е - държте се - 122!

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 11:17 от Саманта Упс

# 76
  • В сърцето на моите съкровища...:)
  • Мнения: 622
Здравейте,

nechovechka , Оххххх, голям смяяяяххх!
bebZz , на малката кукла! Ние засега ''спринтираме'' с проходилката и се държим изправени за кратко до стола. Отскоро се набира на масата..
Аник,Ники е страхотен! Много е пораснал, откакто се виждахме!  Hug

За храненето- хапваме си от всичко... Mr. Green Само рибка не сме пробвали още, но и това ще стане. Сега от 10 ще го запиша на кухня за престоя ни,поне да не притеснявам с готвенето, докато свикнем с обстановката.  Peace


Да не забравя.. .Честит имен ден на всички празнуващи, както и да поздравя месечинковците с повод днес!

# 77
  • Мнения: 240
Здравейте мамчета!

За памперсите - ползвам на Пуфис още от началото и съм много доволна на скоро взех на Памперс подмамена от промоцията и на 2-рия памперс ми идеше да си отхапя главата. Ужасни са и се обедих за пореден път. Изпускат, имат топченца които полепват по дупето и дори миризмата им ме дразни, и са едни сдъвкани, смачкани и висят. Разбира се това е мое мнение.

За храните - въведох жълтък, пилешко и пуешко месо и глутен. Сега ще въвеждам риба и сиренце.

Честито на всички именици и месечинковци!

И да попитам - кога се въвеждат сини домати /патладжан/, зелен боб, коприва и други зеленяши, пресни и сухи подправки.

Лек ден!

# 78
  • Мнения: 599
Днес малкото ми сладко момченце има имен ден  Hug

  bigdance2 да ми е живо и здраво, ЧЕСТИТО И НА ВСИЧКИ КОИТО ПРАЗНУВАТ ДНЕС ПЕТРОВДЕН  Hug

няма да качвам почерпка, вие си знаете, че съм с мобилен нет......и картинките теглят много ббббрррр.... Mr. Green

# 79
  • Русе
  • Мнения: 904
Веси да ти е живо и здраво момченцето

# 80
  • Мнения: 3 527
Честито, Веси!

# 81
  • Мнения: 3 527
Искам да ви поздравя с тази страхотна песен от "Под прикритие", ако го гледате:
http://vbox7.com/play:8b73d5d650

# 82
  • Мнения: 7
*Noel*   Hug Hug

А сериалът е просто велик!!!

# 83
  • Русе
  • Мнения: 904
Май ще се оправи времето и ще има разходка за малкото ми диваче  Mr. Green

# 84
  • Мнения: 793
Домат
- Пюре/готвен: след 8 м. (хистамин, провокира изявата на алергии)
- Суров: след 12 м. (при алергични деца)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=211694.0
Суров домат
Може след 12 месеца – тогава изчезва чувстителността на организма към лимоновата киселина в доматите (която е основният проблем и при цитрусите, а не алергията в прекия смисъл на понятието). Съдържа ценни съставки в суров вид – например заради доброто съдържание на витамин С, може да се добавя домат към "железни" зеленчуци.

Спанак - след 8 м.
- целулозен (готвеният спанак съдържа доста повече фибри от суровия)
- алерген
- нитрати
- добър източник на желязо (въпреки митовете за сгрешената запетая - но нискоусвоимо поради оксаловата киселина и фибрите)

Зрял фасул (боб)
- 15-18 м.
- има и препоръки около 10-12 м.
- в доста схеми на захранване не се прави разлика между лещата и боба от гледна точка на възраст за въвеждане
- без люспите до 15-18 м.
- слаб алерген
- добра хранителна стойност, важни протеини
- високоцелулозна храна (тежък за храносмилане)

Патладжан

- въвеждане: 8-10 м. или 12-18 м. (различни мнения)
- слаб алерген
- съдържа хистамин: в семките и обвивката (внимание при алергични деца)
- не се консумира в голямо количество от малки деца
- добър, не не незаменим витаминен и минерален състав в детското хранене (калий, калций, вит. A, С)
- средноцелулозен (фибри над 2 г/100 г)
- трудносмилаем (в началото задължително обелен – ципата е несмилаема както при доматите)
- въздейства върху бъбреците и някои други вътрешни органи (при хора със заболявания)
- съдържа соланин (токсичен само в големи количества; в съвременните сортове е в малко количество; концентрира се май-много в презрели патладжани или с кафяви петна по тях; соланин се съдържа в картофите, доматите и чушките)


ПОДПРАВКИ

Подправки (около 8 м.)

