Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мътнина в стъкловидното тяло на окото

 • 125 528
 • 136
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 234
Наямах никакви проблеми с очите допреди две седмици, когато започнах да виждам "мушица" пред едното си око. Ходих в две частни очни клиники в София, прегледаха ме обстойно, включително с Голдман, общо-взето ми казаха едно и също - това са промени в стъкловидното тяло на окото, които са необратими, но сами по себе си не са страшни. В моя случай това втвърдяване в стъкловидното тяло се намира близо до кръвоносен съд на ретината, което създава риск от отлепването й, и за да се предотврати отлепване е препоръчително мястото да се обработи с лазер.

В една от клиниките ми дадоха въпросник, който да попълня, и според отговорите, които посоча, ще определят дали тези изменения в окото може да се дължат на някакъв възпалителен процес в организма - в такъв случай назначават допълнителни изследвания, за да се установи причината. В другата клиника просто препоръчаха лазер и не си поставят за цел да изолират възпалителния процес като причина за проблема. Сега имам следната дилема - във втората клиника обработката с лазер я прави завеждащият клиниката, който е доцент и офталмолог, за когото чета много положителни отзиви в интернет. В същото време обаче ме притеснява вероятността да има някаква друга причина зад промените в окото, още повече че преди няколко месеца имах парализа на лицев нерв (причината за това остана неизвестна), която беше засегнала същото око. Въпреки че според доцента няма връзка  между двете неща, аз си мисля, че все пак не е изключена.

Въпросът ми към хора, които имат подобни мътнини в очите, е дали са им правени допълнителни изследвания, за да се установи причината за появата на мътнините, и дали обработката с лазер е рутинна процедура, всмисъл че не е толкова важно кой точно специалист я прави (от публикации в интернет оставам с впечатление, че и вдвете клиники работят добри специалисти).

Благодаря!

# 1
 • Варна
 • Мнения: 222
Имам мътнини и в двете очи вече 15 години. При мен попадаха клетки в стъкловидното тяло от две "огнища" и търсиха източника на възпалението, за да го спрат и да спре и изливът на клетки. Минах през всякакви лекари. Лазер изобщо не беше опция за лечение, но все пак действието е от преди доста време.

Последна редакция: вт, 05 юли 2011, 16:09 от Ivema

# 2
 • Мнения: 154
Здравейте, "мушиците" в стъкловидното тяло се движат заедно с погледа на човек и те не са опасни. Те са резултат от деструкция на стъкловидното тяло следствие неговото остаряване с възрастта.

# 3
 • София
 • Мнения: 234
Благодаря Ви, д-р Бориславова, но въпросът не беше какво представляват мътнините, а дали е нужно да се изключи възпалителен процес в организма като причина за тяхната поява.

# 4
 • Мнения: 154
Здравейте, може би съм разбрала грешно въпроса ви. Да, при наличие на мътнини в стъкловидното тяло трябва разбира се да се излючи възпалителен процес в окото. Много често такав процес (възпалителен) е причина за мътнини в стълковидното тяло

# 5
 • София
 • Мнения: 113
Здравейте,аз имам също такъв проблем от 5,6години в момента съм на 27,обиколила съм много клиники от които повечето частни и отговирите бяха "ЕЕ нищо ти няма млада си ще се оправиш" и тем подобни простотии ..само в една клиника в Княжево ми казаха,че сигурно е отлепване на стъкловидното тяло,били мъртви клетки...попитах как се лекува не се лекувало от тогава до сега не съм посещавала офтамолог защото единственото което направиха за мен е да ми взимат парите без д ами помогнат!Моите точки се увеличиха с времето много са вече "плуват" на всякъде из очите ми на където погледна и те веднага след погледа ми...ако ме разбирате..и понякога така правя като гледам на пред те падат надолу и минавайки през зеницата виждам магливо за секунда т.е. черните точки са мъгливи когато минават от пред на зрението ми,светлината много ме дразни-да уточня,че не са ми откривали късогледтсво стегматизми итн...но ми ужасно ми пречат защото се увеличиха и не мога, да чета нормално разсейват ме как да го обясна.. Rolling Eyes просто минавайки от пред са мъгливи от срани като си плуват са черни иии ужасно е просто..някой да сподели от темата с подобен проблем къде мога да посетя истински лекар който ще ми помогне

# 6
 • София
 • Мнения: 234
Мама на малко елфче, за съжаление въз основа на това, което четох из интернет, и каквото ми казаха и в двете клиники, останах с впечатление, че това наистина са необратими промени в структурата на окото. Мога само да те посъветвам при промени (нови точки, "светкавици" пред окото) да ходиш на подробен преглед, т.к. в повечето случаи точките са безобидни, но ето - при мен заради това, че са до кръвоносен съд се наложи манипулация, за да се предотврати евентуално отлепване на ретината, което вече е наистина много сериозен проблем.

