ДЕЦАТА НИ ЯДАТ НАЙ-НИСКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ

• 43 826
  • 642
  •   1
Отговори
# 165
  • София - Рим и обратно

Апропо - в момента кое ви пречи децата ви да ядат здравословна, приготвена вкъщи храна в училище?

Пречи това, че детето Мими, примерно, ще размахва джобните си парички и пакетираните снаксове, които си купува с тях. Нали не мислиш, че това не привлича съответно и децата Иванчо и Петърчо към въпросната лавка - извор на лакомства. Приготвената от вкъщи храна, от сега я виждам в кофата. А ако лавката не съществува - проблемът също отпада. Не съм видяла да са ощетени децата в Италия (да речем), където учи дъщеря ми засега, заради липсата на въпросното "супер важно" място. Кое е с рогата напред? И защо смяташ, че ние сме малцинство, а почитателите на лавката - маса? И не разбирам от какво има да недоволстват.

# 166
  • Варна

Апропо - в момента кое ви пречи децата ви да ядат здравословна, приготвена вкъщи храна в училище?

Пречи това, че детето Мими, примерно, ще размахва джобните си парички и пакетираните снаксове, които си купува с тях. Нали не мислиш, че това не привлича съответно и децата Иванчо и Петърчо към въпросната лавка - извор на лакомства. А ако лавката не съществува - проблемът също отпада. Не съм видяла да са ощетени децата в Италия (да речем), където учи дъщеря ми засега, заради липсата на въпросното "супер важно" място. Кое е с рогата напред? И защо смяташ, че ние сме малцинство, а почитателите на лавката - маса? И не разбирам от какво има да недоволстват.

Не знаеш ли че съфорумките са научили децата си да съжаляват такива деца? Така че Мими може да си вее снаксовете колкото иска. Сега съфорумките искат да научат децата на всички да ядат само и единствено здравословна храна, като им спрат достъпа до друга, забранят детските канали рекламиращи боклуци и проведат кампания за ограмотяване на тема "Здравословно хранене за деца и родители". И това само защото България се нуждае от здраво бъдещо поколение.

# 167
  • Paradise
Дразни ме вечното мрънкане, че за всичко ни е виновна държавата.
Как така "...остави родителите, те са всякакви"?!
Родителите формират вкусовете и хранителните навици в децата, не държавата.

Родителите на детето Мими ще сложат чипса в чантата и с лавки, и без тях, то пак ще го набива пред очите на нашите деца.
Тук кой е виновен - държавата или родителят?

И сега има закони, но липсва контрол, санкции.
Защото на теория доставчиците декларират, че доставят едно, а на практика се получава доста често друго (това за ДГ).
Трябва да има по-голям контрол от страна на държавата просто, всичките там корумпирани служители, които участват в комисиите за подбор, да бъдат уволнени и така.

# 168
 Хексе ,какъв ти е проблема?    newsm78
Гледам ,че ги имаш три....можеш да ги храниш с каквито боклуци искаш.И държавата изобщо не ти забранява...още по-малко пък съфорумките.   Laughing

Лично аз не съм забранявала достъп до боклуци.Просто не съм ги давала като редовна храна.И това си казва думата....Онзи ден ,в петък,колега на мъжа ми му връчил торба с 5-6 пакета някакъв зрънчо,дал му ги негов познат,производител на въпросните ....Е,още си седят в торбата,непобутнати....чудя се на кого да ги подаря пък аз.
Май в темата за отслабването писах ,че вече ....то станаха 4-5 дни ,на плота има отворен шоколад....още си стои ....никой не го ще....   Mr. Green
Културата на хранене се възпитава.Ако я имаш,де....    Grinning 

# 169
  • Sofia

Точно така. Но нека не приемаме априори, че нашето възприятие за култура на хранене е непременно най-вярното.
Подобни самоизтъквания за нещо толкова индивидуално са смешни.

# 170

Точно така. Но нека не приемаме априори, че нашето възприятие за култура на хранене е непременно най-вярното.
Подобни самоизтъквания за нещо толкова индивидуално са смешни.
Оо,аз съм далеч от идеята ,че храня най-правилно...
Или че моят начин е най-верният.Но и не мога да приема,че "нищо му няма на детето .....",ако се тъпче само с пици,дюнери,чипсове и кока кола...

# 171
  • Варна
Хексе ,какъв ти е проблема?    newsm78
........................
Културата на хранене се възпитава.Ако я имаш,де....    Grinning  

Проблем не съм казала че имам, просто обясних как стоят нещата. Който е успял да възпита децата си да ядат здравословна  храна и да не се блазнят от чуждите лъскави боклуци, мога само да му се възхищавам.

За културата на хранене, не те разбрах. Как така хем се възпитава, хем трябва да я имаш? newsm78

# 172
За културата на хранене, не те разбрах. Как така хем се възпитава, хем трябва да я имаш? newsm78
За да възпиташ детето си да се храни правилно,първо ти трябва да имаш съответната култура на хранене.
От цитираните от мен майки

Седят си майките по масите,пият кафета ,безалкохолни или бирички,а хлапетата до тях ,в количките ръфат зрънчо,чипсове,солети....а в шишетата им направо се налива "натуралния сок" ,поръчан в заведението.

някак не очаквам да дават зеленчуци всеки ден,да готвят всеки ден прясна храна за децата си и т.н......

А да научиш едно дете да се храни правилно и да не налита всеки ден на боклуци ,е трудно,да.
Но ако си достатъчно мотивиран ,не е невъзможно.

# 173
  • Варна
За да възпиташ детето си да се храни правилно,първо ти трябва да имаш съответната култура на хранене.

Сега разбрах. Peace
Но ако я нямаш да речем, а си на възраст, кой трябва да ти я възпита?
Държавата?