Лук, праз, чесън
- лук, праз, чесън (в много схеми не се прави разграничение между видовете лук)
- задължително термично обработени
- в символично количество (около 1-5% от общото съдържание)
- трудносмилаеми, тежки за стомахчето
- но пък слаб алерген
- целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване (в по-голямо количество - след 1 год. поради хранителната им ценност)

Магданоз, копър
- първоначално се въвеждат обработени в лека степен
- после в свеж вид
- зелените подправки се водят алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.

Магданоз, копър - 8 м.
- първите няколко пъти е добре леко обработени (прибавят се 5 мин. преди да са готови зеленчуците)
- после свежи (добавят се непосредствено преди да се пасира или поднесе храната, за да се запази витамин С)
- алерген (но алергията по-скоро не е от типа на хранителната)

Подправките (магданоз, копър, лук, праз и др.) са подходящи от 8 м. нататък и винаги в малко количество.
Преди това няма нужда от допълнително овкусяване на храната, защото дечицата нямат развит вкус и ароматните зелени подправки могат да дразнят чувствителното обоняние.
Като витаминен принос също няма смисъл преди 8 м., защото така или иначе се предлагат в минимално количество.

Разрешени подправки под 1 год.:
- босилек
- джинджифил
- индийско орехече
- копър
- кориандър
- куркума
- лимонова кора
- магданоз
- мащерка
- мента
- портокалова кора
- риган
- розмарин
- червен пипер
- чесън

Проблемни подправки под 1 год.:
- ванилия (да не съдържа алкохол)
- горчица
- канела (спорен алерген)
- къри (понякога алерген)
- лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
- целина (алерген)
- хрян

Повечето широко използвани подправки не са хранителни алергени.
* Въвеждането им се отлага за по-късен етап, тъй като могат да дразнят стомаха - не заради алергенния им потенциал.
* Ако се въвеждат преди 1 год. – винаги да е като нова храна и да се следи за реакция. Възможни са индивидуални реакции предвид крехката възраст.
* Някои подправки са алергени по принцип, но не хранителни – например соковете на растението или семената предизвикват обриви при допир, но това не са често срещани случаи.



Целина (корен)
- 7-9 м., при чувствително стомахче по-късно
- богата на фибри в суров вид (хубаво почистена и сварена се понася добре)
- етеричните масла дразнят стомшната лигавица при количество над 80-100 г
- алерген заради растителните белтъчини (но топлинно обработена не е толкова проблемна)
- листа от целина: след 8-10 м. или по-късно

Други (по преценка, в символично количество)
Червен пипер, капки лимонов сок, чубрица, розмарин, босилек.


Коприва
- около 10 м. (може и малко по-рано, ако е в сезона)
- не е силен алерген (има изследвания на различните разновидности коприва, според които именно видът, който се консумира масово, е с най-слаб алергенен потенциал)
- власинките не са проблем - достатъчно е да се попари (тук няма аналогия с мъхестите плодове)
- привлича нитрати (има естествената способност да акумулира нитрати, затова – да е от чиста местност)
- богата на витамин С, както и витамин К и др.

Лапад
- 10 м. (когато се въвежда спанак)
- ниско съдържание на оксалова киселина (за разлика от спанака и другите листни)
- богат на витамин С (3 пъти повече от спанака)
- средноцелулозен (задушеният лапад има повече целулоза от суровия)
- нитратите се концентрират в дръжките и средната жилка на листата (махат се)

# 85
  • Мнения: 793
Ето и за хемоглобина и желязото:

Ниският хемоглобин на 6 м. означава, че запасите от желязо, натрупани вътреутробно и приемани чрез кърмата, вече намаляват. Това е сигнал, че оттук нататък детенцето трябва да се захрани правилно и здравословно, а не че има някакъв проблем.

* Един педиатър в качеството си на лекар тълкува тези резултати като проблем – защото неговата задача по презумпция е да лекува състояния извън нормалното.
* Един специалист по детско хранене (или информираният родител) обаче ще изтълкува тези резултати като нужда да се обмисли и следва един разумен режим на въвеждане на твърда храна, съобразен с детенцето.
* Така че, тези изследвания на 6 м. са мотивация да захраним и храним децата си балансирано, а не да се притесняваме излишно. На тази възраст няма анемия, има предпоставки за такава, ако на детето не се осигури нужния внос на желязо през следващите 6-18 м.

Резултатите от кръвната картина на 6 м. са отличен повод да се замислим какво ще предлагаме на децата си:
- повече пълнозърнести храни вместо нишесте например;
- достатъчен прием на месо за съответната възраст;
- включване на 'железни' зеленчуци, но със знанието, че желязото в тях е слабоусвоимо и абсорбцията му трябва да се подобри чрез правилно приготвяне и предлагане на храната и т.н.