# 7
 • София
 • Мнения: 113
Каква е тази манипулация какво представлява да не да става въпрос за витректомия  и  къде си била на предглед,бих посетила същата клиника щом помагат много искам да оправя този проблем толкова години ме мъчи и дразни  Не знанам какво значи "до кръвоносен съд" но при мен някой се виждат като нишки..т.е. така правя че се вглеждам в тях когато "плуват" и приличат някой точно на хвърчащи съдчета,нишки..а светкавици имам да не често но от време на време ми "присветква" от какво се получава това? Rolling Eyes Принципно съм с ниско кръвно и винаги съм го свързвала с това но имам чести случаи на моменти в които нищо не виждам изведнъж става виждам частично много е странно...сигурно е някакъв симптом

Последна редакция: пт, 08 юли 2011, 15:08 от Мама на малко Елфче

# 8
 • София
 • Мнения: 234
Манипулацията, която ми направиха, беше да се оградят втвърдените клетки с лазер - наричат го "бараж". Това само предотвратява придърпването на кръвоносния съд, но не премахва "мушицата", която виждам - тя не може да се махне.

Мисля, че трябва да отидеш на обстоен преглед, т.к. тези светкавици са симптом на някакув проблем с ретината (май, изобщо не съм специалист).

Ще ти пратя на ЛС информация къде съм ходила на преглед.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 222
Мама на Елфче, абсолютно същото е при мен, без светкавиците. Мътнини, точки, нишки - безброй. От 15 години си живея с тях и дори не ги забелязвам вече. Не вярвах, че ще свикна, но факт - свикнах. Миналата седмица бях на очен лекар за пръв път от много време насам - изписа ми някакви хапчета, които подобрявали оросяването на окото и подобрявали положението. Не съм ги взела още, дори не погледнах какви са. Отзив никакъв не мога да дам. Но ако при теб наистина се увеличават, мисля, че трябва да се вземат мерки поне това да спре. Останалите, че не можеш да ги разкараш, не можеш.

# 10
 • Мнения: 142
здравейте, и аз съм с този "проблем" и то от една седмица насам, никога преди това не съм го забелязвала, а очната лекарка днес ме убеждаваше, че съм го имала и преди и не съм забелязала, нямам никакъв диоптер и проблеми с очите, на 24 години съм. случи ми се след една средно тежка дехидратация на морето, след която бях в болница на системи, общо взето оттогава забелязах тези "неща" в погледа ми. въпросът ми е дали ако се е получило това от дехидратацията (не знам дали е възможно) дали има шанс като ми се дооправи организма напълно да се оправи и това... на прегледа не ми казаха да имам отлепване на стъкловидното тяло, само че било нормално и нямало нужда да ходя повече на преглед...изписаха ми капки изкуствени сълзи.

# 11
 • Мнения: 154
Здравейте, възможно е дехидратацията да е засилила "мушиците" и за това да сте започнала да ги виждате, но със сигурност са били там и преди, но в по- малка степен и не сте ги забелязвали. Тези "мушици" т.нар., не са пряко свързани с отлепването на стъкловидното тяло, което отлепване обикновено се случва след 60 год, освен ако няма някакво очно заболяване, при което отлепването може да се наблюдава и по- рано. Трябва редовно, ежегодишно да ходите на преглед, но това е профилактично, няма защо да се притеснявате излишно.

# 12
 • Мнения: 142
Благодаря ви д-р Бориславова за отговора   bouquet Казали сте го много точно - явно сега се е засилило това "явление", преди го е имало, но не толкова осезаемо. Мога ли да се надявам да отшуми тази по - засилена поява на "мушици", от дехидратацията мина точно една седмица вече, а бях доста зле тогава или съм се "увредила" трайно и ще си ги виждам занапред по този начин както сега?

# 13
 • Мнения: 1 546
.а светкавици имам да не често но от време на време ми "присветква" от какво се получава това? Rolling Eyes
Здравей и аз имам мътинки, но ми казаха каквото и на останалите, че е необратимо. Да се обърна за помощ ако ми се появят светкавици - това е сигнал за опасност от отлепване на ретината. Така че е  хубаво да отидеш на специалист.
Майка ми имаше светкавици и се оправи само с капки и хапчета някакви. На нея й беше от високо очно налягане.

# 14
 • Мнения: 169
Ужасно съжялвам, че прочетох тази тема!
откакто я прочетох , от около два дни започнах да имам подобни симптоми.
Виждам нещо като косъмчета, ивици пред очите ми. Ужасно е!
какво да правя сега ?

Общи условия

Активация на акаунт