Въпроси към Класически хомеопати 16

• 65 887
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,
Позволявам си да нахлуя в темата, защото съм леко притеснена.
Днес заведох големия си син (4г.) за първи път при хомеопат. Тъй като преди месец беше с пневмония в болница, а преди това 2-3 пъти с бронхит и "спазми", лекувани с Вентолин и намеци за астма от страна на пулмолозите, реших да се обърна към хомеопатията, за да не ми се изправя косата всеки път като чета дългия списък с нежелани реакции на медикаментите, които му изписват и тепърва ще....
Та да се върна на въпроса - редно ли е да се дава хомеопатия за стимулиране на имунитета и то толкова различни?
Изписани му бяха - Apis mellifica 30ch, Poumon histamine 15ch (вечерни да се редуват), Silicea 15ch, Calcarea phosphorica 9ch (сутрешни да се редуват през ден) + Sulfur iodatum 15ch/ oscillococcinum(само веднъж седмично да се редуват).
Преди час звъннах на хомеопата, защото детето почна да кашля и да се оплаква от болки в гърлото- изписа още 3 препарата за утре сутринта... през час ще се дават.
С други думи - има ли нещо притеснително или спокойно да се доверя и да оставя здравето на детето в ръцете на този хомеопат?

Всичко е притеснително от това, което сте написали. Въобще НЕ може и НЕ бива да се доверявате, защото подобно предписание е в РАЗРЕЗ с всички принципи на хомеопатията и може да е опасно, много опасно.

Подозирам, че този който е направил предписанието е лекар изкарал експресно курсче по Боарон, но това НЕ го прави компетентен и правоспособен хомеопат. Гинеколозите не вадят зъби, както денталните лекари не правят цитонамазки. Всяка жаба да си знае гьола.... Ей такива доктори ми идва да ги изправя до стената и разстрел  Twisted Evil А на родителите ГОРЕЩО препоръчвам първо да се информират, преди да правят експерименти с децата си, доверявайки се на подобни псевдохомеопати.
Ако сте решили да лекувате детето си с хомеопатия - изберете си истински хомеопат, практикуващ съгласно класическите принципи.

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 01:33 от Nial

# 496
Кой хомеопат е добър хомеопат?

Добрият хомеопат, е такъв, само защото в практиката си се придържа неотлъчно към принципите на хомеопатията, разписани в „Органон на лечебното изкуство” от Самуел Ханеман и утвърдени в годините практика, като истинни.  На прост български език това означава, че:

1/ Добрият хомеопат ще се запознае задълбочено със случая ви, като проведе интервю.
Ще се интересува от това, което ви притеснява и искате да се промени.
Ще се интересува както от физическите ви симптоми, така и от начина по който се чувствате във връзка с конкретните симптоми, които имате. И понеже има казуалност (причино-следствени връзки), хомеопатът ще се интересува от вашата биография, от нещата от живота ви, през които сте преминали и са ви направили това което сте.
Ще се интересува от вашата бременност, от начина по който сте се чувствали по време на бременността, от това как е протекло раждането.
Ще се интересува от заболяванията на вашите близки.
Ще се интересува от страховете ви, от това което ви притеснява в живота, от това което сънувате.
Ще иска да разбере светогледа ви, начина по който възприемате и взаимодействате със света.

2/ Добрият хомеопат ще анализира случая ви и ще го реперторизира (с компютърна програма или на ръка с помощта на справочници), или ще използва друг метод за анализ, например системата на Шанкаран или Шолтън.

3/ Добрият хомеопат няма да предпише ХЛ, защото му „приличате” на такова. „Прилича ми” е субективно предписание, т.е отразява начина по който „хомеопата” ви е видял, но не и начина по който вие "изглеждате"...

С § 6 на Органон Ханеман забранява всички "трансцедентални спекулации" и отрежда роля на хомеопата, като непредубеден наблюдател. Работата на непредубедения наблюдател е да наблюдава без предубеждение, т.е без субективни оценки и коментари и по никой начин не бива да базира предписанието си въз основа на такива.

