ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 841
  • 642
  •   1
Отговори
# 180
Не знаеш ли че съфорумките са научили децата си да съжаляват такива деца? Така че Мими може да си вее снаксовете колкото иска. Сега съфорумките искат да научат децата на всички да ядат само и единствено здравословна храна, като им спрат достъпа до друга, забранят детските канали рекламиращи боклуци и проведат кампания за ограмотяване на тема "Здравословно хранене за деца и родители". И това само защото България се нуждае от здраво бъдещо поколение.

E, що за злобни определения са това сега? Знаеш ли, абсолютен принцип във възпитанието на детето ми е, да се отнася еднакво добре, с внимание и приятелство към всяко дете. Ако има нещо, което най-много да ненавиждам като отношение, това е "съжалението", то е по-страшно и от безразличието. Никога и за нищо на света не бих учила детето си да съжалява, който и да е, не само дете. Много е ниско това ниво, което подхвърляш, пробвай друго.

Някой пита, защо не сме си пращали децата без пари и със сандвичи в училище, ами точно за това, защото не желая да го съжаляват, не желая да е малцинство, да се чувства различно. А най-малко искам, да забранявам, това не води до нищо добро.

По отношение на държавата, никога не съм мрънкала за троха дори. Винаги съм изисквала от нея, съобразно отговорността й, за която й плащам! Нищо не получавам от нея, освен, че ползвам държавни услуги, като детска градина и училище, каквито и вие ползвате, само дето и по Конституция съм длъжна да заведа детето си на училище. Т.е. нищо не ползвам, а само плащам! Което означава, че аз изпълнявам всичките си отговорности като гражданин и родител, а държавата прави ли го. Аз не мрънкам по форуми, как всички сме били овце, кой и защо ми бил виновен, изисквам от тия, на които плащам и си защитавам детето, което ако не знаете, също ни е задължение по закон.

# 181
И изобщо какъв е смисъла от закриване на лавките, след като всички ще носят каквато храна решат?  Thinking

Не каквато решат, а каквато е разрешена! Има разлика.

Кому ще се вмени да следи за спазването разрешени/забранени храни? Кой ще отвори 28 кутии на 28 деца, за да провери какво има вътре? Кой ще прибере кутията на дете, пълна с кроасани с тригодишна годност, и ще остави детето цял ден да не се храни? След като е ясно, че въпросната кутия я е напълнил родителят?

Специално по отношение на хранителните навици, и на възрастни, и на деца, съм много скептично настроена. Ако изобщо се случи някаква промяна, тя ще е твърде бавна. А най-лошото е, че промяната в нагласите я виждам по-скоро като някакъв тренд - уж всички ратуват и се борят за него, пък в къщи се мяткат пържени филийки Confused  Рядкост е в Готварския подфорум да се намерят рецепти без нездравословни продукти и/или готварски техники... Ама иначе на думи всички сме ЗА...

# 182
Родителите на детето Мими ще сложат чипса в чантата и с лавки, и без тях, то пак ще го набива пред очите на нашите деца.
Тук кой е виновен - държавата или родителят?

Не Пипинс, пишеш наизуст общи приказки, колкото да се намираш на лаф. В Германия често проверяват на входа раницата, да не би родителя, именно щото са всякакви, може да е сложил чипс или кола, а държавата е казала: "на моя териория детето трябва да е защитено", вкл. и от вредни за здравето му боклуци, които се ядат и пият. Като излезне извън моята територия, майка му да прави каквото ще, ако ще и кашон с чипс да му купи. Адски елементарно.

Колкото до лавките, писала съм го много пъти, принципа им е гениално прост: "Дете пратено с пари на училище, моментално се превръща в дете в риск." Поради тази причина лавката е несъществуваща изобщо опция. В риск от насилие, да го пребие някой, за да му вземе парите например, в риск да си купи алкохол, цигари (тук майката няма нищо общо, влияят съвсем други фактори), в риск от наркодилъри, доста може да се изрежда.

Не, Пипинс, няма закони, доставчиците доставят каквото си искат като качество, определяща е единствено цената. Рецептите на МЗ се отнасят единствено до наименованието на продуктите в рецептата, до съдържанието на сол и мазнини, и до хигиената.

# 183
BirdsFlu, при нас това го върши учителката. Има си политика на здравословното хранене. Дават ти книжка с информация в началото на годината и подписваш декларация за информираност. Същата информация я има и в сайта на училището, копирах я на предната страница. Децата сами трябва да се справят с отварянето на кутиите си. Учителката следи, дали има редовно непозволени от списъка храни и тогава се иска среща с родител. Лесно е, стига нагласа да имаш за това. Ясно е, че у нас си няма такава..... Embarassed

# 184
При нас също има неформален списък на храни, които не е желателно да присъстват в кутиите. Не се проверчват децата едно по едно, но ако учител забележи, няма да лишат детето от тази храна на момента, просто изпращат напомняща бележка на родителите.

