ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 855
  • 642
  •   1
Отговори
# 90
Твърде агресивна е рекламата и предлагането на всички боклуци в шарени опаковки, с подарък, с любими герои и т.н.. Миналото лято давах грешни пари заради някакво Данонино с игра и много хубави играчки за колекциониране. От детските канали гърмят реклами: Събери в албум.. направи колекция..., само в опаковката... Първо купуваш заради опаковката , после свикваш с вкуса  и как не, като повечето неща съдържат натриев глутамат.

Не са виновни рекламите, а родителите, които купуват рекламираните боклуци, които позволяват че децата йм гледат реклами!

# 91
Аз доколкото разбрах иде реч за качеството на влаганите продукти, защото има сирене и сирене.

Във Виена по закон ( наредба или и аз не знам точно как е регламентирано) най малко 50% от храната за деца в детски градини и болници е био.

Иде реч за това, че в детските заведения изобщо, не само ясли и градини, но и институции за деца без родителска грижа и др. и в училищата се доставят най-големите боклуци на пазара, които не просто нямат общо с наименованието си по етикет, ами са направо вредни за здравето на децата ни. Сиренето изобщо няма нищо общо със сирене, млякото е онова нарицателното за 0.9 ст., месото, каимата като го сготвиш изчезва, стопява се, щото е от соя и кой знае още какви боклуци, пилешкото е тъпкано някакви химични разтвори, само можеш да се кръстиш какво има вътре, също изчезва при термична обработка, хляба е най-долнокачествения и т.н....... Все едно това не са нашите деца, ами за прасета се доставят продукти.

# 92
Тук се говори за детски градини, училища, домове, не са ли те под контрола на различни министерства, институции? После, децата са на различна възраст, хранителните изисквания, менюто е различно.
Не е ли по-добре да се конкретизира и да се работи едно по едно, отделно за училища, отделно за градини. И да се започне например с млякото и млечните продукти, после месо и т.н.  Сигурно и доставчиците за различни. Иначе, много общо звучи, а колкото е по-общо, толкова им е по-лесно да вдигнат рамене, че не става.

# 93
За ограмотяването на родителите изобщо няма да дискутирам, защото не е тема на темата. Тук става дума за отговорността на държавата за децата, които са на нейна територия, отглеждани, възпитавани, обучавани, не за родителската отговорност. Иначе общо като кампания това сме го започнали 2009 г. и трябва да ви кажа, че съм изумена от разликата, която виждам в общественото и родителско разбиране по проблема, само за две години. Само преди две години, не смеех да кажа, че искам затварянето на лавките, защото веднага скачаха да ме линчуват, че щели да измрат от глад децата, за затварянето на училищата и спиране на безцелното и свободно обикаляне на квартала, дори и от най-малките, същата реакция, щели да измрат от глад, не можело. Сега не просто тук в темата, още на втора стр. това вече бяха преобладаващите мнения, бях много впечатлена и от промяната в мисленето на нашата директорка, която каза, че вече съвсем сериозно обмисля варианти за затваряне на училището, учениците не са отишли там да ядат, та всичко да се върти около това, та дори и живота и здравето им да застрашаваме. Разликата в мисленето за мен е от небето до земята, има качествена промяна. Simple Smile

# 94
Не е ли по работещо да има един стандарт за използваните продукти? Менютата и нуждите наистина са различни спроед възрастта, но всички имат нужда от истинска кайма, истинско мляко и т.н.
В този ред на мисли според мен Мин. на земеделието и храните може да разработи стандарт, но няма как да е отговорно за прилагането на този стандарт в градини, училища и институции. Още повече, че доколкото ми е известно има национален консултант по хранене, който е към МЗ.
Малко разнопосочно и наистина неконкретно се получава сякаш . В моите очи най добрият вариант е да се иска стандарт Стара планина ( нали така се нарича?) да е задължителен за продуктите, с които се приготвя храната за децата, в допълнение към досегашните рецептурници. Ако си помечтаем можем да заменим Стара планина с Био.
Тук говоря само за приготвяната/доставяната на място храна.
Въпросът с това какво трябва да е позволено да се продава в училищните лавки и дали изобщо да е позволено това от външни фирми в сегашната му форма си е съвсем отделен ( според мен не трябва).

# 95
  • София
Твърде агресивна е рекламата и предлагането на всички боклуци в шарени опаковки, с подарък, с любими герои и т.н.. Миналото лято давах грешни пари заради някакво Данонино с игра и много хубави играчки за колекциониране. От детските канали гърмят реклами: Събери в албум.. направи колекция..., само в опаковката... Първо купуваш заради опаковката , после свикваш с вкуса  и как не, като повечето неща съдържат натриев глутамат.

