ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 847
  • 642
  •   1
Отговори
# 135
Абсолютно съм съгласана с Dandelion . Тази наредба доведе до супер смешни парадокси- напр. в училищната закусвалня продават Зайо Байо, но натурален  Laughing

Може да съм била снощи по-рязка с Тео, за което се извинявам, но аз лично съдя за дадено дело по резултатите, не по напразно хвърлени усилия и самочувствието, което демонстрира, ми дойде в повече.

П.с. Малко диетолози признават, че месо и картофи е кофти комбинация, особено за деца, тъй че съм скептична и към подобни "експерти".  За мен най- добре е всеки да си носи храна в кутийка- племенницата ми посещава такова заведение и оцеля вече цяла година.

# 136
Проблемът е, че когато децата си носят храна в кутия, винаги има деца които носят храни, които по принцип не бива да носят. Съдя по детската градина на дъщеря ми, където децата си носят закуската от дома. Правилото е храната да е сандвич и плод или зеленчук, може и кремвирш (тукашните нямат общо с тези в БГ  Wink), важното е да не е нещо сладко, в това число и нутела върху хляба. Има деца, които въпреки това имат бисквити в кутията си, или данонино, нутела върху бял тостерен хляб и тн. Госпожите говорят с родителите, но файда няма, понеже се твърди че детето друго не ядало и не искали да стои гладно.  Rolling Eyes

Лошо става, когато собственото ти дете гледа в паницата (кутията) на другите и се цупи че трябва да яде пълнозърнест хляб и круша  Wink  Лично аз реших въпроса с уроци за детето, какво е здравословно хранене и защо е толкова важно. В резултат сега съжалява тези деца, които ядат боклуци  Wink

# 137
Проблемът е, че когато децата си носят храна в кутия, винаги има деца които носят храни, които по принцип не бива да носят. Съдя по детската градина на дъщеря ми, където децата си носят закуската от дома. Правилото е храната да е сандвич и плод или зеленчук, може и кремвирш (тукашните нямат общо с тези в БГ  Wink), важното е да не е нещо сладко, в това число и нутела върху хляба. Има деца, които въпреки това имат бисквити в кутията си, или данонино, нутела върху бял тостерен хляб и тн. Госпожите говорят с родителите, но файда няма, понеже се твърди че детето друго не ядало и не искали да стои гладно.  Rolling Eyes

Лошо става, когато собственото ти дете гледа в паницата (кутията) на другите и се цупи че трябва да яде пълнозърнест хляб и круша  Wink  Лично аз реших въпроса с уроци за детето, какво е здравословно хранене и защо е толкова важно. В резултат сега съжалява тези деца, които ядат боклуци  Wink

Същото е и в Испания - в Детската градина /всяко дете си носи храна от къщи/ и се получава същото - детето гледа в "паницата" на другото дете и се цупи, че в неговата няма от "сладките благотии" в неговата "паничка".
        Така, че уроците в къщи относно здравословното хранене са наистина от важно значение.

Е, дано и в България да не въведат този начин, както е и в други държави.

# 138
Това съвсем не е задължително. Детето на сестра ми е на 4.5 години и досега не е било недоволно или нещастно, че хлябът му е черен, а този на съседчето-бял. Голямата ми дъщеря в първи клас опита от всички нови за нея неща-в училищната лафка, после поговорихме, тя мисли ден-два и реши да кара по стария начин. Това с "прияждането" винаги ми е било странно-по тази логика да не ги водим и на ресторант децата.

Татяна, именно- с децата трябва да се говори, в Бг-първо с родителите, а не да се хабим в разни измислени битки.

# 139
  • София

В подбна теам друга немска мама разказваше, че практиката в тяхната градина е, когато има нещо "забранено", госпожите го изземат и го предават вечер на родителите.
Хайде стига с това "децата се дразнят". Децата научават рано един житейски урок - хранят те с каквото имат и с каквото родителите ти преценяват.

# 140
Абсолютно съм съгласана с Dandelion . Тази наредба доведе до супер смешни парадокси- напр. в училищната закусвалня продават Зайо Байо, но натурален  Laughing

Може да съм била снощи по-рязка с Тео, за което се извинявам, но аз лично съдя за дадено дело по резултатите, не по напразно хвърлени усилия и самочувствието, което демонстрира, ми дойде в повече.