# 185
BirdsFlu, при нас това го върши учителката. Има си политика на здравословното хранене. Дават ти книжка с информация в началото на годината и подписваш декларация за информираност. Същата информация я има и в сайта на училището, копирах я на предната страница. Децата сами трябва да се справят с отварянето на кутиите си. Учителката следи, дали има редовно непозволени от списъка храни и тогава се иска среща с родител. Лесно е, стига нагласа да имаш за това. Ясно е, че у нас си няма такава..... Embarassed

При нас също има неформален списък на храни, които не е желателно да присъстват в кутиите. Не се проверчват децата едно по едно, но ако учител забележи, няма да лишат детето от тази храна на момента, просто изпращат напомняща бележка на родителите.

Цитирам последните две мнения, само за да подчертая, че това за което говорим нито е сложно, нито е драма. Стига интереса на детето да е най-важен за държавата, останалото е просто.

# 186
BirdsFlu, при нас това го върши учителката. Има си политика на здравословното хранене. Дават ти книжка с информация в началото на годината и подписваш декларация за информираност.

Hug Ясно ми е как би трябвало да бъде. Но това не ми пречи да съм скептична, че просто няма как да стане ТУК и СЕГА. Синът ми беше първокласник тази година. Учителката ни е невероятно свестен и съвременен човек, опитахме се заедно да положим много основи... За съжаление всички положителни инициативи бяха тотално компрометирани от РОДИТЕЛИ. Събираме се, взимаме някакво решение, мотивираме го, уж е единодушно и всички са съгласни, а на следващия ден всеки си прави каквото си иска... А директорката се страхува да тропне и да наложи правилата с твърда ръка, защото съседното училище е на 250 метра, а парите, както знаем, "следват детето"...  Роман мога да напиша само след една година досег със системата... Четири пъти аз лично съм подавала сигнал за асортимента в "лавката"... И нищо не се промени...

# 187
Hug Ясно ми е как би трябвало да бъде. Но това не ми пречи да съм скептична, че просто няма как да стане ТУК и СЕГА. Синът ми беше първокласник тази година. Учителката ни е невероятно свестен и съвременен човек, опитахме се заедно да положим много основи... За съжаление всички положителни инициативи бяха тотално компрометирани от РОДИТЕЛИ. Събираме се, взимаме някакво решение, мотивираме го, уж е единодушно и всички са съгласни, а на следващия ден всеки си прави каквото си иска... А директорката се страхува да тропне и да наложи правилата с твърда ръка, защото съседното училище е на 250 метра, а парите, както знаем, "следват детето"...  Роман мога да напиша само след една година досег със системата... Четири пъти аз лично съм подавала сигнал за асортимента в "лавката"... И нищо не се промени...

Е, ти какъв извод си правиш от безмислените си усилия? Аз, че държавата трябва да тропне, не директорката, и да каже Баста!

# 188
  • Варна
Не знаеш ли че съфорумките са научили децата си да съжаляват такива деца? Така че Мими може да си вее снаксовете колкото иска. Сега съфорумките искат да научат децата на всички да ядат само и единствено здравословна храна, като им спрат достъпа до друга, забранят детските канали рекламиращи боклуци и проведат кампания за ограмотяване на тема "Здравословно хранене за деца и родители". И това само защото България се нуждае от здраво бъдещо поколение.

E, що за злобни определения са това сега? Знаеш ли, абсолютен принцип във възпитанието на детето ми е, да се отнася еднакво добре, с внимание и приятелство към всяко дете. Ако има нещо, което най-много да ненавиждам като отношение, това е "съжалението", то е по-страшно и от безразличието. Никога и за нищо на света не бих учила детето си да съжалява, който и да е, не само дете. Много е ниско това ниво, което подхвърляш, пробвай друго.

Не съм се обърнала конкретно към теб, нито подмятам нещо , което не е било казано. Не мисля че назидателния тон и квалификациите ще помогнат на конструктивността на темата.