4/ Добрият хомеопат не употребява изрази от типа на „да уцелим лекарството”. Това не е игра на дартс, а система която има своята стройна методология. И точно защото той е воден от принципите на хомеопатията, той не се занимава със стрелба, освен като спорт...

5/ Добрият хомеопат ще ви зададе допълнителни въпроси, за да може да направи диференциална диагноза и да определи точно ХЛ от което имате нужда към момента на прегледа. Не съществува начин хомеопатът да знае от какво ХЛ ще имате нужда един месец след прегледа, за това няма да ви даде инструкции да вземете ХЛ след 10, 15, 20, 30 дни.

6/ Добрият хомеопат ще подбере потенцията на ХЛ така щото да не предизвика тежко хомеопатично влошаване (виж § 276 на Органон). Разбира се, съгласно Принципа на Херинг е възможно обостряне на съществуващите симптоми за кратко, или връщане на стари и познати симптоми за кратко, но нито едно от двете не бива да пречи на нормалното протичане на деня и живота. Въпреки хомеопатичната криза, усещането за благополучие, чувството за прилив на енергия са задължителни, ако тези усещания ги няма, на фона на влошаването – значи възстановяването на здравето не се случва в правилна посока.

7/ Добрият хомеопат предписва едно, единствено ХЛ (съгласно § 273 на Органон), в течна форма (съгласно § 247 на Органон). Той няма да ви предпише схеми на прием от типа на 3 пъти днес от лекарство А, утре 5 пъти от лекарство В, а всяка неделя по един път от лекаррство С, или пък 10 дни пиеш едното, после 10 дни от другото.

8/ Добрият хомеопат ще иска да подържа връзка с вас. Той няма начин да знае как се развива динамиката на вашия случай , освен ако вие не го информирате за това. Той ще ви инструктира да вземете една тест доза, или ще ви я даде в кабинета си и ще иска от вас да го информирате за състоянието си след 3 дни. Разбира се съществуват остри състояния, чието менажиране изисква по чест контакт, но в тези състояния не е и нужно да се чака 3 дни за да се отчете динамиката - тя се „случва” пред очите на наблюдателя. Когато се чуете с хомеопата си след тест дозата, той може да свери личната ви динамика с динамиката, която е очаквал от случая когато сте провели интервюто и да адаптира предписанието си към вашата конкретна динамика. Ще ви даде инструкции как да приемате ХЛ и ще иска да се чуете за да проследи динамиката ви след 7 до 10 дни. След вторият „отчет”, той ще адаптира предписанието си, ако това е нужно и в зависимост от динамиката, която е отчел за вашия случай ще насрочи нова дата в която да се чуете за „отчет” или ще насрочи дата за проследяване. Проследяването обикновено се случва 30 до 40 дни след 1ви прием на ХЛ.

9/ Добрият хомеопат е на разположение да ви консултира, когато имате нужда, или ако отсъства и няма възможност да изпълнява задълженията си за известно време, ви информира предварително и ви оставя телефон за връзка със свой колега, който може да бъде търсен в случай на такава нужда.

10/ Добрият хомеопат не критикува и не дава съвети за решенията, който трябва да вземете. Единствените съвети, които може да си позволи да даде са във връзка с §4 и §7 на Органон, т.е ако е идентифицирал възбуждаща или поддържаща причина за разстроеното здраве, или пречки пред излекуването, той е отговорен да ви информира за това, за да бъде отстранено, в противен случай хомеопатичното лечение не може да бъде пълноценно.

