ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 769
  • 642
  •   1
Отговори
# 585
Ми точно така са ми го написали  Tired
 Писах и на РЗИ ( оф или там както вече им е името, само го сменят) да внесат яснота има ли или няма нормативни актове по въпроса.  Simple Smile Само да не излезе накрая че нямаме право да си носим храна от дома или че ще трябва да яде в двора  Tired

# 586
  • около Варна
При нас училищният стол се стопанисва от общината, кетъринговата фирма само доставя храната. За мен е безумие да има място, обособено за хранене, а децата да ядат в класната стая.

# 587
Неприемливо е да се яде в класни стаи и коридори.
"Завъждат" се твари като мравки, хлебарки и мишки.
Обособените места като столова се обработват периодично от фирми за дезинсекция и дератизация.
"Хлебарки в училище"
http://www.bg-mamma.com-www.bg-mamma.com/index.php?topic=808059.new;

# 588

Пусни едно "питане" и до РИО. Да стегнат малко корумпираните си директори. Или техни служители – който там играе комбина с фирмата, доставяща храната в стола.

# 589
  • София
http://tv7.bg/%D0%90%D0%BA%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82/%D0%A5%D1%80% … html#.VIF2AGcdiEO

родители  са подготвили чудесни промени (за София), но нещо не минава промяната на заседанията на СОС, чудно кой, кой има интерес за това?

пак ли ще има "съюз на лавкаджиите", който ще плаче, че им се съсипва бизнеса, че вече не могат да купуват готовите кюфтета от Метро и втвърдените с желатин "плодови" млекца....

колко е простичко - ние, родителите плащаме и ние трябва да имаме контрол предварителен - преди сключване на договора и перманентен - при предоставяне на услугата!

ето желаните промени, всъщност се внасят от зам-кмета Чобанов http://sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=576
не съм в течение, но явно подкрепени и Мария Минчева, дирекция Образование в Столична общинаа ( в предаването на ТВ7 има разговор)

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 11:28 от ЗаСлон

# 590
  • Ямбол
Родителите не са специалисти, че да го играят контролен орган.

# 591
Не са специалисти, а потърпевши, заедно с децата Peace За съжаление не навсякъде нещата са на достатъчно добро ниво
На мен пък описаното в договора ( приложение 3 от линка) много ми харесва, включително възможността за диетично хранене при нужда. Не съм очаквала подобно нещо и много ме радва.

# 592
Предложенията за промени към наредбата и конк. документация към нея, бяха подготвени и внесени от „Национален алианс усмихни се с мен“ и Асоциация „Родители“. В работна група към Дирекция образование към СО, на редица заседания предложенията бяха подложени на сериозен отпор, беше изключително трудно да се преборим за тях, но в крайна сметка бяха приети. Миналият четвъртък са били обсъдени в СОС, но за съжаление за момента са срещнали отпор. Всяка родителска подкрепа за промените би била от полза.
Нека припомня, че именно с Инициативен комитет на родители от Бг Мама през 2009 г. се преборихме за приемането на Наредба 37, откъдето започна всичко.

Каква целим с промените?

Родителите най-после пълноправно да упражняваме правата си на потребители на търговската услуга „училищно хранене“.

Как:

-   Увеличава се представителството ни в комисията за избор на нов наемател на стола и бюфета, от един на двама представители с право на глас, както и възможност да поканим и други родители, които да присъстват като наблюдатели;
-   Оценката на родителите ще е ключова за качеството на услугата, но и стимул за предоставяне на качествена и безопасна за здравето на децата ни храна, както и за дългосрочен и печеливш бизнес;
-   Училищното настоятелство чрез упълномощени от него родители ще могат да извършват постоянен контрол над училищното хранене и бюфет, да съставят констативни протоколи и да сигнализират контролните органи;
-   В края на всеки срок ще дават оценка на услугата предоставяна от училищния стол и бюфет, по скалата от 0 до 3.
-   При шест положителни оценки от Училищното настоятелство, кандидат-наемателя кандидатствайки отново за същите обекти, ще получи максимален брой точки по критерия „Оценка за работата на действащ участник“;
-   Родителите, заедно с директора ще могат да залaгат специфични изисквания относно храненето на деца със специален режим на хранене;
-   Кандидат-наемателят ще представя документи доказващи, че може да доставя и ще доставя, приготвя и предлага храни, съответстващи на изискванията на Наредба 9 за безопасността и качеството на храните предлагани в детските заведения и училищата.
-   Акцентира се върху изискванията относно безопасността и качеството на влаганите, както и предлаганите готови продукти, което е определящо дали една храна е полезна или вредна;
-   Въвежда се и нов Образец в Конкурсната документация, в който кандидат-наемателя трябва да предложи примерен асортимент oт закуски и напитки в училищния бюфет, отговарящи на изискванията на Раздел ІІІ от Наредба № 37 от 21.07.2009 г. за здравословно хранене на учениците. Досега изобщо нямаше такъв, камо ли пък съобразен в наредба 37.

В заключение:
Търговецът ще пренасочи вниманието си от общината към истинските си клиенти, родителите и децата.
Тяхната обратна оценка ще е определяща при повторното му кандидатстване за същите обекти.

# 593
  • София
Наредбата ще се приеме, дано в целия й вид, съгласуван с родителските организиции.

А после накъде?

Ще има ли активност от родителите, когато вече имат инструменти за пряко и постоянно въздействие?

# 594
Подкрепям с две ръце! За да се хранят с качествена храна децата ми, се принудих да вземам храна от добра, но скъпа частна кухня. Държавната детска кухня е отврат.

# 595
  • Ямбол
Помислих, че ще кажеш, че си започнала сама да си я приготвяш, а то пак наготово.

# 596
Аз дълго време сама я приготвях и това беше най-доброто за тях. Но сега е нужно да се хранят разнообразно и това включва няколко ястия в менюто им. Работя и за да успея след работа да наготвя всички манджи-на нас и на тях, ще трябва да се лишавам от игрите с тях. Така че, се принудих да вземам от частна кухня.

Последна редакция: сб, 17 яну 2015, 18:59 от Надежда :)

# 597
Столичен общински съвет прие с пълно мнозинство предложените промени.

Решението, в точка 2 от дневния ред, в доклад  на д-р Тодор Чобанов: http://sofiacouncil.bg/index.php?page=sessions&id=344

# 598
Родителите не са, и няма нужда да са специалисти, просто защото са клиенти на въпросната търговска услуга, предоставяна на училищна територия. Никой потребител на дадена търговска услуга, не е нужно да е специалист относно закупуваната от него стока, как се произвежда и предлага на пазара. Правата му са гарантирани в рамките на ЕС, в качеството му на потребител.

# 599
Преди дни взех деветгодишната си дъщеря от училище почти в безсъзнание- колабирала... Купила си е от барчето дъвка с наградка- изкуствен маникюр с шишенце коноколит. Лепила, плюла, близала, олепила се цялата... Мед. сестрата ми звъни и ми казва, да идвам веднага, че детето ми е много зле, неадекватно, в несвяст, и ако се забавя, може да не го намеря живо. Та въпросът ми е- въртолет за бързо реагиране ли трябва да си купя, или гащи с перка, като онзи от покривите. Имам приятелка в МЗ, но като знам, че всички пърдят в едно гърне, и гарван, гарвана, око не вади, реших да не и се обаждам. Всъщност и се обадих, но резултатът е какъвто предполагах, че ще бъде... Нали всичко се оправи, този път оживяхме...

Общи условия

Активация на акаунт