ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 751
  • 642
  •   1
Отговори
# 270
Да очакваме ли някой да е против?

Естествено, Министерство на здравеопазването.. Sunglasses Навлиза се в свещената им територия, здравето на децата, дето засега го "защитиха" само със статистики, от които единствено разбрахме, че дори и децата ни в предучилищната група вече страдат от заболявания типични за третата възраст. За тези статистики през годините не ми се мисли колко пари сме платили данъкоплатиците, а все си мислехме, че плащаме някакви чиновници там да работят и защитават превантивно децата ни.

# 271
  • София
Не е възможно министъра на здравеопазването да е против наредба, опазваща здравето на децата, само защото е създадена в конкурентно министерство.  Joy

Сигурно някакви чиновници ревнуват, ама нали си имат рецептурници да правят, де ги?

# 272
  • София
Честито!   bouquet

Благодаря на всички знайни и незнайни приятели, които с всеотдайния си труд го постигнаха! И вярвам, че лавкаджиите и по-сериозните лобисти ще замлъкнат - от умора ли, от просветление ли, от каквото искат... само да замлъкнат!

# 273
Подписана от министъра - чудесно. Дано истински да заработи от новата учебна година! Дано! Дано!

Да очакваме ли някой да е против? Преди имаше съюз на лавкаджиите , помните ли как Наредба 37 с чипсовете им срутвала бизнеса Simple Smile
Добре го помним.

Естествено, Министерство на здравеопазването.. .

Нали трябва и контрол. Леле- майко, още работа! Simple Smile

# 274
  • Sofia
По-скоро очаквам съпротива от страна на директорки, които с годините са доста обвързани с разни доставчици.

# 275

Естествено, Министерство на здравеопазването.. .

Нали трябва и контрол. Леле- майко, още работа! Simple Smile

Не, слава на Бога, контролът по тази наредба и изискванията й, ще се осъществява от Агенцията по безопасност на храните към МЗХ, която засега откакто я откриха, доста ентусиазирано и ефективно работи. Ако беше РИОКОЗ към МЗ, просто забравете, предвид "ефективния" им контрол по наредба 37. Само в началото се активизираха, после съвсем зарязаха самоинициативите си по контрола на наредбата и само като им сигнализираш реагират. Те да си контролират наредба 37 и рецептурниците, менютата, количествата и т.н... Истината е, че не е и в техните възможности, технически като лаборатории, а и като функции, да контролират състава на продуктите. Няма как да проверят и да вземат за изследване сирене, мляко, кашкавал и други млечни продукти, и да установят дали са качествени, от истинско мляко. Състава на месото, наличието на соя, да проверят производителя, фермата за животни, птици, хляба, от какво зърно е,отговяря ли на изискванията и т.н.. От МЗ и РИОКОЗ не са наясно с производството на продуктите, не познават производителите....

В статията пишеше, че има идея служители от Агенцията по безопасност на храните да участват в провеждането на самите търгове в общините, което е много, много добра идея, дано да стане, понеже те действително са най-наясно с пазара, производителите, производсвото, доставчиците, качеството на продукцията... Целта е за децата във всички детски заведения, училища и педагодически заведения, да се доставят само най-висококачествените хранителни продукти.

# 276
По-скоро очаквам съпротива от страна на директорки, които с годините са доста обвързани с разни доставчици.

Директорите не, кметовете са тези, които са обвързани, той директора няма кой знае каква възможност да лобира за доставчик или частника в училището, освен, ако не е в комбина с кмета де. Ама при тази наредба, който и производител или доставчик да е, ако ще и на кмета да е, изискването е продуктите да отговарят на изискванията за качество и безопасност на наредбата. Надявам се така да се стимулират и производителите, особено местните за различните региони.

# 277

....Ако беше РИОКОЗ към МЗ, просто забравете, предвид "ефективния" им контрол по наредба 37.

Бившето РИОКОЗ-сега РЗИ , е към МЗ.Агенцията по храните, която се образува от бивши структури на РИОКОЗ и ветеринарите е към Министерството на земеделието.  Peace

# 278
Аз контролът имам предвид, такъв, какъвто е у нас.  Sad
Дано тоз път приятно ни изненадат. Аз, понеже, пак ще се жалвам, ако видя нарушения /събираме касови бележки и правим и снимки/. Сега остава да събираме самите продукти, но ако се наложи- защо пък не.
А, РИОКОЗ, много се моля да нямат пръст в проверките.
А иначе нали, доколкото следих през пролетта, у нас нямало лаборатории за изследване съдържанието на месото? Или има?
Чете ми не статия, а наредба. Ще се ровна довечера. Сега в сайта на МЗХ не намирам нещо.

Последна редакция: вт, 02 авг 2011, 13:26 от Judy

# 279
Най-голямата глупост на министър Найденов беше, че с неговата благословия се създаде прословутата Агенция по храните, контролираща включително и храните от животински произход, а въпросната Агенция не се обезпечи с достатъчно лаборатории за тази цел. Проверката на документи е просто фиктивна работа.

# 280
Ето от сайта на Агенцията лабораториите:
http://www.babh.government.bg/bg/labs.html
Повдигнах въпроса, т.к. помня за скандала със съдържанието на соя м месните произведения. Тогава се каза, че у нас нямало как да се изследва. Това- по пролетни спомени.
Абе първо да прочета наредбата.
Няма я и в проекти на НА:
http://www.babh.government.bg/bg/legislation-acts.html

# 281
Ето от сайта на Агенцията лабораториите:
http://www.babh.government.bg/bg/labs.html
Повдигнах въпроса, т.к. помня за скандала със съдържанието на соя м месните произведения. Тогава се каза, че у нас нямало как да се изследва. Това- по пролетни спомени.
Абе първо да прочета наредбата.
Няма я и в проекти на НА:
http://www.babh.government.bg/bg/legislation-acts.html

Проекта на наредбата не е качена още, аз нали писах по-напред. Той вчера я подписа министъра, аз ще следя и веднага ще я пусна като я качат, даже може да се обадя да помоля да ми пуснат окончателния официален вариант, аз имам само работния.

Между другото, от МЗ, същите, които бяха против създаването на Агенцията по храните, сега ще саботират и тази наредба. Вече даже май пишат и в темата.

# 282
Ако я найда по- ранко, ще я пусна и аз наредбата.

# 283
Мисля, че не са я качили още в сайта си, ама проекта на наредбата излиза в нета, като й напишеш заглавието, та ето я:

http://www.mzh.government.bg/MZH/Libraries/%D0%90%D0%BA%D1%82%D1 … st_2011.sflb.ashx

# 284
  • София
[Ето кратко резюме за нея от днешния Труд.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=984225

От посочената статия разбираме :
"Забранява се предлагането на ядки на малчуганите, предвижда още проектът."

А в работния вариант на Наредбата друго четем
Мисля, че не са я качили още в сайта си, ама проекта на наредбата излиза в нета, като й напишеш заглавието, та ето я:

http://www.mzh.government.bg/MZH/Libraries/%D0%90%D0%BA%D1%82%D1 … st_2011.sflb.ashx

Че се забранява пържените и негодни ядки....

Общи условия

Активация на акаунт