Мами в Словакия

• 69 449
  • 163
  •   1
Отговори
# 75
Малкият става на 2 години през лятото и затова вече се интересувам.. А иначе за таксите, и аз така предположих, че яслите ще са доста по - скъпи, заради квалифицирания персонал..А ти за каква помощ говореше ( 230 евро или нещо подобно)..в кой случай се дава (ако съм разбрала правилно, де)   Simple Smile

# 76
Не знам дали помощ е правилната дума, но на български май така им се казват на подобни суми отпускани от държавата. Може да се получи от родителя на детето ако тръгне на работа или учи редовно и родителят и детето са с местожителство в Словакия. Подава се молба и се прилагат още няколко документа, включително договорът за приемане на детето в ясла или градина.

# 77
А вие трудно ли намерихте квартира в началото и кой квартал е най - удобен за живеене...защото гледам, че ги делят по зони, но не ми е ясно на какъв принцип.. а ти като си там от по - отдавна, вече сигурно имаш представа..  Rolling Eyes

# 78
Здрасти Pafi,
намираш се почти като в моето положение през миналото лято. Ние дойдохме през юни 2012 в Братислава и синът ми е в Българската детска градина в Петржалка. Живот и здраве, през есента ще тръгне 1-ви клас и БГ училище, което е на същото място. Много съм доволна от детската градина, грижат се добре за дечицата, някои госпожи за българки, директорката е българка и първоначалния ни стрес беше значително по-лек.
Когато си търсех квартира исках да е до детската градина, че в София бяхме на 1,5 км от нея и без кола ми беше трудно да го водя през зимата. Та, в тази връзка, ние живеем в Петржалка и за сега съм доволна. Има си градинките, алеите, магазините, близо ми е до центъра (на ок. 15 мин. пеша) и е тихо и спокойно.
Успехи в новото място, смело напред и ако имаш нужда от друго инфо, ще се радвам ако мога да бъда полезна. 

# 79
И аз да се включа, ние вече не сме на квартира, имаме си наше жилище и изборът беше основно на половинката ми. Кварталите с изключение на центъра са подобни като инфраструктура и е трудно да се каже кой е най-удобен. За Петржалка и аз имам добри отзиви, сега живея в Карлова вес и като не се вземе предвид че е на баира Simple Smile е много приятно, но транспорта не е идеален. Не цялата Карлова вес е баир де, ако си долу, там е ок и е удобно, трамваите ходят често и са много бързи. Зависи и от това какви цени търсите и разбира се къде ви е работното място.. Квартира се намива лесно, има огромен избор. Братислава има 5 основни района, които съдържат по няколко квартала - Старе место (центъра), Нове место/Рача, Ружинов, Карлова вес/Длхе диели/Дубравка, Вайнори/Долне хони/Подунайске бискупице..май това е.

# 80
Момичета, благодаря за отговорите.. всяка информация ми е полезна..сега се чудя какви документи да взимам и дали има нужда да се превеждат дипломи и т.н. Мислим да си извадим и по няколко паспортни снимки за всеки случай, че не  знам дали няма да потрябват за нещо..В общи линии, ужасна и дълга логистика преди голямото местене..Ние за начало имаме къде да отседнем, но се надявам това да не е за дълго, а просто докато намерим квартира (защото с малко дете не е много лесно) Дианка, вие сте били доста по - големи, щом сте за първи клас... А има ли проблем с квартирите и малките деца.. защото възрастта с чупенето и събарянето и драскането навсякъде тъкмо я започваме.. и отделно четох, че са предразположени да смъкват от цените като се уговоряш да наемаш място (зависи от агенцията или хазяите), но на доста места срещнах, че си заслужава да се уговаряш..  Wink

# 81
Пафи, от дипломите няма да имаш нужда си мисля, никога не ми е трябвала. Снимки няма да са излишни, ще трябва да се регистрирате в чуждестранната полиция и там се изкарват карти. За начало ЕЗК няма да е излишна докато не си оправите нещата със здравните осигуровки тук. Други документи мисля че не трябват.
Относно малките деца...ами не навсякъде сигурно ще ви искат да си кажем нещата направо, но определено не мисля, че ще е голям проблем. Много квартири се дават за семейства и са така обзаведени. Преговори трябва да има, често и хазяите са свестни хора и много отзивчиви, купуват разни неща за апартамента ако нещо липсва, помагат за някакви ремонти и т.н. Във всеки случай е хубаво да се проверят всички точки от договора - предизвестие за напускане, глоби за нанесени щети и разделяне на разходите за ремонти на каквото и да е в апартамента. Не забравяй да поискате поне едно резервно копие от договора освен вашия екземпляр заради чуждестранната полиция и то с нотариално заверени подписи на наемодателя.

