ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 805
  • 642
  •   1
Отговори
# 210
Не споря с никого, просто според мен по-важно е ОТНОШЕНИЕТО на хората към правилата и разпоредбите, осъзнаването им като полезна необходимост, отколкото "спускането" на все нови и нови такива, които никой няма да спазва.

Аз съм напълно съгласна, единствения проблем е, че ние сме Законодателна република,т.е. това "ОТНОШЕНИЕ" на хората към правилата, за да се случва в реалността, трябва да е регламентирано като изискване към тях, пак в законите. Щом установяваме, че го няма или поне не е както трябва според нас, значи нещо някъде по законите куца.

# 211
Увеличават храненията в детските градини

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в детските градини.

Това предвижда проектът на наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години.
Наредбата беше представена днес по време на пресконференция от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, експертът към Министерство на здравеопазното Нелия Микушинска и експертът от Националния център за опазване на общественото здраве доц. Веселка Дулева.
Тази наредба трябва да се спазва от всички детски градини, лагери и домове за деца. Основната й цел е да се осигури здравословен начин на хранене на децата и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания.
Д-р Кунчев посочи, че в България към момента 11,7% от децата на възраст между три и шест години са със свръх тегло, а 5,6% със затлъстяване.
По думите му тази тревожна тенденция се запазва във времето, а процентите се увеличават при децата в училищна възраст.
Новата наредба предвижда децата в детските градини да се хранят по пет пъти на ден, вместо по четири, както беше досега.
Менюто ще включва подсилваща закуска с пресни плодове, закуска, обяд подсилваща следобедна закуска и вечеря.
В наредбата са записани препоръчителните стойности за дневен прием на мазнини, въглехидрати, белтъци и необходимите енергийни стойности.
При приготвянето на храната ще се спазват конкретни изисквания като ще се премахне технологията на пърженето и храната ще се приготвя основно чрез печене варене и задушаване на пара.
От менюто на децата ще отпаднат кожичките на пилето, солта от айряна, белият хляб.
Ще се избягват храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Има ограничение в консервантите и оцветителите.

Освен това в менюто трябва да има зърнени храни, картофи, мляко и млечни продукти, чисто месо без сланини, предимно птици риба и бели меса.
В наредбата е записано още, че е препоръчително конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание.
По отношение на напитките наредбата предвижда да се предлага само питейна вода и бутилирани ниско минерализирани натурални води, 100% натурални сокове, млечни напитки чай и боза.
Малчуганите ще имат право да ядат торти и шоколади само два пъти седмично.??????
За да не прекаляват със солта пък няма да имат право да се слагат допълнително сол върху вече приготвено ястие.
Д-р Ангел Кунчев посочи, че тази наредба е първа по рода си в България, но е продължение на въведената наредба за консумация на храни в училищата.
Експертите разработват и подобна наредба за най-малките деца и храненето в детските ясли, обясни още той.
По думите му възрастните хора могат да направят информиран избор за това какво да включат в ежедневното си меню.
Детското меню обаче зависи и от родителите им и от възрастните в детските центрове.
Кунчев посочи, че не са малко семействата, в които все още по време на основното хранене се посяга към чипс или вафла.
Контролът по спазването на наредбата ще се извършва от регионалните здравни инспекции. При първо нарушение ще бъдат налагани санкции от 500 до 5000 лв., а при повторно нарушение санкцията се увеличава.
Освен това във всяка детска градина менюто ще трябва да се изготвя с участието на здравен специалист и специалист по технология и производство на храните.
Д-р Кунчев посочи, че не може да се говори за унифициран хранителен прием във всички градини, тъй като всяка една от тях разполага с различни финансови ресурси Той обаче смята че няма родител който да откаже минимално финансово участие но да е убеден че детето му ще се храни здравословно.
Предвижда се и рецептурникът, по който се приготвят храните в момента да се преразгледа.
Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година.

# 212
  • Paradise
Пипинс, при първа възможност ще погледна какво гласи чл. 12 от Закона за храните. Hug Той към МЗХ ли е?

По темата мисля с това да приключа.
Как на 05 юли не знаеше това, което съм цитирала, а днес вече твърдиш, че познаваш законът много добре?!
Не се заяждам, просто е смешно.

Наредба 37 не съм чела, за да твърдя за нея каквото и да е.
Не ми слагай разни думи в устата.

Успех в начинанието!

Във връзка с писанията за 4 хранения - в ДГ на сина ми са 3 към момента - закуска, обяд и следобедна закуска; как точно ще станат 5, ми е интересно да го видя.
има доста смешки в проекта, така излезнал (в линка на немирница), но се надявам журналистите да не са разбрали нещо.
Направете си труда да прочетете коментарите под статията.

# 213
Открийте грешките! (това само от снимката към статията. за другото да не говорим)

# 214

Аз от няколко страници насам чета темата и не разбирам какво точно изясняваме тук? Има ли някакъв начин родители да се включат с конкретни предложения за промяна на наредбата? Ако има, може ли някой да разясни с две изречения как.

Пипинс,
ти какво предлагаш да се направи, за да започнат да се спазват съществуващите разпоредби? Мен ми е ясно, че контрол няма, но как да се накара държавата да контролира?

# 215

Пипинс,
ти какво предлагаш да се направи, за да започнат да се спазват съществуващите разпоредби? Мен ми е ясно, че контрол няма, но как да се накара държавата да контролира?