По тази логика практиката в повечето европейски и други държави е изобщо да не се проверява хемоглобин до 2 год. Ако детето е здраво, весело, енергично и се храни здравословно т.е. няма признаците на истинската анемия – тогава тези силно ориентировъчни изследвания с кръв от пръстчето преди 2-рата година не означават кой знае какво. 105-108 е долната граница, стойности над 100 са приемливи.

СЪДЪРЖАНИЕ НА ЖЕЛЯЗО В ХРАНИТЕ

Зърнени храни
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо                     6.8
Елда                       3.9
Ечемик (глутен)     6.0
Овес (глутен)         4.6
Пшеница (глутен)  3.1

Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска най-вече поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
- прием едновременно с витамин С (доста плодове са отличен източник)
- накисване на зърната
- отделна консумация на продукти, богати на калций
Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от 'естествени' източници.


Месо
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Телешко месо           3.1
Пуйка (тъмно месо)  2.4
Пуйка (светло месо) 1.2
Пиле (тъмно месо)    1.6
Пиле (светло месо)   1.2

Желязото от месото (хемовото желязо) се абсорбира най-лесно, за разлика от желязото в листните зеленчуци (нехемовото желязо). Усвояването се подобрява при комбиниране на желязо от различен вид.


Зеленчуци (подходящи за 7-12 месец)
Съдържание на желязо (на 1 чаша):
Цвекло                        2.8
Леща (сварена)          6.6
Спанак (сготвен)        6.4
Грах (сварен)              1.2
Броколи (варени)        1.1
Брюкс. зеле (варено)  1.1

Усвояването на желязото от растителен произход е до 10%. Когато се консумират едновременно храни с хемово и нехемово желязо се оптимизира усвояването на желязото. Витамин С също подобрява абсорбцията му.

# 86
  • Мнения: 1 167
Честити именни дни,месечинки и др поводи.Вчера такъв рев беше в салона горе долу го подстригаха,качила съм снимка във феиса.Много го беше страх Ники.
Рибка давам събота и неделя,че нали през седмицата сме на кухня.Много я харесва .
Нещо ми се пие биричка с картофки Mr. Green,а съм на работа до 19 Mr. Green Mr. Green

# 87
  • Мнения: 793
Ето и за киселото мляко (Ноел, сори че късно, но сега имах време да се поровя)

Кисело мляко може преди 1 год. Препоръчителната възраст в специализираните източници за детско хранене(!) варира между 8 и 10 м. Това се отнася за киселото мляко и сиренето. Оттам нататък е въпрос на личен и/или информиран избор.

Двете основни причини да се препоръчва кисело мляко след 1 год. не са нито алергията, нито млечно-киселият му състав – факти, които най-често се изтъкват в така оборотните теми за киселото мляко…

--> Преди 1 год. е важен броят на млечните хранения (заместването на възможно най-малко хранения) и общото количество мляко за деня.
--> След 1 год. е важно общото количество мляко за деня. Кога и колко често е въпрос на навик и режим на детенцето.
Количество мляко след 1 год. - Препоръките варират от 450 до 650 мл.
Най-често срещаните са 500 мл или поне 500 мл.

Според официалните схеми на захранване на повечето педиатрични организации:
- Кисело мляко и сирене (т.е. стандартни или детски продукти с пресечен белтък от нормално, неадаптирано краве мляко) = 8-10 м.
- Краве мляко (т.е. прясно мляко) = след 1 год.


Защо преди 1 год.
- Преди 1 год. може кисело мляко. Препоръките варират между 8-10 или 10-12 м. Целта е предпазване от алергия.
- Преди 1 год. киселото мляко се предлага в малко количество и единствено като допълнение към кърмата или АМ.

Защо след 1 год.
- След 1 год. киселото мляко може да замести кърмата или АМ - изцяло или частично, според личната преценка.
- След 1 год. може да се предложи кисело мляко за първи път. Целта не е предпазване от алергия, а гаранция, че до 12 м. детето е получавало само млечни продукти, които имат най-подходящия хранителен принос (кърма, АМ, обогатени детски млечни продукти).

Категорично пълномаслено мляко между 1-вата и 2-рата година.
Това е стандартната препоръка. Няма единодушно мнение в официалните препоръки дали млякото да е пълномаслено или нискомаслено за възрастта между 2 и 3 год.

Нормалната масленост е от 3% нагоре. Колкото по-висока масленост, толкова по-добре, макар че в натурален вид самото краве мляко трудно би могло да има масленост по-висока от 5-6%. За детенце над 1 год. е напълно подходяща масленост 4-5%. Отделно, обезмасляването всъщност е доста противоестествен процес на допълнителна обработка… Освен това, купеното кисело мляко задължително се пастьоризира (което ограничава ценната млечно-кисела ферментация), а домашното – не. Ако е от сигурен източник, домашно е по-добрият избор.