П.с. Малко диетолози признават, че месо и картофи е кофти комбинация, особено за деца, тъй че съм скептична и към подобни "експерти".  За мен най- добре е всеки да си носи храна в кутийка- племенницата ми посещава такова заведение и оцеля вече цяла година.

Виж, изобщо не се притеснявай, ни най-малко не можеш да ме обидиш, а ако имам изобщо самочувствие, повярвай ми то няма нищо общо с каквато и да е наредба. Моля те без лични мелодрами, и по темата да караме.

За наредбата, ама който иска да се върнат чипсовете, снаксовете, зрънчовците, желираните бонбони и целия шарен и лъскава боклучав асортимент от кашоните, с които им бяха задръстени складовете, и в лаВката нямаше абсолютно нищо друго, демокрация сме, свобода на мненията, отивате и почвате да искате да се върнат боклуците. Никакъв проблем. Аз лично нищо лошо не виждам в какъв беше, натурален Зайо Байо, не съм го виждала това чудо, но.... Проблемът е дали наистина е натурален? Едно време имаше български чипс, в едни прозрачни пликчета, от истински картофи, че в него нямаше нищо лошо.  Така, че не е проблема как се казва, а какво съдържа и какво има вътре. В тия боклуци, който изхвърли наредба 37 от училищата, се съдържаше в най-голямо количество ГМО, бъкани бяха. Аз нямам никакъв проблем с наредбата, три или четири пъти минаха РИОКОЗ на проверка, пускам сигнал по мейл в свободен тект, след няколко дни получавам отчет, всичко са изхвърлили, което не отговаря, проверили са сроковете на годност, чистота, всичко. Много хитър момент има, да ви споделя, карам дъщеря ми да ми показва касовата бележка вечер, и така знам какво си е купувала и отчетност на парите има. Laughing А освен това изиксвам и спазване на закона, не издават касови бележки, понеже насреща имат деца, в затворен обект са, не навън, финансова инспекция рядко минава, ако изобщо минава и мамят. Касовите апарати не работят, ма те децата не искали бележки, ама те хвърляли там отстрани, пък те не си ги вземали, пълна слободия.

ГМО-то понеже някой писа по-нагоре, е изцяло забранено в закона за храните, по отношение на детските храни, изобщо.

# 141
Хайде стига с това "децата се дразнят". Децата научават рано един житейски урок - хранят те с каквото имат и с каквото родителите ти преценяват.

Не съм съвсем съгласна. Хранителни навици се изграждат от рано, да, но не можеш да накараш едно дете на сила да яде нещо, което то не обича, пък дори да си преценила така. Децата имат право да определят какво обичат да ядат и по колко - наша задача е да йм предоставим избор в рамките на здравословното хранене  Peace

# 142

В подбна теам друга немска мама разказваше, че практиката в тяхната градина е, когато има нещо "забранено", госпожите го изземат и го предават вечер на родителите.

Ето го решението! Хората са го измислили. Затова трябва да има ясни критерии( както стана дума по- горе), кое става и кое не.

# 143
Ето го решението! Хората са го измислили. Затова трябва да има ясни критерии( както стана дума по- горе), кое става и кое не.

Аз принципно много харесвам немската система и решения в доста отношения, по този проблем също.  Те са и много емблематично доказателство за разграничението м/у родителската отговорност и държавната. Демек държавата да не прехвърля топката и да не оправдава собствената си безоговорност с родителската такава. Пак майки тук бяха писали, че в немското у-ще, отиват със сандвичите, но редовно им проверявали раниците, да не би родителя да им е сложил нещо вредно и нездравословно, кола, чипс... Що, ами щото ще го яде на тяхна, държавна територия, където отговорността за детето носят те, като напусне тази територия след учебно време, вече майка му да прави каквото ще, там започва родителската отговорност. За това говорим през цялото време, всеки да си гледа канчето, отговорността и да не я прехвърля на другия, щото го мързи или няма интерес да вземе да си свърши работата.

# 144
Децата имат право да определят какво обичат да ядат и по колко - наша задача е да йм предоставим избор в рамките на здравословното хранене  Peace

Но подкрепям и това мнение, детето е личност и има право на избор, но параметрите на избора ги определяме ние, с оглед да го защитим, за негово добро. Насила и със забрани не се получват добри неща, ако не им обясняваме на тяхния език и подходящо, защо забраняваме.