# 174
Държавата има интерес да го прави. Колкото по-здравословно живеят гражданите й, толкова по-малко разходи има здравеопазването.

# 175
Да,защо не и държавата?Ако се налага?!
Моята култура на хранене,ако изобщо съм изградила правилната такава,си я научих сама......като станах някъде на около 28-29 години.
Имам горчив и ужасен опит с големия ми син,който като първо внуче за всички роднини беше едва ли не захранен със всякаква боклучава храна-вафли,шоколади,бонбони,зрънчовци........и досега ,вече на 22, може да не опита плодове и зеленчуци,но имам чувството ,че няма да мръкне,ако той не изяде нещо сладко.....
Моите родители ,лека им пръст,също не са наблягали на правилното и здравословно хранене.Аз обаче имам предимството ,че през моето детство 90 % от днешните лакомства не бяха налични....нагъвах си шоколад "Крава"....    Mr. Green
В един момент просто реших ,че така няма да продължава.И независимо дали ще успея да променя храненето на сина си,то поне няма да съм аз тази,която го тъпче с боклуци.....
И малко по малко.....докато решим да имаме второ дете ,аз вече бях променила моя си начин на хранене.
За него вече си имах план....не казвам ,че никога не съм се отклонявала ,но се получи.
Факт е ,че синът ми предпочита ябълки пред шоколада....
Поръчките му за тази седмица са,че му се ядяло суши и мусака....    Laughing

# 176
  • София - Рим и обратно

Родителите на детето Мими ще сложат чипса в чантата и с лавки, и без тях, то пак ще го набива пред очите на нашите деца.
Тук кой е виновен - държавата или родителят?

Eдин чипс (или 2 и 3) няма как да стигне за целия клас Rolling Eyes. Пък и едва ли някой ще се навие да храни всички деца всеки божи ден от джоба си, пък дори и с джънк, ей така само за идеята.
Ок, разбрах - да живеят лавките, и без друго явно не виждате бъдеще без тях.

# 177
Какво пречи да се въведат часове по здравословно хранене още в ПГУ, както е тук?!
Няма лавка в училището, няма барчета наоколо, всеки си носи храна в кутия от вкъщи. И училището се заключва за всички до 6 клас вкл. Оградата е каменна и ниска, но на никой не му минава през акъла да излиза навън до 14:30, освен ако нямат спорт. Горките деца, направо да ги ожалиш...

Цитат
Rationale
We believe this policy will engender in our pupil’s an awareness of the importance of maintaining a healthy and balanced diet. This can only have a positive effect on the health of our children, and have a positive impact on the each child’s ability to learn.

Timeframe for Implementation
The policy will be fully implemented immediately following discussion with Parent Association and the Board of Management.

Responsibility for Review
    * Staff; feedback on their classroom success or otherwise. This will be discussed at a staff meeting
    * Pupils will be asked to contribute to the review by
    * Parents. The Parent Association will be asked to conduct a survey among parents on how best to continue the Healthy eating Policy
    * The review will be co-rdinated by the principal
The Board of Management will discuss the policy and any recommendations will be included in the review.

Ratification and Communication
The Board of Management ratified this policy in May 2006.

Food and Nutrition
Class:    Infants (3-та група в ДГ и ПГУ в БГ, т.е. 4 - 6 годишни)
Strand: Myself
Strand unit: Taking care of my body: Food and Nutrition
Become aware of the importance of food for growth and development
Food provides energy for work and play, food helps to protect against illness, food helps us to grow
Explore food preferences and their role in a balanced diet
Treats, snacks, fruit, vegetables, foods that are unhealthy for some people and are not for others
Discuss and explore some qualities and categories of food
Fruit, vegetables, foods that can be eaten at breakfast, foods that are grown, food that comes from animals
Realise the importance of good hygiene when preparing food to eat.

Class: First & Second Classes
Strand: Myself
Strand unit: Taking care of my body: Food and Nutrition
Explore the importance of food for promoting growth, keeping healthy and providing energy.
Appreciate that balance, regularity and moderation are necessary in the diet
The food pyramid, the need for a balanced diet, the importance of having an appropriate intake of liquids, food that is unhealthy for some people and is not for others
Identify some of the foods that are derived from plant and animal sources.
Realise & practise good hygiene when dealing with food.

Healthy Eating Policy Guidelines:
√      Lunches can include sandwiches , crackers, bread-rolls or particular dietary breads.
√      Fillings encouraged are: meat, salad, egg, jam, cheese, fish .
√      Yogurts are allowed
√      Pieces of fruit or vegetables are also encouraged.
√      Drinks may include water, milk, juices. No fizzy drinks are allowed.
√      Chewing-gum is not allowed in school.
√      Sweets, chocolate and biscuits are not allowed. However the pupils are allowed to bring 1 treat on Fridays which may be consumed after  ‘big-lunch’.
√      The Parent Association organise a ‘fruit salad for all children at 10.30 a.m each Friday.
√      Each September particular emphasis is placed on healthy food. Children are reminded of the policy and encouraged to participate fully eah and every day.

# 178
  • Варна
Хм, да речем лавка в училище няма. Децата си носят храна в кутии, детето Х всеки ден си носи филии с маргарин, защото родителите му са решили така или нямат възможност да му приготвят нещо друго. Въпроса ми е, след като няма откъде да си купи вафла и сок, по-здравословно ли ще се храни?
И изобщо какъв е смисъла от закриване на лавките, след като всички ще носят каквато храна решат?  Thinking

# 179
И изобщо какъв е смисъла от закриване на лавките, след като всички ще носят каквато храна решат?  Thinking

Не каквато решат, а каквато е разрешена! Има разлика.

Общи условия

Активация на акаунт