Не са виновни рекламите, а родителите, които купуват рекламираните боклуци, които позволяват че децата йм гледат реклами!
Абсолютно! А гледането на реклами вреди колкото всички купени благодарение на тях боклуци взети заедно. Особено за бебета и малки деца, които "се хранят най- добре на реклами".

teo7777 Отговорността на държавата включва и образоването на родителите. Хубаво е такива неща да вървят паралелно с информационна кампания, за да има по- сериозен ефект.

# 96
  • Paradise

Не ни липсва култура на хранене, не мисля.

Има много начини да се избегнат и рекламите, и детските канали.
Въпросът е дали на родителите им се занимава.
Моят син нито Данонино яде, нито детски реклами гледа. И вкъщи няма драми.

Относно качеството на храните в детските заведения - доставките са по Закона за обществените поръчки. Критерий за оценка на доставчик е "най-ниска цена" - това е в 99,99% от случаите.
Това изискване трябва да бъде изкоренено веднъж завинаги, иначе каквито и наредби да се приемат, все тая.

Заложените изисквания към продуктите са още по-смешни, но поради липсата на стандарт установен (БДС и т.н. се появиха отскоро, не са задължителни) възложителите (най-често общините) си правят каквото си искат и никой копче не може да им каже, защото това е тяхното желание.
Тук се намесва някоя подставена фирма на поредния роднина/приятел, който дава комисионна някъде, някой пълни джобчето си и последното, което го грее, е качеството на продуктите, които е доставил (нали е минало всичко по закона, имало е комисия и т.н.)

Последна редакция: вт, 05 юли 2011, 21:08 от Пипинс

# 97
  • Варна

Е, извинете. Виноват! Blush
Явно не съм перфектната бг-мамма. Laughing
Ами да, знам че е чудовищно, но ще призная че позволявам на децата ми да гледат детски филмчета и приложените им реклами. После често не издържам на молбите им : Купи ми.
Смятам че ги храня почти здравословно, често ползваме домашни продукти (проверени) или био.
Винаги имам топло ядене. Плодовете и зеленчуците са в изобилие. Имаме някои забежки към колбасите и бонбоните (тук вина имат родителите ми), но смятам че са по-скоро изключение. Смятам се за ограмотена по отношение на храните и въпреки това.... явно съм слаб характер. Outta Joint
newsm43

# 98

Относно качеството на храните в детските заведения - доставките са по Закона за обществените поръчки. Критерий за оценка на доставчик е "най-ниска цена" - това е в 99,99% от случаите.
Това изискване трябва да бъде изкоренено веднъж завинаги, иначе каквито и наредби да се приемат, все тая.
А според мен условието за спечелилия трябва да си остане 'най ниска цена', но просто в задължителните условия да е вписано, че продуктите трябва да отговарят на стандарт ххххх.

# 99
Това мнение е най-близо до истината за "столовото хранене". Плащате 50-60лв. такса на месец, а искате три яденета по най-висок станадарт всеки ден — я някой да ми го покаже на живо, че аз нямам толкова фантазия. Нямам идея колоко струва един купон в училищен стол, но съм сигурен, че е далече от сумата за порция качествена храна. Закони да се приемели, проверки да се правели, лавки да се затваряли... дрън-дрън, щом е насила и е неизгодно, ще се провали. Каквото ще да си измисля държавата, ако продължава да бави плащанията към доставчиците с месеци и години, при децата ще отиват само най-нискокачествените продукти, които няма как да се пласират в търговската мрежа. Принципа е: " Само ако не може да се продаде( или му изтича годността) ще го дам на държавата — пак ще е на загуба, но поне няма да е 100%."
Точно поради това "закъсняващо плащане", стандарта ще е нисък.
Говоря за качество на продуктите и храните, хигиената  си е на ниво.
Оправията, за учениците е храна от вкъщи, а за детските градини е "спонсориране"( не кешово като на МВР, а натурално с качествени продукти). И който ще се бори за някакъв закон, нека си помисли за данъчни облекчения на такива "целеви, хранителни спонсорства", а не за по-големи глоби и изисквания. Peace

Абсолютно никакво намерения нямам да ходя да се боря за плащането на търговеца, да не се бавело, кешово ли да е. Мойта родителска отговорност са ми децата, който си има проблем, да ходи да се оправя, като не му изнася, отива другаде. Който каквито бизнес проблеми си има, много моля да не си ги решава за сметка здравето на децата, тия деца са на всички ни.