Никак. Според моя горчив опит с институциите, стигнах до извода, че е много по-смислено да обясня на съседката си  защо съм решила децата и гостенчетата им да ядат домашни крекерчета вместо чипс, да поговорим, да обсъдим...после в работата си да отделя 15 мин повече по същата тема и така...инак попадам в параграф 22 и се загубвам.

За закриването на лавките обаче бих развявала знамена - просто съм мнооооого изкушена Twisted Evil

# 216
  • в моя гьол
И всъщност новата наредба, по прочетеното и казаното в медиите, си е направо копи-пейст от Наредба 37 за здравословното хранене на учениците с минимум добавки.

# 217
Не споря с никого, просто според мен по-важно е ОТНОШЕНИЕТО на хората към правилата и разпоредбите, осъзнаването им като полезна необходимост, отколкото "спускането" на все нови и нови такива, които никой няма да спазва.

Аз съм напълно съгласна, единствения проблем е, че ние сме Законодателна република,т.е. това "ОТНОШЕНИЕ" на хората към правилата, за да се случва в реалността, трябва да е регламентирано като изискване към тях, пак в законите. Щом установяваме, че го няма или поне не е както трябва според нас, значи нещо някъде по законите куца.
То Е регламентирано и винаги е било.
Няма закон с пожелателен характер и всеки нормативен акт има разработка на санкции при неспазването му.
Постоянните нови /и често повтарящи се със стари/ правила и формулировки само объркват при тълкуване и прилагане на разпоредбите.
Да се заляга на изпълнението и контрола, вкл. принудителните мерки и санкциите. Това ще доведе до ефект, т.к. това е слабото звено. Нормативи има дори в излишък, спазване няма.
Да куца, изпълнението куца.

# 218
  • София - Рим и обратно
Пуснах тема за лавките, нека видим какво е съотношението в мнението на родителите тук все пак.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=596370.new#new
Тогава може би ще има по-голяма яснота как да се действа по-нататък.

# 219

То Е регламентирано и винаги е било.
Няма закон с пожелателен характер и всеки нормативен акт има разработка на санкции при неспазването му.
Постоянните нови /и често повтарящи се със стари/ правила и формулировки само объркват при тълкуване и прилагане на разпоредбите.
Да се заляга на изпълнението и контрола, вкл. принудителните мерки и санкциите. Това ще доведе до ефект, т.к. това е слабото звено. Нормативи има дори в излишък, спазване няма.
Да куца, изпълнението куца.

Механизмите за изпълнение на закона къде се разписват? В самия закон. В глава контрол и административни санкции примерно. Като не се изпълнява в реалността един закон, значи му е калпава горната глава. Толкоз.  Логиката на общественото и държавното ни устройство е адски проста, Конституция, закони изпълняващи я, поднормативни актове, те определят правилата на реалността в житието и битието ни. Щом обществото ни не ги спазва по една или друга причина, значи законите ни са неадекватни на обществото ни, демек калпави. Щом не защитават обществените интереси, или детските, в реалността, значи пак същото. Калпава власт и законотворци.

# 220
Не, таз наредба за  градините не е копи пейст на 37, за училищата, в таз голяма работа е хвърлена, така като гледам. Засега ще се въздържа от коментар. Ако качеството на продуктите влизащи в детските градини и училища бъде гарантирано, мисля че тогава и наредбите на МЗ ще успокоят паническия си характер да се справят с проблема, чрез забрани. Ще се намери баланса хем децата да ядат разнообразно и питателно меню, хем то да се състои от чиста и истинска храна, която не вреди на здравето им.

Пипинс, това си е твое мнение, няма да споря.

# 221
Много хубава инициатива, Тео !  bouquet И аз мисля, че е сто пъти по-добре вместо попресъхнала филия , намазана единствено с течен шоколад, приготвен с растително масло е сто пъти по-добре на децата да се предложи диня или друг плод за следобедна закуска. Освен това трябва да се правят изненадващи проверки по детските училища и градини за да се контролира качеството и количеството на храната на децата, тъй като имам преки наблюдения от централни училища и градини как се краде непрекъснато от дажбата им, при това дори при заплатен купон за обед. А в много градини вместо цяла ябълка за десерт на децата се предлага само резенче от плода.

# 222
Преди малко четох статия в Монитор, която е много обнадеждаваща. Махат се изкуствените аромати, консерванти, колбаси, кренвирши, салами, кюфтета, кебапчета, компоти, туршии, сокове, пасти, торти от менюто в детската градина.  За пиене ще се дава мин. вода, прясно изцедени сокове, мляко, боза. Месото ще е предимно пилешко без кожа, телешко и риба. Сладкиши само по рожденните дни.

# 223

А в много градини вместо цяла ябълка за десерт на децата се предлага само резенче от плода.
По- добре да си занесат и резенчето вкъщи.
Явлението "Плод за десерт" въобще не ми се коментира.
Щом една доц. д-р от НЦООЗ се изпъчи по телевизията и каза как децата трябвало да ядат плод за десерт, разбрах, че тези хора само се чудят как да им свърши работният ден. ooooh!
Чудя се дали да не стана и аз един доцент доктор.  Joy
Ама няма, щото като се дипломирам сигурно и аз ще говоря същите глупости. hahaha

# 224
  • Sofia
В нашата градина дават плод междинно между закуската и обяда.

Общи условия

Активация на акаунт