записване на детето

• 7 266
  • 39
  •   1
Отговори
# 30
най-сигурно ще разбереш като родиш детето в болницата. Там на място регистрират децата и можеш да попиташ старшата акушерка (тя прави регистрацията в твое присъствие) откъде да си вземеш акта за раждане. За съжаление дори в София при регистрация на децата в отделните болници има различни процедури Sad - напр. в една искат само декларация за припознаване от бащата (ако няма брак), в друга искат декларацията да е нотариално заверена.

# 31
  • София
Щом ще раждаш в София, ще си вземеш акта от там и ще отидеш в Русе да си подадеш документи за еднократна помощ  Peace
  Peace
 И за детски да не забравиш Simple Smile
 И ние сме в абсолютно същото положение. Направих едно гости като беше бебето на 2 месеца и си оправих за един ден нещата.

# 32
  • София
Благодаря на всички, които се включиха. Единственият извод, който мога да си направя е, че явно от болницата, в която се ражда, препращат директно документите, където им дойде, може би там трябва да питам как процедират - вие как мислите? Не си обяснявам по друг начин разликите в случаите ви. По въпроса за бащата лично при мен  е така - бащата е с постоянен адрес Кресна, аз съм с постоянен адрес Русе, и двамата живеем и работим от години в София, имаме временна адресна регистрация (настоящ адрес) в София, живеем на квартира. И на мен не ми се вижда логично, когато никой от нас не е с постоянен адрес тук, детето да има постоянен адрес тук. Нямам нищо против (дори предпочитам) детето да е с моя постоянен адрес, не ме притеснява да ходя до Русе за детски и еднократна помощ, не искам да сменям лична карта, няма и как - едва ли хазаите ми ще се съгласят да подпишат съгласие да се водя на постоянен адрес в тяхното жилище - и с право според мен. Единственото, което исках да знам е - значи ли, че ако детето има постоянен адрес в Русе, то и актът за раждане ще е издаден там, въпреки факта, че ще се роди тук? Разбирам, че мненията са различни, ще потърся и други източници на информация. Извинявам се за дългите обяснения.

постоянен адрес се сменя за отрицателно време, никой и не иска съгласието на хазяите.
иначе моето дете го записаха на моят постоянен адрес, който беше просто друг квартал, но акта - да, взех го от съответната община, където беше въпросният постоянен адрес.

# 33
  • София
Според мен най-добре питай как процедират в болницата, в която ще раждаш и звънни и питай и в общината (или който отговаря за тези неща). Оттам ще ти кажат май най-достоверната инфо. Аз като гледам - при всеки е различно, така че си се подсигури с инфо от първа ръка. И ако трябва питай в няколко институции, за да сравниш кой какво казва. Както ни учиха 4 год в уни-то - всяка информация да се потвърди от мин 3 независими един от друг източника Simple Smile

# 34
  • UK

постоянен адрес се сменя за отрицателно време, никой и не иска съгласието на хазяите.
иначе моето дете го записаха на моят постоянен адрес, който беше просто друг квартал, но акта - да, взех го от съответната община, където беше въпросният постоянен адрес.

[/quote]

За съжаление на нас ни искаха - искаха собственикът на жилището да се яви лично в общината да подпише декларация, че е съгласен това и онова лице да живеят в жилището и трябваше да представи и копие от нотариален акт и лична карта, че именно той е притежателят - това и за регистриране на временен настоящ адрес и за постоянен адрес. Поне така е в нашата община - Възраждане . Въведоха го като мярка, заради зачестилите злоупотреби покрай изборите последните години.  Дори имат копия от наредби, правилници и образци на декларациите окачени по стените. За другото предполагам сте прави - в болницата ще ми кажат всичко - стига да не забравя да питам, покрай суматохата около новата гордост на семейството.

# 35
  • София
не знам, може би заради изборите наистина, аз преди 2 месеца си сменях адресната рег. и личната карта и ни искаха само договора за наем.

# 36
А правихте ли адресна регистрация на бебетата си? Все не ми остава време да отскоча до общината да питам. Аз смятам, че не би трябвало, при положение, че акта за раждане е издаден в общината по постоянен адрес на родителите, но знае ли човек, нали непрекъснато измислят по нещо ново. Ще й вадим паспорт тези дни и се чудех дали няма да ми искат удостоверение за адрес.

# 37
А правихте ли адресна регистрация на бебетата си? Все не ми остава време да отскоча до общината да питам. Аз смятам, че не би трябвало, при положение, че акта за раждане е издаден в общината по постоянен адрес на родителите, но знае ли човек, нали непрекъснато измислят по нещо ново. Ще й вадим паспорт тези дни и се чудех дали няма да ми искат удостоверение за адрес.
Информацията ми е отпреди 3 години, когато дъщеря ми беше на 9 месеца. Тогава искаха да се направи адресна регистрация за постоянен адрес на детето, когато се вади международен паспорт. Може да отиде само майката. Другото е, че трябва двамата с бащата да присъствате и да се подпишете под формуляра за искането. това къде е издаден акта за раждане няма никакво значение. Може през това време да сте сменили постоянния си адрес. Просто изискването за всеки български гражданин, дете или възрастен, при издавене на първи паспорт или лична карта е адресна регистрация. Това поне беше преди 3 години. Но не мисля, че се е променило много. не питай в общината, а в паспортната служба, там най-добре знаят.

# 38
  • София
Аз лично не съм правила, още не съм им вадила задгранични паспорти.
Адресна регистрация самата аз си направих когато си извадих 1вия паспорт, зеления.

# 39
Блгодаря много, Deni-meni. За да не ходя два пъти до паспортната служба (един път да питаме, втори за да подадем молбата) направо ще отидем с готовото удостоверение.

Общи условия

Активация на акаунт