# 82
Ооо, това е доста полезно да го знам.. за нотариалните заверки.. може би ще си направя едно СВ на словашки..то  май  ще е най - полезно когато кандидатстваш за някаква работа.. а иначе как стои въпросът с наемането на работа..в смисъл, дали знаете българите дали успяват лесно да намерят работа и какво е отношението към тях..Отделно ми казаха, че английския е много важен и даже да не знаеш словашки добре, навсякъде с английски може да се оправяш.. много въпроси май хихихи Embarassed

# 83
Не мисля че има особено отношение към българите. Тук има доста чужденци и като цяло не мисля, че им правят големи проблеми. Езика се учи бързо и улсенява живота. Английския наистина е много важен и се иска почти навсякъде, немския също е изключително полезен. Автобиография на словашки не е задължителна, но ако ти се занимава.. Някъде може и да я искат, макар че при положение, че наемат чужденец е нормално да приемат и само на английски.
Братислава е пълна с българи. Има и възрастни хора, има и по-млади, има семейства с дечица, има съвсем млади хора наскоро завършили...абе наистина разнообразни групи и работят във всевъзможни сфери. Освен това тук има много чуждестранни фирми, които работят така или иначе с чуждестранни партньори и не им трябват хора със словашки непременно.

# 84
И да добавя и аз за копията от договора да си ги направите заради полицията. Друго важно е ако можете да си преведете още в БГ актове за раждане на децата, вашите със съпруга и удостоверение за граждански брак (ако имате такова). Снимки, да. И ние си носихме от БГ.
За квартирите ние търсихме доста време агент, който да говори английски, никой от нас не знае словашки (аз вече уча на курсове, ама съм в началото:-)) и се оправяме на английски засега.
Нямахме никакъв проблем при наемането на квартирата заради детето. Много съм доволна от нашите хазаи, помагат ни с всичко, което могат (даже хазаинът един път ми се извини, че не знае английски, за да се разберем като хората:-))
Синът ми беше на 4,5 год, когато се местихме с всичкия багаж (нищо не оставихме в БГ:-), помня как разсмивах момичетата от форума, че от БДЖ не правят оферта за тегло по-малко от 2 тона за багажа.
Но щом има кой да ви посрещне и къде да отседнете-улеснени сте. Остава само да минете регистрацията, което си е малко висене по опашки и е ок.
По въпроса за работата......хм, да, английския е много важен, но всичко зависи от това каква работа си търсиш. Иначе в големите ИТ компании, където работят хора от различни националности, английския е работен език и няма да ти трябва словашки в началото.
Отношението към чужденци (българи) е добро, не съм забелязала някакво по-специално или неприятно отношение. Много се радват като се мъчиш да им говориш на езика и ти помагат. Лично аз съм попадала почти само на такива хора:-)

Lumia, писали сме заедно:-). Предлагам малко като се оправи времето, да се видим най-накрая за по кафе.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 14:34 от dianka33

# 85
Ех, момичета, страхотни сте.. просветва ми така като мога да разбера допълнителни неща от хора, минали вече по този път... Ние търсим сега спедиторска фирма за нещата, които искаме да вземем...разбирайте и някоя по - едра покъщнина..ако квартирата го позволява и не е напълно обзаведена..На първо време сме решили да вземем само дрехи и неща от първа необнодимост с нас, защото ще пътуваме с колата.. понеже и преди сме ходили така с колата(но не с детето все пак), сме решили да го правим така, както си знаем... все още не сме открили обаче фирма за транспорта.. иначе, там където ще отсядаме, ще бъде само първите дни, докато оправим квартирата.. Аз четох преди няколко месеца тая тема и сега се сещам за товарите на БДЖ..много беше весело.. Simple Smile А вие вземете се вижте за кафето и ме чакайте, че идвам и аз.. Simple Smile  Sunglasses Joy  ПО нататък ще питам и за курсовете, че почнах да го уча словашки по интернет и чат -пат ми се отдава... мъжът ми поназнайва, по - малко говори, повече разбира, но аз ще трябва доста да се потрудя...да не говорим, че докато мисля как да кажа нещо на словашки, вече съм си решила проблема и съм го изръсила на английски.. ихихих... голям зор ще е..  #Crazy

# 86
Момичета, забравих да ви питам, медицинската помощ за деца в Словакия безплатна ли е? Понеже ние сме още във възраст за консултации при дж пи, как да процедираме? Ние ще извадим ЕЗК и за детето, но тя е само за спешни случаи, а иначе ще трябва да го запишем на личен лекар...вие кажете как действахте.. newsm78

# 87
Zdraveite!Veche 2 sedmitsi sam v SK no v edno seltse do Nove Mesto i dosega razhodkata mi beshe samo do Trencin s kola.Za sajalenie niamam lichna kola tuk i razchitam na kolegite mi.Za sega chakame da se postopli za da ima poveche razhodki! Simple Smile

# 88
Ирина, какво работиш? Какви са първите ти впечатления от Словакия? Simple Smile  Simple Smile

# 89
Disponent v transportna firma sam. Ami oshte niamam takiva Simple Smile Ot Slovakia gosega vidiah edin MOL i niakolko hranitelni magazina- nishto vpechatliavashto.Iska mi se da se razhodia v blizkoto gradche, no vse oshte ne sme se organizirali s kolegite balgari.Az ne govoria ezika i malko se pritesniavam da tragna sama.

Общи условия

Активация на акаунт