На кърмените деца над 10-12 м. може да се предложи направо пълномаслено кисело мляко.

Кашите и бебешките бисквити са с обезмаслено мляко, защото са продукти за консумация преди прехода към обща храна - когато стомахчето е затруднено да се справи и с белтъчния състав, и с животинските мазнини на млякото.

# 88
  • Мнения: 793
Риба

Възраст
- 8-10 м. е най-често срещаната препоръка
- след 1 год. при алергична обремененост или лична преценка
- няма основание за отлагане на рибата с цел предпазване от алергия (за разлика от други храни)

Захранване
- както всяка нова храна: в продължение на 3-5 дни (от 1-2 лъжички до пълната доза за възрастта)
- най-подходящи са 'белите' видове риба (хек, мерлуза, треска и пр.)
- алергична реакция може да се прояви както към рибата изобщо, така и към конкретния вид риба

Количество след захранване
- количеството на рибата е колкото на месото за възрастта
- след 1 год. рибата може да бъде малко повече от месото (напр. вместо 50 г месо може 60-70 г риба)

Колко често
- рибата е алтернатива на месото в детското меню (редува се с него)
- 1-2 път седмично до 1 год. (зависи от педиатричните школи и традициите)

За домашните пюрета – точно за рибата може би не е удачно за дете под 1 год., въпреки че съм привърженик изцяло на домашната храна. Освен ако има вариант да се купи био-риба.

12 месец:
- повечето риби са силен алерген
- морската риба е по-силен алерген от речната (херинга, скумрия, сьомга, треска)
- риба тон и скумрия (от консерва) – имат високо съдържание на хистамин
8-10 месец:
- 40% от рибните алергии са към конкретен вид риба, а не изобщо (напр. хек е подходяща риба или всякакво филе)
- съдържа незаменими аминокиселини (повече от месото)
- съдържа полиненаситени мастни киселини (по-лесно смилаеми от животинските)
- рибата съдържа по-малко съединителна тъкан (лека за храносмилането)

Подходящи са всички "бели" видове риба т.е. с малко мазнина и леки за храносмилането. Такива са мерлуза, треска, хек, калкан, пастърва.
- Сьомгата не се препоръчва сред първите рибни видове, но това е в случая на домашно приготвена. От пюре по-скоро е ок.
- Скумрия и шаран се избягват. Все пак има схеми, в които се препоръчват и по-мазни риби заради вида на мазнините и важността им за хранененто в ранна детска възраст.
- Едрите морски и океански риби също не са подходящи – вероятността да съдържат живак и други тежки метали не е за подценяване.
- Риба тон и скумрия в консервиран вид могат да съдържат високи нива на хистамин.
-------------

Има едно хубаво рибно пюре на Хип – след 8 месеца, 190 г, с калкан, био.
Не се сещам точно какви бяха другите съставки (още 1-2 вида зеленчуци, без спагети и подобни), беше доста изчистено. Предполагам, че се предлага в БГ.



Рибна алергия
Рибата безспорно е сред топ-алергените. Но има няколко особености:
- Има разлика в механизма на рибните алергии при деца и при възрастни. Педиатричните школи признават, че няма единодушни заключения относно механизма на рибните алергии при децата. Затова има и доста разнородни препоръки за възрастта на въвеждане.
- Късното захранване може да отложи, но не може да избегне алергиите към някои храни. Рибата е такъв тип храна.
- Има проучвания, според които почти ½ от рибните алергии са към конкретен вид риба, а не изобщо към рибата.
- Морската риба е по-силен алерген от сладководната.


Риби преди 1 год.:
- хек
- треска
- мерлуза
- пангасиус
- пастърва
- калкан
- щука
- евентуално някои по-мазни риби (напр. шаран)

Риби след 1 год.:
- всички бели риби
- шаран
- сьомга
- скумрия
- херинга
- тон
- сом

Риби, които се избягват:
- акула
- риба меч
- консервирана скумрия
- консервирана риба тон

# 89
  • Мнения: 793
Мненията са на Косе Босе и всеки сам си преценява, какво от това да приеме и какво не. Аз ги поствам така както съм ги вадила преди 2 години за Симона. Тогава като виждах някакви разминавания или несъответствия, я питах, но отговорите не съм запазила за съжаление, а тя вече не влиза тук. Peace

Айде улях се, отивам да бач

Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 14:32 от БебОле

Общи условия

Активация на акаунт