# 497
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Nial, точно защото направих опити да се информирам относно хомеопатията и основните принципи се породи съмнението ми... Истината е, че няма как да знам кога един хоемопат е класически и друг -неистински. Редно ли е при записването на час за първо интервю да задам въпроса - Вие класически хомеопат ли сте?  ...и изобщо какъв отговор бих получила? С други думи как да разбера или трябва да обиколя 10-тина докато попадна на такъв, който да предписва по правилата, да си вдига телефона по всяко време и да е адекватен (да помни за кой от всички пациенти става дума). По какво се познават истинските хомеопати? Конкретния хомеопат ни беше препоръчан като класически, отделно ме спечели и с медицинското си обазование  (като една притеснена майка реших, че би било чудесно, ако хомеопата има и слушалка за всеки случай)... Ще съм благодарна, ако ми препоръчате координати на хомеопат на лични. Детето ми от тази вечр отново кашля, а педиатърката след последната серия инхалации се зарече, че при следващ спазъм директно ни праща в медицинска акадеия да диагностицират и лекуват астма. Да продължавам ли да давам предписаните препарати... да купувам ли и онези, с които трябва да продължа утре сутринта...?
Редактирам се, прочетох горния пост, още малко неща ми се изясниха Peace

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 01:54 от Муцуна

# 498
Nial, точно защото направих опити да се информирам относно хомеопатията и основните принципи се породи съмнението ми... Истината е, че няма как да знам кога един хоемопат е класически и друг -неистински. Редно ли е при записването на час за първо интервю да задам въпроса - Вие класически хомеопат ли сте?  ...и изобщо какъв отговор бих получила? С други думи как да разбера или трябва да обиколя 10-тина докато попадна на такъв, който да предписва по правилата, да си вдига телефона по всяко време и да е адекватен (да помни за кой от всички пациенти става дума). По какво се познават истинските хомеопати? Конкретния хомеопат ни беше препоръчан като класически, отделно ме спечели и с медицинското си обазование  (като една притеснена майка реших, че би било чудесно, ако хомеопата има и слушалка за всеки случай)... Ще съм благодарна, ако ми препоръчате координати на хомеопат на лични. Детето ми от тази вечр отново кашля, а педиатърката след последната серия инхалации се зарече, че при следващ спазъм директно ни праща в медицинска акадеия да диагностицират и лекуват астма. Да продължавам ли да давам предписаните препарати... да купувам ли и онези, с които трябва да продължа утре сутринта...?

НЕ давайте нищо от предписаното - може да навредите много повече отколкото да помогнете, нито пък купувайте още. Сутринта хващате детето и го водите на СВЕСТЕН хомеопат.  

И точно защото сте прочели - съм описал по какво се разпознава класическият хомеопат, в десет точки и....в момента в който някой ви предпише повече от едно ХЛ, просто ставате, вземате си чантата и детето и бягате надалеч, знаейки, че това няма нищо общо с хомеопатията.
Ако някой ви предпише да вземате лекарство на гранули без да го разтваряте - пак бягате от него, защото и това не е хомеопатия.

Иначе...не виждам нищо лошо, обаждайки се по телефона да се поинтересувате как практикува; да попитате колко лекарства предписва, в каква форма (течна или на гранули) и т.н. Не е нужно хомеопатът да има феноменална, почти космическа памет  Grinning за тази цел има бази данни. Когато ми се обади пациент, аз си отварям файла му и всичко е пред мен.

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 02:08 от Nial

# 499
Изписаха на сина ми еднократна доза cali m и след това прием само на reisl. Имам два въпроса:Това според вас класически метод ли е и може ли малко повече инфо за този Reisl (никъде нишо не намирам)?

# 500
Calc-m или Kali-m ? Но каквото и да е...предполагам, че са дали една доза лекарство в кабинета и след това за "подържане" (както се изразяваме на хомеопатичен жаргон) да приема от Reisl ?

Такъв тип предписание е съгласно 4-та редакция на Органон...после в своята практика Ханеман открива по-ефективни методи за работа и ги описва в 5-та и 6-та редакция на Органон, но въпреки това и днес има хомеопати, които практикуват и по 4-та редакция; както има и случаи които изискват такъв тип предписание.

# 501
Kali-m, Nial,моя грешка. Все пак, може ли малко инфо за Reisl, моля?

# 502
Не може. Достатъчно е да знаете, че предписанието е съгласно принципите на хомеопатията, разписани е 4-та редакция на Органон.