Лошо става, когато собственото ти дете гледа в паницата (кутията) на другите и се цупи че трябва да яде пълнозърнест хляб и круша  Wink  Лично аз реших въпроса с уроци за детето, какво е здравословно хранене и защо е толкова важно. В резултат сега съжалява тези деца, които ядат боклуци  Wink

# 189
  • Paradise
Teo7777, съвсем по темата ти пиша, нито е наизуст, нито е колкото лаф да става.

Къде в становището и изискванията за изготвяне на поредната наредба е записано, че ще се въведе примерно забрана за консумиране на определен тип храни на територията на училището?
Къде сте поискали въвеждане на списъци с позволени и забранени храни, които да касаят и родителите и техните задължения?

Това, което се припява като мантра, е, как държавата е виновна за всичко, а те родителите - майната им, там има всякакви, сега не ни е до тях да ги образоваме...

Това, което е написала немирница, ми харесва много.
Питането ми е дали вие, които в момента сте подели тази битка, сте споменали нещо подобно някъде?

# 190
Цитат
Това, което се припява като мантра, е, как държавата е виновна за всичко, а те родителите - майната им, там има всякакви, сега не ни е до тях да ги образоваме...
Да,определено държавата не е длъжна да образова И родителите.
Достатъчно големи са ,ако искат ,да четат ,да се интересуват ....
Докато децата ,дори и да проявяват интерес,нямат нужните знания или достигнати умствени възможности да разберат всичко.
Ако на едно 5-7-9 годишно дете му обясниш с термини защо една храна е вредна,то най-вероятно няма да те разбере.Защото няма необходимите усвоени знания да възприеме подобна информация.
Затова държавата и родителите са тези,които трябва да знаят и да прилагат това знание.
И след като на някои родители не им дреме какво ядат децата им,не е ли редно държавата да изземе техните функции?

# 191
Сутринта гледах Мирослав Найденов по БТВ....
Освен земеделските коментирани проблеми стана въпрос и за вноса на развалени месо и други храни.
И че ,тая храна отива основно в хотелите ,предлагащи ОИ.....
Ама хората ,ползващи тази услуга,макар и възрастни,хич не се замислят какви боклуци им сервират.
Те са доволни ,че получават три яденета на ден, на корем....
А качеството няма значение,нали е евтино....
Е,как този тип хора,бидейки родители ,ще се замислят с какво хранят децата им в градините ,или в училищните лавки?

# 192
... Четири пъти аз лично съм подавала сигнал за асортимента в "лавката"... И нищо не се промени...

Е, ти какъв извод си правиш от безмислените си усилия? Аз, че държавата трябва да тропне, не директорката, и да каже Баста!

Моят основен извод е, че каквито и закони и подзаконови актове да се приемат, колкото и държавата да тропа с крак и да вика "Баста", ефект НЯМА ДА ИМА, докато същите не започнат да се спазват.  Но докато 99% от хората смятат, че законите трябва да се спазват от всички други, но не и от нас самите, няма да се получи.

Та моите искания не са амбициозни, аз искам простички неща - като например да се спазват ВСИЧКИ валидни към момента закони, наредби и разпоредби... И в тази насока са насочени скромните ми усилия - да насочвам вниманието на контролните органи натам, където има нарушения...

И да работя с най-близките си, започвайки от семейството си, през близките приятели, и постепенно разширявайки кръга, докъдето ми стигнат времето и силите... Засега постиженията ми са, че когато деца идват у дома на гости, веднага си искат "дозата" моркови, нарязани на пръчици като солети, и ябълки, оформени на "ябълков чипс"  Laughing  Учудващо е колко деца, които по думите на родителите им "не посягат" към плодове, всъщност ги хапват с удоволствие... Но това са едни други теми...

# 193
  • Варна

Е,как този тип хора,бидейки родители ,ще се замислят с какво хранят децата им в градините ,или в училищните лавки?

Не знаех, че ползващите ОИ са определен тип хора. Shocked
Точно това деление в темата ме дразни. Ние, културните, информираните и знаещите и...онзи тип хора. Confused

# 194
Учудващо е колко деца, които по думите на родителите им "не посягат" към плодове, всъщност ги хапват с удоволствие... Но това са едни други теми...
Баш по темата си е. Родителите в повечето случаи не са си направили труда да предлагат всекидневно плодове. Къде е по-лесно да се купи Зрънчо... Crazy

Цитат
Ако на едно 5-7-9 годишно дете му обясниш с термини защо една храна е вредна,то най-вероятно няма да те разбере.Защото няма необходимите усвоени знания да възприеме подобна информация.
Не съм съгласна. Страниците от учебниците по SPHE /Social, Personal and Health Education/ са с рисунки и обясненията са под формата на игра.

Цитат
SPHE Support Service is a partnership between the Department of Education and Skills, the Department of Health and Children and the HSE (Health Service Executive) in association with Marino Institute of Education, with funding from the National Development Plan.
T.e. държавата.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт