ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 815
  • 642
  •   1
Отговори
# 195
Сутринта гледах Мирослав Найденов по БТВ....
Освен земеделските коментирани проблеми стана въпрос и за вноса на развалени месо и други храни.
И че ,тая храна отива основно в хотелите ,предлагащи ОИ.....
Ама хората ,ползващи тази услуга,макар и възрастни,хич не се замислят какви боклуци им сервират.
Те са доволни ,че получават три яденета на ден, на корем....
А качеството няма значение,нали е евтино....
Е,как този тип хора,бидейки родители ,ще се замислят с какво хранят децата им в градините ,или в училищните лавки?

Същите тези хора са доволни, че децата им са приети в ДГ.

# 196

Е,как този тип хора,бидейки родители ,ще се замислят с какво хранят децата им в градините ,или в училищните лавки?

Не знаех, че ползващите ОИ са определен тип хора. Shocked
Точно това деление в темата ме дразни. Ние, културните, информираните и знаещите и...онзи тип хора. Confused
Защо се хващаш за думата?
Написах го така,защото не мога да си представя ,че хора ,които купуват всеки ден пресни зеленчуци,четат етикетите на стоките и държат на съставките и качеството на това,което купуват,ще отидат на ОИ и ще консумират боклуците ,които им сервират там.

Добре.Хората ,почиващи ОИ,които изобщо не се замислят какво им предлагат като качество срещу парите им.
Надявам се така да звучи по-малко критично.
Но факта ,както и да го наречем ,си остава.

# 197
Хексе, голяма злоба, сега разбирам че не си избрала този ник случайно.
Изразила съм се неточно (пиша на чужд език, моля да бъда извинена  Rolling Eyes) - замени "съжалява" с "не завижда".

Краси.мира, некачествена храна има не само в хотелите на програма ОИ, а за жалост и в много ресторанти извън хотелите.

# 198
  • София
[Точно това деление в темата ме дразни. Ние, културните, информираните и знаещите и...онзи тип хора. Confused

Ами да, има тип хора на които им пука какво ядат и такива, за които това няма значение. Какво те учудва  newsm78? Спокойно "онзи тип хора" може да наричат "културните, информираните и знаещите" например "лудите и вманиачените". Наскоро слушах разказ как в един ресторант питали дали определени гости на заведението, които били вегетарианци не били "нещо сектанти"  hahaha
Иначе сериозно по темата - когато едно семейство се чуди как да свърже двата края, се радва ако има възможност да купи на децата си кайма "Народна" за някой празник. А има и такива, които пазаруват от био-магазини, където пакет пълнозърнести бисквити е 6-7 лв.
Според мен усилията трябва да бъдат хвърляни там, където държавата инвестира в подсигуряването на храната - детските градини и училищните столове. Малка стъпка в правилната посока.
А образоването на населението в посок ана правилното хранене е мнооооого далечна цел.

# 199
  • Варна
Хексе, голяма злоба, сега разбирам че не си избрала този ник случайно.
Изразила съм се неточно (пиша на чужд език, моля да бъда извинена  Rolling Eyes) - замени "съжалява" с "не завижда".

Краси.мира, некачествена храна има не само в хотелите на програма ОИ, а за жалост и в много ресторанти извън хотелите.

Не разбирам защо възприемате думите ми като злобни. Мнението преди мен беше за децата , които парадират с лъскаво опакованите си вредни храни, а това беше вече обсъдено и се опитах да резюмирам накратко за авторката на поста, какво е писано по въпроса.
Аз все си мисля, че едва ли има хора на които не им пука какво ядат.  newsm78

# 200

Според мен усилията трябва да бъдат хвърляни там, където държавата инвестира в подсигуряването на храната - детските градини и училищните столове. Малка стъпка в правилната посока.

Когато в детската градина на сина ми въведоха някои подобрения в менюто, имаше жалби от родители, какви са тия "щуротии", заради които децата стоят гладни  Confused  Краткосрочният резултат беше, че децата НАИСТИНА не ядяха и се изхвърляха големи количества храна, а настървените родители идвайки да вземат децата си им носеха още по-големи количества вафлички, меденки и прочие и ругаеха "ония горе", които само измислят "глупости"...   Дългосрочен резултат не знам дали има, защото синът ми вече е ученик.

Не споря с никого, просто според мен по-важно е ОТНОШЕНИЕТО на хората към правилата и разпоредбите, осъзнаването им като полезна необходимост, отколкото "спускането" на все нови и нови такива, които никой няма да спазва.

# 201
  • София

Когато в детската градина на сина ми въведоха някои подобрения в менюто, имаше жалби от родители, какви са тия "щуротии", заради които децата стоят гладни  Confused  Краткосрочният резултат беше, че децата НАИСТИНА не ядяха и се изхвърляха големи количества храна, а настървените родители идвайки да вземат децата си им носеха още по-големи количества вафлички, меденки и прочие и ругаеха "ония горе", които само измислят "глупости"...   Дългосрочен резултат не знам дали има, защото синът ми вече е ученик.