За оправията, "натурално с качествени продукти", ако правилно съм те разбрала, горе-долу същото предлагаме и ние. Сега схемата за градините е следната: общината прави търг, кой ще предложи на най-ниска цена да зарежда общинските й градини. Явяват се лицензирани търговци на едро, т.е. търгът е за търговци, които се явяват посредници м/у община и производител.
Ние предлагаме следното: общината обявява търг за продукти, по лотове, т.е. видове, сирене, мляко, месо, хляб, кайма и т.н.... Общината прави списък, примерно има 10 градини, за тях трябват 100 кг. сирене, 80 кг. месо, 200 кофички к. мляко, еди колко си хляба и прочие. Така обема поръчвани продукти по лотове се увеличава, оттам отстъпката става по-голяма и съответно се компенсира разликата. Търгът пак ще го спечели, който даде най-ниска цена за тези продукти, но вече могат да се явят всички, и производители и търговци, защото обема продукти е увеличен. Продуктите обаче трябва да отговарят на изискванията за чистота и безопасност на съдържанието си, т.е. да са истински. Производителите например, вече могат да си преценят, ако зареждат с продукцията си 10, 20 градини, дали сами да си закупят още няколко буса, или ще им е по-изгодно да наемат например сегашните доставчици. Определено при интерес и възможност за зареждане на голям обем обекти и продукти, и интерес ще има и цената ще падне.

За училищата, да, това със сандвичите е съвсем реално и възможно, ако трябва да избирам м/у боклуците на пазара и сандвичите от вкъщи, ще избера сандвичите. Обаче разчетите и мнението на хора от бизнеса, които зареждат училища и не само са, че частните търговци, които поемат обектите в училищата, първо могат да се справят при добро желание, второ дори и да се наложи да вдигнат цената на купона, реално трябва да е максимум с 0.20, 30 стотинки.

За градините, разликата между цената на сегашните боклуци и цената на истинските, последните дори при цена на дребно в магазина, е ок. 6, 7%. Сами си правете сметка дали пък не може да се измисли как да се компенсира тази разлика при добро желание и децата ни да не се тровят с боклуците от пазара.

Последна редакция: вт, 05 юли 2011, 21:14 от teo7777

# 100
  • Paradise
Каква е логиката с критерий "най-ниска цена"?
Съвсем приятелски питам, вие, като влезнете в магазина, по критерий най-ниска цена ли пазарувате?

Самият закон за обществените поръчки дава опции за провеждане на процедурите, така че общините могат да си извикат директно производителите и да си договорят цени с тях.
Но 1) на никой не му се занимава (защото няма далавера/мотивация/знания) и 2) страх (пак от непознаване на законите).

# 101
А според мен условието за спечелилия трябва да си остане 'най ниска цена', но просто в задължителните условия да е вписано, че продуктите трябва да отговарят на стандарт ххххх.

Съвсем точно си написала искането ни, в едно изрчение, само че ние за да не ни кажат веднага дежурно, няма да стане, предлагаме и в детайли като как точно да стане това. Hug

# 102
  • Sofia
Имам чувството, че сте малко назад с информацията:
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/2031924725-S_ka … nyat_detsata.html

# 103
  • Paradise
Ние предлагаме следното: общината обявява търг за продукти, по лотове, т.е. видове, сирене, мляко, месо, хляб, кайма и т.н.... Общината прави списък, примерно има 10 градини, за тях трябват 100 кг. сирене, 80 кг. месо, 200 кофички к. мляко, еди колко си хляба и прочие. Така обема поръчвани продукти по лотове се увеличава, оттам отстъпката става по-голяма и съответно се компенсира разликата. Търгът пак ще го спечели, който даде най-ниска цена за тези продукти, но вече могат да се явят всички, и производители и търговци, защото обема продукти е увеличен. Продуктите обаче трябва да отговарят на изискванията за чистота и безопасност на съдържанието си, т.е. да са истински. ...

И в момента процедурите са така, по лотове, всеки кандидатства за определена обособена позиция или за цялата поръчка; има заложени критерии, има изискване към кандидатите, но някъде нещо се случва и отново най-големите боклуци биват доставени.

Ето примерен търг за доставка на хранителни продукти (съвсем актуален), обявен от община Видин, за нуждите точно на детските градини на територията на общината за тази и следващата години.
Дори критерият за оценка не е най-ниска цена...

http://dv.parliament.bg/DVWeb/porachkiList.faces

# 104
teo7777 Отговорността на държавата включва и образоването на родителите. Хубаво е такива неща да вървят паралелно с информационна кампания, за да има по- сериозен ефект.

Бояна, точно същото казвам и аз. Повярвай ми, знам прекрасно какво ми казваш, защото не просто го мисля, но и доста се потрудих, та да се случи в реалността. 1) По отношение отговорността на държавата за децата, нивото на култура на родителите не може да й служи за каквото и да е оправдание да не поема отговорността си, щото за това й плащаме, ние може да сме прости, нали за това плащаме на оргия чиновници и експерти, да са по-умни от нас. 2) Здравите деца и поколение, са в пъти по-икономически изгодни, за която и да е държава, откъдето и да го смяташ. 3) Ниската култура на общество и родители, пак си е проблем на държавата, който пак пряко рефлектира в/у сметките й накрая и икономиката, конкретния проблем, имаш много по-голям процент болни хора, лежащи на здравната система, нетрудоспособни и т.н... 4) Реално, дългосрочно и трайно във времето ограмотяване на нацията е възможно единствено през образователната система. Всичко останало са акции и кампании.

Общи условия

Активация на акаунт