# 145
Аз лично нищо лошо не виждам в какъв беше, натурален Зайо Байо, не съм го виждала това чудо, но.... Проблемът е дали наистина е натурален?

Точно там е проблемът- НЕ е натурален. Съдържа същите боклуци като другите, но без ароматите на пица или каквото друго там се сетите.

Соковете-изчезнаха едни шарени етикети, появиха се други, не по-малко вредни.

Десерти- едните вафли не ставали, пък другите- стават.Ама  всички са с маргарин, палмово масло и други хидрогенирани мазнини-ооо, няма проблем, не противоречи на наредбата.

Изобщо- ако РИОКОЗ Велико Търново не са в някаква тотална заблуда, тази наредба не доведе до нищо.

Тео, мелодрама няма- опитах се да се извиня, явно напразно.Смятам, че по-горе бях по темата.

# 146
  • София
.....карам дъщеря ми да ми показва касовата бележка вечер, и така знам какво си е купувала и отчетност на парите има. Laughing А освен това изиксвам и спазване на закона, не издават касови бележки, понеже насреща имат деца, в затворен обект са, не навън, финансова инспекция рядко минава, ако изобщо минава и мамят. Касовите апарати не работят, ма те децата не искали бележки, ама те хвърляли там отстрани, пък те не си ги вземали, пълна слободия.
...
Тео, сега разбрах къде е ключа от палатката Simple Smile На мен никога не ми е  хрумвало да поискам бележка, дори когато аз съм купувала от лавката.

Bili, имаш ли проблем да драснеш на МЗ оплакванията си по наредба 37?

# 147
Изобщо- ако РИОКОЗ Велико Търново не са в някаква тотална заблуда, тази наредба не доведе до нищо.

Таз наредба имаше за цел да изчисти училищата от откровенно вредните боклуци, и си свърши работата, като изчистване, но най-вече като медийна кампания по проблема и темата. Още изначално беше ясно, че кардиналното решение е затваряне на тези лавки изобщо, като явление, свободни търговски обекти, не носещи никаква отговорност, на територията на държавни и общински институции, където отговорноста е на държавата и общината. Получава се явен падардокс, хем там държавата трябва да постави правилата, защото носи отговорността, хем от другата страна се изживяват като свободни търговци на свободния пазар. Просто на практика не се получава, и ние не сме единствените, дето ще открием топлата вода, че не можем да се справим с това. То затова в страните от ЕС, няма лавки и бюфети в училищата. Извън лавките, изначалния проблем на наредбата са й изходните продукти, демек храните и съдържанието им, и изобщо голяма част от тях дали изобщо са храни. Те затова МЗ в безизходицата си да си покрият здравните параметри за децата в различните възрасти, забраняват продукт, след продукт, защото с боклуци няма как да влезнат в здравните си норми. По този почин децата ще останат на трева накрая и ще умрат от глад, това за което и ти говориш.... Трябва да се тръгне отначало, със строги и простички изисквания за продуктите, които влизат в детските заведения. Децата не могат да избират, те не са в магазина, нито имат знанието да изберат, те ядат каквото им сложим на масата.

# 148
За мен наредбата "не си свърши работата", т.к. нямаше и няма контрол по спазването й и санкции за нарушения на практика.
В две училища съм виждала лавки, в които и след влизането й в сила се продаваха предходните боклуци, сигнализирала съм, резутатът бе временен, докато минат проверките. И смяна от едни боклуци с други, също толкова забранени от нея.

# 149
Аз мисля, че това е добър повод да настоява за закриване на лавките.
МЗ да се размърда поне да използва готова, работеща западноевропейска платформа, след като дори и един контрол не можаха да осъществят като хората. Некадърни са да създадат нещо читаво и ако не бяха едни майки тук, нямаше да знаят да какво да напишат в тази наредба. Оставаше само да положат усилия за контрол, но и там резултатите са незадоволителни. Ами просто да видят хората как са се справили и да вземат готовия опит, да му се не знае!
Няма да откриваме топлата вода! И като се напънаха да я открият, и какво?
Напънала се планината и родила..мишка. hahaha

Общи условия

Активация на акаунт