Не споря с никого, просто според мен по-важно е ОТНОШЕНИЕТО на хората към правилата и разпоредбите, осъзнаването им като полезна необходимост, отколкото "спускането" на все нови и нови такива, които никой няма да спазва.

ами ако изведнъж замениш пържената филия с овесени ядки - естествено, че нито едно дете няма да ги хапне. Особено, ако не са овкусени добре, не са омекнали и т.н. Защото подозирам, че и на готвачката за първи път и се е случило да поднасят нещо подобно.
Но не вярвам да има дете, което да се намръщи, ако филийката вместо с маргарин е намазана с масло. Ако вместо компот за десерт дадат плод, ако заменят пържените картофи към основното ястие с пресни зеленчуци.
Отново - говорим за качеството на храната, а не за менюто...или бъркам  newsm78

# 202
Аз все си мисля, че едва ли има хора на които не им пука какво ядат.  newsm78
Има!   Peace
 BirdsFlu ти дава примери дори....    Laughing

До нас,отстрани на входа ни ,има пицария.В учебно време ,по обяд ,почти едни и същи родители купуват по парче пица и сок от машина на децата,които са взели току що от училище.
Срещу нас,под блока има хранителен магазин.Ако не преценя и отида към 10 часа сутринта,или към 15.30 следобед,когато са големите междучасия,вътре не може да се влезе от деца.И всички излизат със чипс, пакет вафли,или солети,бутилка или кутийка кока кола....В магазина продават и сандвичи.Колко са пресни ,не знам,но досега не съм видяла нито едно дете да си купи сандвич.
Има и голям стилаж с плодове.Познай дали поне едно си купува банан,ябълка ?    Laughing

# 203
  • София - Рим и обратно
Не смятам, че има нещо лошо да се хапне парче пица за обяд по веднъж в седмицата. На всички ни се случва да не остане време за готвене и сервиране на топъл обяд. Лошо е, когато утвърдената практика е единствено купуването на чипс, пица и кола ежедневно с грижливо подсигурените джобни пари.

# 204
  • Paradise

Не, Пипинс, няма закони, доставчиците доставят каквото си искат като качество, определяща е единствено цената. Рецептите на МЗ се отнасят единствено до наименованието на продуктите в рецептата, до съдържанието на сол и мазнини, и до хигиената.

Наистина говориш наизуст.

Има Закон за храните: http://lex.bg/laws/ldoc/2134685185
има наредби (изготвени от Министъра на здравеопазването съгласувано с министъра на икономиката, енергетиката и туризма и с министъра на земеделието и храните)  за:
- видовете добавки, ароматизанти, разтворители и други спомагателни вещества, които могат да се използват при производството на храни, и допустимите максимални нива за някои от тях в готовите храни;
- специфичните критерии и изисквания за чистота на добавките и ароматизантите, предназначени за влагане в храните; и т.н. - наредби да искаш! (всичко това е описано в Закона за храните)

Отделно има Закон за обществените поръчки: http://lex.bg/laws/ldoc/2135482815, съгласно който вие, различните граждански организации, ако сте регистрирани като юридическо лице с нестопанска цел, имате право да присъствате на отварянето на офертите, т.е. имате възможност да упражнявате поне малък контрол.

Всичко това може да го направите, ако познавате законите, което, както виждам, не е налице.

Трябва контрол, трябва спазване на  валидните към момента наредби, разпоредби и закони.

# 205
Трябва контрол, трябва спазване на  валидните към момента наредби, разпоредби и закони.

Именно.

Какво стана с инициативата на СНБМ по работната тема "Хранене"? Помня преди 5 г се мяташе насам-натам и със затаен дъх четяхме Национален план за действие "Храни и хранене". Признавам, че не съм се интересувала скоро /т.е. последните 2 г/.  Embarassed

# 206

Не, Пипинс, няма закони, доставчиците доставят каквото си искат като качество, определяща е единствено цената. Рецептите на МЗ се отнасят единствено до наименованието на продуктите в рецептата, до съдържанието на сол и мазнини, и до хигиената.

Наистина говориш наизуст.

Има Закон за храните: http://lex.bg/laws/ldoc/2134685185
има наредби (изготвени от Министъра на здравеопазването съгласувано с министъра на икономиката, енергетиката и туризма и с министъра на земеделието и храните)  за:
- видовете добавки, ароматизанти, разтворители и други спомагателни вещества, които могат да се използват при производството на храни, и допустимите максимални нива за някои от тях в готовите храни;
- специфичните критерии и изисквания за чистота на добавките и ароматизантите, предназначени за влагане в храните; и т.н. - наредби да искаш! (всичко това е описано в Закона за храните)

Отделно има Закон за обществените поръчки: http://lex.bg/laws/ldoc/2135482815, съгласно който вие, различните граждански организации, ако сте регистрирани като юридическо лице с нестопанска цел, имате право да присъствате на отварянето на офертите, т.е. имате възможност да упражнявате поне малък контрол.