Reisl, Sac-lac, Amel, Аn-ag и някой други лекарства от тази група се използват за да подържат действието на вече приетото ХЛ в кабинета на хомеопата.

Защо така се прави и кои случаи изискват такъв тип менажиране е твърде сложно да бъде обяснено във форум, това е част от обучението по хомеопатия.  

# 503
  • Пловдив

Спокойно мила, ние сме минали точно по този път. Безброй много кашлици (диагностицирани като остър ларингит) "лекувани" с инхалации с всякакъв вид урбазон, любимите на лекарите антихистамини и ред други неща. При един от поредните ларингити, ни казаха " това МАЙ е астма"..., "има едно ново, много изчистено лекарство, да пробваме с него по схема за 6 месеца"(ставаше въпрос за Сунголер.) .Не знам защо въпросната "много добра" в професията си лекарка реши, че ще пробвам нещо на детето си Crossing Arms. С това се приключи ходенето ни по лекарски кабинети.
Не казвам, че сега(когато ползваме кл.хомеопатия) ми е много лесно, понеже Борис продължава да ни (или по-скоро мен) стряска с кошмарни кашлици, но знам ,че се движим по верният път към едно истинско здраве. Здраве, при което ще виждам детето си щастливо, усмихнато, радващо се на любовта ни. А не дете, на което уж всичко му е наред и е "излекувано", но което не се смее, не тича, не се радва на игрите....и изобщо на общуването с други хора.
пп. Аз лично предпочитам хомеопата ни, да не е със слушалка Peace

Последна редакция: ср, 31 авг 2011, 13:16 от mamaden

# 504
А кремчето арника как изглежда?
Днес купих едно от аптеката, с розово-жълт етикет, в кутийка с капаче на винт.
В съставките му имаше 5 парабени.Така ли си е по принцип или не случих?

# 505
Пате, не знам.
Аз имам Календула под формата на крем, няма такива екстри в него, поне не са описани Crazy

# 506
Еееееее, ако има поне един така описан - кажете. Аз се съмнявам, че някой може да отговори на всичките тези хубави пожелания.
И все пак: КОЙ Е ТОЗИ ЧОВЕК? (не крещя, а си засилвам въпроса)

# 507
Има - повече от един са Grinning

Аз не съм писал пожелания, нито написаното е wishful thinking. Просто и ясно ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ И ТОВА ТРЯБВА ДА ИЗИСКВА ПОТРЕБИТЕЛЯТ!

В материала по-горе на човешки език съм превел написаното в Органон, където Ханеман сам поставя стандартите за добра хомеопатична практика.

Като хомеопат знам, че не всеки пациент чете или е чел Органон и съответно не всеки потребител е запознат с това как трябва да изглежда и се случва едно хомеопатично лечение. Това от своя страна е причина много потребители на услугата хомеопатично лечение да са обект на лоша хомеопатична практика. Последствията от такава вече многократно сме коментирали, те могат да са много сериозни.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2011, 18:01 от Nial

# 508
  • София
Еееееее, ако има поне един така описан - кажете. Аз се съмнявам, че някой може да отговори на всичките тези хубави пожелания.
И все пак: КОЙ Е ТОЗИ ЧОВЕК? (не крещя, а си засилвам въпроса)
Или КОИ СА ТЕЗИ ХОМЕОПАТИ?
Не може ли в началото на всяка тема да има  списък на ТЕЗИ ХОМЕОПАТИ?
Защо имената им се пазят в тайна или евентуално се споделят на лични?
Извинявайте, ако се намесвам непоготвена, но наистина ми е много странно.
И не виждам какво лошо има да се знаят поне имената, ако не и телефоните за контакт на добрите хомеопати?

# 509
  • Пловдив
Ами така е защото повечето не са дипломирани лекари(нямат д-р пред името) и нямат законово право да практикуват и хомеопатия. Peace

Някой може и да допълни...

Общи условия

Активация на акаунт