Всичко това може да го направите, ако познавате законите, което, както виждам, не е налице.

Трябва контрол, трябва спазване на  валидните към момента наредби, разпоредби и закони.

Точно, защото познавам много добре и двата закона, както и наредбата за търговете и конкурсите на СО, и правата ни по нея, точно затова ти казвам, че нямаме необходимите нормативни актове, които да защитят здравето на децата ни. Можеш ли да ми обясниш простичкия факт, защо сега всички проверки и на МЗ и на БАБХ, показват, че законите се спазват на повечето места, особено в градините, но и в училищните столове също. За лавките не дискутирам, там е друго и проблема е изцяло принципен свързан с правата на децата и закрилата им. Отчетените от контролните органи нарушения в столовете и кухните са съвсем дребни, няма сериозни нарушения на споменатите от теб закони. Би ли ми обяснила, как сирене примерно, за 2 лв. кг., отговаря на закона и няма никакво нарушение по него. Същото това сирене е по закона, спазва го, но също така то се състои от палмово масло, креда, соя и сухо мляко. Също така млякото от 0.9 ст. е по закона, не го нарушава, но в него няма нищо истинско като мляко всъщност. Месото от соя също отговаря на закона, стига в соята да няма ГМО, за това поне се преборихме, и т.н....  Би ли ми обяснила как се случва това, като всичко си имало в законите и било перфектно?

Между другото, новата наредба на МЗХ, като основание за създаването си се позовава именно на чл. 4 от Закона за храните.

# 207
Къде в становището и изискванията за изготвяне на поредната наредба е записано, че ще се въведе примерно забрана за консумиране на определен тип храни на територията на училището?
Къде сте поискали въвеждане на списъци с позволени и забранени храни, които да касаят и родителите и техните задължения?

Това вече го свършихме с наредба 37, която е безсмислена според вас, сега пък питате, защо не сме го направили, защото това било смисленото? Виж това да касае и родителите, че децата им не могат да внасят тези продукти на територията на училището, ами не сме се сетили, на мен идеята страшно ми харесва. Но това е в правомощията на МЗ, а аз лично нямам сили и време да се занимавам там, и примерно цяла година да трябва да настоявам за нещо елементарно като А и Б, точно като наредбата. Има и доста и далеч по-големи проблеми при децата и семействата....

Но нещо по-важно, забраните не просто нищо не решават, точно обратното, МЗ вече целеустремено върви към недобри резултати за децата в крайна сметка със забраните си. И накрая изобщо няма да са в състояние с 5 продукта, да им осигурят разнообразно и питателно меню. Храната не е просто нещо дето гълтаме, за да си напълним стомасите, тя се възприема с всичките ни осезателни и обонятелни органи, дори визията и естетиката й имат огромно значение. Всеки ден или през ден едно и също ли ще им поднасят като забранят половината неща, децата естествено, че ще откажат да го ядат. Той и мъжа ми, че и детето ми вкъщи ще ми откажат, ако им сервирам едно и също всеки ден.

# 208

Не знаех, че ползващите ОИ са определен тип хора. Shocked
Точно това деление в темата ме дразни. Ние, културните, информираните и знаещите и...онзи тип хора. Confused

В интерес на истината, аз тук съм съгласна с Хексе, и мен ме дразни. Изобщо не споделям тезата, че родителя като е прост, детето му да мре, примерно. Че то по-малко важно дете ли е, от детето на Всезнаещия? Детето на една ромка например, тя като е безотговорна, оставила го е гладно, на студено, и то взело, че умряло, ми като е проста, да е чела, да се е научила на отговорност към детския живот.... Това е логиката, същата която развивате тук... Детето какво е виновно, че майка му е проста, къде е държавата? Тия деца чий са? На комшийте.

# 209
  • София - Рим и обратно
Детето на една ромка например, тя като е безотговорна, оставила го е гладно, на студено, и то взело, че умряло, ми като е проста, да е чела, да се е научила на отговорност към детския живот.... Това е логиката, същата която развивате тук... Детето какво е виновно, че майка му е проста, къде е държавата? Тия деца чий са? На комшийте.
Ами аз точно същото исках да попитам преди 2-3 страници. Толкова ли е тежко и меродавно мнението на родителите, които не се интересуват какво ядат и къде се намират децата им, та всички трябва да си траем и да чакаме "да узреят".

Общи условия

Активация на акаунт